септември 17, 2019

Бирмингем ќе биде слободен некој ден

Source: https://www.crmvet.org/info/bham-fs.htm од Уважената Фред Шатлсворт /Fred Shuttlesworth/ (Претседател, Христијанско движење за човекови права на Алабама) Првично објавено во Фридомвејс, 1 четвртина, 1964 година   Бирмингем, Алабама е град кој, според сите разумни пресметки, требаше да биде еден од најголемите и најпрогресивните градови во Америка. Ги има природните ресурси, топографијата, географската локација, времето и човечките ресурси. […]

септември 17, 2019

Училишни работилници за инсервиции за наставници

Source: http://terpconnect.umd.edu/~toh/workshops/index.htm Том О’Хавер/Tom O’Haver Професор Емеритус Универзитетот во Мериленд на колеџ парк http://terpconnect.umd.edu/~toh/ [email protected] Мери О’Хавер/Mary O’Haver Пензиониран наставник Јавни училишта во округот Монтгомери http://terpconnect.umd.edu/~toh/mary.html [email protected] 1. Подобрете ја вашата слика I: Стекнување, засилување и користење дигитални слики – основи (2005) http://terpconnect.umd.edu/~toh/image/ Како да користите дигитална камера и скенер; користење на софтвер за уредување на слики; […]

септември 17, 2019

Фронтална полимеризација

Source: http://ronney.usc.edu/research/Polymers/Polymers.html Професор Пол Д. Рони /Paul D. Ronney/ Напредокот во полимерната хемија доведе до развој на мономери и агенси за иницирање, кои обезбедуваат размножување на полимеризација фронтови водени од егзотермичноста на реакцијата на полимеризација и транспортот на топлина од полимеризираниот производ до мономер. Употребата на процеси на полимеризација заснована врз овој режим на полимеризација има […]

септември 17, 2019

ПЕЈЗАЖОТ НА ИНФОРМАТИЧКАТА НАУКА: АМЕРИКАНСКОТО ЗДРУЖЕНИЕ ЗА ИНФОРМАТИЧКИ НАУКИ НА 62 ГОДИНИ

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/asis62.html Мајкл Бакленд/Michael Buckland/, Претседател на ASIS, 1998, Факултет за управување со информации и системи, Универзитет во Калифорнија, Беркли, Калифорнија 94720-4600 Ова мислење парче беше објавен како “Пејзаж за информатички науки: Американското друштво за информатички науки на 62.” Списанието на Американското друштво за информатички науки 50, бр. 11 (1999): 970-974, како дел од специјалното издание на “JASIS на […]

септември 16, 2019

Наука или компјутер?

Source: http://sep.stanford.edu/sep/jon/careeradvice.html Jon Claerbout Некои совети во кариерата од Jonон Клербут Советите подолу беа напишани пред бистата во 1999 г. Исто така е речено… “Не оди на џуџињата за совет, зашто тие ќе кажат и не и да. “Дали е тоа навистина?”… “Елфите ретко даваат неовластен совет, зашто советот е опасен подарок, дури и од мудриот […]

јули 11, 2019

Развојни алатки

…во која гледаме некои од алатките кои ни помагаат да се развиеме. Source: http://gerph.org/riscos/ramble/buildtools.html Џастин Флечер/Justin Fletcher ResEd !ResEd !ResEd алатка немаше премногу работа на тоа. Покрај тоа што е претворена во новиот систем за градење – како и сите негови поткомпоненти – навистина не треба многу работа. Главната апликација за школка ги обезбедува сите ‘датотеки’, и […]

јули 10, 2019

Глобалните здравствени ефекти од нуклеарната војна

Source: https://www.bmartin.cc/pubs/82cab/ Објавено во Тековни работи билтени, вол. 59, број 7, декември 1982, стр. 14-26. Брајан Мартин/Brian Martin е-пошта: [email protected] Оди до Публикации Брајан Мартин на нуклеарна војна Публикации Брајан Мартин Веб Брајан Мартин Чадот од пожари, како што е овој релативно мал, на приградскиот раб на Сиднеј, значително може да го намали количеството на сончева светлина што допира до […]

јули 10, 2019

Историја на софтвер за тестирање

Source: http://www.testingreferences.com/testinghistory.php Развиена од Џорис Мертс, со дополнителни придонеси од Дороти Греам (Developed by Joris Meerts, with additional contributions from Dorothy Graham) 1820-тите 1822 Разликата моторот (Бэббидж) Англискиот пронаоѓач Чарлс Бэббидж почнува да работи на прототип на својот прв разлика моторот.моторот разликата е направен за да се пресмета вредноста на полиномот функции. машини Бэббидж беа меѓу првите […]

јули 8, 2019

Будизмот – направен е едноставен

Source: http://buddhasimple.blogspot.com Мајкл Орган (Michael Organ) Сабота, 31 јануари 2015 година “Ќе помине…..” Што е будизмот? Дали е религија, филозофија или и двете? Дали е тоа нешто што може да ми помогне да бидам најдобар што можам (Om mane Padme om, За Манија Падме), или е тоа само интересна љубопитност? По повеќе од 2500 години го […]

јули 8, 2019

Дали компјутерските игри некогаш ќе бидат легитимна уметничка форма?

This is the translation. Source: http://www.designersnotebook.com/Lectures/ArtForm/artform.htm The author Mr. Ernest W. Adams agreed to the translation, but its quality is my own (Katerina Nestiv) responsibility  Ernest W. Adams Конференција за игри на играчи од 2001 година Ова е приближен препис од моето предавање на конференцијата за играчи на 24 март 2001 година во Сан Хозе, Калифорнија. Вовед […]