јули 4, 2017

Џулијан Ден Броеви

Source: https://hermetic.ch/cal_stud/jdn.htm

од Peter Meyer

 1. Вовед
 2. Јулијанскиот Период
 3. Џулијан ден број
 4. Астрономски Џулијан ден број
  и астрономски Џулијан Датум
 5. Хронолошки Џулијан ден број
  и хронолошки Џулијан Датум
 1. Пат е изменета на Џулијан ден број
 2. Лилијан Ден број
 3. Различни значења на “Џулијан датум”
 4. Конверзија алгоритми
 5. PDF верзија на документот

1. Вовед

Само како  Грегоријанскиот датум  е датумот во Грегоријанскиот календар,  Џулијан датум  е датумот во јулијанскиот календар. (За повеќе информации за овие календари види  Јулијанскиот и Грегоријанскиот календар.) Астрономите понекогаш го користат терминот “Џулијан датум” во друга смисла, според кои таа е поврзана со она што се нарекува “Џулијан ден број”. Таквата употреба на терминот “Џулијан датум” го прави двосмислени, но значењето е обично јасно од контекстот. Во овој член поимот на ден број Џулијан  ќе бидат објаснети, заедно со разни значења на терминот  јулијанскиот датум.

Според системот на нумерирање денови се нарекува  ден броеви Јулијан , кој се користи од страна на астрономи и calendricists (оние кои учат календари, за жал, не за живеење), временската секвенца на денови се мапирани на низа од цели броеви, -2, -1, 0 , 1, 2, 3, итн Ова го прави лесно да се утврди бројот на денови меѓу два датуми (само одземе еден Џулијан ден број од другиот).

На пример, на затемнување на Сонцето е регистриран во Ниневија на 15 јуни 763 п.н.е. (Јулијанскиот календар), според асирскиот хроники во Британскиот музеј, а на затемнувањето на Месечината се случи таму на ноќта на април 14-15, 425 п.н.е. (Јулијанскиот календар). (На  месечината Календари и Eclipse Пронаоѓач програма ни кажува дека овие затемнувања се случи на околу 10:32 часот и 2:27 часот наутро, соодветно.) Ден броеви Јулијанскиот одговараат на овие датуми се 1.442.902 и 1.566.296, соодветно. Ова го прави лесно да се пресмета дека за затемнување на Месечината се случи 123.394 дена по затемнување на Сонцето.

Општо земено,  датум цел број  е секој систем за доделување на еден-на-еден кореспонденција помеѓу вообичаените секвенца на денови (и ноќи) и на цели броеви. Ваквите системи се разликуваат само во избрани да одговараат на ден 0 ден или ден 1. На пример, во некои апликации НАСА користи  Truncated јулијанскиот датум , кој е бројот на денови од 1968/05/24 (во кое време на Аполо мисиите на Месечината се во тек). Други почетна датуми популарна со компјутерски програмери се или биле, 1601/01/01 ГК (Грегоријански календар), 1900/01/01, и 1901/01/01 1980/01/01 (кога времето почна според ИБМ компјутери) . Изборот е обично е последица на трампа во врска со:

(i) временската прецизност бара (дена да микросекунди), 
(ii) должината на периодот на интерес (една деценија, еден век, еден милениум, итн), 
(iii) бројот на бајти на располагање за чување на датум и 
(iv) бројот на знаци потребни за да се прикаже датум.


2. Период Џулијан

Ден број систем според јулијанскиот понекогаш (погрешно) се вели дека бил измислен од страна на Џозеф Јуст Скалигер (роден на 1540/08/05 JК во Agen, Франција, почина 1609/01/21 JК во Лајден, Холандија), кој за време на својот живот нурнати се во грчки, латински, персиски и еврејската литература, и кој беше еден од основачите на науката за хронологијата. Пронајдок Скалигер беше  не  на системот на денот броеви Јулијан, туку т.н. Џулијан период.

Scaliger комбинираат три традиционално се признати временски циклуси од 28, 19 и 15 години за да се добие голем циклус,  циклус Scaliger,  или  Џулијан период  од 7980 години (7980 е најмалку обединувачкиот заеднички повеќе од 28, 19 и 15). Според Енциклопедија Brittanica:

“Должината на 7980 години беше избран како производ на 28 пати 19 пати 15; овие, соодветно, се бројот на години во т.н. соларен циклус според јулијанскиот календар во кој датира повтори во исти денови од неделата; на Месечината или Метонски циклус, по што фазите на Месечината се повторуваат на одреден ден во сончевиот година или година на годишните времиња; и циклусот на индикт, првично распоред на периодични давачки или владини requisitions во антички Рим. “

Според некои сметки Scaliger име Џулијан неговиот период по неговиот татко, Јулиј Скалигер. Сепак во неговата  Де Emandatione Temporum  (Женева, 1629) Скалигер вели: “. Julianam vocauimus, quia реклама ниво Julianum accommodata …” (во превод на РЛ Рис et al  (3)  како “Ние го нарекуваат тоа Џулијан бидејќи тоа се вклопува според јулијанскиот година … “).

Во однос на Џулијан период морнарица опсерваторија на САД има ова да се каже:

“Во 16 век Јосиф Јуст Скалигер обиде да го реши колаж на историски епохи со ставање на сето она на еден систем. Не се подготвени да се справи со негативни точки година, тој бара првична епоха однапред за било која историски рекорд. Неговиот пристап е нумерологијата и се користат три календарски циклуси: соларниот циклус од 28 години, на 19-годишен циклус на Златна броеви, а 15-годишниот индикт циклус. Соларен циклус е период по кој недела дена и датуми во календарот повтори во јулијанскиот календар. Циклусот на Златна броеви е период по што месечината фази повтори (приближно) на истиот календарски датуми. Циклус индикт бил римски данок циклус од непознато потекло. Затоа, Скалигер може да се однесуваат на една година од страна на комбинација на броеви (S, G, I), каде што S трае од 1 до 28, G од 1 до 19, и од 1 до 15. Скалигер прв изјави дека дадена комбинација ќе се повтори по 7980 (= 28 x 19 x 15) години. Тој ова го нарече циклус Јулијан беше врз основа на јулијанскиот календар. Скалигер знаеше дека годината на Христовото раѓање (како што е утврдено од страна на Дионисиј Ексигус) се карактеризира со бројот 9 на соларен циклус, од страна на Голден број 1, и по број 3 од циклусот индикт, или (9,1,3). Потоа Скалигер избра како оваа почетна епоха година се карактеризира со (1,1,1) и утврди дека (9,1,3) беше 4713 година на хронолошки неговата ера [и на тој начин таа година (1,1,1) беше 4713 п.н.е. ]. Почетната епоха Скалигер е подоцна да се усвои како почетна епоха за ден броеви јулијанскиот. “-  21-от век и 3-тиот милениум

Излезе, сепак, дека периодот Јулијан беше откриена од страна на другите пред Скалигер. Роџер, епископ Херефорд, зборува за три циклуси користи од страна на Скалигер во неговата  Compotus(напишана во 1176 г.н.е.) и која се наведува дека “овие три … не доаѓаат заедно во еден момент за 7980 години” (види  (5) ), иако тој го прави тоа не се идентификуваат на годината (4713 п.н.е.) на нивните случајност. Исто така, според РЛ Рис. (6):

“Ракопис од 12 век покажува дека 7980-годишен период се користи исклучиво за календарски цели од страна на претходната епископ Hereford, Роберт де Лосинjа, во годината АД 1086, речиси еден век пред епископот на Херефорд име Роџер. … Роберт де Лосинjа комбинација на соларна енергија, Месечината и индикт циклуси во “големиот циклус [magnum ciclum]” од 7980 години … Така ракописот од страна на Роберт де Losinga става најраната употреба на периодот Џулијан во годината АД 1086. “

Првиот Џулијан период започна со Година 1 на -4712-01-01 JC (Јулијанскиот календар) и ќе заврши по 7980 години на 3267-12-31 JК, што е 3268-01-22 GC (Грегоријанскиот календар). 3268-01-01 JC е првиот ден од Година 1 од следниот Џулијан период.


3. Џулијан Ден Број

Иако Јосиф Јуст Скалигер беше, како што е наведено погоре, еден од основачите на науката за хронологијата, тој не измисли систем Џулијан ден број. Нејзиниот пронаоѓач беше на астрономот Џон Хершел ВФ. Во  Стандардот C Датум/време библиотека  (p.42) Ленс Latham пишува:

“Таа остана, сепак, за астрономот Џон Ф. Хершел да ја претвори оваа идеја [на Scaliger е] во комплетен систем време, наместо метод на поврзување години. Во 1849 година, Хершел објавени  посочи на астрономијата  и објаснува идејата за проширување на концептот Скалигер за денови “.

По водството астрономите Хершел усвои овој систем и го пладне ГМТ -4712-01-01 JК (1-ви јануари 4713 п.н.е.), како и нивните нулта точка. (Забележете дека 4713 п.н.е. е година -4712 според  астрономските година нумерирање .) За астрономите “ден” почнува на пладне (ГМТ) и ќе трае до следниот пладне (така што ноќното паѓа во склопот во рок од еден “ден”, освен ако тие се прават своите забелешки во место како што се Австралија). Така тие се дефинирани според јулијанскиот ден бројот на дневно бројот на денови поминати од 1-ви јануари 4713 п.н.е. во  пролектичен јулијанскиот календар .

Така ден бројот на Јулијан -4712-01-01 JC е 0. ден број Јулијан 1996-03-31 НE (ера) е 2.450.174 – што значи дека на 1996-03-31 н.е. поминале 2.450.174 дена од -4.712 -01-01 JК.

Всушност “ден” овде значи еден ден и една ноќ. Календарци имаат збор за еден ден и една ноќ, имено, “nychthemeron”. Општо земено, кога calendricists го користат терминот “денови” се зборува на nychthemerons.

Во повеќето календари промени датумот календар на полноќ. Во овие рамки на нихтемерон е периодот од полноќ една до друга. За астрономите, сепак, nychthemeron тече, а не од полноќ до полноќ, но од пладне до пладне. А во некои календари, на пример, во еврејскиот календар, на nychthemeron трае од зајдисонце до зајдисонце. Така nychthemeron едноставно значи дека еден ден и една ноќ, и не може да се попрецизно дефинирани освен во однос на одредени календар или класа на календари.

ден број јулијанскиот е бројот на нихтемерон поминало од одредени nychthemeron. Така, постојат мали варијации на ден број систем според јулијанскиот во зависност од каков вид на нихтемерон се смета, како што ќе видиме подолу.


4. Астрономска Џулијан Ден Број и Астрономски Џулијан Датум

На  астрономски Џулијан ден број  е бројот на астрономски nychthemerons (т.е. нихтемерон кои почнуваат на пладне ГМТ) од астрономски nychthemeron кој започна на пладне ГМТ на -4712-01-01 JК.

За снимање на времето на астрономски настан ден број јулијанскиот на nychthemeron во кој се одвива настанот е, се разбира, обично не се доволно прецизни. Со цел да го одредите времето на настанот астрономите додадете фракционо компонента на ден бројот на Јулијан, на пример, 0,25 = 6 часа (1/4 од 24 часа), откако на почетокот на nychthemeron. Астрономска Џулијан ден број плус фракционо компонента одреди времето изминато од почетокот на nychthemeron означена со тоа Џулијан ден број се нарекува  астрономски јулијанскиот датум . (Терминот “Џулијан датум” има повеќе значења, како што е објаснето во  Дел 8  подолу.)

Така астрономски Џулијан дружете 0.5 е точка на полноќ одвојување -4712-01-01 JК и -4712-01-02 JК, астрономски Џулијан датираат 1.25 е 6 часот на -4712-01-02 JК, и така натаму.

Астрономска ден број Џулијан исто така, може да се види како астрономски Џулијан датумот кој е цел број, и која го означува периодот од почетокот на астрономски nychthemeron (пладне GMT), на почетокот на следната.


5. Хронолошки Џулијан ден број и Хронолошки Џулијан Датум

Во одреден момент студентите на календарски наука одлучи тој ден број систем според јулијанскиот ќе биде многу корисно во својата област, под поимот “ден”, односно “нихтемерон”, беа променети за да се усогласи со таа идеја како што обично се користи во врска со календари. Грегоријанскиот календар започнува дена на полноќ, но не сите календари направи (на пример, во еврејскиот календар има nychthemerons кои почнуваат на зајдисонце). Така стана варијација на ден бројот на Јулијан и Џулијан денес се нарекува “хронолошки” за да се разликуваат од “астрономски” верзии.

А  хронолошки Џулијан ден број  е бројот на нихтемерон, се претпоставува дека се започне на полноќ според зоната ГМТ, од нихтемерон која започна на полноќ според зоната ГМТ -4712-01-01 JC. Со што хронолошки Џулијан ден број 0 е периодот од полноќ според зоната ГМТ -4712-01-01 JК на следната полноќ според зоната ГМТ. Хронолошки Џулијан ден број 2.452.952 е периодот од полноќ според зоната UVN на 2003/11/08 HE (ера) на следната полноќ според зоната ГМТ.

Повторно фракционо компонента може да се додаде хронолошки ден број Јулијанскиот да се формира хронолошки јулијанскиот датум. На пример, хронолошки датираат Џулијан 0.5 е пладне ГМТ ​​на -4712-01-01 JК, хронолошки датираат Џулијан 1,25 е 6 часот наутро според зоната ГМТ -4712-01-02 JК и хронолошки јулијанскиот датум 2,452,952.75 е 6 часот ГМТ во 2003 година -11-08 НE.

Значи се дефинира, хронолошки јулијанскиот датум се врзани за нула степени лонгитуда бидејќи фракционо компонента означува времето што поминало од полноќ според зоната ГМТ. Ние, сепак, сакаат да го користат концептот во врска со календари наменета да се користи на други места на Земјата, каде што е полноќ полноќ по локално време, а не на полноќ според зоната ГМТ. На пример, nychthemerons означена со датуми во кинескиот календар стартувате од полноќ Пекинг стандардно време во следната полноќ БСТ, а полноќта во Пекинг се случува осум часа порано од полноќ по Гринич.

Значи, со цел да се користи концептот на хронолошки Џулијан датумот кога ќе студираат календари чии датуми означување нихтемерон кои почнуваат на полноќ по локално време, но не и на полноќ според зоната ГМТ, можеме да го дефинираме локалните хронолошки јулијанскиот датум чија вредност е според зоната ГМТ-базирани хронолошки Џулијан тек со вредност помеѓу 0 и 0,5 додаде или одземе на сметка за разликата временската зона (додадена локации источно од Гринич, одземен за локации западно од Гринич). На пример, хронолошки датираат Џулијан 2,452,952.75 во однос на Пекинг, кој означува 6 часот на Пекинг-нихтемерон нумерирани 2.452.952, е еднаква на хронолошки датираат Џулијан 2,452,952.75 – 1/3 = 2,452,952.417 во однос на Гринич (што е за 10 часот на 2003-11- 08 н.е.).

Така, иако има само една сорта на астрономски Џулијан денот (онаа врзана за меридијан од нула степени лонгитуда) постојат толку многу видови на хронолошки јулијанскиот датум, колку што има должина која би можеле да сакаат да ги користат во студијата на различни календари.


6. Модифициран Џулијан Ден Број

Бидејќи повеќето дена во рок од околу 150 години на овој ден имаат броеви Џулијан почнуваат со “24”, Џулијан ден број во рамките на овој 300-ина години период може да биде скратен. Во 1957 година, Конвенцијата на  пат е изменета на ден број Јулијан беше усвоен од страна опсерваторија за астрофизика Смитсониан:

Со оглед на Џулијан ден број JD, на  пат е изменета на Џулијан ден број  MJД се дефинира како MJД = JД – 2,400,000.5. Ова има две цели:

 1. Дена почнуваат на полноќ наместо пладне.
 2. За датуми во периодот од 1859 до околу 2130 година само пет бројки треба да се користи за одредување на датум наместо седум.

MJД 0 со што одговара на JД 2,400,000.5, кој е еден од дванаесет часа по пладне ГМТ ​​на JД 2.400.000 = 1858/11/16 (Грегоријанскиот или ера). Така MJД 0 означува полноќ на ноември 16-ти / 17 март, 1858 година, па ден 0 во системот на пат е изменета на ден броеви Џулијан е денот 1858/11/17 НE.

Главната основа на MJД е дека тие датуми бараат помалку бајти од меморија за складирање. За календарски студии хронолошки Џулијан ден број е подобра.


7. Лилијан Ден Број

Овој концепт е слична на онаа на ден бројот на Џулијан. Именувана е по  Алојзиус Лилиус  (советник на папата Грегориј XIII), кој беше еден од главните пронаоѓачи на Грегоријанскиот реформа на календарот. Лилијан ден број се дефинира како “бројот на денови од 14-ти октомври 1582 во  пролептичен Грегоријанскиот календар “. Тоа беше време на воведувањето на  Грегоријанскиот календар , кога беше решена од страна на папата Грегориј XIII дека денот следните 4 октомври 1582 (кој е на 5 октомври 1582 година, во Јулијанскиот календар) оттогаш ќе биде познат како 15 октомври 1582. Поточно кажано нема “14 октомври 1582” во Грегоријанскиот календар, бидејќи според грегоријанскиот календар не започне до 15 октомври 1582 година, со тоа и потребата (во дефиницијата се однесува на “пролептичен” Грегоријанскиот календар). Така, 15 октомври 1582 ГК се Лилиjан ден 1 (првиот ден од Грегоријанскиот календар), 16 октомври 1582 се Lilian ден 2, и така натаму.

Не е познато дали се вработени Лилиус овој концепт. На calendricist Џо Кресс го проследи најраните употреба на ден број Лилијан на нејзиниот пронаоѓач, Брус Е. оми на ИБM во 1986 година  (7) .

Односот помеѓу денот броеви Џулијан ден и броеви Лилијан е: ЛДН = JДН – 2299160


8. Различни Значења на “Џулијан Датум”

Терминот “Џулијан датум” има три различни значења, две од нив целосно почитувана и третиот користи само од страна на оние кои не знаат кој било подобро.

(I) како што е наведено погоре, Џулијан датум е датумот во  Јулијанскиот календар , претходникот на грегоријанскиот календар.

(ii) Астрономите и календарци го користиме терминот во оваа смисла, но (како што е објаснето во  Дел 4  и  Дел 5  погоре), исто така, во друга смисла, според кој Џулијан датум е број, означува една точка во времето, кој се состои од цел број дел и фракционо дел (на пример, 2439291,301), каде што цел број дел е  Џулијан ден број  и фракционо дел одредува времето изминато од почетокот на денот означена со тоа Џулијан ден број.

(iii) во комерцијалниот свет терминот “Џулијан датум”, за жал, се користи за сосема различен концепт, дека на бројот на еден ден во одредена година, така што 1 = ден 1 јануари, 28-ми февруари = ден 59, и така натаму. Да го користат терминот “Џулијан датум” значи ден на годината кога терминот исто така значи датум, во Јулијански календар (да не зборуваме за неговата употреба во третиот смисла од страна на астрономи и calendricists) е едноставно да ги поканиме конфузија. Оние кои учат календари едногласно препорача дека употребата на терминот “Џулијан датум” значи “број еден ден во една година” се отфрлат. Правилното термин за овој концепт е “реден датум”, како по дефиниција 3.4 во ISO8601: 2000 (E), елементи на податоци и размена на формати – размена на информации – Претставување на датуми и времиња, Второ издание 2000-12-15 (преземање како PDF датотека  тука ).


9. Алгоритми Конверзија

Математичари и програмери имаат природно се заинтересирани во математички и пресметковни алгоритми за да конвертирате помеѓу денот броеви Јулијан и Грегоријанскиот датуми. Следниов алгоритам, конверзија се должи на Хенри Ф. Флигель и Томас C. Ван Фландерн:

Јулијанскиот ден (JД) се пресметува од Грегоријанскиот ден, месец и година (д, м, г) како што следува:

   JД = (1461 * (г + 4800 + (м - 14) / 12)) / 4 +
     (367 * (м - 2 - 12 * ((м - 14) / 12))) / 12 -
     (3 * ((г + 4900 + (м - 14) / 12) / 100)) / 4 +
     д - 32.075

Конвертирање од ден број јулијанскиот да Грегоријанскиот датум се врши на следниов начин:

    л = JD + 68.569
    н = (4 * Л) / 146.097
    Л = Л - (146.097 * н + 3) / 4
    и = (4000 * (L + 1)) / 1.461.001
    Л = Л - (1461 * i) / 4 + 31
    j = (80 * L) / 2447
    д = л - (2447 * j) / 80
    л = j / 11
    м = j + 2 - (12 * л)
    г = 100 * (n - 49) + и + Л

Денови се целобројни вредности во опсег од 1-31, месеци се цели броеви во опсегот 1-12, и години се позитивни или негативни цели броеви. Дивизија е да се сфати како во цел број во аритметика, со остатоци отфрлени, и  (м-14) / 12  е -1 за  м <= 2  и е 0 поинаку.

Во овие алгоритми Џулијан ден број 0 одговара на -4713-11-24 ГК, што е -4712-01-01 JК.

Овие алгоритми се валидни само во Грегоријанскиот календар и  пролептичен Грегоријанскиот календар . Тие не се правилно конвертирате датуми во јулијанскиот календар.

Се чини дека дизајнерите на овие алгоритми имаат намера да се користи само со ненегативни броеви Џулијан ден (што одговара на Грегоријанскиот датумите и по -4713-11-24 ГК). Всушност, тие се валидни (само) за датуми од -4900-03-01 ГК наваму кога конвертирање од Џулијан ден број на датум и (само) од -4800-03-01 GC наваму кога конвертирање од датумот на Џулијан ден број.

За други Грегоријанскиот / JДН алгоритми за конверзија види Д-р Џон Стоктон е  Грегоријанскиот Датум на ден-Грофот  и  ден-Грофот да Грегоријанскиот датум .[Tell a friend]

 


Некои статии, главно во врска со потеклото на периодот Џулијан:

 1. Grafton, A. T.: History and Theory, XIV, 156 (1975)
 2. Moyer, G.: Sky and Telescope, 61, 311 (1981)
 3. Reese, R.L., Everett, S.M. & Craun, E.D.: “The origin of the Julian Period: An application of congruences and the Chinese Remainder Theorem”, American Journal of Physics, vol. 49 (1981), 658-661.
 4. van Gent, R. H.: Sky and Telescope, 62, 16 (1981)
 5. Reese, R.L., Craun, E.D. & Mason, C.W.: “Twelfth-century origins of the 7980-year Julian Period”, American Journal of Physics, vol. 51 (1983), 73.
 6. Reese, R.L., Craun, E.D. & Herrin, M.: “New evidence concerning the origin of the Julian period”, American Journal of Physics, vol. 59 (1991), 1043.
 7. Ohms, Bruce G.: “Computer processing of dates outside the twentieth century”, IBM Systems Journal, 15 (1986), 244-51, pp. 244-6.

Првата верзија на овој напис е објавен на веб страната на Херметичка системи во 1997 година 
Кликнете на следниот линк за Wayback Machine е 
најраниот архивирани копија од овој член, од 3 декември 1998: 
Julian Денот на броеви


Достапни од овој веб-сајт што врши конверзија меѓу датуми во Грегоријанскиот календар, Јулијанскиот календар и броен систем според јулијанскиот ден (и датуми во други календари) Софтвер: