март 6, 2017

Зошто Се Случуваат Земјотреси?

Source: http://www.geo.mtu.edu/UPSeis/why.html Земјотреси најчесто се предизвикани кога рок подземни одеднаш се распаѓа по грешка. Овој ненадеен ослободување на енергија предизвикува сеизмичките бранови кои ја тресат земјата. Кога два блока на карпи или две плочи се триење едни против други, тие се држи малку. Тие не само мазно; карпите се фати на друг. Карпите се уште се […]

јануари 30, 2017

Праисториска Берингија

Source: http://pages.ucsd.edu/~dkjordan/arch/beringia.html http://pages.ucsd.edu/~dkjordan/index.html Почетник упатство на Татковина на народите на Америка Поврзани Страница: Палео-индиски копје поени Глечерите и на нивото на морето Во глацијална возраст повеќе од водата на Земјата бил заклучен во поларни и планински ледени капи, намалување на нивото на морето. На пониските нивоа на морето изложени дополнителна површина по должината на бреговите на […]

септември 29, 2016

Индија и Нејзините Соседи

Source: http://www.sscnet.ucla.edu/southasia/ Индија, во клишизирани набљудување, не е само земја, но на континентот. Неговото население, што е повеќе од една милијарда, а наскоро може да го надмине оној на Кина, претставува најнеобичните контрасти. Народот на оваа голема земја се зборува речиси илјада јазици, следат неколку различни вери – вклучувајќи ги и хиндуизмот, христијанството, исламот, будизмот, џаинизам, […]