јануари 30, 2017

Праисториска Берингија

Sourcehttp://pages.ucsd.edu/~dkjordan/arch/beringia.html

http://pages.ucsd.edu/~dkjordan/index.html

Почетник упатство на
Татковина на народите на Америка

Поврзани Страница: Палео-индиски копје поени

Глечерите и на нивото на морето

Во глацијална возраст повеќе од водата на Земјата бил заклучен во поларни и планински ледени капи, намалување на нивото на морето. На пониските нивоа на морето изложени дополнителна површина по должината на бреговите на овој континент. Овој крајбрежен земјиште, сега под површината на океанот, беше дом на некои видови растенија и животни кои, во нормалниот тек на животот, почна да се дистрибуира во текот на широк области, некои од нив се одделени со вода денес.

Беринговиот теснец денес е релативно плитка телото на вода меѓу Русија и Алјаска. Тоа делумно пресуши во некои од овие периоди, напиша огромен парче земја кој се обедини североисточна Азија со Америка. Регионот е дом на широк спектар на ладно адаптирани животни, а во одредени периоди, човечки суштества.

Ова тело од земјата се нарекува Берингија. (Надворешен линк) Во време на најнискатаmap морињата, тоа беше околу илјада милји од север кон југ (околу растојанието помеѓу Отава и Винипег, или помеѓу Сан Диего и Сиетл).

Поради оваа земја се постават низ модерната јаз меѓу Евроазија и Северна и Јужна Америка, таа е исто така наречен “Беринговиот теснец копнен мост”. Некои од растенија и животни кои живеат таму (вклучувајќи ги и луѓето) се вели дека “се преселила во Америка, од Сибир” од овој “пат”, иако тие самите веројатно немаше смисла дека тие се прави ништо повеќе од чување на сопствен бизнис и хранењето на сега веќе исчезна пејзаж каде што живееле.

Научниците сега се стреми да се разбере палеосредини на Берингија. Таквите истражувања на крајот треба да ни помогне да дознаам што се пронајдени животни и растенија таму за време на различни времиња кога беше над нивото на морето, и она што фактори на животната средина би можело да биде погодна за долгорочно движење “трансконтинетални” на растенија и животни (и микроорганизми и вируси, за тоа прашање). Големо внимание е посветено на можностите на степски или тундра средини во овој регион. (Кликнете за повеќе за степски средини или тундра средини.)

Премин Берингија

Повеќето почетокот на човечката популација на Америка потекнуваат од народите кои живееле во Берингија, а во текот на генерации “помине” Берингија, така што кога водите на крајот воскресна, нивните потомци живееја на американската страна. тоа и дел од нашите реконструкција на народот на Новиот свет зависи во дел врз познавањето на периодите кога Берингија беше над водата и достапни за живеење.

(Зголемување на доказите сугерираат дека некои мали во Северна Америка население, можеби и порано оние, може да влезе во Америка, од друго место, бидејќи некои од првите човечки остатоци во овој континент се чини, не да се носи очекуваните блиски физички сличност на последователните пред Колумбо население. За жал релевантни доказ е систематски потиснати како многу од клучно значење примероци се наоѓаат во САД, повторно се погребани од страна на нивните модерни “потомци”, спречување на понатамошни студии. Ова е можно затоа дупка во американскиот закон предвидува модерна потомци да имаат власт над своите предци останува, но не ја признава можноста на постоење популации кои не се предците на секој модерен групи. примерокот примаат најмногу медиумско внимание во последниве години се нарекува Кенневикски човек.)

Во внатрешноста на рута

Истото студеното време што ја спушти на нивото на морињата околу 120 метри под нивната сегашна ниво, исто така, произведува глечерите во текот на поголемиот дел од северниот дел на Северна Америка. За време на некои периоди кога се Берингија беше на располагање, сепак, широк не се опфатени со глечер “коридор” продолжена југозападен на источната страна на Канада Карпестите Планини, иако подрачјето по должината на брегот на Алјаска и Британска Колумбија е покриен со мраз. На мраз во внатрешноста коридор следи сливот на реката Мекензи во Северозападните територии и затоа се нарекува “Мекензи коридор”. Во теорија, тоа би можело да обезбеди можно внатрешноста пат за југ човечки миграција, иако нема докази дека тоа е всушност користи на тој начин. (Важно Чарли Езеро пештерата сајт во североисточна Британска Колумбија [надворешен линк] датира од околу 8800 п.н.е., па луѓето се во областа тогаш, но археолошките сведоштва се чини дека укажуваат на тоа дека тие се со поголема веројатност дојде од југ отколку од север.)

Крајбрежен на рута

Во други периоди глечерите опфатени Мекензи коридор, но не и на западниот брег на Северна Америка, кои се предвидени потенцијален крајбрежен пат за можни миграција, или пеш или делумно користење на едноставни вода занает и кои живеат на море крајбрежни ресурси. Уште еднаш, не постои доказ дека таков пат беше всушност се користи. Во случај на крајбрежниот пат, можеме да очекуваме дека било штури остатоци од праисториски крајбрежни населби ќе биде денес под вода, со оглед на модерна високо морињата ќе се опфатени старите предели, па затоа е тешко да се замисли дека некогаш ќе имаат цврсти докази за овој пат на миграцијата.

Еден обид да се учат на крајбрежните предели на оваа област како што бил околу 10.000 п.н.е. користи длабоко морето карта да се лоцираат областите за собирање подморница примерок, кој би можел да биде на јаглерод-14 датум. Ова обезбедува докази за крајбрежните шуми, кои се опфатени во областа во тоа време, и покрај тоа што неколку илјади години пред тоа ќе се замрзнати. Една алатка камен дури и беше обновен кои датираат од околу 8000 п.н.е. од ниво 53 метри под сегашната височина. Овие наоди укажуваат на продолжување на човечката популација во овие крајбрежните области, и да се зголеми веројатноста за модел кој ќе се види на брегот, како и дека биле на почетокот на “миграција пат” во Америка.

Термини

Следниве датуми сумира достапноста на непречен правци за човечки миграција југ од Берингија време на леденото доба. За време на “топол” периоди на стопи глечерите и високите морска вода, кога беше потопен самиот Берингија, се разбира и на крајбрежните и во внатрешноста патишта беа мраз. Иако на табелата укажува на бинарни “отвори” и “затвори” разлика, ова е премногу симплистички “Отворени” не е секогаш подеднакво привлечни, како и варијации на нивото на морињата и крајбрежни шумски екологија јасно покажува.

Од палеоклиматолошки информациите дадени тука, изгледа дека на крајбрежен пат хипотеза е посилна од хипотезата внатрешноста пат, и како да “паметни пари” ќе биде на периодот 22,000-15,000 п.н.е. како најверојатниот пат за првичниот миграција, со 38,000-34,000 како на провокативно почетокот на крајот на оваа хипотеза.

Датуми п.н.е. Берингија
“Земја мост”
Крајбрежен на рута Мекензи Коридор
38.000-34.000 достапен (отворен) отворен затвори
34.000-30.000 потопен (затвори) отворен отворен
30.000-22.000 достапен (отворен) затвори отворен
22.000-15.000 достапен (отворен) отворен затвори
15.000 п.н.е. – денес потопен (затвори) отворен отворен

Ние видовме дека јасно археолошки докази за таква миграција не се пронајдени во Мекензи коридор, и дека ако тоа е во крајбрежните коридорот е под морето. Но палеоклиматолошки и археолошки податоци не се единствениот начин да се пријде на ова прашање. До крајот на XXI век, најверојатно, реконструкција, врз основа на јазичниот и генетски докази, сугерираше дека треба да размислуваме за три одделни “бранови” на миграција на пред Колумбо предци на населението во Америка:

Датуми п.н.е. Лингвистички и генетски докази
30.000 предците на америнд звучници
(сега се дистрибуира во текот на речиси сите на Америка)
9.000 –
12.000
предците на надин звучници
(распределени во северната половина од Северна Америка)
4.800 –
5.400
предците на Ескимо-алеут ( “ескалеут”) звучници
(распоредени во северниот дел на Северна Америка)

(Оваа листа не вклучува имигранти кои, колку што знаеме, не денес беа предците на некој жив во Северна Америка, со можност за Кенневикски Човекот и слични примероци.)

Ако ние се комбинираат палеоклиматолошки датуми со јазичните-генетски датуми, ќе забележиме дека трасата на внатрешноста е “отворен” за 4.000 години пред тоа од времето кога јазичните и генетски “часовници”, рече дека овие настани ќе се случи. Еден поглед е дека ова може да биде резултат на некои вид на грешка во одредување датум за јазичните и генетски докази, или тоа би можело да значи едноставно дека новоотворениот пат не беше веднаш населен.

До 2010 година, ДНК истражување е навистина укажува на нешто претходно датуми, со посебен “ескалеут” и надин миграции и се случуваат пред околу 18.000 години (16.000 п.н.е.), кога и копнен мост и пат Море се преговара:

Датуми п.н.е. Лингвистички и генетски докази (ревидираната)
30.000 предците на америнд звучници
(сега се дистрибуира во текот на речиси сите на Америка)
16.000 предците на надин звучници
(распределени во северниот дел на Северна Америка)
16.000 предците на Ескимо-алеут ( “ескалеут”) звучници
(распоредени во северниот дел на Северна Америка)

Со овие промени во нашето разбирање на генетски докази, јазичните и генетски датира уште се вклопуваат добро со историјата на крајбрежните пристапност пат, но се вклопуваат подобро со историјата на достапноста на земјиштето мостот. Понатаму генетски истражувања во 2012 година предложи подоцна датуми, со повеќе брзото ширење еднаш популации беа воспоставени на американската страна на Босфорот. Меѓутоа, истражувањата базирани само на ДНК докази понекогаш произведува модели кои не се чини лесно компатибилен со геолошки или лингвистички докази. (Пример)

Се чини фер да се каже дека рамнотежата на докази (за тоа време) укажува на сега потопен брег во комбинација со хранењето номадски начин на живот на земјата се мост, како најверојатната миграција пат за овие популации.

Што се однесува до цената, затоа што овие би бил многу мал, ако се шири, население, што би се очекувало дека археолошките докази ќе се појави да заостануваат генетски или лингвистички докази малку. Не е изненадувачки, на повеќето релевантни “најраните” археолошки материјал, отстапки крајно контроверзни тврдења, се чини дека датираат од околу три милениуми подоцна од вториот бран на миграција претпоставува од страна на јазичниот и генетски докази (на пример, околу 13.000 п.н.е.), кога, можеме да замисли, првично крајбрежните население би се преселиле или да се прошири на повисоките места во внатрешноста.

Врати се на врвот.