март 6, 2017

Зошто Се Случуваат Земјотреси?

Source: http://www.geo.mtu.edu/UPSeis/why.html

Земјотреси најчесто се предизвикани кога рок подземни одеднаш се распаѓа по грешка. Овој ненадеен ослободување на енергија предизвикува сеизмичките бранови кои ја тресат земјата. Кога два блока на карпи или две плочи се триење едни против други, тие се држи малку. Тие не само мазно; карпите се фати на друг. Карпите се уште се врши притисок едни против други, но не се движат. По некое време, карпите се скрши, бидејќи на сите притисок кој е изградена. Кога се скрши камења, земјотресот се случува. За време на земјотресот, а потоа, плочки или блокови од камен почне да се врти, и продолжи да се движи се додека не се залепи повторно. подземни местото каде што рок паузи се нарекува во фокусот на земјотресот. Местото веднаш над фокус (на врвот на земјата) се нарекува епицентарот на земјотресот.

Обиди се со оваа малку експеримент:
  1. Се скрши еден блок од пена гума на половина.
  2. Се стави на парчиња на мазна маса.
  3. Стави груби рабови на пена гума парчиња заедно.
  4. Додека туркање на две парчиња заедно лесно, им помогнам на еден дел од вас заедно на врвот на табелата додека влечење на друг дел кон вас. Погледнете како ќе се држи?
  5. Чувајте туркање и влечење непречено.

Наскоро малку пена гума по должината на пукнатината (грешка) ќе се скрши и две парчиња одеднаш ќе се лизга минатото едни со други. Дека одеднаш кршење на гумени пена е земјотресот. Тоа е само она што се случува по вина на штрајк се лизга.

Земјотрес како сеизмички бранови, исто така може да бидат предизвикани од експлозии под земја. Овие експлозии може да се тргна да се скрши рок правејќи тунели за патишта, пруги, метрото, или мини. Овие експлозии, сепак, не предизвикуваат многу силна сеизмички бранови. Вие не може дури и да се чувствуваат. Понекогаш сеизмичките бранови се случи кога на покривот или ѕидови од колапс рудникот. Овие понекогаш може да се почувствува од страна на луѓе во близина на рудникот. Најголемата подземни експлозии, според тестови на нуклеарни боеви глави (бомби), може да се создаде сеизмичките бранови многу како големи земјотреси. Овој факт се злоупотребува како средство за спроведување на глобална забрана на нуклеарни проби, бидејќи нема нуклеарна боева глава може да се активираше на Земјата без производство, како сеизмички бранови.


©2007 MICHIGAN TECHNOLOGICAL UNIVERISTY. PERMISSION GRANTED FOR REPRODUCTION FOR NON-COMMERCIAL USES.

© 2007 МИЧИГАН ТЕХНОЛОШКИ УНИВЕРЗИТЕТ. Дозвола за репродукција за некомерцијални намени.

http://www.geo.mtu.edu/UPSeis/why.html