август 17, 2017

Lazarus/Delphi/Програмирање Туторијали

Source: http://sheepdogguides.com/tut.htm

Во потрага по помош со тоа како да се направи одредени работи во Делфи, Паскал или Лазар?  Имаш право сајт! Слободно можете да го користите овие вежби во програмирање курсеви, но кредит од изворот ќе биде прифатена. Зборувајќи за кои … следнава беше голема помош на мојот програмирање: “Borland Delphi”, од Вајт група, со Фрекин, Валас и Нидери, ISBN 1-57169-019-0. Нејзиниот пристап одговара на моите потреби, и ги инспирираа форма на овие упатства: Повеќето од нив се автономни објаснувања за тоа како да се постигне одредена задача, или да користите одредена компонента на јазикот.

Прво се фати вашите  Lazarus … или Delphi!  Јас сега претпочитаат Лазар, бидејќи тоа е слободно и создава апликации за повеќе платформи. Имам уште да се судрите со нешто Лазар не може да го направи тоа Делфи може. Лазар е мојот главен програмски јазик од јули 2011 година добивање на копија од Делфи не е толку лесно како што некогаш беше, но се надевам дека се уште може да го направи тоа, ако сакате да се истражуваат алтернатива на Лазар.

Lazarus- Се ‘што се користи сега, освен за одржување на наследство апликации

Лазар е  многу  како постарите, комерцијални РАД, Делфи. Ќе можат да работат во Windows, во Linux или Mac OS. Можете да го компајлирате вашиот код да креираат апликации за Windows, Linux или Mac. И да, во принцип, може да се продаде на кодот што се создадени. (Види го сајтот Lazarus за “парична казна печати” во врска со тоа.)

Веќе неколку години, сите од мојата нова работа е направено со Лазар. Многу од работите што е објаснето на мојот Делфи страници “работи” под Лазар. Покрај тоа, имам некои Лазар упатства за вас. (Тие се појавија откако се преселив од Делфи. Не сум напишал нов Dlephi туториал за некое време. (Но, јас сепак “maintian” старите.))

Сум почнал да работи темелно мојот Делфи вежби, ги објаснуваат со укажување на нешто што не е сосема ист во Лазар. Ако се обидуваш да се направи Лазар со еден од моите Делфи вежби, и тоа не е во ред,  ве молиме да се напише и да ми кажете што туториал ќе се работи со …. Јас ќе се движи од моите “додаваат коментари на овој” списокот! Јас сум исто така започна некои Лазар специфични вежби .

Brower-пријателски веб-страници

Јас цел да се направи мојот страници пребарувач пријателски.  Направете вашиот прозорец на пребарувачот толку широк што ќе го сакаат тоа. Текстот ќе тече убаво. Тоа е полесно да се чита во тесен прозорецот … а остатокот од вашиот екран ќе биде слободен за вашиот Делфи или Лазар работа! Држете го притиснато копчето за контрола ( “Ctrl”) и притиснете го знакот плус, минус, или нула да се промени големината на текстот во Firefox и други добри пребарувачи. Ова, како и уште еден добар совет објасни на мојата моќ прелистување страница!

Постојат повеќе забелешки на дното на страницата за други придонеси, мојата уредничка филозофија, копче за да ми мејл, и пребарувачот да ви помогне да се најдат работи во мојот сајт.

За малку забава, да го видам мојот демонстрација на пишување Delphi- како апликации со ништо повеќе од Open Office!


Прости малку дрскост? Ќе дојде тука, се надевам, за Лазар, Делфи или Паскал вежби. Само, пред да одат за да ги, Ве поканувам да се разгледа некои страници сум произведени во обид да ги убеди дека слободни, мулти-база на податоци платформа изградена во Open Office, наречена “база”, или “ooBase”, е достоен на вашето внимание.


Види исто така: Делфи курсот :

Понатаму во мојата долгогодишна Делфи  вежби  (Содржина на следниов начин), имам серија есеи која ќе ви помогне да стане добар Делфи програмер, ако се земе време да работат на вашиот пат низ нив. На  Туторијали  можат да бидат решени во било редослед ви одговара. Есеите на Делфи  курсот  се најкорисни ако го прочитате во низа. Делфи Курс Содржина

 


Содржина, Делфи и Паскал Туторијали:

Делфи … ..

Нула ниво:
Паскал курсот: Ако не се нови само за Делфи, но и нови за програмирање, можеби ќе сакате да учат Паскал малку на прво место! Постои бесплатен производ, Pascalite, кои можете да го користите за тоа. Она што го учат со сето тоа ќе придонесе за добивање оди лесно со Делфи. Работа со Паскал првиот ви овозможува да го совладате една група на прашања (што е важно во програмирање Delphi, исто така) пред да се соочат со нив и некои проблеми кои се вклучени со било кој јазик Windows. Страната е за мојот курс исто така ви кажува како (6/2007) за да се добие одличен Borland Turbo Pascal, исто така, кои ќе одговараат на одредени потреби.

Сакате малку забава? Ако имате одличен, слободна, Open Office инсталирани на вашиот Windows или Linux машина, можете да напишете апликации слични на голем број на апликации во овој туториал! Сум произведува малку демо, се состои од една “документ” за wordprocessor Open Office е, ooWrite. Ако имате Open Office на вашиот компјутер, и да ја преземете демонстрација ми, ќе видите “страница” на “wordprocessor” материјал со едно копче, полето за уредување една, две се вртат кутии, а некои етикети, за излез. Ќе видите текст манипулација, кутии порака и аритметика. Речиси како нешто што е создадено со Делфи! Забавувајте се! (Деталите за тоа како биле направени “во живо” на контроли, исто така, се дадени.) (Демо е напишана за ОО верзија 2. Јас верувам во исти нешта се можни во верзија 1.)

Ниво 1 Туторијали:

Прва класа Започнете овде: Но, не бидете изненадени да се најде себе си на  Лазар  туториал! На ова ниво, Делфи и Лазар се речиси непрепознатливи. Ова Лазар упатство е напишано во јули 2011 година, долго по мојата Делфи туториал сајт е зрела. Делфи “Започни овде” е напишана пред знаев што знам сега!
Продолжи тука Но, повторно, не бидете изненадени да се најде на Лазар  туториал! Како што беше случај со претходниот туторијал, ова Лазар упатство е напишано во јули 2011 година, долго по мојата Делфи туториал сајт е зрела. Вежби за почетници Делфи “биле напишани пред знаев што знам сега!
(Во моментот,
таму е исто така некои Ниво 1 работи во Ниво 2 туториал наречена “Додавање на работите на единицата) Втора класа” Започни овде “  Ова зема полн почетник преку првиот проект, опфаќа точки кои се однесуваат на секој проект, а ги опфаќа некои точки за конвенции користени во други упатства.
Целата слика  преглед Еден од деловите на секој проект Делфи. Ова е повеќе “филозофски”, помалку “како да”, отколку повеќето од моите вежби.
Subroutines: процедури и функции. Основни градбени блокови. Ова е важен туторијал, а напишан во мај 2007 година, кога сум во минатото тоа што некои од грешките присутни во претходните вежби!
За да функционира: Совети и совети за дебагирање. Исто така, повеќе “филозофски”, помалку “како да”, отколку повеќето од моите вежби.
(Види ја и Паскал информации за дебагирање во делот Паскал подолу.) Кутија OnChange настан управувачот за уредување:  Не се плаши ако го користите овој линк и да се најде себе си во Lazarus- земјиште. Ако јас не сум многу грешат, она што го гледате во туториал ќе работи само како и во Делфи, и да помогне да се разбере настани и настан ракување.
Ниво 2 Туторијали:
Како да се … ..  Направете “бип” или друг звук. 
Како да се … ..  празна мониторот од го исклучувам. 
Како да се … ..  реагираат на активностите глувчето корисникот.

___________________________________
посебен!  >>> Прочитајте го ова еден кога сте стане удобно со правење Делфи работа, барем за производство на мали нешта. Тоа е еден туториал објаснува начин да се остане на чело на апликацијата што се во развој. Таа претставува “трасирање проток” за настан управувано средини: држава дијаграми. Има sourcecode. Опфаќа важни  општи  вештини кои ќе ви овозможи да напредуваат во правење работи од страна на дизајнот, наместо од страна “ѕиркаат и се надевам”. Овие вештини ќе ви овозможи да ги завршат поголема, повеќе сигурен, проекти. По патот, примена на вежба и пракса, се развива, кој лесно може да се прошири во нешто корисно.
___________________________________

И сега на “обичните” Ниво 2 вежби ….

Обиди се со ова …  Јас го напиша ова во мај 2011 година … По многу години на користење на Делфи и на пишување на овие упатства. Беа моите први вежби “совршена”? Не! И ќе се обидам да ги уредувате еден ден, чистење на делови од работите што подоцна научиле да не беа толку умен. Овој туториал ви кажува како да се направи нешто … јас ќе се дојде до тоа … но тоа, исто така, има некои важни  општи  совети за користење на Делфи и на програмирање во целина. Предмет на ова упатство е создавање на мала апликација која претставува случајно избрани цитати од текстуална датотека на цитати. На туториал доаѓа со целосна изворниот код, копија на готовиот Exe фајл, и уште еден сет примерок од цитати за употреба. (Тие се во .zip архива, како и линк за преземање е во упатството.
) Имајќи задоволни … клиент  Како вашата програма може да се утврди вашите желби корисникот (Pt 1. Види исто така  Pt 2, во ниво 3). Овој туторијал доаѓа “препорача” : го провериш, ве молам, дури и ако желби утврдување корисникот не е главната работа што го барате?
Менито “За” страница и да престанам опција во менито …  Како да ги додадете на проектот.
Датотека на податоци Ракување …  читање/запишување на датотеки на податоци, со сорскод. Првиот дел. Кога сте задоволни со материјалот во ова упатство, постои  продолжување на тоа во ниво 3. Атипични на вежби тука во тоа што тежнее кон дискусија за готов производ повеќе отколку што покажува изградба од земјата нагоре.
Датотека ракување …  Како да се читаат податоци од датотеки на дискот, и да пишува на ваквите датотеки. 
(Долга туториал) Повторно користење на проект … Еден краток водич за градење на нов проект од порано, слично, една.
Додавање на работи кои треба да Одделение … Каде да се стави работите. Она што е важно. Прашања од делокруг.
Ова упатство е полн со добри нешта … но многу неуреден, лошо организирани во моментот. Јас ќе се обидам да го средиме, но сега за сега: Сте биле предупредени!
Синтакса Нотација … како да ги прочитате важни работи.
Ќе научат нешто повеќе од “Помош” на датотеки Borland Откако ќе го совладате информации во ова упатство.
Лидери на дијаграми … Јас Ви препорачуваме да го прочитате овој краток општа забелешка за користење на state дијаграми. Тие ви помогне да ги има јасна идеја за тоа што се обидуваш да се создаде. Дијаграмите на текови се добри за мали “агли” на вашиот проект, но бидејќи Windows (и Linux) се водени настан, дијаграми на текови се ограничени во нивната корисност за управување на целокупната слика. 
А Целосно Пример … Ова беше напишано во мај 2007 година, и е повеќе полиран од некои од овие упатства. Тоа добива исклучување на бавен почеток, но откако таа е во тек, тоа ви е потребно многу брзо преку создавање на нешто поголемо од типичен Ниво Две апликација. Што го  прави тоа  не е главната точка … Главната поента е  како  е изградена на пријавата, од празна форма, мислев фази, да се заврши создавањето. Примената манипулира низи од знаци.
Командната линија параметри … Ве молам, погледнете во ова … тоа е сосема кратко. Ќе бидат прикажани на начин да се постигне некои од предностите на. ini-датотека и регистар … без арогантен да пишувам нешта кон системи на вашиот клиент. 
Користење на компонента TTimer …  Ова не само што добива започна со користење важна компонента, но исто така треба да ви помогне да се прошири вашите вештини за работа со основните настан управувано природата на Windows. Ова упатство е силно изменето 5/07 и  а)  е полиран и  б) се протега на  основните аспекти на пишување програми Делфи. Тоа не е лесно или кратка, но тоа е  високо препорачливо  ако сте подготвени да се направи обид да се направи напредок!  Тоа не е само за компонентата за тајмер.
На пример- читање Вештина exerciser …  Ова доаѓа со комплетна sourcecode за да се внимателно. Тоа го илустрира со користење на OnChange случај на полето за уредување за да одговорат на корисник влез. Таа, исто така го користи тајмер за да се прикаже листа на зборови на екранот за можност за читање на временски ограничени. Употребата на едноставни Обидете … Освен блокови, исто така, се покажа, во ракување на EConvertError исклучок. 
Принципи на програмирање, и лизгачи, GetTickCount, итн … Ова исто така доаѓа со комплетна sourcecode за да се внимателно. Тоа покажува лизгачи во акција, но тоа, исто така, “digresses” да ги покрие голем број на општи точки како гнездење постапка (или функција) декларации, со користење на TabOrder и поставување овозможува. Корисниот GetTickCount добива се спомене, исто така.
Користете настани, Лука …  Ова упатство започна како вовед во низа мрежи, и тоа го прави да се воведе. Меѓутоа, додека бев на работа на неа, Јас “откриени” повеќе од знаев за користење настан управувано оперативен систем. На туториал исто така ја илустрира и добра поединечни развој. Се препорачува за сите, а не само оние кои се во потрага по помош со низа мрежи. Не е страшно долго. Таа, исто така води кон уште поважно Ниво 3 туториал .

Ниво 3 Туторијали:Неколку од работите доделен на ова ниво не се сложени, но тие се стави тука онака како што тие не се од суштинско значење за програмирање Delphi во целина. Некои други се исто така прилично едноставна, но се без многу туториал поддршка материјал.
 

Добивање на вашата апликација за автоматски да го копирате текстот на таблата со исечоци на системот или ставете работите во вашата апликација од таблата со исечоци:  Невообичаено краток туторијал … но “тоа го прави она што го кажува на калај”, и техники се корисни. Ова е во ниво 3 само затоа што овие техники не се  широко  важно, а исто така и упатство е напишано за читатели кои не се нови во Делфи. На туториал е, всушност, од мојот Лазар упатства за собирање, но верувам дека се што е во тоа функционира на ист начин во Делфи … но мора да признаам дека јас не се тестираат тоа! Дали се напише и да се жалат ако грешам; спаси го следниот што се расправаме?
Користење на ini-датотека, печатачот, како настаните помогне, податоци валидација проверката, и разни “основите”  Необичен туториал. Голем (-ish) “вистински” апликација, која ја напишав затоа што тоа е потребно, не затоа што тоа е корисно за илустрираат некои вештина програмирање. Менторот има многу повеќе што од некои, со многу помалку објаснување.Речиси ниту еден од вообичаените blow- опис подзаконски удар на развојот на дното нагоре, на пример. 
Исто така, тоа е на прво место! Станува збор за програмата  пишува со помош на Лазар ! Мислам дека се што е во ова упатство се однесува подеднакво и на Делфи работа. Претходно (пред септември 2012 година), направив неколку конверзии од Делфи вежби да се направи да “работи” со Лазар. (Не е многу “конвертирање” е потребно, како правило.) Еве, за прв пат, програма со која е создадена со користење на Лазар, но има лекции за програмер Делфи.
Предавање на податоци до и од subroutines. Надворешните единици.  Користење на кориснички дефинирани евиденција, во “пакет” голем број на вредности во едно “пакет”. Со продолжување за тоа како код може да се стави во самостојни надворешни единици, за повторно да се употребуваат помеѓу повеќе проекти. (Не … Јас не значи правење на компонента … нешто поедноставно, со помалку последици. Напишано во мај 2011 година, и повеќе концизни, повредни од многу, ако  треба вештини објасни. Ти “може без” нив .. но ако почнете да се користат техники објаснето тука, вашиот програмирање може да стане посилен, и ќе може побрзо да ја заврши проекти.
восок, восок од …  а едноставна апликација, со sourcecode. не направи ништо страшно умно, но покажува како едноставна и “чисти” апликација може да биде. Оваа апликација е изграден за вистински, реални потреби, поврзани со моето учество на “интернет на нештата” посредување податоци за проектот Pachube. Но, тоа има и други апликации, како и работи кои треба да учат корисници дури и не-Pachube. Напишано во јануари 2011 година и во вредност од најмалку кајмакот преку, ако јас не се каже така себеси!
Оваа една >>> * * Јас препорачувам за вас! …  не само за информации на повеќе форми, паметната употреба на настаните да се вози промена на состојба, како и информации за донесување контроли на параметри, но, исто така, бидејќи е напишана долго откако повеќето од материјал во сајт, и ги опфаќа општите точки кои треба да ви помогне да се направи подобра работа на пишување апликации. (Објавено 06/09).
Одржување на клиентите задоволни …  Како вашата програма може да се утврди вашите желби корисникот (Pt 2 Видете исто така  Pt 1 , во ниво 2).
Помош Датотеки …  на врската помеѓу нив и вашата програма. (А кратко упатство). (Јас го користам  HelpScribble  да се создаде мојата .hlp и .chm датотеки. Имам  создавање helpfile страница разгледување , исто така.)
Креирање на спектар на Едит кутии …  трикови објаснето тука ќе работат со други компоненти, исто така.
Создавање на нешто што треба да се користи од страна на многу програми …  ви покажува како да се ре-употреба на код. Напишете нешто еднаш, тој се користи во многу апликации. На туториал не ќе ги преземе сите на патот до регистрирање на компонента, така што станува дел од Делфи Палетата со компоненти, но тоа не ви покаже како да се создаде нешто што може да се оптимизира на развојот на голем број на програми кои сите треба заеднички елемент, на пример порака кутија со авторски права и верзија информации. Постои уште еден туториал на оваа важна тема  во ниво четири, каде што се користи некои дополнителни функции предвидени со Делфи.
Алтернативен “создавање на нешто што треба да се користи од страна на многу програми” …  ^^ Видете исто така претходните туториал ^^.  Овој “заменик” е стар туториал, а не како добро презентирани, како понова (пост за 4/1) оние. Но, сепак, се опише создавање на  висок резултат табелата . Обидете се да се игнорира “да се користи од страна на многу програми” елементи … тие се подобро објаснето во претходниот туторијал, но ако на маса висок рејтинг е она што ви треба, ова е вашата туториал!
Уште една датотека на податоци ракување туториал  Постојат неколку на овој сајт! Ова е многу концизен и понови од повеќето, има напишано во јули 2011 година го користи белешки. Еден да се одржи на датотека, која е масиравме со програмата, еден како тампон за да се изгради резултатот. Исто така, оди во користење на OpenDialog и SaveDialog … Ум … дијалози! На туториал исто така може да се користи како корисен школка да се пробие на задната страна на добивање на многу апликации манипулација датотека напишана. Кодот е сосема “чисти”, во вредност од брз обезмастено за некои други “трикови” кои се користат на патот. 
Ракување со податоци датотека  плус  користење на  дијалозите со читање и пишување на податоци од / до датотеки. Вториот дел, иако може да започне овде. (Палете тука ако материјалот на дијалозите е само вашиот интерес.) Во  првиот дел  е во ниво 3. Delphi компоненти OpenDialog и SaveDialog објасни. (Тие се добри вести, и не е премногу тешко.) Исто така, опфатени: создавање на свој дијалог форми. Достапни за преземање на изворниот код. Атипични на вежби тука во тоа што тежнее кон дискусија за готов производ повеќе отколку што покажува изградба од земјата нагоре. 
А програма квиз …  илустрира Преземање работи, користи TMemo објектот, ви покажува како да се имплементираат “Дали сакате да ги зачувате вашите податоци пред да излезете?” Квиз програма се сеќава на минатото перформанси на корисниците, на прашање од страна на ниво прашање. Достапни за преземање на изворниот код.
Програмата за влез на …  најверојатно, само по себе, од корист за вас. Туку и ја илустрира некои корисни трикови, може да помогне за подобрување на вашето разбирање на можностите кои средина настан управувано создаде. Достапни за преземање на изворниот код.
За почеток на пишување учител игра …  Незавршени во моментов. Илустрира развојот на апликација.
Како да пристапите до база на податоци датотеки …  Тоа е неверојатно лесно да се напише програма во Делфи, кој ви овозможува да гледате и уредувате датотеки дели со парадокс, dBase, пристап, итн Научете како тука!
Играње .wav датотеки со MediaPlayer …  Без разлика дали сакате вашата програма да се каже “Имате нови пораки …”, или само треба чувствувате  “Zapp!”  Звук, еве како. И она што го учат тука веројатно работи за играње на други медиуми, исто така. 
Читање на џојстик …  тоа го правам во Делфи 2 и погоре. Ревидирани и проширена мај 04. А програма стоперката е создадена како илустрација. Видете исто така на  ниво 4 џојстик туториал . Sourcecode обезбедени.
А програма за контрола на вивисецирале …  А програма со полињата за избирање и Буловите променливи кои работат заедно се анализира. Обезбедени за превземање sourcecode. 
Користење на DLLs. Вовед …  Како да го користите функции и процедури од динамична врска библиотека некој друг (DLL). Е предвиден еден. Исто така постои и опција вториот дел за тоа како да се напише свој DLL. На туториал доаѓа со sourcecode и претходна писмена DLL за да ги користите додека учите. Видете исто така мојот  ниво 4 туториал  ако сакате повеќе на DLLs.
Printing- линија во исто време …  овој туториал ви покажува како да се испрати текст на печатач линија во исто време. Нема комплексни концепти, но потребата не е универзален, а помошта е минимална .->
Зборот за пребарување Програма …  Вие не ќе треба на програмата, но можеби некои од техниките кои се користат за да се заврши тоа ќе биде од интерес! Sourcecode и .exe предвидени. Малку држење за рака за тоа како да се направи Делфи работа, само ги коментира и во готовиот производ. 
Изберете ја ќелијата, било кој мобилен …  Наводно, овој туториал е за користење на код за да изберете ќелијата на низа мрежа во рок време. По патот, некои  воопшто  важен материјал, што се однесува користење референци на Делфи креираниот објект, на пример, на објектот во “Испраќач” што произлегуваат од Делфи создадена настан ракувачи.

цртеж или гледање на слики/графика,  и така натаму:  Само да ви помогне да се најдат работи, јас сум групирање (*) следниве Ниво Три вежби заедно. Додека  дел  на секоја од овие е за цртање слики, правење графика со Делфи, речиси сите од нив се покријат другите теми, точки, прашања на патот….
Вовед во Графички …  MoveTo (100,10); DrawTo (300.300); е едноставна … Врската на почетокот од овој став ќе ве однесе на Лазар  туториал напишав пред Божик, 2013. Тоа најмногу од она што е во следната, постари туториал, веројатно подобро кажува. Таа содржи белешки на многу мали разлики во она што го правите во Делфи, наспроти она што го правите во Лазар. Пробајте го ова на прво место. Ако тоа не ви кажам она што ви треба, се обиде …
* Вовед во Графички …  MoveTo (100,10); DrawTo (300.300); се чини едноставна … но тоа не е доволно за да се направи една линија која се ‘уште ќе биде таму, откако ќе се намали а потоа се врати на прозорецот. (Види претходниот запис во оваа табела на содржини сега). Во врска со ставот што го читате, исто така, ви кажува како да се создаде постојана графика,  и (!) Зборува накратко товари битмапи.
* Друга цртање туториал,  со екстра битови! … Ова е една од моите повеќе внимателно да се изврши вежби. Тоа беше завршен во мај 2007 година, кога јас би бил пишување нив за некое време. Таа се протега направено во претходните туториал ( “Вовед во Графички”) работа и  исто така  ви покажува малку за градење лесно променет програми. Графички создава е само малку на прилично забавно исмевање на луѓето кои мислеа код за пристап на ДРМ може да се чуваат во тајност. Исто така има и малку за различен број бази. ( “Двојна”, итн)
* Слики и датотеки пристап …  Прикажи .bmp слики на вашата форма. Пристап до сите датотеки во одредена папка на вашиот диск, користејќи го како основа за “Може да се признае …” вежба. Почетен курс има груби рабови, но полн извор листата на програма за работа дадени. (Делфи верзии 4 и 7, во најмала рака, ќе ви овозможи да се прикаже JPEG слики. Не знам која верзија на Делфи дојде со оваа функционалност … Email мене, ако го знаете? … и јас сум во потрага по freeware компонента со sourcecode (или од реномирани извор, како sourceforge  или  Tucows ) за компонента за да се овозможи покажува JPEG слики во Делфи 2 апликации … повторно, ве молиме ако можете да помогнете? А поврзани со мислата: Делфи 4 (стандард) може да се инсталира на компјутер само со сериски број и код за авторизација. Вие не треба “дозвола” од Borland (или други корпоративни … на пример, Мајкрософт (!)) Сервер. Дали навистина мислите дека корпорацијата г-дин Гејтс ќе може да игра засекогаш со сите алатки што го објави “слободна” во последно време? (пред-5/07) и други корпорации ќе биде секогаш таму за да го вклучите повторно работи кои што се движат на нови компјутери? Дај ми производи што може да се инсталира веб-помалку, во секое време!
* Слики за математика …  Ова доаѓа со sourcecode и Составувач exe. Тоа е longer- than- вообичаените туториал, бидејќи ќе се преземат преку развој на вистински, корисни апликации. Нема вклучени, освен, можеби, од употребата на една потпрограма да обезбеди OnChange управувачот за неколку уреди кутии особено тежок концепти.

Да се напише на екранот: на екранот не е многу различен од било кој друг Windows апликација. Марк Р Џонсон има подготвено  одлична дискусија во ист стил како мојот вежби, и не гледам причина да се ре-измисли дека тркалото. (Тој е дури и направија извор на располагање код.) Сум се стави ова во три нивоа, бидејќи на некои досадни шансите и завршува дека мора да се обрати. Што имате на екранот  do  може да биде многу едноставна.

Ако, од начинот на кој, може се само во потрага за програма за генерирање на екранот, за да се прикаже вашите фотографии, јас сум направено компаративен преглед на некои работи … многу слободни .. што може да биде од интерес.

А корист, ве молам?  Ако знаете на добар Windows екранот кое ги задоволува следниве, молам дозволете ми да знам? (Јас треба само .exe, а не на изворниот код.)
Shareware, регистрација на помалку од $ 20.
Прикажува ротирачкото коцка.
Слики на лицето на коцка кориснички дефинирани … се надевам дека од страна на
некои основни средства. Најдобро од сè: Скрин само
користи шест слики во позната локација. Во мојот совршен
свет, менување на содржината на еден од датотеките ќе
се промени сликата на коцка. Не ми пречи да биде
ограничена на фиксна имиња датотека со слика.
Е-маил адреса на уредникот. Предлози добредојдени! 
Им благодарам  на видот читател кој ми укажа на ротирачкото коцка екранот Xara е. Таа се одржува на мојата машина за неколку месеци, сега со никакви проблеми. Таа дури и се сретна со моите “Промена на екранот од страна на менување на содржини на датотеки” барање, си мислам. Тоа нијанси на лицата како се вртат … суштински “волан” за да се постигне најдобар ефект, верувам. Информации и програмата на сајт Xara е .

Ниво 4 Туторијали:
Најголемите и најдобрите До датум: Поврзување на повеќе уреди  Arduino подесување “господар / роб”: Со програмата за трчање во “господар” компјутер, на  Arduino  “робови”, со LED и “врата” прекинувач може да се “управувано” / следени. На прозорецот на екранот на компјутерот ви кажува од миг до миг дали “врата” поврзан со Arduino е притиснато, и има две копчиња: “Свртете LED On”, “пак доведе Off”. Со еден клик на глувчето  на мајсторот, на компјутерот , сијаличката  на Arduino  може да биде вклучен или исклучен. Двете се поврзани со просто сериска врска. Вие не треба Делфи за да имаат корист од материјалот во туториал, иако на компјутерот дел од него е напишана со Делфи услови.

Користење на сериски порт … Дел Еден:  Испраќање пораки од компјутер преку сериска врска, на пример, RS-232 … но  само во една насока .

Користење на сериски порт … Втор дел:  Двонасочна comms, испраќање на пораки  или начинот на кој  помеѓу два уреди поврзани со сериски кабел, или виртуелен сериски comms линк. Ова има елементи за HyperTerminal клон. (Види “PuTTY” (користење на Google), ако сакате готови “HyperTerminal”.)

Користење на сериски порт … HyperTerminal клон:  Не толку добри како HyperTerminal или кит … Јас ги споменеме само за да ви даде идеја за тоа што програмата го прави тоа. Тоа праќа од Меморандумот, знак по знак, толку брзо како што можете да ги внесете и прима податоци преку сериски поток, и поминува работи кои треба да белешка. Ова упатство е особено сурова во моментот, но не ви понудат многу код. На програмата е се дискутира на крајот се трансформира во “Најголем и најдобар”, што е опишано погоре.

СТОП ЗА МЕДИУМИ !!! Јас сум, по многу години се обидува, конечно sussed од основните рутини за HyperTerminal клон. Програмата, sourcecode и Составувач exe е достапен за вас во “Користење на сериски порт, Дел 2” (погоре). Ако се работи со поврзување на уреди со сериски врски, можете исто така може да се најде мојата страница Сериски Comms Arduino корисни.

На “се обиде … освен …” механизам за апсењето грешки  Ова е една од оние работи кои не “потреба” … но тоа е многу корисно кога ќе го совладате. И тоа ви дава начин да го контролираат она што се случува кога, на пример, вашата апликација се соочува грешка проверка опсег. Овој есеј, исто така, оди во голем број на прашања на добро програмирање пракса. Тоа не се случи, за жал, можеби, само “ви кажам одговорот”. Прв нацрт јули 2011 година, кога сум бил со користење на Делфи и пишување на овие упатства за повеќе од една деценија.

Пристап до Порт Хардвер …  овој туториал ви кажува за бесплатна DLL за испраќање на пораки до и од вашиот компјутер преку паралелно или сериски порт. На туториал вклучува помош за тоа како да го користам. Вие би можеле да се вози електроника на свој осмислување во прилог на вашиот компјутер. Ако сте нови на DLLs, постои  Ниво 3 туториал за DLLs  за вас. Ако приложување свој електроника звучи интересно, посетете ја  мојата страница за користење на порти на вашиот компјутер .

Измената на стандард за контрола на …  Заврши на ниво 3 туториал “Креирање на спектар на Едит кутии” пред да се обидете оваа.

Промена на датотеката …  Не е комплексен, но претставени под претпоставка дека некои флуентност на дел од ученик. Заменува датотека со модифицирана верзија на себе. Поддржува оригиналната датотека.

А работел пример …  А програма за декодирање едноставна кодови замена. Ова се базира на претходните туториал.

Навигацијата поддршка продавница …  Повторно создава делови на Windows Explorer. Исто така ја илустрира повеќе прозорци. Користи FileListBox, DirectoryListBox и DriveComboBox.

Користење на единиците …  Ова беше напишано во мај 2007 година, па има некои предности во однос на постарите вежби. Тоа се справи прилично комплексна тема, но многу корисна еден: Ставање на subroutines во единици кои можат да се користат и повторно да се користат. Во овој туторијал, ќе одиме подалеку отколку што беше во  претходната една на истата тема. Пофали … и ако се чувствувате за предизвик!

Графика во боја. Динамична промена на големината …  Како да се подготви во бојата на вашиот избор. Како да се направи она што е на големината на вашата форма промени, ако големината на прозорецот се менува.

HTML генератор …  почетоците на програма за генерирање на онлајн фото албуми.

Агол на дисплеј …  мал круг со стрела во него. Стрелката може да укаже било една од 16 насоки. Првично развиена за да го покаже правецот на ветерот неиздржана е да се покажува. Не “клучни” вештини во овој туториал … но тоа е добра, со некои убави парчиња на елеганција во кодирање. Некои средно техники настан управувачот илустрирано. Таа, исто така ја илустрира употребата на имотот таг.

Уште работел пример …  Тоа е се поголем и се движи по должината побрзо од некои од моите вежби. Тоа покажува колку јас ги извлекував податоци за даден ден од еден куп на датотеки, сите со евиденција за неколку дена.

Windows пораки, џојстици и стоперката …  Ова ги опфаќа повеќе теми, вклучително и одговарање на пораки генерирани на друго место во компјутер, пораки од Windows API. Има еден поедноставен начин да го прочитате џојстици објаснето во  Ниво 3 туториал . Тоа доаѓа со sourcecode.

Како да се осигура дека …  само еден пример на апликација работи во било кое дадено време. Користи mutex.

Надворешните единици …  лесен начин да се рециклира код сте го напишале, без трошоци на сопствени компоненти.

DDE клиент …  Ограничен воведување на собирање на податоци од серверот DDE, со користење на  1-Wire/MicroLan  пример.

Трансформирање на жици …  Две функции. Првиот го стрингови кои содржат двосмислена ликови … како “0”. Е дека нула или “О” …. и ги претвора во жици без двосмислена ликови. На вториот менува процесот. Корисно ако ви се случува, на пример, да им даде на корисниците регистрација клуч жици. На туториал, исто така, се воведува некои концепти кои се од општа употреба на програмери.

Ниво 5 Туторијали:
Како да започнете со TCP/IP  Има многу да го совладате пред да ќе биде експерт во преземање работи низ LAN или преку интернет, со користење на TCP / IP. Сепак, ако сакате да ги однесам датотека, било да е тоа некои HTML, JPG, или некои податоци во датотека на веб серверот, а вие може да се прилагоди на програмата на некој друг, дури и ако не се разбере она што го прави , можеби ќе треба само WinHTTP од  http://www.appcontrols.com/, и малку демо програма која доаѓа со него. Тоа е на располагање како shareware (пробајте пред да ја купите). Таа работи со многу Delphis, а можеби дури и Лазар. Демо треба да биде доволно за вас да се напише програма, на пример, да достигне цена и чување на  слики од IPCam . А “без sourcecode” копија само чини околу $ 18. Ако тоа не ги задоволи вашите потреби,
се обиде со следниот туториал … Постара “Како да започнете со TCP / IP”  Има многу да го совладате пред вас ќе успее во комуникацијата помеѓу машини на LAN, а камоли преку интернет. Овој туториал, кој доаѓа со комплетна sourcecode, ја гледа во некои основи. По патот, тоа создава мала апликација клиентот. На крајот на септември 2011 година, тоа е можеби најдобро мојот туториал за вклучување/IP прашања TCP … Најдобри Еден да се започне со, во секој случај.
Интернет, и пошироко!  Можете  да  пишуваат апликации кои пристап страници во вашата LAN или интернет! Овој туториал ви дава влезната врата во светот на TCP / IP. Поточно, тоа ви кажам како да се создаде некоја апликација која може да се погледне во, да речеме, http://bbc.co.uk, и пренос на HTML од овој сајт во компонента TMemo во вашата  апликација. Тоа е тешко дел! Што тогаш го правите со тоа е до вас …. Јас верувам ќе видите многу можности за тоа што се отвора? (Види исто така следниот туторијал.
TCP / IP: Во издание на “блокирање”  Пред да може да се добие далеку со идентичен, и TCP / IP програмирање, дури и со помош на претходниот туторијал, ќе треба да почнат да го совладате вештината на програмирање на начин што е  не-блокирање . Вашиот TCP / IP работи навистина треба да се направи за да им овозможи на асинхрони комуникација преку интернет. ова упатство се обидува да ви помогне со овие концепти.
помали адаптација на идентичен демо  во овој туторијал, малку се прилагодат на основните демо од колекцијата снабдува со интернет Компонента Suite Франсоа Piette е. Целта е да се започне со разбирање на компоненти и TCP/IP програмирање.Адаптацијата може да биде мала, но ако сте нови на TCP / IP, мислам дека навистина треба да имаат одат на ова упатство. 
Седи од мојата лактот …  а јас се напише програма која е поголема од типичен програмата Почетен курс. Достапни за преземање sourcecode. Илустрира секвенца развој. Илустрира некои ракување на датотеки и графика програмирање.
Температура дрвосечач …  Логирањето и графики податоци од температурата (и влажност) сензори. Доаѓа со sourcecode. Почетен курс исто така ги покрива преземање на XML од веб сервер, како што е напишано во врска со Посејдон SNMP / XML LAN / интернет “термометар” (од HW група), но тоа може да се ревидира за да се чита од други сензори. (2 Делфи, плус бесплатен компонента на трети лица, идентичен со. Ова е работа на клиент / сервер.
) RS-232 comms (сериски I / O) … застарен: Постои  подобар туториал ( “… Дел Еден”) по овие линии над … но јас сум оставајќи го тоа овде како секундарна суровина за вас, ако не ви се допаѓа другиот. За почеток на домашна пијалак едноставен HyperTerminal. Може да се испраќаат само, досега, но не бара никакви компоненти на трети лица. (Делфи 2)
RS-232 comms (сериски I / O) за логовите уреди … застарен: Постои  подобар туториал ( “… Втор дел”) по овие линии над … но јас сум оставајќи го тоа овде како секундарна суровина за вас , ако не ви се допаѓа на други. Едноставен HyperTerminal како терминал програма, конфигуриран за да комуницирате со било кој од двата уреди за собирање на податоци (Андерсон ТМ # 128 / WeatherDuck).Тоа може да биде приспособена за други средини. Програмата има некои недостатоци, но “работи”. Користи бесплатен, со sourcecode, компонента TComPost од Дирк Claessens. 
(Делфи 2) Диференцијален термостат … А прилично “груба” “туториал”, како што јас се сомневам ограничена публика … но може да биде корисно за некои! Доаѓа со sourcecode. Види Температурата Logger , погоре, за тоа како да достигне цена од XML од веб сервер … го кодот во кој е подобар. Напишано во врска со Посејдон SNMP/XML LAN/интернет “термометар” (од HW група), но тоа може да се ревидира за да се чита од други сензори. SNMP користи за да го вклучите/исклучите излез на LAN независен уред. (Delphi 2) Види Температурата Logger , погоре, за тоа како да достигне цена од XML од веб сервер … го кодот во кој е подобар. Напишано во врска со Посејдон SNMP/XML LAN/интернет “термометар” (од HW група), но тоа може да се ревидира за да се чита од други сензори. SNMP користи за да го вклучите / исклучите излез на LAN независен уред. (Delphi 2) Види Температурата Logger, погоре, за тоа како да достигне цена од XML од веб сервер … го кодот во кој е подобар. Напишано во врска со Посејдон SNMP/XML LAN/ интернет “термометар” (од HW група), но тоа може да се ревидира за да се чита од други сензори. SNMP користи за да го вклучите/исклучите излез на LAN независен уред. (Delphi 2)

——-

Мојата упатства за  програмирање  за Далас Полупроводнички 1-Wire ™ чипови, како што се користи на MicroLan ™, се пресели тука. . Јас, исто така одржување на страници кои MicroLan воведе и објасни на хардверот .

——-

Паскал …….

(Ако сте заинтересирани за гледање на линкови до работата на другите, Bookmark оваа страница, па можете да се вратам на тоа, и да ја посетите мојата страница со линкови. Се разбира, речиси сè што некој некогаш сте сакале да знаете е веќе на интернет во д Најчесто поставувани прашања врвен Салми е …. ако можете да ги најдете !!! Овие прекрасни ресурси се вреди да се бараат надвор. 1/2009, тие беа достапни тука. Земи tsfaqp50.zip, го отпакувате, погледнете во TSFAQP.IDX за содржината на Најчесто поставувани прашања.

(Оние Најчесто поставувани прашања се чини дека да се движат наоколу! Имаше во ftp://garbo.uwasa.fi/pc/link/tsfaqp.zip, а потоа на ftp://garbo.uwasa.fi/pc/ts/tsfaqp36.zip. Криејќи се повторно? Обиди се со пребарување со Google за “Тимо Салми pascal Најчесто поставувани прашања”. благодарен сум дека не се напишани од страна на Џо Смит!

Во еден момент, морав да прашам “Не знам како да ја отпакувате?” И рече: “Време е да се научат!” Се надевам дека ќе немаат проблеми со .zip архива денес?

Ако она што го сакате да се знае не е одговорено во моите страници (!), Тогаш можете да го користите дискусиони групи или форуми. Еден начин да се најде група е на Google Групи услуги.

 

Паскал Туторијали:
Паскал за оние кои знаат Основни … Некои белешки од мене за оние кои знаат Basic, и кои не го направиле многу Паскал.

За да функционира … Помош со дебагирање .. и за спречување на потребата за тоа .. Исто така, корисно е да се Delphi програмери.Уредувачката Философија

Јас не им се допаѓаат “фенси” веб-сајтови со повеќе грижа за светкавите изглед отколку за добра содржина. За убава слика, можам да одам на уметничка галерија. Се разбира, атрактивен сајт со содржина за пофалба … се додека тоа убаво лице не чини времето за преземање. Во секој случај….

Јас се обидувам да го претставиме овој материјал во формат што го прави лесен за вас да го користите. Постојат два аспекти за тоа: Начинот на кој таа е поделена, и начинот на кој се испратени.

Начинот на кој таа е поделена …

Јас се обидов да го подели на “залак големина” парчиња, и да се наведе кои делови се основни и од општо значење, а кои се однесуваат повеќе специфични прашања кои, исто така, се случи да биде комплексна, или да бараат разбирање на повеќе основни прашања. Со други зборови, јас се обидувам да ви покажеме како да одат пред да се грижиш за трчање. упатства на “Ниво 1” ги покрива основите. Ако немате искуство, почнете со еден вежби ниво. Ако одлучите да скокаат на повеќе напредно ниво, и работите не се јасни, тоа би можело да биде една идеја да обезмаслен на ниво на еден теми и ако само за да дознаете за мојот начин на изразување на концепти. Исто така, види подолу, “разлики” помеѓу Делфи и Паскал.

Начинот на кој е објавен …

Оваа архива на вежби се протега назад во насока на зората на интернет. Сега, повеќето од нас имаат HTML способни wordprocessors, и понови упатства направи повеќе употреба на HTML код од постарите. Дали е ова проблем? Можете да заштедите на страниците од пребарувачот, и повторно да се вчита во прелистувачот од вашиот хард-диск подоцна, off-line. ОпенОфис (одличен, слободна, канцелариски пакет за Windows и Linux од www.openoffice.org) зема HTML во својот чекор. Со WordPerfect, можете да ги вчитате .htm датотека, изберете сите, копирате во таблата со исечоци, да започне нов документ WordPerfect, а потоа ставете во текстот, главно непроменети и исчистен од HTML.

Треба да бидете во можност да го прочитате вежби на on-line, без тешкотии. Меѓутоа, исто така треба да им е лесно да ги фати за употреба надвор линија, вклучувајќи уредување за свој цели. Следниве треба да работат. Јас би сугерирал дека ќе се создаде папка за вежби, така што ќе може да го задржи моето датотеки без ризик од судири:

Имајте на ум дека ако се работи од off-line копии, ќе пропуштите кога постојат ажурирања, ревизии.

On-line, го користите вашиот прелистувач за да ја видите туториал сакате да ја направите.

Користете ја датотеката на прелистувачот|Сними како … да се спаси веб-страница на вашиот диск. Во овој момент можете да се најавите надвор, или посета на други страници, можеби заштеда на нив, исто така.

Кога сте се одлогирам, само користење на датотеки на вашиот интернет пребарувач! Вчитај команда за да ја видите материјал. Ако сакате да ја уредувате датотеки, обидете се со користење на вашиот вообичаен wordprocessor. Ако тоа не се, почнете Notepad (или WordPad, или нешто ви се допаѓа, но тогаш сте на свој <g>). Вчитај ја датотеката што ја спаси. Претворете го зборот-заврши на. (Notepad: Edit | Збор-фолија.)

Режа надвор од HTML заглавјето и подножјето. Повторно го зачувате документот, промена на продолжување на .txt или .doc зависност од туторијал, ќе има повеќе или помалку HTML код во телото на текстот. Со малку среќа, вашиот wordprocessor ќе се справат со тоа. Испрати ОпенОфис да се проба ако не! Во спротивно, може да се користи глобалната пребарување и замени да се отстрани повеќето од тагови прилично брзо.

________

Ова се чини дека да се биде место за приклучок за Textpad. Тоа е многу повеќе од Notepad, но не е на сите дека “wordprocessor” е … Но, тоа не имаат карактеристики кои наскоро ќе се дојде до љубовта, ако се направи многу работа со текст датотеки …. особено програмирање или HTML кодирање. Сите мои веб-страници се создадени со тоа, и многу од другите текстот работа го правам е да се направи со неа, исто така. Таа има проверка на правописот. Таа има и означувањето на синтаксата. Јас со мојот wordprocessors (Ами Про, за наследството на работа, и OpenOffice Writer за нова работа) само кога сакам да се произведе писмото-форматирање и фонт опции не се широко поддржани во TextPad. Сепак, тоа не се многу, многу, многу уредни допира што ја прави радост да го користите за многу нешта се направи. Јас особено се допаѓа нивниот одговор на “Автоматски текст”, како и фактот што корисникот може да конфигурирате како што се прикажува различни класи на документи. Тука е линк до нивниот сајт. Shareware: Можете да ја обидат бесплатно, и тоа не е скапо да се регистрирате за континуирана употреба.

________

Имиња на датотеки: Пробав да се организираат: Имиња почне Pt или Dt за Паскал / Делфи Почетен курс. Следна е некоја цифра, на ниво, тогаш сум се користат букви, една по друга, на пример Dt1a, Dt1b, Dt1c. Во писмото, не значи многу … тоа само покажува кога добив околу на таа тема! DST датотеки се некои од оние кои се однесуваат на Далас MicroLan.

Ве молиме запомнете материјалот е авторските права.  (ТК Бојд, 2006 година и подоцна) На постапките наведени погоре се само покажува за погодно за лична употреба на материјалот, но, исто така, ….

Слободно можете да го користите овие информации во компјутерски курсеви, итн, но кредит од изворот, повикувајќи се на URL-то, ќе биде прифатена. Ако едноставно копирајте страници до други веб-страници ќе се направи вашите читатели е лош: Вашиот копии нема да останат во тек. Далеку подобро да водат до овие страници, а потоа вашите читатели да се види до-to-date верзија. За оние кои care- заблагодарам вас-Имам испратени на страница со повеќе информации за тоа што авторските права откажување упатувам и предлози за оние кои сакаат да се стави овој материјал на ЦД-а, итн (Има барем еден затвор со помош на материјал за затвореник образование. јас разбирам дека постојат ситуации каде што интернет конекција не е можно!)

 


Разликата помеѓу Делфи и Паскал … и ветувањето за Kylix и Лазар ….

Делфи се базира на Pascal. Тоа е за пишување на програми за Windows, со користење на Паскал .. со многу подобрувања од оние кои еднаш прекрасни луѓе на Borland. Еднаш, многу одамна, мојот совет е “ако не сте многу нови на програмирање, може да се направи напредок побрзо, ако се почне со не-Windows Паскал”.

Сепак, бидејќи на Windows, Linux и MacOS користите GUI, и поради GUI на животната средина е важно, и  не  програмирање GUI е направено од поинаква перспектива, мислам дека, денес, јас би рекол, не … почнат што значи да се оди натаму. Започнете со Делфи или Лазар, и покрај тоа, на некој начин, тоа значи дека треба да започне на посложени ниво.

Ако сакате да се обидете со не-GUI Паскал, имаше бесплатни оние наоколу. Детали на еден беше во моето слободно Паскал вежби, но јас не знам дали тоа останува на располагање.

Во Делфи Туторијали тука, треба да најдете се што ви треба за програмирање Делфи. Сепак, дури и ако никогаш не сте намера да се програмира за ништо друго освен Windows, ако сте нови на програмирање, гледа во некои од ниското ниво Паскал упатства можат да ви помогнат да ја сфати важни идеи за вашиот Делфи работа.

(Оваа забелешка додадена мај 2007 година, ревидиран 2015) Kylix беше производ Borland изведоа години пред 2007 година јас никогаш “играле” со тоа, но тоа е, мислам, “Делфи за Linux”. За жал, колку што знам, Kylix починал. За среќа, имаме Лазар што ги исполнува желбите Kylix беше наменета за.