јануари 30, 2020

Ви благодарам за 12 години во развивачот евангелизам

Source: https://www.jamesward.com/2017/04/03/thank-you-for-12-years-in-developer-evangelism/

И покрај тоа што беше пред 12 години, живо се сеќавам како седев во морничава конференциска сала со големи аналитичари од Гартнер. Дланките ми беа испотени и јас бев скоро престрашен да зборувам. Макромедија ме донесе на оваа средба да бидам глас на клиентите за нивната нова платформа за програмирање, Flex. Бев рано посвојувач што градев клиент портал користејќи ја оваа нова технологија. Но, јас бев коденер – не некој што зборува јавно. Некако луѓето од Макромедија мислат дека направив добра работа, и така мојот живот зеде интересен пресврт кога се префрлив од инженерството во евангелизам.

Во тоа време, јас никогаш не би сонувал дека ќе бидам на сцената со двајца 500 извршни директори, пред скоро десет илјади луѓе, демонирајќи нерди работи. Навистина? Патувате на конференции низ целиот свет? Немаше никаква смисла затоа што не сакам да бидам пред луѓето – дури имам и страв од јавно обраќање! Пред дванаесет години, сето тоа изгледаше лудо. Но, некако се случи – овој нервозен кодер стана евангелист.

Во текот на изминатите дванаесет години, јас сум бил затегнат, исцеден и исполнет на начин на кој никогаш не сум замислувал. Сум бил на неколку неверојатни авантури додека работев за некои од најголемите технолошки компании во светот (Macromedia/Adobe, Salesforce/Heroku и Typesafe/Lightbend). Со стотици презентации зад мене, сè уште се нервирам пред да се претставам. Сепак, сфатив дека можам да направам нешто; сè додека сум го сторил скоро претходно. Тоа ми даде утеха при патувања каде што се претставив во различен град секој ден во неделата, преживувајќи се на само неколку часови сон. Летав низ целиот свет за пет дена со постојки во Токио и Бугарија. Имав инженери да ми кажат дека помогнав да ги променам нивните кариери (на подобро). И, покрај начинот на кој, јас сум во можност да изградам некои работи за кои сум прилично горд.

На пример, додека бев на конференција за вмрежување во Вегас, останав цела ноќ да ја градам апликацијата за одредници на пописот, што на крајот помогна да ги убедам барем неколку луѓе да користат Flex. Тур де Flex е веројатно еден од најчесто користените проекти што помогнав во градењето; имавме табла во реално време за да ја визуелизираме локацијата на програмерите што ја користат, и ако го оставите отворен само неколку минути, глобусот беше покриен. Mixing Loom, кој никој не го користеше, сè уште е еден од најзабавните проекти на кои сум работел. На Heroku, ги создадов првите прототипови за она што стана копче Heroku и авто-распоредувањето на GitHub. Во Typesafe, помогнав да создадам Activator , што го користеа тони развивачи за да започнам со Scala, Play Framework и Akka. Една година, во Devoxx France, создадов WebJars што сега добива над милион преземања месечно. Овде во Salesforce, изградив некои навистина забавни работи како каналот Salesforce IFTTT, но веројатно мојот омилен е Кобер, апликација за примерок на цевковод за податоци.

Добро, доволно ремизирање… Што е следно?

Денес сум воодушевен што се приклучувам на организацијата Технологија и производи во Salesforce – тие се инженери кои ја градат технологијата која ја овластува платформата Salesforce. Им помогнам на нашите инженери да пишуваат блогови за тоа што прават, да зборуваат на конференции и да имаат свои проекти со отворен извор. Јас сум неверојатно возбуден што се враќам кон моите корени во инженерството, додека го земав моето искуство во евангелизам со мене. Нашите инженери градат неколку неверојатни работи и сакам да им помогнам да ги споделат тие достигнувања со светот. И за среќа, јас сепак ќе можам да напишам код затоа што ни треба еден куп алатки за да ни помогнеме подобро да го направиме софтверот со отворен код. Првиот од овие проекти е нашата Соработник Договор за лиценца GitHub бот, кој ние само ја отвори извориЈас нема да се прави многу блогирањето тука, бидејќи јас сега имаат Salesforce инженерство блог на располагање.

Не сакам овој блог да звучи како еулогија, но за мене е крај на една ера. Затоа, ќе одам на една минута да им се заблагодарам на некои луѓе. Јас апсолутно не можев да одам од нервозниот кодер до евангелистот што сум денес без помош на многу луѓе. (Listе го задржам овој список краток за да не звучи како говор за Оскар.)

Кристоф Коенретс (сè уште најдобриот евангелист што го знам) видов нешто во мене што не го сторив. Ми даде шут и ме менторираше веќе 12 години. Мајк Слин секогаш ми даваше точно совети што ми требаа да ги слушнам. Грег Вилсон ме охрабри и ми овозможи да изградам многу работи од кои сум горд. Дејв Керол сега двапати ми даде одличен дом на Salesforce. Брус Екел продолжува да ми помага да ги гледам работите од различен агол и да се борам со пасивниот глас во моето пишување. Сите вие ​​(плус многу други) не сте биле само соработници, вие исто така станавте пријатели кои јас сум неверојатно среќен што ги имам во животот. Значи, еве огромна благодарност до сите, беше дел од моето патување како евангелист! Сигурен сум дека ние сè уште ќе ги преминуваме патеките на Twitter, GitHub, на конференции и на блогот „Инженеринг на Salesforce“ – едноставно нема да се обидам да ви рекламирам нешто повеќе. 🙂