август 28, 2017

Блер планина: Историјата на конфронтација

Original: http://www.pawv.org/news/blairhist.htm 

РУДАРИТЕ ГО СВРТАТ ОРУЖЈЕТО ВО ТЕКОТ НА ВОЈНИЦИ ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА ШТРАЈКОТ

 

Блер планина е единствено место, со уникатна и моќна приказна за раскажување. Не споредливи сајт постои за да се каже оваа клучна приказна од огромно значење и за труд историја и со граѓанските права во Америка. Според Националниот парк служба, Битката на Блер планина служеше како крвави climactic конфронтација кога “насилството на Западна Вирџинија јаглен рударски војна на 1920-1921 дофат [ед] ниво сигурен во историјата на САД.”

Пораст високо како 2.064 нозе, Блер планина беше и симболичната и вистинска пречка која се соочат рудари кои сакаат да се донесе заштита на синдикатот на рударите на Mingo, Логан, Мерсер, а Мекдауел земји. Сртот нуди само најпознатите непријатни услови за март: стрмни падини, тешки дрво, и карпест терен. Таа, исто така им се нудат високи точки кои беа добри позиции за одбрана на извидници, вклучувајќи масовни рок формации што служеше како силни одбранбени позиции. Топографијата на регионот диктиран текот на конфронтација, и затоа е многу значаен.

Американската индустриската револуција донесе со тоа голем, брзите промени во начинот на кој граѓаните живеел и работел. Работа во брза, опасни средини диктиран нови нивоа на почитување на стандардите на временски распоред, регуларноста и безбедноста. За Американците се навикнати на живот на фарма и во домот производство на стоки, ова често значи радикално приспособување. Како големите корпорации се појавија и почнаа да се натпреваруваат еден со друг со акции на пазарот, компаниите често се зголеми производството и безбедноста дозволено да се намали како средство за останување растворувач. Рудници за јаглен се бореше да обезбеди расте железо, челик, и железничката индустрии со гориво што е толку важно за нивниот раст. Иако дава релативно ниска враќање профит на високи инвестиции на трудот, и неверојатно опасен, рударството на јаглен беше интегрално важни за индустриски раст на нацијата.-ти  век, јаглен штрајковите беа вообичаени како средство за градење на синдикатите на рударите.

Во почетокот на дваесеттиот век, јаглен сам поттикна американската индустрија. Прекини на работата закани производство на челик и на железничките пруги, и политички и економски притисок за одржување на редот во коалицити дозволено јаглен компании, со голема слобода. Меѓутоа, се рудари почнаа да се организираат како начин да го издржат назад кршење на барањата на индустријата и да собере еден мал дел од неговите извонредни профити. Овие напори се постојано попречувани од компании за јаглен, чие сузбивање на синдикатите, исто така, беа поддржани од страна на широката национална страв од болшевизмот по Руската револуција.

До 1921 година, јужниот дел на Западна Вирџинија беше зрела за насилни конфронтации. Повеќе од половина од сто илјади рудари во државата беа организирани, но унија во голема мера не успеаја да организираат јужниот коалицити, која го произведе во регионот најдобар специјалитет јаглен. Обединетите рудникот работници на Америка верува дека организирањето на јужниот coalfields ќе се подобрат условите за живот и работа за рударите, во прилог на обезбедување на опстанок на Унијата.

Во тоа време, јаглен компании ужива голема доза на политичко влијание, а воената состојба беше редовно вработени за да ги смири немирите. Во недостиг на Националната гарда, воена состојба во Западна Вирџинија, значи дека локалните спроведување на законот, вклучувајќи ги и “пратеници” во плаќаат на јаглен компании, остварува нередовен износ на моќ, овозможувајќи им на раширеното насилство против рударите и нивните семејства. Гувернерот редовно побара поддршка од сојузни војници во спорови, но обично беше одбиен од страна на федералните власти, кој не сакаше да постави преседан за употребата на Армијата во време на граѓанските немири.

По неколку насилни конфликти, вклучувајќи ги и оние овековечи во филмот на Џон Sayles  MATEWAN,  Бил Blizzard, Френк Кини и Фред Муни на Окружниот 17 Обединетите рудникот работници на Америка собраа 600 вооружени рудари во близина на Чарлстон за марш MINGO COUNTY да ја покажат својата солидарност, собир дополнителни рудари на својата кауза, како тие напредни.

Иако не брои беше некогаш направени, тоа е веројатно дека армијата на рударите се зголеми на најмалку 7.500, а може да имаат надмина 10.000. Тие се наменети да издржам низ јужните земји од Западна Вирџинија, да формира синдикати на работниците и ги истера ангажирани вооружени лица кои ја чуваа coalfields и тероризирани рударите.

Во меѓувреме, Логан округот Sherriff Дон Chafin, чија плата е во голема мера субвенционирана од страна на јаглен компании, дознал за намерите на рударите и почнаа да ги организираат локалните регрути за да се спречи маршот. Стотици волонтери од целиот јужен Западна Вирџинија се собраа во градот Логан “да ја завршат својата патриотска должност” и се стави крај на бунтот со пристапувањето Chafin и неговите заменици, од кои многумина беа на платниот список на јаглен компании. На крајот, околу 3.000 мажи составен одбранбена сила Дон Chafin е.

Битката на Блер планина се одржа од 30 август до 4 септември, 1921 година Spruce Вилушка Ridge формира природна линија на поделба помеѓу синдикатот и не-Унија територии. На 30 август, на рударите почнале нападот на Блер планина. Одбранбени позиции блокиран рударите заедно на горниот падини на гребенот, со посебен концентрации на недостатоци: Мил Крик, Crooked Creek, Beech Creek и Блер планина. Еве Одбраната сила ископани ровови, сечат дрва, ги блокираа патиштата, изградена breastworks и се става митралези.Поголемиот дел од непријателствата меѓу двете групи се случи по сртот на петнаесет милји, како одраз на употребата на природни патеки и над гребенот да го прекрши линија Chafin е на рударите.  

За време  на битката, приватни авиони во организација на играта во одбрана милиција падна колку што десет домашна белилото и шрапнели бомби во Џефри, Блер, и во близина на седиштето на рударите на Хјуит Creek. Во Чарлстон, единаесет Армијата на воздухот корпус пилоти пристигна, предводена од Били Мичел, пионер во воздушни бомбардирања, кој беше желни да експериментираат со стратегијата. Додека војниците биле користени во работните спорови во текот на нацијата во текот на овој период, Западна Вирџинија сам носи разлика на тоа што беа во фокусот – и потенцијална цел – на воени авиони. За среќа, Армијата не дозволи Мичел за бомбардирање на рударите; на воени авиони врши извидувачки летови.

На крајот на битката започна со доаѓањето на сојузни војници на 3 септември Шестотини рудари, од кои многумина беа ветерани од Првата светска војна, и официјално му се предаде наместо борат војниците.Далеку од тоа со оглед на Армијата како непријател, рударите смета војниците да бидат браќа и одби да оган врз нив. На крајот, и покрај храбри обвиненија за неколку рударите и близок дострел престрелката во себе Блер планина, таму беше малку лице-в-лице борба. Видливост беше толку ограничени од страна на дебели, крајот на летото шубрак дека неколку борци всушност видов непријателот. Lon Севиџ, кој го напиша најавторитетните објаснување за битката, поставува бројот на смртни случаи документирани во шеснаесет-сите, но четири од армијата на рударите. Но, поразот во голема мера го оштетил UMWA, која загуби членови и територија во пресрет на битката. 

И покрај тоа што не успеа да победи во битката на Блер планина, на рударите постигнато многу во својот револт. Го принуди национална контрола на нивната состојба во печатот и во федералната влада. Не собрале доволно сила да се бара интервенција од страна на американската армија, и тие се расипа расните и етничките бариери за солидарност тие ќе  треба подоцна, кога тие се организираат. По санкционирање законодавство во 1930 година, UMWA стана водечка сила во организирање на работниците во индустријата во земјата. Претседател UMWA Џон Л. Луис формирана Конгресот на индустриски организации во 1937 година, кој ја предводеше борбата за формирање синдикати во автомобилската, гума, челик и други индустрии. 

Како и  со другите војни, ова бојното поле мора да се смета за важен дел од еден поголем напор. Настаните на Блер планина во најголем дел се од значење за историјата на трудот во САД, затоа што се постави во движење национално движење за подобрување на условите за работа на луѓето со барање за легализација на синдикатите и на употребата на федералната влада за заштита на работниците права. За 2003 година во  американската историја труд Тема студија,  Националниот парк служба забележа дека борбата за контрола на јужниот coalfields Западна Вирџинија

 “Центриран помалку врз економска отколку граѓанските слободи – слободата на изразување и здружување, слобода од индустриски феудализам на компанијата градови и слобода од тероризам нанесени од страна на операторите најмени убијци. Борбата која започна во 1912 година, а кулминираше со марш од 1921 година вооружени рударите да се ослободи Логан Каунти, Западна Вирџинија, од владеењето на компанијата покажува дека историјата на трудот е дел од една поголема историска тема, борбата за слободи вети во Бил на правата. “