април 18, 2017

“OoBase”, познат како “Base”

Source: http://sheepdogguides.com/fdb/fdb1main.htm

LibreOffice/Open Office бесплатно, мулти база на податоци платформа

(Исто така, има статии за други компоненти Libre Office/OpenOffice)

LibreOffice? Open Office? Овој линк ќе ве однесе на страничната лента на сличностите и разликите, прашањата.

Без разлика дали сте со користење на LibreOffice или OpenOffice, мислам дека се мудри, и се надевам дека моите вежби ќе бидат подеднакво корисни за вас.


Преглед…..

…Sheepdog Упатства за користење на бази на податоци за да го направи животот подобар.

Првите три секции ви покаже како да се започне. Тие ќе ви заштедат време со прикажување на основите, ќе треба, ако ви се случува да се направи напредок лесно на речиси секој аспект на работата базата на податоци. (Тоа е многу неефикасно да се научат да ги користат базите на податоци на патот, да речеме, сте научиле да го користите обработка на текст. Еден случаен малку во исто време.)

Содржината © TK Boyd, Sheepdog Software, 2/06-2/17.

Прво упатства: започнете тука.

Вежби второ ниво: малку повеќе напредни теми.

Трето ниво

Откако ќе се минато на работи во оние воведната вежби, треба да бидетеMain Open Office Base project manager window подготвени да скокаат наоколу за она што е вашиот интерес во следните.

Макроа – она што се, како да ги направи
“Како да” статии – имаат тенденција да бидат кратки делови
Дискурси – стремат да се истражуваат принципи
Студии на случај
Именување на делови

А потоа, тука се овие шансите и завршува…

• А туториал за прашање примена во одборот, за сите на Open Office модули на вашиот компјутер
• А туториал за писател тема на Open Office
Понатамошни коментари
Уредувачката философија
Други ресурси
Подножјата, врската со е-мејл, итн.


Јас се обидувам да се направи мојот страници пребарувач пријателски. Повторно големината на прозорецот на прелистувачот, па тоа е толку голем како што сакате. Текстот ќе тече убаво. Тоа е полесно да се чита во тесен прозорецот… а остатокот од вашиот екран ќе биде слободен за вашиот ooBase вежби! Држете го притиснато копчето за контрола (“Ctrl”) и притиснете го знакот плус, минус, или нула да се промени големината на текстот во Firefox и други добри пребарувачи. Ова, како и уште еден добар совет објасни на мојата страница Power Browsing!

Ве молиме да користите Facebook сака, Google+ итн

Копчињата на врвот на речиси секоја страница. Ако никој не го чита овие работи, таму не е многу смисла јас ги пишувам. (Дали е тоа вашата порака до мене?) И никој не ги чита, ако тие не се слушне за нив. Google пребарувања се грижиме за масите. И масите користете паметен телефон и имаат 15 секунди распон на внимание. Овие страници не се за таа публика.


Првиот дел:

Нови на ooBase дали сте? Ако е така, ви се препорачува да се започне со вежби во оваа секција. Тие ви даде турнеја, со ограничени повторување и преклопување. Скокни наоколу ако сакате, но ги прави во низа може да бидат попродуктивни.

= = = = = =

Whirlwind Tour. Овој водич не е типичен за она што го пишувам. Но, тоа не ќе се земе, а брзо, иако “вршење на работите”. не очај, ако тоа оди премногу брзо… Сум објасни работите уште повеќе на друго место. Во овој виорот турнеја, ќе се создаде малку маса, кандидира едноставен извештај. На копија од пополнетиот базата на податоци може да се симне, да ви заштедиме време внес на податоци, и обезбедување дека нема грешки се спречи вашата копија од работа.

Работа со бази на податоци: вовед. Дали сте работеле со пристап, dBase, Paradox, итн? Можеби можете да го прескокнете овој… но тоа е кратко. Веројатно е најдобро да обезмаслен преку него, за секој случај. Ако не е потребно, треба да бидете во можност да го прочитате брзо. Ако не можете да го прочитате брзо… ви треба!

Сте инсталиран OpenOffice… што е како да се добие својата веб страница. Се работи… најмногу… но! ! ! Не можете да ги менувате податоци во форма, или нешто друго е “едноставно чудни”. На страница ви дава кратки белешки за потребата ooBase за мотор на Java, и линкови до други поставување пост-инсталација помош. (Не постојат многу “gotchas” за базата на податоци на OpenOffice, но нема да биде првата личност да се судрите со оваа мака. Лесно да се фиксни, среќно.

“Формата е” само за читање”, не можам да ја промените”. Ова е заедничка грижа за нови корисници. Можете да ги менувате вашите податоци! (Пробајте го ова и види!) Но, “не” може да ги менувате форма. Ја прочитате оваа кратка белешка да научат дека можете да го промените дизајн форма, по сите.

Ажурирање на OpenOffice. Кратки белешки за тоа како правилно механизам е вградена во Open Office 2.x работел за мене кога јас надградени машина со Windows отворање на канцеларија верзија 3.0.0. (Јас сум сега на Open Office 4.1.1, и сите ажурирања имаат работено и за мене.)

Ubuntu Linux OpenOffice (и база на податоци) инсталација. Ако имаш ooBase работи правилно, тогаш можете да го прескокнете оваа страница… но сте се обиделе да ги користи обрасците волшебник? Оваа страница, исто така, се однесува на прашањата Јава мотор.

А едноставна табела адресар (имиња, адреси и телефонски броеви): само да ни започнете.

Поле видови/типови на податоци: а брз збор за типови на податоци, исто така познат како типови поле, за да ви помогне при поставување на маси. (Има подолг дискусија во колекцијата “Дискурси”, исто така.)

Алтернативен начин да се создаде табели: вие не треба да ја прочитате оваа. Креирање на табели со Design View. Ако сте надвор од фазата на новодојденец, даде Table Design проба? (Се препорачува да се авантуристички новодојденци, исто така!)

А едноставна форма: управување со податоци адресарот со форма, кој е вистинскиот начин да го стори тоа. (На “Користење на форми (со важничене)” туториал опфаќа користење на форми, исто така… во длабочина. Таа опфаќа исто така и некои дополнителни материјали по должината на патот.)

Едноставен за пребарување: на прв поглед на прашања, користејќи ги податоците за адресар.

Основно клучеви: кратки белешки за нешто што мора да се направи за секоја маса: вклучи примарен клуч. Понатамошни коментари се појавуваат во мојот ниво два туториал за примарните клучеви.

Две алтернативи…

Печатење адреса етикети: краток водич, прескокнувајќи некои детали.
Печатење (избрани) адреса етикети: продолжување на адресарот туториал. Исто така се дискутира за сортирање и филтрирање.

Користење на формулари (со важничене) Основни техники треба да го совладате. Јас препорачувам овој туториал за вас, не толку многу за информации за правење на форми, но за општи информации опфатени на патот за тоа како функционира ooBase. Ако заврши овој туторијал, ќе треба да го научиле како да се претстават на вашата маса со полиња во редот што сакате, меѓу другите нешта. Исто така, ќе бидат прикажани како да се филтрира она што се чини евиденција. Сите ДОБРИ РАБОТИ! (На туториал “Едноставна форма“, погоре, ги опфаќа некои од централните точки содржани во ова упатство, исто така, но помалку сеопфатно, и без оглед на тоа како многу случајни теми.)

Референцијални интегритет, Мулти-маса форми и прашања, со користење односи Овие се важни концепти… и организацијата на моите вежби за нив е несовршен, па јас создаде “Водич за водачи”, што е она што врската ќе ве однесе до!


Ве молиме хумор мене? (Не се поврзани со Open Office… има повеќе за тоа подолу!)

Земете еден миг да ја посетите мојата http://Flat-Earth-Academy.com? Таа има за цел да им помогне на децата (или возрасни кои пропуштил во училиште!) Заинтересирани за науката знае што се прашања, за постигнување на “основната рамка” на знаење, на кои тие може да се изгради разбирање. Не “шеќер”, а не се логирате на светкавите графика или формата на страната… само некои концентриран добро за тебе нешта. мора да има некои луѓе ги напуштија кои не се плашат да “работат” нивниот пат кон проширување на нивните знаења? Исто така, се споменува во сите релевантни форум ќе ја посетите, ве молам? (Го отвора во нов таб или прозорец, за да можете да се вратам тука само со тоа се затвора.))

Посетете http: //Flat-Earth-Academy.com…. ве молам!

(Го отвора во нов таб или прозорец)


Вториот дел:

Сметаат дека овие откако ќе се чувствуваме удобно со едноставни операции ooBase, кои се опфатени во вежби во првиот дел.

Креирање на форма со пресметаната област: важен вештина, и ја врши други основни знаења и вештини.

Повеќе за пресметува области: овој туторијал, номинално, е за пресметување на вашиот приходите од продажба на eBay и Amazon. Можете да додадете евиденција за секоја продажба, и ќе добиете два извештаи… еден за приходите од продажба на eBay, еден за приходите од продажба на Амазон. Не мислам дека “Јас не се продава на интернет, без употреба на мене”!

Не мислам дека, бидејќи “одговор” за продавачите илустрира некои Вешта начини да се направи кашлица базата на податоци до нешта.

(Постојат два извештаи, бидејќи формули за она што ќе го добиете по продажба во еден од пазарите е различна од формулите за вашиот приходите од продажба во другата.)

Ова не е “како да се направи”, една работа. Но, знаејќи основните “се движи” не е доволно. Ова оди во “како да се направи” неколку работи… но тоа исто така ја илустрира што функции работат заедно.

Напишано во јули 2015 година, тоа не е толку долго во заб како некои од моите вежби, и тоа исто така е напишано повешто, во корист на работа јас сум се стави во пред тоа еден!

Повеќе табели, врски, референцијални интегритет: писмена 7/6… подобро од просекот туториал… но моите вежби кои вклучуваат односи се “расте како Топси”, Жал ми е, па јас сум подготвен водич за различни односи вежби.

Внесување на податоци од други места, на пример, не-ooBase бази на податоци: Ова се чини дека е популарен избор. Тоа ќе ви помогне со неколку работи, вклучувајќи и користење на CSV датотеки за да се избегне податоци ре-пишување. Тоа ќе ви помогне да мигрираат од некој друг менаџер на базата на податоци, на пример, скапи пристап. Алтернативни дестинации: Преселба работите помеѓу Open Office апликации, и како да ги изнесете од ooBase во CSV. Јас, исто така има генерален вовед разделени со запирки вредности (CSV) датотеки за вас. Сепаратор не е секогаш запирка, на патот. Ако сакате да го користите Microsoft Access база, имам кратка белешка за тоа за вас, исто така.

Прекрасен извештај градител наставката од Oracle, Sun Microsystems претходно: а брзи вовед во основните употреба. страницата, исто така, дава “Како да инсталирате” информации… но јас не мислам дека треба што повеќе? (Мислам дека сега е “стандард”, “, изградена во” извештај генератор. “)

“Регистрирање” бази на податоци, како и креирање бекап: прочитајте за информации за поддршка на вашата работа, ако ништо друго. “Регистрирање” останува мала мистерија за мене, но ова упатство фрла малку светлина, се надевам!

Ставањето ограничувања на табели: подршка на вашата база на податоци бесплатно на лоши податоци; спречување на невалидни податоци.

ListBoxes и ComboBoxes: дополнителни средства за одржување на слободни маси на лоши податоци.

Референцијални интегритет, мулти-маса форми и прашања, со користење односи овие Се важни концепти… и организацијата на моите вежби за нив е несовршен, па јас создаде “Водич за водачи”, што е она што врската ќе ве однесе до! Еден од нив создава база на податоци со две маси, и да се создаде пребарувања и форми за да извлече информации од масите. Овој водич не се однесуваат на било извештај… “резултат” е форма која ги собира вашите податоци во еден прозорец лесно-до-употреба.

Приказ на полиња од повеќе табели во едно пребарување: користење приклучи. Ова е една необична туториал. За почеток, тоа содржи вовед во купување и продавање на берзата повици и става. Тоа изгледа на “поголемите” проектот отколку што е вообичаено во овие упатства. Тоа е долг, но, се надевам, достоен за тоа! Тоа е исто така необично во тоа што таму е линк што ќе ви овозможи да ја преземете готови база на податоци.

База на податоци со слики, дел 1… и некои општи вештини: привидна Целта на овој прирачник е да ви покаже како да се изгради база на податоци со слики или цртежи во една од областите. Дури и ако не сте заинтересирани за тоа, тоа би можело да биде во вредност од впивам преку туторијал за некои од општите точки на дизајн на форма која го содржи. (Освежено за ooBase ORB 3.2.1 и 1.2.1)

База на податоци со слики, дел 2: ова се протега дел 1, ви покажува како да се изгради база на податоци која не држи своите слики внатрешно, туку само ги чува патот на сликата, кој останува датотека надвор од базата на податоци. (Освежено за ooBase ORB 3.2.1 и 1.2.1)

Основно клучеви: дополнителни коментари. Соединение клучеви. Контролна сума. Се протега на коментари во моето ниво на еден туториал за примарните клучеви.


Третиот дел:

Сметаат дека овие откако ќе се чувствуваат удобно со голем број на работи во претходните делови. Овие се или периферни теми, или тешко, бара некои ooBase искуство.

А “едноставен” извештај: избрани записи и уредување за нив да се решат: а директен услов. Не е тешко… кога знаеш како. Кои ќе, по читањето на овој нешто невообичаено (за упатства на овој сајт) упатство. (Во овој еден, јас не помалку читателот држење за рака од вообичаеното.) Ние ќе се стави заедно со мали база на податоци (две полиња, шест рекорди.) Изберете неколку записи од тоа со пребарување. И да ги изведе, подредени (од страна на извештај) во човечки пријателски формат. Неколку шансите и завршува на правење на вашиот извештај “професионални” вклучени на крајот од упатството. Напишано 9/14.

Функции (додадете, брои, минимум, итн) и групирање: не ми повеќето полиран туториал! И јас се наслика во еден агол или два. Но, ако се прашувате како да ги користите функциите во пребарувања, ова може да ви помогне. И ако ние двајцата да господар на сето тоа, некои многу корисни работи е можно да стане: Симнувањето од базата на податоци, на пример, просечната оценка на 12-годишна возраст кои се во 7 одделение, кога тие се обидуваат темпиран тестот по математика. (База на податоци ќе се одржи постигнува гол од многу деца. Барањето ќе обезбеди маса “режење и dicing” податоците на нашите потреби.) Техники кои се вклучени отвори патот за да се добие, со група на евиденција, вкупно (збир), на просек, пребројувањето на гласовите, највисок индивидуален рекорд, што е најниско, стандардна девијација. И тоа е само функциите! На туториал, исто така, се осврнува на групацијата евиденција. На туториал доаѓа со база на податоци за превземање со примерок на податоци, и пред-внесе барања, формулари, извештаи за да го започна.

Две маси; една форма: користете форма… …една форма да се погледне на евиденција во две маси, и уреди, да додадете, избришете евиденција во табелите. А основни вештини. Вие не треба да се работи директно со маси. (Иако многу од употреба често, да бидам искрен. Воздишка.)

Преместување на податоци помеѓу Open Office апликации: полесно отколку што може да се плашат! Ова е една од периферните теми.

Каскадни селектори… со лавара: една форма со идна листата имиња. Можете да изберете еден. Кога сте го направиле тоа, вториот идна за формата прикажува сите со тоа име во “народот” маса.

Каскадни селектори: второ ниво. Користење на листата, и, генерално, се повеќе умен. Не на работа прв без макро. Потоа, по цена на LITTLE (малку) макро, ние се подобри на тоа решение.


Макроа:

Јас нема да ветувам дека ништо не вклучуваат макро ќе се појави на друго место, но ќе се обидам да ги задржи повеќето работи кои вклучуваат макроа тука.

Јас лошо платен крв за да се запознаат со прави макроа, и надминување на некои (стар) ограничувањата “на (претходна) граница” на ooBase. За две недели откако го заврши, станав свесен за нова верзија на ooBase. Ограничени тестови укажуваат на тоа дека ги надминува ограничувањата! ! Ова е “Ура!”, А не стенкањето. (Добро, малку стенкањето…. за фактот дека јас темпиран мојата авантура лошо.)

Со ooBase 3.1 може да се сместат макроа во .odb датотека одредена база на податоци е. Можете да ги чувате макроа во базата на податоци што се за. Исто така, ќе бидат во можност да имаат слики во извештаите. (Дај надградба сериозно внимание, ако се уште се користи нешто од пред 3.1. Јас го направив неколку OpenOffice надградби во текот на годините, под Windows, без жалење .. но се вообичаените мерки на претпазливост.) (За сликите во извештаи, исто така ќе треба Oracle Report Builder, претходно познат како Sun Report Builder или SRB. го направив мојот тестови со верзија 1.1. досега сум може да се добие форма за прикажување на слики се одржа во базата на податоци и слики кои имаат само патот да ги чуваат во база на податоци. досега, јас може само да добие извештаи за печатење на слики на поранешниот вид. Друга добра работа во OO3.1 + SRB 1.1 е дека опцијата “Чувајте Сооднос помеѓу” беше воведен за прикажување на слики.

= = = = =

Макро програмери: започне со овие…

OOP и настани: а важна туториал опфаќа основните елементи и принципи кои се вклучени во било макро работа со Open Office модул. Некои од материјал тука ќе ви помогне да се разбере практики кои ги следам при работа со макроа кои не се “резервирани” на општите услови на Open Office. Не е лесна за читање, но јас го препорачувам за вас.

Прв чекори со макроа: важен туториал ако сакаат да работат со макроа во било Open Office модул, или да се разбере материјалот на кој било од моите други макроа вежби. Едноставен копчето “Здраво” е создадена за да се илустрира Преземање поени. Многу работи што е објаснето во зборовите на еден слог. А почетник упатство, или преглед за средно макро програмери.

Разно мисли на макро употреба: не е многу добро напишана, но ако сакате да го совладате користење на макроа, кои работат на вашиот пат низ ова ќе ви даде дополнително знаење. Меѓу другото, во него гледаме на работа со полињата за избор на документ ooWriter. Повторно: објаснето во зборовите на еден слог.

Макро програмирање: второ ниво…

Вклучување на некои копчиња со ooBasic: во овој туторијал, ќе се даде помалку помош, ќе мора да има некои разбирање на она што го правите…. кои може да се постигне од работа преку вежби погоре, ако тоа биде потребно.

Кориснички дефинирани функции: создавање на нови “зборовите” за Open Office работа, особено ooCalc. Во овој туторијал, ќе се создаде функција која работи надвор од “со данок” цената на нешто кога знаеме “пред оданочување” цена и даночна стапка. Откако сме го направиле она што е објаснето во туториал, ние сме во состојба да се стави само работи како = tkbWithTax (200,3) во работниот лист, и ќе добиете 206.

Работа со датотеки: а макро кој ќе ги избрише една датотека, и копија на друг. Забелешка: оваа “работа” е на затворени документи седи на вашиот диск, а не со “нешта” во внатрешноста на датотека. (Еден од датотеки може да се отвори во времето на макро се нарекува, но ние само копија на тековната копија диск за тоа. Дури и незачувани измени на датотеката не се копираат.)

Својства на документот: ова изгледа на… без наоѓање на сите на одговорите… испитување на својствата на документот макро се чуваат во На патот, ќе погледнеме во некои од достапните отворање на канцеларија на програмерите документација. API. и ooBase.

Макро програмирање: трет ниво…

Пристап до функции и процедури во надворешната DLL. А Windows .dll се предвидени за вашиот употреба, додека преземање на вашите први чекори. Еден пример е развиен со користење на ooCalc лист, но јас верувам дека принципите се воопшто. А функција во DLL се нарекува; го враќа стринг, кои потоа ќе се прикаже во ќелија на работниот лист. А потпрограм во DLL става “Здраво” на екранот во полето за порака, кога нешто се случува во работниот лист ooCalc да се повика на потпрограм.

Макроа со ooBase…

Следните претпостави имате некои познавање на работа со макроа, кои може да се добие од работа преку вежби погоре!

Извозот на CSV со клик на копче: ова не е само за луѓе кои сакаат да извезуваат CSV. Ако сакате да го користите макроа со ooBase, да се прочита овој есеј. Тоа ќе ве однесе низ основни вештини, со користење на извоз на датотека во CSV како пример. Таа започнува речиси од нула, но ако ја користи макроа во Open Office пред или почетник, ќе направиш добро да се видат барем во првите две вежби во тоа, во делот “макроа”. Тие зборуваат за “едноставен” макроа во Open Office. Сè што повлекува ќе бидат потребни за работа со макроа во ooBase…. и многу повеќе!

Каде се макроа? Овој краток есеј се дискутира во која променливи се чуваат, и има детали за ooBase поврзани со ова прашање.


“Како да” инструкции:

Страниците во оваа секција содржи само мали извадоци на “како да” информации. Тие се помалку “упатство” од оние во претходните делови.

= = = = =

Нешто НЕ можете да направите: …барем не со Open Office: пристап до MySQL сервер на веб хостинг компанија “1and1.com” серверите… но јас да ви кажам како можете да ги користат податоците од таквите бази на податоци во вашиот веб страни, преку PHP.

Користење на датуми во записи за да изберете записи: ако вашата база на податоци има датуми во него, се чуваат во “датум” податоци тип, неколку “интересни” последици се јавуваат. Овој “како да” ви покажува како да се изгради прашања за извлекување на податоци врз основа на датуми во нив.

Користење на едноставни текстуални датотеки да додаваат повеќекратни записи: кратко и слатко… и процесот работи доста добро, исто така. Внесете повеќе рекорди во едноставна текстуална датотека (CSV), и “испрати” овие записи во табела во базата на податоци, односно “се додаваат” нив.

Преместување на податоците од табела во базата на податоци: “лошо” туториал – не објаснува, не ќе се разбере она што го правите… но тоа може да ви даде “кликнете на” одговорот, ако тоа е се што сакате. Го отвора патот за….

Едноставен поштенска листа – создавање на мејлинг етикети: Уште еден “лош” туториал – не објаснува, не ќе се разбере она што го правите… но тоа може да ви даде “кликнете на” одговорот, ако тоа е се што сакате.

Како да се клонираат Open Office база на податоци: клонирање на вашите податоци табели, форми, прашања, извештаи, и регистрација на клон.

Споделување на податоци: како да се даде копија од базата на податоци на други лица; како да се користи на друг компјутер.

Насочувајќи се повеќе нагоре работи во упатството: има прирачник? Каде да го добие!

Линк области: свртете низи од две или повеќе полиња во една низа. Направете “Јане” и “Смит” -> “Иван Вазов”, на пример. Или дури “Смит, Јане”!

Радио копчињата за форми: радио копчињата се добар начин да им помогне на корисниците да влезат само валидни податоци. Исто така, дава пример за нагорна развој… алатка за да добиете, каде сакате да биде порано отколку подоцна. Помала брзина, поголема брзина.

Користење на DDE за чување на документи во чекор. DDE е зрела технологија за споделување на податоци меѓу документи, и Open Office има, “како стандард”.

Нацртајте карти со земјите обоени во согласност со податоците за нив. Има навистина лесен начин да се навистина импресивни резултати!

Експорт на податоци во CSV датотеки: на начин да го направи тоа за било која апликација Open Office. (CSV датотеки објаснето на друго место).

Поправат проблемите на Linux Form Wizard: има се чини дека е проблем со волшебникот форми со ooBase инсталирани од страна на Ubuntu во еден момент. Проблемот може да се уште постојат. Лесно да се фиксни, но се “поправи” може да донесе други проблеми… Јас не сум експерт Ubuntu доволно да се знае за тоа… но јас не сум ја видел други проблеми во ограничени тестови.

Направете авто-ја зголемува поле: користење AutoValue да се создаде полиња се пополнува за вас од страна на компјутер. Корисно за основно клучеви, сериски броеви, итн

Промена авто-прираст на започнување: дали имате поле со AutoValue постави вистина? Сакате да го смените бројот што ќе се користат за следните рекорд? Овој “Како да” ви кажува како… и тоа е лесно да се направи!


Дискурси:

Следните страници се помалку “удар – подзаконски удар”, што е помалку во “како – на” вена. Тие се повеќе како предавања. Тие веројатно не се толку лесно, или како забавно да се читаат, но не им даде да се проба? Се наведени од “лесно/важна” за “помалку лесно/помалку критични” теми. Додека онаа за типови на податоци не е особено лесно, особено е важно! Се разбира, јас не може да биде сигурен кои се важни за вашите потреби. Се надевам дека сите тие се корисни!

= = = = =

Крст населувањето форми со податоци од повеќе од една маса: (!Ти се надеваме Тоа е еден од проблемите) Ако вашата база на податоци има повеќе од една маса, тоа е многу лоша идеја да влезат во кои било податоци двапати, односно “дупликат” на две места. Ова нецелосни есеј зборува малку за тоа, и за тоа како може да се стави на податоци од повеќе од една маса во една форма, за да ги собере на работите што сакате.

Врски и се приклучи на: штом вашиот бази на податоци има повеќе од една маса … што не треба да биде долго… навистина, навистина треба да се започне поставување “врски” во базата на податоци. И пред долго време, ќе треба да “се приклучи”. Тие не се иста работа, но разликите постојано blur решение во мојот ум, и се надевам дека ќе ви помогне да се бори тој проблем.

Податоци “типови”: критична маса дизајн. (Има брз вовед во типови на податоци во “Првиот дел”, исто така.)

CSV датотеки со податоци: еден краток, општо објаснување на “разделени со запирки вредности” датотеки, ака додадени фајлови: “запирка одвоени”… корисни за движење на податоци помеѓу апликации. Спецификите на користење на нив во Open Office (воопшто) се објаснети на друго место… спецификите на внесување на податоци, за извоз на него, и на движење на податоци помеѓу Open Office апликации.

Се кандидира на SQL командата директно? Анализа на SQL?: ooBase е (за базата на податоци!) Почетниците-пријателски. Сепак, доаѓа време кога неговата “помош” добива во начинот. Тогаш ќе се кандидира директно на вашиот SQL. Кој се грижи. Кога. Како да го направи тоа. (Оваа страница е само за користење на SQL команди во рамките база. Имам напишано на друго место во врска со користење на MySQL сервери.

Apache/MySQL/PHP: Подготвени за предизвик? (А огромен предизвик.) Сакате да го користите ooBase со слободна база на податоци мулти-корисник? (OoBase на свој не е мулти-кориснички.) Сакате да пристапите до бази на податоци низ LAN или преку интернет, повторно користење ooBase на клиентот машина? Сакаат корисниците со различни и тесно дефинирани привилегии? Овој есеј се обидува да им помогне…. но тоа не е брзо читање! (Патем, тоа, исто така, зборува за забава може да има создавање на динамични веб страници со помош на PHP.)

“Само” серверот на MySQL база на податоци, со Open Office како “клиент”, или “преден крај”: ова ќе биде предизвик премногу… иако не е сосема предизвик на претходната авантура. MySQL е слободна мулти-кориснички, мулти-платформа сервер база на податоци. можете да пристапите MySQL сервер преку интернет. (OoBase на свој не е мулти-корисник или подложни на далечински пристап.) Множество на страници објаснува многу за добивање на MySQL серверот ќе се создадени во февруари и март 2013 година, а се оди подалеку од некои од моите претходни напори со оваа тема. Господар на она што е во нив, и ќе се направи добар почеток кон тоа да биде подготвен за големиот предизвик за да се Apache/MySQL/PHP инсталација на Apache – то, ставката што споменав пред оваа.


Студии на случај:

Примери на бази на податоци пополнување специфични потреби. Исто така, студии на случај на елементи на базата на податоци дизајн. Не гледај на субјектите на овие студии на случај и да каже “листа на телефонски броеви? Јас не треба да се направи листа телефон”.

Сите тие се илустрира општи поени, и сите може да ви даде “Тоа е добра идеја!” мисли.

Ако тоа на место случи тоа што треба да се формира листа на телефонски броеви, добро и добро, Сепак, јас се обидел да се постигне повеќе општата употребливост како што напишав студии на случај. Во секоја, ќе прочитате за одлуките што се во решавање на одреден проблем. Можете да прочитате за алатки кои сум се користи. Треба да се земе идеи кои се корисни во многу бази на податоци… на пример базата на податоци што се обидуваат да создадат денес!

= = = = =

Примарен клуч дизајн: трикови на трговијата. А дискусијата на примарниот клуч јас дизајниран за “книги” маса на база на податоци Јас всушност ги користат. (Тоа е околу една збирка на книги). Многу општо применливи поени.

Фамилијарна историја: база на податоци на предци: а што е во тек, но значајни елементи на базата на податоци да се “истурам” она што го знам… и како да го знам тоа… за луѓето од минатото. Бракови, деца, важни датуми, итн

Поврзани листи, ДНК, фамилијарна историја: овој есеј е малку различен од повеќето во сајт. Тоа зборува (во должина!) За некој проблем, и го прави одреден напредок со анализа на тоа како да се реши тоа. Но, целосна, Open Office решение База уште не е на располагање. Се надевам дека некој може да испрати решение! До тогаш, есејот останува важна вежба во потрага на податоци, и како таа може да се кодирани. Податоците ќе се пополни матрица, но ретко. Податоците може најдобро да се чуваат во листа на поврзани. Може таква структура да се чува во RDBMS? Целата работа се појави на патот за дизајнирање на бази на податоци за појавување на ДНК за целите на семејна историја истражување.

Одделот за моторни возила во рајот: оваа база на податоци е основа за други упатства. Базата на податоци може да се симне. Таа има четири маси, со односите утврдени. Тоа е основа на системот за управување со податоци за сообраќајната полиција хипотетички Карибите островот.

Формираат со две под-форми: скромен мала работа. Во контекст на мала база на податоци со информации за растенија, како на пример, се создаде форма со две под-форми.

Годишен давање во добротворни цели: база на податоци за следење на донации за достоен причини. Не “ракета науката”; прилично основните систем.

Берзански инвестирање: белешки за база на податоци која ги следи основните податоци за пазарот на акции на инвеститорите. Исто така, се надевам, од интерес за почетниците приватни инвеститори, за општа поени на евиденција треба да се чува.

А “реалниот свет”, на пример: опис на некои прилично “неуредна” работа за да ги задоволи некои реалниот свет потреби.

Учество на проектот: база на податоци за следење на луѓе кои работат на група проекти. Корисни како илустрација на тоа што “линии” на информации за повеќе лица, и други работи. Може да го симнете база на податоци, ако сакате. Не “заврши” уште… но описот на табелите, корисни во свој ред, е.


Именување на делови:

Некои од “Илустрации” за поддршка на голем број на други страници на овој сајт. Тие се чита на свој, и се поврзани со често, особено во воведната вежби.

(Значи, Хагоп Мериан, јас не се сеќавам нешто од часови по англиски јазик пред 40 години. Па… сети битови!) За оние од вас се запознаени со “Именување на делови” Хенри Рид, тоа е вреди да се посети. Напишано за искуство војник во Втората светска војна, иако морам да признаам дека тоа ms се сети како од Вилфред Овен и Првата светска војна. Веројатно може да се примени на речиси секој војник животот со само неколку промени.)

Но вие, нежна читателот, веројатно не е војник, па јас не тука ќе отплесвам во натрупување вртливата, што во вашиот случај не сте го доби, или нешто друго што не сте го добив.

v v v v v v  – – –   . . . Делови теми . . .  - – -  v v v v v v

ooBase главниот прозорец проект менаџер: Расправа за главниот прозорец од кој што нормално управување со било ooBase проектот. Некои корисници на бази на податоци ooBase формирана од страна на другите може да биде повеќе запознаен со Централа пред крајот, но повеќето корисници обично ќе работат преку прозорецот е овде опишано, кој обично се однесуваат како “прозорец ooBase главен проект менаџер”.

“Дизајн на владата за вклучување/исклучување” копчето и прозорецот навигатор форма: две важни алатки за дизајнер. Не се збуни форма навигатор со повеќе општи навигатор, кој ќе може да започне со вашите клучни F5.

“Форма контролс” и “Повеќе контролс” алатки: како да пристапите до нив.


ОПШТИ Open Office “систем” туториал:

Постојат неколку работи кои се под контрола низ целиот спектар на модули од Open Office. Поставување на вашиот Макро извршување безбедност е важно. Тоа линк води до неколку белешки за она што макроа и како да го поставите нивото на безбедност на вашите отворено инсталација канцеларија. (Оваа тема е важно, дури и ако не се свесни за користење на макроа.)


Open Office Writer туториал: 

Некогаш сакаат да имаат “повеќе владетели” во Writer документ? Значи мора да има малку во средината на страницата со различен број на колони? Лесно кога знаеш како, што на ова упатство на страница распоред во Open Office Writer ќе се објасни.


Понатамошни коментари:

Прво….

Мерено

Базата на податоци се испраќаат со OpenOffice, верзија 2 (и повисоки) го прави типичен задачи база на добро, и е лесен за употреба, како ништо на споредливи моќ. Таа прифаќа SQL. Види ги статиите погоре за помош мастеринг ooBase.

Заборавите некој искуства со Adabas, која дојде со комерцијална верзија на OpenOffice 1. OpenOffice верзија 2 база на податоци, ooBase, е во врска, а не биле пренесени во верзијата 3.

Запомнете: целиот пакет OpenOffice, да се биде со отворен код, е слободен, вклучувајќи ooBase. (Можете, исто така, ќе видите ooBase текст како “Base”.)

Канцеларискиот пакет OpenOffice се достапни не само за Windows, но исто така и за Macs и Linux. Јас сум бил го користите на Ubuntu. Всушност, јас сум прави се повеќе и повеќе на Ubuntu… она прекрасно чувство, тоа е да се добива далеку од тоа да биде во роб на Microsoft. Ако дојде денот кога ќе одлучите да го исклучите сите на мојот Windows кутии, ќе има работи ми недостига, но за обработка на текст, табеларни пресметки, бази на податоци (и некои други апликации), кога ќе се сврти кон мојот Linux кутија, нема ни знаеме дека не е Windows… јас сеуште ќе биде со користење на апликации јас бев со користење на Windows. (Firefox ја има мојата прелистување активности во истиот среќни околности.)

Кога станува збор за прекрасен свет на програми со отворен код, сте се обиделе на софтвер со отворен код и отворени хардвер Arduino микроконтролер? А многу забавно, ако ви се допаѓа tinkering со електроника. И ако сте само во софтвер, има мулти-платформска Паскал повика FPC, за што јас се промовира на истата страница, мојата Arduino материјал. FPC доаѓа во верзии за Window, Linux и Mac компјутери.

Со ОпенОфис 2, ќе добие бесплатен, способен, корисна програма базата на податоци. Таа произлегува од веќе постоечки производ, HSQL. Да го цитирам од www.hsqldb.org:

“Нашата група е формирана во 2001 година…. Имаме…. објави шест нови верзии на базата на податоци (RDMS) од април 2001… Проектот ужива топ 50 пласман меѓу сите проекти SourceForge (100000) со над 1000000 преземања.

“(HSQL е) целосно бесплатни за употреба и дистрибуција под нашите лиценци, (што се), врз основа на дозвола стандард BSD.”

И (адаптирана) од (претходната верзија на) што се користи да биде……. http: //www.openoffice.org/product/base.html….. (страница може да биде бавно да се оптоварување.)

“Со BASE, може да се….

• Креирај нова маси за вашите податоци – и исто така ги промени, како на вашите потреби се промени
• Одржување на индекси на маси да се направи побрзо пристап до податоци
• Преглед на табелата во мрежа за уредување и додадете, промени, и бришење на записи
• Производство импресивни извештаи од вашите податоци (Извештај волшебникот)
• Се создаде база на податоци апликации “инстант” (табела волшебникот)

“Користењето на BASE, не само што може да ги пребарувате вашите податоци, но исто така…

• Изведување на еден или мулти-колона видови
• Види подгрупи на вашите податоци со едноставно (еден-клик) или комплекс (логичка пребарување) филтри
• Се создаде моќна прашања да се покаже вашите податоци во нови начини, вклучувајќи резимеа и ставови во мулти-маса
• Произведуваат извештаи во широк спектар на формати, со користење на извештај волшебник или извештај градител на Oracle, претходно познат како Sun Report Builder или SRB

“BASE на комплетната верзија на моторот HSQL база на податоци, складирање на податоци во XML датотеки. Тоа може исто така да пристапите dBASE датотеки природно за едноставни работи базата на податоци.

“За понапредните услови, BASE поддржува многу база на податоци популарни бази на податоци природно (Adabas D, ADO, Microsoft Access, MySQL), или било која база на податоци преку индустриски стандард ODBC и JDBC возачи. Таа, исто така поддржува било LDAP согласност адреса книга, како и заеднички формати како што се Microsoft Outlook, Microsoft Windows и Mozilla”.

(N.B.: во случај на најмалку пристап, таа поддршка вклучува пристап до табели во базата на податоци, но ги исклучува сите способност да се кандидира макроа пристап, форми, извештаи. Но, тоа е една чаша повеќе од половина полна, ако мислите дека за тоа.


Уредувачката философија

Јас не им се допаѓаат “фенси” веб-сајтови, повеќе се занимава со светкавите изглед отколку за добра содржина. За убава слика, можам да одам на уметничка галерија. Не секој има брз широкопојасен интернет.

Јас го претставиме овој материјал во формат, наменета за да ви помогнеме да го КОРИСТИТЕ. Постојат два аспекти за тоа: начинот на кој таа е поделена, и начинот на кој се испратени. Детали на мојата страница за тоа како материјал се разделуваат и како таа се испратени.

Ве молиме запомнете материјалот е авторските права. (ТК Бојд, 2006 година и подоцна) Постапките во страната само се наведува само покажува за погодно за лична употреба на материјалот, меѓутоа, исто така….

Слободно можете да го користите овие информации во компјутерски курсеви, итн, но кредит од изворот, повикувајќи се на URL-то, ќе биде прифатена. Ако едноставно копирајте страници до други веб-страници ќе се направи вашите читатели е лош: вашиот копии нема да останат во тек. Далеку подобро да се поврзе на оригиналниот страници, а потоа вашите читатели ќе се види актуален верзија. За оние кои care- ви благодарам. Имам испратени на страница со повеќе информации за тоа што авторските права откажување упатувам и предлози за оние кои сакаат да се стави овој материјал на CD, итн (Има барем еден затвор со помош на материјал за затвореник образование. Ситуации каде што постојат добри интернет врски не се можни!)


Други ресурси:

Кога почнав ова во почетокот на 2006 година, јас бев нови на OpenOffice, но не се нови компјутери, или на пишување упатства на интернет.

Јас се најдат на интернет форумите се на повеќето корисни извор на помош за мене. Јас имам една страница со тековните моите препораки форум за вас.

Постојат и други OpenOffice вежби таму дека јас би препорачувам за вас.

(Јас сум под претпоставка дека не сте се најде она што го сака на мојата страница за упатства за ooBase… веројатно ќе треба да започне таму, ако не сте го виделе веќе.)

За ooBase, пробајте го следново….

Се разбира, треба да го прочитате OpenOffice е Прв чекори со ooBase (PDF документ)… иако, за жал тоа може да има датум… страницата е уште на чело “Да започнеме со OpenOffice.org 2.x” кога ќе го проверуваат во јуни 2015 година, и Base е во верзија 4 за долго време, и постојат големи разлики помеѓу Base 2.x и Base 4.x.

Андреј Питониак има сајт со помош на ooBase, и други Open Office теми и други теми!

За општи упатства OpenOffice, обидете се со следново….

Глоба сајт, со МНОГУ информации: “Туторијали за OpenOffice”

Следниве ќе ви даде линкови до еден куп на добри OpenOffice материјал, многу повеќе отколку ooBase… Сопствени проект за документација на Open Office е статии. (Тоа страница може да биде бавно да се вчита.) И материјал е достапен во повеќе јазици. Лично, сметам дека материјалот тешко да се движите, можеби страда од “Комитетот-Тоа е”… но нивните е добро работи таму, ако се ископа. Можеби дури и не ќе се чувствуваат како фрустрирани како што беше, мојата одбивност веројатно само прашање на “стил”. Но, јас треба да се додаде дека тоа доаѓа од истата стабилна како лошо датум “Да започнете…” што е споменато погоре, исто како и прирачник за програмскиот јазик можев да се спомене и следната…

За прирачникот за програмскиот јазик OpenOffice и API за да се OpenOffice, одат на…

The ooBasic Wiki

За други добри работи, одат….

Постои одлична, како и активни, форум за база, како еден од под-одбори на http://forum.openoffice.org

Суд SQL команди се достапни: Резиме на http://www.hsqldb.org/… само едно поглавје на многумина со база на релевантни информации.

Упатства за табеларни Open Office е: “Calc помош од About.com”

Ве молиме не се праша за некој линк од тука за да вашиот сајт, освен ако а) на вашиот сајт веќе има линк до овој сајт, и б) Wayback Machine ќе ми покаже дека вашиот сајт е за повеќе од две години.


И ако ви се допадна она што го најдете тука, или сакаат различни нешта, тука се и некои повеќе страници од уредникот на овие упатства….

Почетната страница на Sheepdogsoftware.co.uk., најголемиот мојот сајт. (Извинување ако “?FrmFdb” се додава дека врската предизвикува проблеми на прелистувачот. Ве молам дозволете ми да знам, ако е така? Тоа е таму за да ми помогне да научат опциите ми за гостите.)

Користење на Arduino микропроцесорски: овие работи се само премногу забавно, ако имаш уште малку geek. Вие не треба многу пари. Проверете на вовед, и покрај тоа?

Страници за користење на компјутери во набљудување и контрола, на пример, времето сеча.

Програмирање: Lazarus… а не слободен, софтвер со отворен код, јазик мулти-платформа Pascal врз основа. И работи! Вежби.

Програмирање: Delphi и Pascal вежби.

Вовед MicroLan: моќна фамилија на уреди за набљудување и контрола. Ова не е на потрошувачите на ниво на звук, но ниту тоа не е надвор од средствата за ентузијасти. Јас, исто така имаат вежби за вас за програмирање 1-Wire ™ чипови и уреди за MicroLans ™.

Уште еден од моите сајтови. (Arunet)


На e-mail уредник на страницата, Том Бојд…. e-mail адреса на уредникот. Предлози добредојдени!