јуни 2, 2016

Слободен Компјутерска Електромагнетна моделирање кодови

Source: http://www.clemson.edu/ces/cvel/modeling/EMAG/free-codes.html

Софтверот во оваа листа е бесплатно или достапни за незначителна сума и може да се симне преку интернет. Некои од кодови бара од корисникот да се регистрирате со веб-сајт на дистрибутерот.

Ако сте запознаени со други софтвер за моделирање бесплатно ЕМ дека тоа треба да се додадат на оваа листа, испратете го името на софтверот, линк хипертекст, и краток опис на [email protected]

Видете исто така: Комерцијални Електромагнетна моделирање кодови

ASAP – Антена Scatterers анализа на програмите

Општа цел ориентирана корисникот компјутерска програма за анализа на тенка жица структури во присуство на конечни земјата. Алтернатива на електромагнетни законик Нумерички (НЕК) за анализа на изолирани или голи структури тенка жица антената над внесува загуби или совршено земјата авионот врз основа на методот момент. Сеуште се достапни на интернет на: http://raylcross.net/asap/index.html; но веб-страница не е надграден неодамна и информации за контакт веќе не работи.

AtaiTec Free 2D Field Solver

А 2D Ова е нашиот поле Решавач да се пресмета RLGC и импеданса матрици на далноводи 2D со трапезен пресеци.

ATLC – Произволно далновод Калкулатор

А бесплатен, софтвер со отворен код на програмата за пресметување на својства на далноводи. Тоа е 2D симулатор врз основа на конечни разлики приближување равенката Лапласова е. Програмата е наменета пред се за Unix или UNIX-like системи, иако тоа е компајлирана на систем Windows. Тоа е високо пренослив, има се кандидира на двете суперкомпјутер Креј, на Sony PlayStation 3 конзола за игри, и речиси секој тип на компјутер помеѓу овие две крајности. Корисникот мора да се подготви пресек на линија за пренос на користење на програмата може да се спаси BMP датотеки (на пример, Gimp), тогаш процесот на BMP датотеки со atlc. На програмата е напишана од страна на д-р Дејвид Kirkby (G8WRB).

ATLC2 – Arbitrary Transmission Line Calculator 2

Инспирирани од “atlc, но, од друг автор,” atlc2 “е слободна, но затворен код програмата Microsoft Windows за пресметување на својства на далноводи. Тоа е 2D симулатор врз основа на Фарадеев закон. Корисникот мора да се подготви пресек на линија за пренос на користење на програмата може да се спаси BMP датотеки (на пример, Gimp), тогаш процесот на BMP датотеки со atlc2.

emAnalyze

Ова беше порано кодови играчки и Toybox. emAnalyze е збирка на 3D тест кодови и пример за време домен методи на локално оператор. На веб-сајтот е сеуште во развој. Тоа не е јасно дали кодови се уште е на располагање, без надомест.

EMAP

EMAP е семејството на три-димензионални моделирање електромагнетни кодови развиен на Универзитетот во Мисури-Rolla и Clemson University. Секој код има различни способности, но сите тие имаат една заедничка лесно да се разбере влез формат на датотека. EMAP2 е скаларна МКЕ код, EMAP3 е МКЕ код вектор и EMAP5 е кодот вектор МКЕ / мајка.

EMCoS Antenna VLab SV

EMCoS Антена VLab СВ е компјутерска платформа за моделирање антени и нивната средина. Таа има CAD интерфејс и симулација јадро е врз основа на методот на моменти. верзија на студентот вклучува целосно функционална ЕМ решавање ограничени до 2GB меморија за во-core или надвор од основни пресметки.

EM Explorer

ЕМ Explorer (EMXP) е 3D електромагнетните (EM) за решавање на авионот бран расејување проблеми на периодични структури. Тоа се базира главно на истиот метод на конечни временската разлика домен (FDTD). Затоа таа наследува повеќето од предностите и недостатоците FDTD е. Предностите вклучуваат едноставен и робустен нумерички алгоритми, флексибилност за речиси било геометрии и добра приспособливост на компјутерски ресурси како функција на волумен на симулација. Недостатоците се нумерички дисперзија и стабилност ограничување се должи на конечни разлики (FD) приближување кон Максвеловите равенки и маршираат алгоритам експлицитни време.

emGine Environment

На emGine животна средина е со полно работно бран 3D електромагнетни симулација решавање на равенки на Максвел во време домен на животната средина. Тоа се користи за моделирање на висока фреквенција електромагнетно поле во микробранова кола, антени, резонатори, шупливи водови, итн за некомерцијални и невладини употреба, на пример, за академски, истражувачки и образовни цели, електромагнетни моторот tlmGine е обезбедени бесплатно во бинарен формат (на пример, не постои изворниот код за електромагнетни моторот). На emGine GUI – на графички кориснички интерфејс – е проект со отворен код и се лиценцирани според лиценцата на три-лиценца MPL / GPL / LGPL.

ERMES

ERMES (Електрични регулира Максвеловите равенки со сингуларитети) е конечни елементи код во фреквентен домен имплементирани во C ++. Сегашната верзија на ERMES е мулти-процесор (OpenMP) и тоа работи на Microsoft Windows. ERMES има user-friendly интерфејс создадени со Tcl / Tk и се вклучени во комерцијален софтвер GID.

FastCap and FastHenry

FastCap и FastHenry се со отворен код статички момент кодови метод со цел да се пресмета отпорност, капацитет, и индуктивност на 3D геометрија. Тие беа развиени во лабораторија за истражување на МИТ на електроника.

FEKO LITE

А светлината верзија на софтверот FEKO од EMSS. Ограничена на 300 непознати. Потребна е регистрација на корисници.

FEMM – Finite Element Method Magnetics

А во собата на програми работат под Windows за елементот решение на 2D и axisymmetric магнетни и електростатско проблеми конечни. Вклучува графички препроцесори, на решавање, и графички postprocessor. Напишани од Давид Meeker, д-р

gprMax

gprMax е 3D FDTD софтвер развиен на Универзитетот во Единбург. gprMax е дизајниран за моделирање на земјата продорен радар (GPR), но, исто така, може да се користи за да се моделира електромагнетни бранови размножување и за многу други апликации. gprMax е командната линија управувано софтвер напишана во Python со вршење на критични делови напишано во Cython / OpenMP. Тоа не мора графички кориснички интерфејс (GUI).

MagNet (Infolytica)

Магнет Судскиот Edition е целосно функционална 2D magnetostatic поле решавање која ги содржи сите на истите карактеристики како полноправна издание на magnetostatic пакет 2D магнет е.

MMANA-GAL (basic version)

А програма Microsoft Windows, врз основа на методот на моменти, за симулирање жица антени Ова се базира на NEC2 и е ограничена верзија на целосната програма MMANA Гал.

MEEP

МЕЕР е слободен конечни разлики време-домен (FDTD) симулација софтверски пакет развиена на МИТ да се моделира електромагнетни системи. МЕЕР поддржува 1D / 2D / 3D / цилиндрични проблеми, дистрибуирани меморија паралелизам, дисперзивна и нелинеарни медиуми, PML граници, и е целосно scriptable преку двете C ++ и Шема (GNU Измама) интерфејси.

MMTL

MMTL, повеќеслојни Multiconductor далновод 2-Д и 2,5-D електромагнетни моделирање алатка сопствена, генерира пренос на параметри и зачин модели од описите на димензии електроника интерконекција и материјали својства. MMTL програми се 2-Д и 2,5-D поле решаваат кои се конвертира димензиите и материјалот во електронска дизајн параметри. сопствена MMTL се состои од неколку програми, вклучувајќи и внесува загуби, губење на-бесплатно, квази-статички, и со полно работно бран симулатори. Коло параметри се пресметува од страна на секој метод на моменти (мајка) или методи на конечни елементи (FEM). Основни параметри по единица должина се генерирани од страна на симулаторот, и може да се конвертира во HSPICE модели W-елемент.

Multiple Multipole (MMP) Algorithms

Повеќе Multipole (MMP) алгоритми се развиени од страна на Кристијан Хафнер во Швајцарскиот сојузен институт за технологија (ETH Цирих). На алгоритми еволуирале и се приклучи на комерцијален код, Макс-1, но оригиналниот 2D и 3D извор кодови се уште се достапни за бесплатно на линкот погоре.

NEC2

NEC2 – кодот за електромагнетни Нумерички Моделирање е широко се користи 3D кодот базирани на метод на моменти. Тоа беше развиена во Лоренс Ливермор Националната лабораторија пред повеќе од 10 години и е подготвен и работи на многу различни компјутерски системи. NEC2 е особено ефикасен за анализа на жица мрежа модели, но исто така има способност површина печ моделирање. Кодови се исто така достапни во Неофицијални Архива Реј Андерсон во Неофицијални Архива Реј Андерсон.

NEC2 користи текст интерфејс. Постојат неколку бесплатни или евтини графички интерфејси кои се пред-и пост-обработка на NEC2 модели. Еден добар слободен код е 4nec2, која може да се најде во http://www.qsl.net/4nec2/.

newFasant (student version)

Овој студент верзија вклучува истата функционалност како комерцијално ослободување од NewFasant, со ограничување од максимум 50000 поддомени за пристап на мама, 100 површини за геометриски модели и 25000 печ елементи за мрежи. Исто така, има временско ограничување на една година, но новите изданија бесплатни студентите ќе бидат понудени пред истекот на претходниот. Оваа верзија е достапен само за Windows 64 битни платформи компатибилни со OpenGL.

openEMS

OpenEMS е слободен и софтвер со отворен код електромагнетно поле решавање вработување на методот FDTD. Таа користи Matlab или Октав како скриптирање интерфејс. openEMS е лиценциран под ГНУ-овата Општа јавна лиценца, верзија 3 или подоцна.

pdnMesh

pdnMesh е програма со која може да се реши 2D потенцијални проблеми (Поасон равенката) и eigenvalue проблеми (Хелмхолц равенката) со користење Метод на конечни елементи на. Заеднички апликации се случи во electromagnetics, топлински проток и динамиката на течноста. Тоа може да ги реши проблемите со користење на двете јазол Врз основа Формулирање и Еџ Врз основа (вектор) формулација.

Puma-EM

Обезбедува површина метод на моменти за electromagnetics, зајакната со користење на повеќе нивоа Брза Multipole метод. Кодот е parallelized и работи на десктоп компјутерите и кластери.

Qsci

Qsci е MATLAB скрипта која заговори електростатичкото поле генерирани од страна на група на проводници користење на методот на пристап моменти. Може да се соберат некои геометрии, да наметне напон или вкупниот задолжен за проводници и Qsci ќе заговор густина на површината задолжен, електростатски потенцијал и пресмета капацитивности.

Radia

Софтвер за 3D Магнетостатика, кој се користи ограничен обем интегрален пристап за прецизно пресметување на интегрирани поле компоненти. Таа работи со Математика и е достапен за бесплатно.

SATE Static Field Analysis Toolkit (Educational)

На сцената 6.2 freeware од областа прецизен вклучува програми 2D ЕСТАТ и PerMag. програми за образование, има целосна способности но се ограничени на 12.500 јазли и 8 материјал региони. ESTAT одредува електрични полиња во диелектрик или проводен медиуми. Напредни можности вклучуваат поддршка за анизотропски материјали, како и опција за да дефинирате постојано се менува на потенцијалните, диелектрични константа или спроводливост од математички функции. PerMag опфаќа сите аспекти на Магнетостатика, вклучувајќи сатурација ефекти во меки материјали и постојана магнети со криви не-линеарни demagnetization. Пакетот вклучува Mesh, автоматско генератор комфорна мрежа со вграден цртање уредник и DXF способност увоз.

Students’ QuickField

Студентите QuickField (ТМ), порано позната како ELCUT, е 2D конечни елементи симулација решавање на авион и axisymmetric проблеми на Електростатика пакет, нелинеарна DC Magnetics, AC Magnetics, протокот на струја, нелинеарна пренос на топлина, стрес анализа и приклучни проблеми на било кој компјутер.

Sonnet Lite

Карактеристика ограничена верзија на рамни-мајка електромагнетни симулација на софтвер Сонет софтверот.

Trace Analyzer

Познат 2-D решавање за одредување на параметрите за пренос линија на печатени коло трага геометрии. Тоа е состојба на анализа на траги пресеците се состои од многу траги, авиони и внесува загуби диелектрични материјали. Може да извезува RLGC параметри за да се HSPICE или реклами.

Ако сте запознаени со други софтвер за моделирање бесплатно ЕМ дека тоа треба да се додаде на листата погоре, испрати на името на софтверот, линк хипертекст, и краток опис на [email protected]