јуни 2, 2016

А многу Краток вовед на отворениот пристап

Source: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/brief.htm

од страна на Peter Suber
Отворен пристап (ОП) литература е дигитален, онлајн, бесплатно и без повеќето авторски права и лиценцирање ограничувања. Она што го прави можно е на интернет и согласност од авторот или авторски права на носителот.

Во повеќето области, научни списанија не плаќаат автори, кои поради тоа може да се согласат со ОП, без губење на приходите. Во овој поглед научници и научниците се многу различно ситуирани од музичарите и филм-одлуки, и полемики за ОП музика и филмови не носат во текот на истражувачка литература.

ОП е целосно компатибилен со рецензија, и сите големи ОП иницијативи за научни и академски литература инсистира на нејзината важност. Исто како што авторите на статии донираат своите работна сила, така да повеќето списанието уредници и судиите кои учествуваат во рецензија.

ОП литература не е слободен да се произведе, дури и ако тоа е поефтино да се произведе од конвенционално објавена литература. Прашањето не е дали научна литература може да се направи без трошоци, но дали постојат подобри начини да ги платат сметките од страна на полнење читателите и создавање бариери пристап. Бизнис модели за плаќање на сметките зависи од тоа колку е дадено ОА.

Постојат две основни возила за доставување на ОП за истражување статии: ОП списанија и ОП архиви или складишта.

*ОП архиви или складишта не се изврши рецензија, туку едноставно да се направи нивната содржина слободно достапни за светот. Тие може да содржат unrefereed Препринти, refereed postprints, или и двете. Архива може да припаѓаат на институции, како што се универзитетите и лаборатории, или дисциплини, како што се физика и економијата. Авторите можат архивирање на своите Препринти без дозвола на некој друг, а најголем дел од списанија веќе дозволуваат автори за архивирање на своите postprints. Кога архиви во согласност со собирање метадата за протокол на Иницијативата за отворени архиви, тогаш тие се компатибилни, а корисниците можат да најдат својата содржина, без да знаат што постојат архиви, каде тие се наоѓаат, или она што тие го содржат. Сега постои софтвер со отворен код за изградба и одржување архиви ИОА-компатибилен и во светот импулс за негово користење.
*ОП списанија изврши рецензија, а потоа направи одобри содржината слободно достапни за светот. нивните трошоци се состојат од рецензија, Подготовка на ракописи и сервер простор. ОП списанија ги плаќаат своите сметки многу начинот на кој се емитуваат телевизиски и радио станици се прави: оние кои имаат интерес во објавувањето на содржината плати трошоците за производство однапред, така што пристапот може да биде бесплатно за сите со право на опрема. Понекогаш тоа значи дека списанија субвенција од хостинг универзитет или професионална општество. Понекогаш тоа значи дека списанија плаќање за обработка на прифатени статии, како да бидат платени од страна на авторот или на авторот на спонзорот (работодавач, финансиски агенции). ОП списанија кои наплаќаат обработка на такси обично ги откаже во случај на економска криза. ОП списанија со институционални субвенции имаат тенденција да се наплаќаат не обработка такси. ОП списанија може да се добие од страна на пониските субвенции или такси, ако тие имаат приходи од други публикации, рекламирање, со цена Add-ons, или помошни услуги. Некои институции и конзорциуми организира попусти надомест. Некои издавачи ОА се откаже од надоместокот за сите истражувачи поврзани со институции кои купиле годишен членство. Има многу простор за креативност во изнаоѓање начини да ги плати трошоците на ОП весник рецензирани, и ние сме далеку од тоа исцрпени нашата интелигенција и имагинација.
За подолг вовед, со живи линкови за натамошно читање, да го видам мојот Отвори Преглед на пристап, http://www.earlham.edu/~peters/fos/overview.htm