септември 17, 2019

Бирмингем ќе биде слободен некој ден

Source: https://www.crmvet.org/info/bham-fs.htm

[© Tom Feelings]

од Уважената Фред Шатлсворт /Fred Shuttlesworth/
(Претседател, Христијанско движење за човекови права на Алабама)

Првично објавено во Фридомвејс, 1 четвртина, 1964 година

 

Бирмингем, Алабама е град кој, според сите разумни пресметки, требаше да биде еден од најголемите и најпрогресивните градови во Америка. Ги има природните ресурси, топографијата, географската локација, времето и човечките ресурси. Никогаш не може да достигне вистинска величественост од истите причини што заостанува во минатото: континуираната доминација на нејзината економија од Биг челик, недостаток на визионерско планирање и одбивање да признае учество во своите работи од страна на сите сегменти на нејзиното население.

„Убаво е да се имате во Бирмингем“, велат знаците за добредојде низ целиот град. И во центарот на градот и над нацијата има обид да се „продаде Бирмингем“ и да се создаде подобра „слика“ на Бирмингем. Економијата заостанува, многу бизниси едвај постојат или си заминуваат, атмосферата не е приближно погодна за успех, за пријатност, како што е пожелно, а граѓаните заминуваат за други делови од земјата, или од страв или острацизам, или затоа што предвидливата иднина за Бирмингем изгледа само мрачна и застрашувачка.

Во зависност од тоа како структура на моќ е загрижен, “тоа е убаво да имаш во Бирмингем” ако сте еден кој верува само во статус кво во трката односи; Ако  сте задоволни да постои со нештата онакви какви што се, без да се обиде да ги промени; ако  сте само веруваат Гора е човечко суштество, и брат без дејство на вашите верувања.

Ако постои една главна причина зошто Бирмингем е помалку отколку што треба да биде, тоа е официјален став и диспозиција на луѓето кои ја имаат власта за многу години. Ова е причината зошто Бирмингем со право се нарекува “Америка најмногу расно фанатичен градот” и најлош град на земјата покрај Јоханесбург, Јужна Африка. Ова е причината зошто се вели дека срцето Бирмингем е тешко како челик, го произведува, и црна како јаглен тоа рудници.

Многу е напишано за Бирмингем од демонстрациите и што значеше Директната акција Бирмингем за нацијата и светот. „Но, требаше да забележите и знаевте колку беше лош и страшен Бирмингем пред демонстрациите“, вели еден типичен граѓанин на Негро, „и сега не е многу подобро. Ако не беше за Движењето, сега ќе бевме назад во целосно ропство“. Ова го отсликува чувството на повеќето од заедницата во Бирмингем Негро. Бирмингем, со години наназад, беше многу мачен со мрачност, а како територијата на стариот гробници, не беше „доволно добро да се живее и премногу грешно да умре“.

Пред неколку години, само неколку граѓани на Негро се осмелија да зборуваат, и не можеше да има постојан предизвик за сегрегацијата; Ку Клукс Клан го виде тоа, а зад нив беше полицијата. Непишаното правило беше „ако толпите не престанат со Негрос, полицијата ќе“. Не само што немаше гласна вреска за граѓански права; егзистенцијата на Негро зависеше од неговото молчење и од татковството на белиот човек.

Дијалогот помеѓу заедницата на бело и Негро беше непостоечки, освен оној меѓу слугата и господарот; а комуникацијата на Градското собрание се одвиваше со арамии и рекетари. Навистина, мажите беа уапсени за состаноци во меѓувреме. Зарем „Бул“ Конор не се фали со апсење на поранешниот сенатор Глен Тејлор? И кога еден новинар интервјуирани “Бик” Конор за својот став и послушност кон законот, комесарот беше цитиран во Афро-американски весници како вели: “По ѓаволите со закон; овде јас сум со закон.”

Со таков официјален став што преовладува во Бирмингем, може да се разбере зошто имало над 50 бомбашки напади за 30 години. Градот го санкционираше „чувањето на Негровите на своето место“, и така полицијата се сметаше дека дејствува интелигентно кога шлаканици, тепани или злоупотреби стотици обоени луѓе; или кога го направија неизводливо Негроа да биде на улиците доцна во ноќта – дури и кога доаѓа од работни места.

Зад Бетил Баптистичката црква, која била бомбардирана двапати, стои куќа за која се знае дека е место за алкохол и лотарија. Со години полицијата остварува посети таму секој ден, редовно како сонцето. Една од причините што нашето движење бара за полицијата во Негро е надежта за разбивање на некои од овие нуркачи во населбите Негро. Сега е историја дека непосредно откако „Бикот“ Конор излезе од функцијата пред неколку години, одделот распадна голем прстен од провалник управуван од полицијата.

И покрај ова и другите работи, „Бикот“ повторно беше избран за комесар (1956-58) и тој го почувствува овој мандат да продолжи да го води градот наназад. Другите комесари не беа подобри, само повеќе достоинствени; Г-дин Морган, градоначалник, правејќи повеќе за ботаничарските градини и мајмуните во зоолошката градина отколку за жителите на Негро од Бирмингем.

Наспроти ова, негрите го организираа христијанското движење за човекови права „Алабама“ (ACMHR).

На почетокот на „Движењето“, вообичаена практика беше полицијата да издаде стотина или повеќе билети за паркирање во ноќните состаноци. Ние сме навикнати на полицијата да присуствуваме на масовни состаноци уште од 1958 година; но тие дојдоа многу пати со сирени што врескаа, светкаа светла, огнени секири, брзаа во зградите ловејќи „пожари“ кои не беа таму, но не успеаја да ги заокружат Негровите, или да го гаснат пожарот што не излегуваше.

Ние ја оспоривме сегрегацијата толку темелно што пред неколку дена во сојузниот суд градот тврдеше дека воопшто нема никакви бариери. Предизвиците се навистина скапи. ККК го кастрираше господинот судија Арон, обичен, обичен граѓанин на Негро, исто како и човекот да свирка. Тие со синџири го претепаа Уважениот Чарлс Билупс. Во раните денови на нашето движење безброј Негрои излегоа во затвор и ги загубија своите работни места. Некои дури изгубија и домови, а многумина заминаа во други градови. Времето не успеваше да каже за личната вклученост на моето семејство и јас. Илјадници чудачки и многу реални телефонски закани, толпите во Терминалната станица и во средното училиште Филипс, пред кои ме влечеа и тепаа по улиците, а жена ми прободена во колкот; двете динамични експлозии, преку кои живеевме според благодатта Божја; агониите да мораме да крстоносна војна скоро сам, на почетокот; бруталната тактика што ни ја започна градот – сите овие работи не не мрднаа, ниту нè одвраќаа од нашата цел.

Тие попрво го докажаа мечот на Бирмингем Негро; и ја постави основата за масовниот напад што се случи минатото лето. Бирмингем треба да биде подобар град. Повеќе не треба семејството да доживее искуство, како што направивме ние, на четиринасочните телефонски акумулации, на кои ќе одговорите, а потоа и полицијата, противпожарната служба и службата за брза помош; и тогаш за пет минути сите би се собрале кај вашиот дом. Повеќе не треба телефонот да onвони, постојано, дури и кога ќе ја тргнете од куката. Повеќе не смее човек да се собере за да бира или Вестерн Унион или на далечина, и да добие полициски повици и сигнали.

Овие работи се случија и многу повеќе во Бирмингем пред минатата пролет. Сакам да се чувствувам, и покрај стравот и одпуштеноста од новиот градски совет, дека масовните демонстрации, предводени од славниот доктор Мартин Лутер Кинг, Реверенд Ралф Абернати, Реверен Вајат Вокер и други кои ми помогнаа, ја донесоа Бирмингем кај неа сетила; и таа понатамошна упорност од страна на нашето движење конечно ќе го направи Град на братството.

Се навраќам на 3.300 Кој отиде во затвор и се гордеам со мојот народ. И мислам дека се враќам во мрачните, немирни денови од 1956 до 1963 година, и гледам како Негрос трча низ снег и студ, дожд и топлина, прогонство и опасност, пожртвуваност и мака, и тогаш велам „фала му на Бога што ги познаваше и моќ на верата“.

Америка ќе биде слободна, некој ден!

Copyright © Fred Shuttlesworth, 1964.