јануари 18, 2018

Влијанието на социјалните медиуми врз децата

Original page: https://sites.ewu.edu/cmst496-stafford/2012/06/06/the-effects-of-social-media-on-children/

Од Ангела Барнс и Кристин Лаирд

Социјалните медиуми е брзо се развива пред нашите очи и тоа е речиси невозможно да се одбие и се кријат од оваа нова форма на медиумите. Не само што е важен дел на социјализација во пер групи, но сега се користи на пазарот и да ги мотивира луѓето да станат дел од поголема заедница. Тоа е неоспорно менува начинот на кој се комуницира и како може да се најде и да ги споделува информациите. Повеќето веб-сајтови понуди комуникација преку употреба на Фејсбук, Мајспејс, Твитер, ЈуТјуб, Скопје и многу различни блог формати. Со нови апликации за паметни телефони и фотографија и видео направени дигитални, може да се создаде медиумите, изменето и заеднички брзо и откако таа е во оваа нова дигитална облак тоа не е твое повеќе. Преку овие нови напредокот во технологијата може да се споделат работи за себе во светот за да ја видите, и пред социјалните медиуми би требало да комуницираат и да разменуваат физички. Овие понуда сајтот социјалните медиуми адолесценцијата нови начини за пристап до комуникација и забава и долгорочни ефекти се уште се непознати. За оваа причина, тоа е императив за родителите да бидат повеќе свесни за тоа новите медиуми и она што го нуди и добри и лоши за нашите деца.

Пет аспекти на употребата на социјалните медиуми:

  • не многу ограничувања за креативно изразување на себеси
  • лесен начин за споделување на информации
  • неформална поддршка на работата на другите
  • општо разбирање и почитување на форми на изразување на другите луѓе
  • алтернативен начин на дружење (Chau, 2010)

Позитивни ефекти на социјалните медиуми за деца и адолесценти:

Постојат многу начини на социјалните медиуми може да се користи од страна на младите во позитивен начин. Тоа не е само една авенија за дружење; деца и адолесценти треба да бидат креативни, да разговарате, и да учат (Chau, 2010). За социјално вмрежување обезбедува алтернативен начин да се добие студентите заинтересирани за учење со нови и претходно неконвенционални медиум (Росен, 2011). Исто така може да помогне со “домашна работа и групни проекти” (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011).

Иако социјалните медиуми не се користи само за социјална интеракција, тоа е важен аспект од животот на адолесцентите. Социјалните медиуми обезбедува авенија за нив да останат поврзани со колегите се запознаа преку училиште, спортски екипи, црква, и др (Ито, 2008). За социјално вмрежување, исто така, може да ви помогне срамежлив адолесцентите имаат повеќе незаканувачки начин да комуницирате со врсници, бидејќи тие не се во интеракција лице-в-лице (Росен, 2011).

Таа, исто така обезбедува можност за тинејџерите да се поврзете со други луѓе кои делат слични интереси (Ито, 2008). Социјалните сајтови на медиуми може да се обезбеди место за адолесцентите да ги споделат своите интереси во уметност, музика, игри и блогови со другите (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011).

тинејџерски години може да биде предизвик време, и социјалните мрежи можат да бидат места за тинејџерите да се обратат за поддршка и совети кога минува низ предизвик искуства (Нилсен, 2009). Адолесцентите кои го користат Фејсбук биле прикажани за да покажат повеќе “виртуелна емпатија” (Росен, 2011). За социјално вмрежување може да биде позитивен и малку полесен начин за адолесцентите да се запознаат и да стане прифаќање на другите од “потекло” (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011). Како и обезбедување на социјална помош, социјалните сајтови на медиуми, исто така, може да обезбеди медицинска поддршка. Адолесцентите може лесно и анонимно да се побара медицинска помош (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011).

Деца и адолесценти се способни да влијае на нивните заедници, па дури и светот во неверојатни начини. Социјалните медиуми им обезбедува на различни начини да одат за правење на позитивни промени. Некои примери се надгледува спроведувањето на прибирање финансиски средства кампањи и да се инволвира во “политички настани” (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011).

Негативните ефекти на социјалните медиуми за деца и адолесценти:
Иако постојат многу позитивни аспекти на социјалните медиуми, на негативните ефекти врз децата и адолесцентите, исто така, се многубројни. Социјалните медиуми може да влијае на менталното здравје на тинејџерите. На ниво на ефект, според истражувањето, се чини дека одат нагоре, како употреба тинејџерите ‘оди нагоре. Нивното ниво на задоволство може да се намали, и за веројатноста за добивање во проблеми или се во депресија може да се зголеми (Rideout, 2010). Исто така, тинејџерите кои користат Фејсбук имаат тенденција да бидат повеќе нарцистички, асоцијални и агресивен (Росен, 2011).

Многу форми на децата преку интернет е исто така проблем и може да доведе до жртвите кои се во депресија и анксиозност. Децата преку интернет, исто така, беа причина за многу самоубиства кај млади луѓе (Ковалски, 2009).

Тоа е лошо доволно дека постојат адолесценти кои се жртви на негативни коментари од страна на колегите, но многу од нив се жртви на странци, како и. Многу млади интернет корисници се привлечени од страна на онлајн сексуални предатори (Ybarra, 2007).

Бидејќи на адолесцентите и нивните родители се загрижени за горенаведените ризици, тинејџерите се грижи за приватноста прашања (Youn, 2009). Еден проблем во врска со прашања за приватност е дека на многу млади не се свесни за политики за приватност на веб-сајтовите на социјалните мрежи што ги користат (Кокс, 2007).

Многу млади се под влијание на моќна реклама, тие гледаат на социјалните сајтови на медиуми, и тоа силно влијае врз нивните навики за купување. Многу од нив не се свесни дека тие се поединечно насочени, бидејќи на веб-сајтови да ги пратите на нивните навики и демографијата. Овие млади луѓе и нивните родители треба да бидат свесни за тоа како тие се насочени така може да се направи попаметен избор околу нивното трошење навики (Clark-Пирсон, О’Киф, 2011).

Како само за сè, социјалните медиуми треба да се користи во умерени количини. Истражувањата покажаа дека адолесцентите, па дури и студенти кои се на Фејсбук премногу имаат пониски оценки (Росен, 2011).