јануари 2, 2018

Антидиуретичен Хормон

Original page: http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/endocrine/hypopit/adh.html 

Околу 60% од масата на телото е вода, и покрај големите варијации во износ од вода земени во секој ден, содржината на вода во телото останува неверојатно стабилна. Таквите прецизна контрола на вода во телото и раствор концентрацијата е во функција на неколку хормони делуваат на двете бубрезите и васкуларниот систем, но не постои сомневање дека антидиуретичен хормон е клучен играч во овој процес.

Антидиуретичен хормон, исто така познат најчесто како аргинин вазопресин, е пептид со девет амино киселина се излачува од задниот хипофизата. Во рамките на хипоталамо неврони, хормон е спакуван во секреторен везикули со носач протеинот наречен неврофизин, и двете се ослободува по секрецијата на хормонот.

Физиолошките ефекти на антидиуретичен хормон

Ефекти врз бубрезите

Единствениот најважен ефект на антидиуретичен хормон е да се зачува вода во телото со намалување на загубата на вода во урината. Диуретик е средство кое го зголемува стапката на формирање на урината. Инјектирање на мали количини на антидиуретичен хормон во човек или животно резултати во антидиуреза или намалува формирањето на урина и хормонот беше прогласен за овој ефект.

Антидиуретичен хормон се врзува за рецепторите на клетките во собирање на канали на бубрезите и ја промовира реапсорпција на вода назад во циркулација. Во отсуството на антидиуретичен хормон, собирните канали се речиси impermiable на вода, и тече како урината.

Антидиуретичен хормон го стимулира вода реапсорпција преку стимулирање на вметнување на “вода канали” или аквапорини во мембрани на бубрежни тубули. Овие канали за транспорт на растворот без вода низ тубуларните клетки и се врати во крвта, што доведува до намалување на плазма осмоларност и зголемување осмоларност на урина.

Ефекти врз системот Васкуларни

Во многу видови, високи концентрации на антидиуретичен хормон предизвика широко распространети стегање на артериолите, што доведува до зголемување на артерискиот притисок. Тоа беше за овој ефект дека вазопресин име е кованица. Кај здравите луѓе, антидиуретичен хормон има минимални ефекти на компресорот.

Контрола на антидиуретичен хормон секреција

На повеќето важна променлива регулирање на секреција на антидиуретичен хормон е плазма осмоларност, или концентрацијата на супстанци во крвта. Осмоларност се чувствува во хипоталамусот од неврони познат како осморецепторите и тие неврони, пак, ќе го стимулира секреција од неврони кои произведуваат антидиуретичен хормон.

Кога плазма осмоларност е под одреден праг, осморецепторите не се активираат и secretio на антидиуретичен хормон е потиснат. Кога осмоларност се зголемува над прагот, осморецепторите постојано предупредување признае тоа како нивните знак да се стимулира невроните кои лачат антидиуретичен хормон. Како што се гледа на сликата подолу, антидиуретичен хормон концентрации се зголеми стрмно и линеарно со зголемување на плазма осмоларност.

Осмотска контрола на антидиуретичен хормон прави совршена смисла. Замисли си да чекориш низ пустина: на сонцето чука надолу и ќе почнат да губат значително количество на вода во телото преку потење. Губење на резултатите вода во концентрација од крв раствори – плазма осмоларност се зголемува. Треба да се зголеми производството на урина во таква ситуација? Јасно е дека не. Наместо тоа, антидиуретичен хормон се лачи, овозможувајќи речиси сите водата што ќе се изгуби во урината треба да се реапсорбираат и конзервирани.

Постои една интересна паралела помеѓу секреција на антидиуретичен хормон и жед. И двете појави се чини дека се поттикнати од хипоталамусот осморецепторите, иако веројатно не истите. Осмотски праг за секреција на антидиуретичен хормон е значително помал од жед, како хипоталамусот е велејќи: “Да не му пречи, со повикување на жед освен ако ситуацијата е доволно лошо што антидиуретичен хормон не може да се справи сама.”

Секреција на антидиуретичен хормон, исто така, е стимулирана од страна на намалување на крвниот притисок и волумен, услови насети од страна на се водат рецептори во срцето и големите артерии. Промени во крвниот притисок и волумен не се ни приближно толку чувствителни стимулатор зголемена осмоларност, но се сепак потентен во тешки услови. На пример, губење на 15 или 20% од волуменот на крвта од крварење резултати во масивни секреција на антидиуретичен хормон.

Друг моќен поттик на антидиуретичен хормон е гадење и повраќање, од кои и двете се контролирани од страна на региони во мозокот, со линкови до хипоталамусот.

Болест држави

Најчестата болест на човекот и животните се однесуваат на антидиуретичен хормон е дијабетес инсипидус. Оваа состојба може да произлезе од една од двете ситуации:

  • Хипоталамусно (“централна”) дијабетес инсипидус резултира од недостаток на секреција на антидиуретичен хормон од задниот хипофизата. Причини за оваа болест вклучуваат траума на главата, и инфекции или тумори кои вклучуваат хипоталамусот.
  • Нефроген дијабетес инсипидус се случува кога на бубрезите не е во можност да одговори на антидиуретичен хормон. Најчесто, ова произлегува од некој вид на бубрежна болест, но мутации во генот на АДХ рецепторот или во генот кодирање аквапорин-2, исто така, се покажа во погодените луѓе.

Главните знаци на било кој тип на дијабетес инсипидус е прекумерна продукција на урина. Некои човечки пациенти произведува колку што е 16 литри урина дневно! Доколку се соодветни вода е на располагање за потрошувачка, болеста е ретко се опасни по живот, но задржување на водата може да биде многу опасно. Хипоталамусно дијабетес инсипидус може да се третира со егзоген антидиуретичен хормон.