јули 13, 2017

Невротрансмитерите

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/genpsyneurotransmitters.html

Dr. C. George Boeree


Невротрансмитерите се хемикалии кои овозможуваат пренос на сигнали од еден неврон на следната преку синапсите. Тие исто така се најде на аксонот завршетоци на моторните неврони, каде што се стимулира мускулните влакна. И тие како и нивните блиски роднини се произведени од страна на некои жлезди, како што се на хипофизата и надбубрежните жлезди. Во ова поглавје, ќе ги видиш некои од најзначајните невротрансмитери.

Ацетилхолин

Ацетилхолин беше првиот невротрансмитер да бидат откриени. Тоа е изолиран во 1921 година од страна на германскиот биолог име Ото Лоеви, кој подоцна ќе ја добие Нобеловата награда за својата работа. Ацетилхолин има многу функции: Таа е одговорна за голем дел од стимулација на мускулите, вклучувајќи ги мускулите на гастро-интестиналниот систем. Тоа е, исто така, на периферните нерви и во автономниот нервен систем, и има дел во распоред РЕМ (сон) спиење.

Фабриката труе кураре и пелин да предизвика парализа со блокирање на ацетилхолин рецепторите на мускулните клетки. Познатиот отров ботулин работи со спречување на везикулите во аксонот крај од ослободување на ацетилхолин, предизвикувајќи парализа. На ботулин дериват ботокс се користи од страна на многу луѓе привремено да се елиминираат брчките – тажен коментар за нашето време, јас би рекол. На повеќе сериозни белешка, постои врска помеѓу ацетилхолин и Алцхајмеровата болест: Има нешто од редот на губење на 90% на ацетилхолин во мозокот на луѓето кои страдаат од Алцхајмерова болест, која е една од главните причини на сенилност.

Норепинефрин

Во 1946 година, шведскиот биолог со името на Улф фон Ојлер откриени норадреналинот (порано наречена норадреналин). Тој исто така ја освои Нобеловата награда. Норепинефрин е силно поврзана со доведување нашиот нервен систем во “состојба на готовност.” Тоа е широко распространета во симпатичкиот нервен систем и го зголемува нашето срце стапка и нашиот крвен притисок. Нашите надбубрежните жлезди да го ослободи во крвта, заедно со нејзиниот близок роднина епинефрин (адреналин ака). Исто така е важно за формирање спомени.

Стресот има тенденција да ја осиромашуваат нашата продавница на адреналин, додека вежба има тенденција да се зголеми. Амфетамини ( “брзина”) работа со предизвикување на ослободување на норадреналинот, како и други невротрансмитерите допамин и сератонин.

Допаминот

Друг роднина на норадреналинот и епинефрин е допамин, откриени да биде невротрансмитер во 1950-тите од страна на уште еден Швеѓанец, Арвид Карлсон. Тоа е инхибиторен невротрансмитер, што значи дека кога го наоѓа својот пат до неговиот рецептор сајтови, го блокира тенденцијата на кој неврон на оган. Допаминот се силно поврзани со механизмите за наградување во мозокот. Дроги како кокаин, опиум, хероин и алкохол да го зголеми нивото на допамин, исто како и никотин. Ако тоа се чувствува добро, допамински неврони се најверојатно се вклучени!

Тешка ментална болест на шизофренија се покажа за да се вклучат на прекумерна количина на допамин во фронталните лобуси и лекови кои го блокираат допамин се користи за да помогне шизофреност. Од друга страна, многу малку допамин во моторните области на мозокот се одговорни за Паркинсонова болест, која вклучува неконтролирано мускулите потреси. Тоа беше исто Арвид Карлсон е споменато погоре, кои сфатиле дека предходник на допаминот (наречен Л-допа) може избегнувајте некои од симптомите на Паркинсоновата болест. Тој бил награден со Нобелова награда во 2000 година.

Неодамна, забележано е дека ниските допамин може да се однесуваат не само на unsociability на шизофреност, но исто така и на социјална анксиозност. Од друга страна, допамин е утврдено дека имаат релативно малку да се направи со задоволствата на исхрана. Што се чини дека да се вклучат хемикалии како што се ендорфин (види подолу).

ГАБА

Во 1950 година, Евгениј Робертс и Џ Awapara откриени ГАБА (гама аминобутерна киселина), кој е, исто така, обично инхибиторен невротрансмитер. ГАБА дејствува како кочница на ексцитаторните невротрансмитери кои водат кон анксиозност. Луѓето со малку ГАБА имаат тенденција да страдаат од анксиозност, и лекови како Valium работат со подобрување на ефектите на ГАБА. Многу други лекови влијаат на ГАБА рецептори, вклучувајќи алкохол и barbituates. Ако ГАБА е во недостаток на одредени делови на мозокот, епилепсија резултати.

Глутаматот

Глутаматот е една стимулира во однос на ГАБА. Тоа е најчестиот невротрансмитер во централниот нервен систем – колку што е половина од сите неврони во мозокот – и е особено важно во однос на меморијата. Интересно, глутамат е, всушност, токсични за неврони, а вишокот ќе ги убие. Понекогаш оштетување на мозокот или мозочен удар ќе доведе до вишок и завршуваат со многу повеќе мозочни клетки умираат од од оригиналната траума. Лас, попознат како болеста на Лу Гериг, резултатите од прекумерно производство глумат. Многумина веруваат дека таа исто така може да бидат одговорни за сосема различни болести на нервниот систем, и се во потрага по начини да се минимизираат ефектите.

Глутаматот е откриена од страна Kikunae Икеда на Токај Кралскиот Универзитет во 1907 година, додека во потрага по заеднички да се работи како сирење, месо и печурки вкус. Тој беше во можност да се извлече киселина од алги – глумат. Тој продолжи да се измисли добро познат МСГ Леќата – мононатриев глумат. Тоа траеше со децении за Питер Ашервуд да се идентификуваат глумат како невротрансмитер (во скакулци) во 1994 година.

Серотонин

Серотонин е инхибиторен невротрансмитер кој е резултат да биде интимно вклучени во емоциите и расположението. Премалку серотонин се покажа за да доведе до депресија, проблеми со контрола на гневот, опсесивно-компулсивно нарушување, и самоубиство. Премалку, исто така, доведува до зголемување на апетитот за јагленохидрати (скроб) и проблеми со спиењето, кои исто така се поврзани со депресија и други емоционални нарушувања. Исто така, се врзани за мигрена, синдром на нервозно дебело црево, и фибромијалгија.

Виторио Erspamer првиот открија она што ние сега го нарекуваат серотонин во 1930-тите. Таа беше пронајдена во крвниот серум во 1948 година од страна на Ирвин Пејџ, кој го нарече серотонин (од “серум-тоник”). Друг истражувач во Пејџ лабораторија – Морис Рапорт – се покажа дека тоа е амин (група на хемикалии кои вклучуваат невротрансмитери). Џон велшкиот сфатив дека тоа беше невротрансмитер во мекотели во 1954 година, и Бети Тварог (исто така во лабораторија страна е) тоа се најде во ‘рбетници во 1952. Сето ова ви дава чувство на соработка природа на повеќето од научно откритие!

Прозак и неколку други лекови им помогне на луѓето со депресија, со спречување на неврони од “правосмукалка” вишокот seratonin, така што не е повеќе лево лебди наоколу во синапсите. Интересно е тоа што малку топло млеко пред спиење, исто така, го зголемува нивото на seratonin. Како мајка може да ви кажам, тоа ви помага да спијам. Серотонин е дериват на триптофан, кој се наоѓа во млекото. “Топол” дел е само за удобност!

Од друга страна, серотонин, исто така, игра улога во перцепцијата. Халуциногени како ЛСД, мескалин, псилоцибин и екстази работа со приложување на сајтови seratonin рецепторот и со тоа блокирање преноси во сетилно патишта.

Ендорфин

Во 1973 година, Соломон Снајдер и Кендис ПЕРТ Џонс Хопкинс откриени ендорфин. Ендорфин е краток за структурно е многу слично на опиоиди (опиум, морфиум, хероин, итн) и има слични функции “ендогени морфиум”: инхибиторни, се вклучени во намалување на болка и задоволство, како и лекови на опиоид работи со приложување рецептор сајтови ендорфин половина. Тоа е, исто така, невротрансмитер кој им овозможува на мечки и други животни да хибернираат. Размисли: Хероинот го забавува срцето стапка, дишење, и метаболизмот воопшто – токму она што ќе треба да хибернираат. Се разбира, понекогаш хероин сето тоа го успорува до ништо: Постојана хибернација.


© Copyright 2003, 2009, C. George Boeree