април 25, 2017

APOE-4: Поим за тоа Зошто Малку Масти Исхрана и Статините Може да Предизвика Алцхајмерова Болест

Source: http://people.csail.mit.edu/seneff/alzheimers_statins.html

од Стефани Сенефф (Stephanie Seneff)

[email protected]

15 декември 2009 година

Линк за преземање

Апстракт

Алцхајмеровата болест е катастрофални болест чија инциденца е јасно на пораст во Америка. За среќа, голем број на истражувачки долари во моментов се потрошени за да се обидат да се разбере она што предизвикува Алцхајмерова болест. ApoE-4, одреден алел на аполипопротеин apoE, е познат ризик фактор. Од apoE игра клучна улога во транспортот на холестерол и масти во мозокот, што може да се претпостави дека недоволното масти и холестерол во мозокот игра клучна улога во процесот на болеста. Во извонреден неодамнешна студија, беше откриено дека пациентите со Алцхајмерова болест имаат само 1/6 од концентрацијата на слободни масни киселини во цереброспиналната течност во споредба со лица без Алцхајмеровата болест. Паралелно со ова, станува многу јасно дека холестеролот е сеприсутна во мозокот и дека игра клучна улога и во нерв транспорт во синапсите и во одржувањето на здравјето на миелинската обвивка слој нервни влакна. Исклучително високо ниво на масти (кетогени) исхрана е резултат да се подобри когнитивните способности кај пациенти со Алцхајмерова болест. Овие и други забелешки што е опишано подолу ме доведе да се заклучи дека и ниско-масна исхрана и лекување статин лекови ја зголемуваат осетливоста на Алцхајмеровата болест.

1. Вовед

Алцхајмеровата болест е катастрофални болест која го намалува малку на умот по малку во текот на еден период од неколку децении. Тоа започнува како чудно празнини меморија, но потоа постојано еродира живот до точка каде што околу-часовна заштита е единствената опција. Со тешка Алцхајмерова болест, лесно можете да талкаат надвор и да се изгуби, а може дури и да ја признае вашата ќерка. Алцхајмеровата болест е малку позната болест пред 1960 година, но денес тоа се заканува да го попречат целосно на здравствениот систем во САД.

Во моментов, повеќе од 5 милиони луѓе во Америка имаат Алцхајмерова болест. Во просек, едно лице над 65 години со трошоците Алцхајмерова три пати повеќе за здравствена заштита, како еден без Алцхајмеровата болест. Повеќе алармантно, појавата на Алцхајмеровата болест е во пораст. Д-р Мареј Валдман ги проучувал епидемиолошки податоци споредување Алцхајмерова со фрактури на фемур, гледајќи наназад во текот на последните педесет години [52]. Алармантно, тој покажа дека, додека на инциденцата на фрактури на фемур (уште една состојба која обично се зголемува со возраста) помина само на линеарна стапка, зголемување на појавата на Алцхајмеровата помина експоненцијално, во периодот помеѓу 1960 и 2010 година Алцхајмерова Епидемија [15]. Само во периодот меѓу 2000 и 2006 година, американски смртни случаи Алцхајмеровата болест се зголеми за 47%, а за споредба, смртни случаи од срцеви заболувања, рак на дојка, рак на простата, комбиниран и мозочен удар е намален за 11%. Ова зголемување оди многу подалеку од луѓе живеат подолго: за луѓе од 85 и повеќе години, процентот кој почина од роза Алцхајмерова болест за 30% во периодот меѓу 2000 и 2005 година [2]. Конечно, тоа е веројатно дека тие се под проценки, како што многу луѓе страдаат од Алцхајмерова болест во крајна линија умре од нешто друго. Вие, најверојатно, имаат близок пријател или роднина кој боледува од Алцхајмерова болест.

Нешто во нашите сегашни начин на живот се зголемува веројатноста дека ќе подлегне на Алцхајмеровата болест. Моето верување е дека две големи придонесувачи се актуелни нашата опсесија со исхрана со малку маснотии, во комбинација со постојано проширување на употребата на статин лекови. Говорев на друго место дека исхрана со малку маснотии може да биде главен фактор во алармантен пораст на аутизмот и АДХД кај децата. Јас, исто така, тврдат дека епидемијата на дебелината и поврзани метаболички синдром може да се проследи до прекумерна исхрана со малку маснотии. Статините се најверојатно да придонесе за зголемување на многу сериозни здравствени проблеми, освен Алцхајмеровата болест, како сепса, срцева слабост, оштетување на фетусот, како и рак, како што тврдат тука. Верувам дека трендовите само ќе се влоши во иднина, освен ако битно да ги промени нашите сегашни поглед на “здрав начин на живот.”

Идеите во овој есеј се резултат на долгогодишно искуство на онлајн истражување што го спроведе за да се обиде да се разбере процесот со кој на Алцхајмеровата болест се развива. За среќа, голема доза на пари за истражување во моментов се потрошени на Алцхајмеровата болест, но јасно изразен причина е уште неостварлив. Сепак, многу возбудлив води се свежо надвор од печатот, и парчиња од сложувалката се почнуваат да се соберат во една кохерентна приказна. Истражувачите неодамна открива дека двете масти и холестерол се сериозно дефицитарни во мозокот на Алцхајмеровата болест. Излегува дека масти и холестерол се и витални хранливи материи во мозокот. Мозокот содржи само 2% од вкупната маса на телото, но 25% од вкупниот холестерол. Холестеролот е од суштинско значење и во пренесување на нервните сигнали и во борбата со инфекциите.

А клучен дел од сложувалката е генетски маркер кој го предиспонира луѓето на Алцхајмеровата болест, наречена “ароE-4”. ApoE игра централна улога во транспортот на масти и холестерол. Во моментов има пет познати различни варијанти на ароE (соодветно наречени “алели”), со ознака на оние “2”, “3” и “4” се најмногу распространети. ApoE-2 се покажа за да си дозволат некоја заштита против Алцхајмеровата болест; APOE-3 е најчестиот “стандардно” алел и ароE-4, присутна во 13-15% од населението, е алел кој е поврзан со зголемен ризик за Алцхајмерова болест. Лицето со ароE-4 алел наследен од двете нивните мајка и татко им има до дваесет пати зголемена веројатност за развој на Алцхајмерова болест. Сепак, само околу 5% од луѓето со Алцхајмерова всушност имаат ароE-4 алел, па јасно дека нешто друго се случува за остатокот од нив. Сепак, разбирање на голем број улоги ароE во телото беше клучен чекор што води кон предложените мојата теорија малку масти/статин.

2. Позадина: експертска биологија 101

Иако јас се обидов да пишувам овој есеј на начин кој е достапен за не-експерт, тоа сепак ќе биде корисно прво да се запознаат со основните знаења за структурата на мозокот и на улогите на различни типови на клетки во мозокот.

Во наједноставниот ниво, мозокот може да се карактеризира како се состои од две главни компоненти: сива материја и белата маса. На сивата маса се состои од органите на неврони, вклучувајќи го клеточното јадро, а белата маса содржи огромен број на “жици”, кои се поврзете секој неврон на секој друг неврон комуницира со. Жиците се познати како “аксони”, и тие може да бидат доста долго, поврзување, на пример, невроните во фронталниот кортекс (над очите) со други неврони длабоко во внатрешноста на засегнатите страни со помнење и движење на мозокот. Аксонот ќе доминира во дискусиите подолу, бидејќи тие се обложени со масна супстанца наречена миелинската обвивка, а тоа изолациски слој е познат да биде неисправна на Алцхајмеровата болест. Невроните собереш сигнали се пренесуваат преку аксоните на нишки познат како синапсите. Тука треба пораката да се пренесе од еден неврон на друг, и разни невротрансмитери како допамин и ГАБА вложи стимулира или инхибиторни влијанија на јачина на сигналот. Покрај тоа на една оска, невроните обично имаат неколку многу пократки нервни влакна наречени дендритите, чија работа е да се добие влезните сигнали од различни извори. Во даден момент во времето, сигналите добиени од повеќе извори се интегрирани во телото на клетките и да се донесе одлука за тоа дали акумулирано јачината на сигналот е над прагот, во кој случај невронот реагира со печење низа на електрични импулси, кои се потоа се пренесуваат преку оска на можеби далечна дестинација.

Во прилог на невроните во мозокот исто така, содржи голем број на “помошник” клетки, наречени глијални клетки, кои се занимаваат со грижата и хранењето на невроните. Три принцип видови на глијални клетки ќе играат улога во подоцнежните нашата дискусија: на микроглија, на астроцити и олигодендроцитите. Микроглија се еквивалент на бели крвни клетки во останатиот дел од телото. Тие се занимава со борбата против исклучување инфективни агенси како што се бактерии и вируси, и тие исто така ги следи неврон здравје, донесување одлуки животот и смртта: програмирање одредена неврон за апоптоза (намерно самоуништување) ако се чини дека е дефект надвор надеж наплата, или е заразен со организам кој е премногу опасно за да се развива.

На астроцити котира особено видливо во нашата приказна подолу. Тие Нестле против невроните и се одговорни за обезбедување на соодветно снабдување со хранливи материи. Студии на неврон култури од глодар централниот нервен систем покажаа дека невроните зависи астроцити за нивно снабдување на холестерол [40]. Невроните критички треба холестерол, и во синапсите [50] и на миелинската обвивка [45], со цел успешно да ги пренесат своите сигнали, и, исто така, како прва линија на одбрана против инвазивните микроорганизми. Холестеролот е толку важно за мозокот што астроцити се во можност да се синтетизира од основни состојки, вештина не се најде во повеќето типови на клетки. Тие исто така, снабдување на неврони со масни киселини, и тие се во можност да се земе во краток синџир на масни киселини и ги комбинираат за да формираат видови подолг синџир на масни киселини, кои се особено истакнати во мозокот [7] [24] [36], и потоа да ги достави до соседните неврони и на цереброспиналната течност.

Третиот вид на глијални клетки е олигодендроцитен. Овие клетки се специјализираат во што си сигурен миелинската обвивка е здраво. Олигодендроцитите синтетизира посебен сулфур кои содржат масни киселини, познат како сульфатиди, од други масни киселини доставени до нив од страна на цереброспинална течност [9]. Сульфатид се покажа за да биде од суштинско значење за одржување на миелинската обвивка. Децата родени со дефект во способноста да го метаболизираат сульфатид страдаат од прогресивна демиелинизација, и брзо губење на моторни и когнитивните функции, што резултира со рана смрт пред возраст од 5 [29]. Намалување во сульфатид е добро познат карактеризација на Алцхајмеровата болест, дури и во раните фази пред да се манифестира како когнитивниот пад [18]. И ApoE се покажа за да играат клучна улога во одржувањето на сульфатид [19]. Во текот на животот на една личност, миелинската обвивка треба да постојано да се одржува и да се санираат. Ова е нешто што истражувачите се само почнуваат да ја ценат, но две поврзани својства на Алцхајмеровата болест се со лош квалитет на миелинската обвивка, заедно со драстично намалена концентрација на масни киселини и холестерол во цереброспиналната течност [38].

3. Холестерол и менаџмент на липидите

Во прилог на некои сознанија за мозокот, исто така ќе треба да се знае нешто во врска со процесите што даваат масти и холестерол до сите ткива во телото, со посебен фокус на мозокот. Повеќето видови клетки да го користите или масти или гликоза (едноставен шеќер добиен од јаглехидрати), како извор на гориво за да ги задоволи своите енергетски потреби. Сепак, мозокот е еден голем исклучок од ова правило. Сите клетки во мозокот, и неврони и глијални клетки, не се во состојба да ги користат мастите како гориво. Ова е веројатно затоа што масти се премногу скапоцен за мозокот. миелинската обвивка бара постојана понуда на високо квалитетни масти за да се изолира и заштита на затворени аксони. Бидејќи мозокот треба своите масти за да преживее долг рок, тоа е предност да ги заштити од оксидација (со изложување на кислород) и од нападите на инвазивни микроби.

Масти доаѓаат во сите видови на облици и големини. Една димензија е на степенот на заситеност, кој се однесува на тоа колку двојни врски кои ги поседуваат, со заситени масти кои поседуваат ништо, мононезаситени масти кои имаат само еден, и полинезаситени масти кои имаат две или повеќе. Кислород крши двојна врска и остава на масти оксидира, која е проблематична за мозокот. со што се полинезаситени масти се најранливи на изложеност на кислород, бидејќи на повеќе двојни врски.

Мастите се вари во цревата и се ослободува во крвта во вид на релативно голема топка со заштитен протеински слој, наречен хиломикронскиот. На хиломикронските директно можат да обезбедат гориво на многу видови клетки, но исто така може да бидат испратени до црниот дроб, каде што содржат масти се решат и повторно да се дистрибуира во многу помали честички, кои исто така содржат значителни количини на холестерол. Овие честички се нарекува “липопротеини” (во понатамошниот текст, е LPP), бидејќи тие содржат протеини во сферични школка и липиди (масти) во внатрешноста. Ако сте имале вашиот холестерол мери, веројатно сте VLDL,IDL,LDL,HDLслушнале за LDL (ниска густина LPP) и на HDL (висока густина LPP). Ако мислите дека овие два различни вида на холестерол, ќе биде погрешно. Тие се само два различни видови на садови за холестерол и масти кои им служи на различни улоги во организмот. Таму се всушност неколку други LPP, на пример, VLDL (многу ниска) и IDL (средно), како што е покажано на сликата. Во овој есеј ќе се однесуваат на овие колективно како XDL е. Како што ако тоа не беа доволно збунувачки, таму е исто така уште една уникатна XDL кој се наоѓа само во цереброспиналната течност, која ги снабдува со хранливи потреби на мозокот и нервниот систем. Ова не чини да имаат име уште, но јас ќе го наречам “B-HDL”, бидејќи тоа е како HDL во однос на нејзината големина, и “B” е за “мозокот” [13]

Важна точка за сите XDL е дека тие содржат многу различни композиции, и секој е насочена (програмиран) за специфични ткива. А во собата на протеини наречени “аполипопротеини” или еквивалентно “апопротеините” (“аро” за кратко) дознаам силно во контролирање на кој добива Chylomicron Structureшто. Како што можете да видите од шематски на хиломикронските покажа во право, тоа што содржи виножито од различни apo за сите можни апликации. Но XDL се далеку повеќе специфични, со ХДЛ содржат “А”, LDL кои содржат “В”, VLDL содржат “В” и “С” и IDL содржат само “Е.” На apo имаат посебни својства кои им овозможи на содржината на липидите треба да се транспортира низ клеточната мембрана, така што ќелија може да се добие пристап до масти и холестерол содржани внатре.

Единствениот апо што е од интерес за нас во контекст на овој есеј е ароE. ApoE е многу важно за нашата приказна, бидејќи на познати неговата поврзаност со Алцхајмерова болест. ApoE е протеин, т.е., секвенца на амино киселини, и нејзините специфични состав е диктиран од страна на соодветните ДНК секвенца на ген протеин-кодирање. Одредени промени во ДНК кодот доведе до дефекти во способноста на транскрибирани протеини за да ги извршува своите биолошки улоги. ApoE-4, алелите поврзани со зголемен ризик за Алцхајмерова болест, се претпоставува дека е во состојба да ги извршува своите задачи како ефикасно како другите алели. Со разбирање на она што го прави ароE, можеме подобро да заклучиме како последиците од тоа го правам лошо може да влијае на мозокот, а потоа го набљудуваат експериментално дали карактеристики на мозокот на Алцхајмеровата болест се во согласност со улогите на ароE.

Силна поим за улоги ароE може да се заклучи од каде што е пронајден. Како што споменав погоре, тоа е само apo во двете B-HDL во цереброспинална течност и IDL во крвниот серум. Само избраните типови на клетки може да се синтетизира, двете најзначајни од кои за нашите цели се црниот дроб и астроцити во мозокот. Така, астроцити обезбеди поврзаност меѓу крвта и цереброспиналната течност. Тие може да се влезе липиди и холестерол низ крвно-мозочната бариера, преку посебен клуч кој е ароE.

Излегува дека, иако ароE не се наоѓа во LDL, што се врзува со LDL, а тоа значи дека астроцити да го отклучите клучот за LDL во истиот начин на кој тие може да се добие пристап до IDL, а со тоа и содржината на холестерол и масни киселини на LDL се достапни за астроцити како и, се додека ароE функционира правилно. На астроцити преструктуирање и препакува на липидите и порака на нив во cerebospinal течност, како што се В-HDL и едноставно како слободни масни киселини, уред за навлегувањето од страна на сите делови на мозокот и нервниот систем [13].

Еден од клучните чекори за прекројување е да се конвертира во масти видови кои се поатрактивни за мозокот. За да се разбере овој процес што треба да знаете за уште една димензија на масти и покрај нивниот степен на заситеност, која е нивната вкупна должина. Маснотиите имаат еден синџир на поврзани јаглеродни атоми како и нивните рбетот, и вкупниот број на јаглеродни атоми во одредена масти карактеризира тоа како кратко, средна должина, или долго. Мозокот работи најдобро кога масти составните се долги, и, навистина, астроцити се во можност да се земе во краток масти синџири и да ги реорганизирате да се направи повеќе синџирот на масти. [24]

Конечната димензија на масти кој игра голема улога е местото каде што на првата двојна врска се наоѓа во полинезаситени масти, кои се разликува омега-3, 6 од омега-масти (став 3, став 6). Омега-3 масни киселини се многу честа појава во мозокот. Некои од нив на омега-3 и омега-6 масти се есенцијални масни киселини, во кои човечкото тело не може да ги синтетизира, а со тоа зависи од нивната понуда од исхраната. Ова е причината зошто тоа е да се тврди дека рибите “прави да се паметни”: бидејќи ладна вода риба е најдобар извор на есенцијални омега-3 масти.

Сега сакам да се врати предметот на XDL е. Тоа е опасно патување од црниот дроб во мозокот, како кислород и микроби се најде во изобилство во крвта. Заштитни школка XDL содржи и LPP и неестерифицирани холестерол, како и апо потпис кој ги контролира кој клетките може да добиете на содржини, како што е прикажано во придружните шематски. Внатрешната содржина lipoprotein schematicсе естерифицирани холестерол и масни киселини, заедно со одредени антиоксиданти кои се полесно да се транспортира до клетките спакувани во истата товарен брод. Естерификација е техника за да се даде на масти и холестерол инертни, кој им помага да се заштитат од оксидација [51]. Ја на антиоксиданси (како витамин Е и Коензим Q10) заедно за возење е исто така погоден, бидејќи и тие се заштити од оксидација. На холестерол содржани во школка, сепак, е намерно не естерифицирани, што значи дека тоа е активен. Еден од нејзините улоги што постои е да се заштитат од инвазивни бактерии и вируси [55]. Холестеролот е на првата линија на одбрана против овие микроби, како што ќе ги алармира на белите крвни клетки да го нападне, кога таа се соочува со опасна патогени. Исто така, се предлага дека холестеролот во школка XDL е самата дејствува како антиоксиданс. [48]

HDL е најчесто се намалуваше на содржината на липиди и холестерол, и тие се задолжени за враќање на празна школка назад кон црниот дроб. Откако таму, холестерол ќе се јас се рециклираат да влезат во дигестивниот систем, како дел од жолчката, кој е произведен од страна на мочниот меур жолчно да ви помогне да се вари проголтан масти. Но, телото е многу внимателни за да се зачува холестерол, така што 90% од тоа ќе бидат рециклирани од стомакот се враќа во крвотокот, содржани во хиломикронските која започна нашата приказна за масти.

Во краток преглед, управување на дистрибуција на масти и холестерол на клетките на телото е сложен процес, внимателно оркестрирани да се осигура дека тие ќе имаат безбедно патување до нивната дестинација. Опасности демнат во крвта, најчесто во форма на кислород и инвазивни микроби. Органот смета холестеролот да биде скапоцен товар, а тоа е многу внимателни за да го зачува, од страна на рециклирање од стомакот назад кон црниот дроб, да бидат соодветно распределени меѓу XDL дека ќе испорача холестерол и масти во ткивата кои зависат од нив , повеќето особено на мозокот и нервниот систем.

4. Односот помеѓу холестеролот и Алцхајмеровата болест

Преку ретроспективни студии, статини индустрија е многу успешна во играта на преправање дека придобивките од висок холестерол се всушност резултат на статини, како што опишав во должина во есеј за односот меѓу статини и феталниот штета, сепса, рак, и срцева слабост. Во случај на Алцхајмеровата болест, тие се повеќе се игра оваа игра и во обратна насока: тие се обвинуваат холестерол за многу сериозен проблем кој верувам дека е, всушност, предизвикани од статините.

Индустрија статини го погледна долго и тешко за доказ дека висок холестерол може да биде фактор на ризик за Алцхајмерова болест. Тие испитуваат нивото на холестерол за мажите и жените од сите возрасти се помеѓу 50 и 100, навраќајќи се 30 или повеќе години, ако потребно, за да се види дали има било корелација помеѓу висок холестерол и Алцхајмеровата болест. Тие откриле дека само еден статистички значајна поврзаност: мажи кои имале висок холестерол во нивните 50-тите години имаше зголемена подложност на Алцхајмеровата многу подоцна во животот. [3]

Индустрија статин скокна на оваа можност да се имплицира дека висок холестерол може да предизвика Алцхајмерова болест, и, навистина, тие биле многу среќни со тоа што новинарите ги презеле мамка и да се промовира идејата дека, ако висок холестерол пред многу години е поврзан со Алцхајмеровата болест , а потоа статини може да заштити од Алцхајмерова болест. За среќа, постојат долги веб-страници (холестерол не предизвикува Алцхајмерова) кои имаат документирано долга листа на причини зошто оваа идеја е апсурдна.

Мажите кои имаат високо ниво на холестерол во нивните 50-тите години се постер дете за третман статин: сите на студии кои покажаа интерес за статините во однос на намалување на бројот на мали инфаркти вклучени мажите во нивните 50-тите. Висок холестерол е позитивно поврзана со долговечноста кај луѓето над 85 години [54], а се покажа дека се поврзани со подобра меморија функција [53] и намалена деменција [35]. Спротивно исто така е точно: корелација помеѓу паѓање на нивото на холестерол и Алцхајмеровата болест [39]. Како ќе се разговара подоцна, луѓето со, исто така, намалување на нивото на Алцхајмерова болест на В-HDL, како и драстично намалени нивоа на масни киселини, во цереброспиналната течност, т.е., осиромашена понуда на холестерол и масти на миелинската обвивка [38]. Како што видовме претходно, снабдување на масни киселини е од суштинско значење како градежен материјал за сулфатид кој се синтетизира од олигодендроцитите да се задржи на миелинската обвивка здрави [29].

Очигледна студија која треба да се направи е да се канта за мажите кои имале висок холестерол во нивните 50-тите години во три групи: оние кои никогаш не се статините, оние кои се помали дози за пократко време, а оние кои се поголеми дози, за подолго време. Таква студија нема да биде тешко да се направи; всушност, јас се сомневаат нешто како што е веќе направено. Но никогаш нема да се слушне за тоа, бидејќи на статин индустрија погребан на резултатите.

Во многу долг рок група ретроспективна студија на членови на медицинска програма на Перманенте нега во северна Калифорнија, научниците испитувале податоци холестерол, кои се добиени помеѓу 1964 и 1973 година. [46] Тие проучувале скоро десет илјади луѓе кои останаа членовите на тој план за здравство во 1994 година, по објавувањето на компјутеризирани амбулантски дијагнози за деменција (и Алцхајмерова болест и васкуларна деменција). Предметите биле на возраст меѓу 40 и 45 години, кога беа собрани податоци за намалување на холестеролот.

Истражувачите пронашле едвај статистички значаен резултат дека луѓето кои биле дијагностицирани со Алцхајмерова болест имаат повисоки холестерол во нивните 50-тите години од контролната група. Средната вредност за болните од Алцхајмеровата болест е 228,5, наспроти 224,1 за контроли.

Прашањето што сите треба да се бара е: за група на Алцхајмеровата болест, како се луѓето кои подоцна ја презеде статини оџакот против народот кој не? Во екстремни потценување, авторите безцеремонно забелешка во средината на ставот: “Информациите за третмани за намалување на мастите, кои се предлага да се намали ризикот од деменција [31], не беше достапен за оваа студија.” Можете да бидете сигурни дека, ако има било навестување дека статините може да им се помогне, овие истражувачи би бил дозволен пристап до тие податоци.

Прашањето што сите треба да се бара е: за група на Алцхајмеровата болест, како се луѓето кои подоцна ја презеде статини оџакот против народот кој не? Во екстремни потценување, авторите безцеремонно забелешка во средината на ставот: “Информациите за третмани за намалување на мастите, кои се предлага да се намали ризикот од деменција [31], не беше достапен за оваа студија.” Можете да бидете сигурни дека, ако има било навестување дека статините може да им се помогне, овие истражувачи би бил дозволен пристап до тие податоци.

Во написот се однесуваат за поддршка, повикување [19] во [46] (што е референца [44] тука) е многу слаб. Апстрактот за тој член се повторува во целост тука во додатокот. Но, казната на склучување го сумира и: “А повеќе од скромна улога за статините во спречувањето на АБ [Алцхајмеровата болест] се чини малку веројатно.” Ова е најдоброто што може да излезе со да се брани позицијата дека статините може да заштити од Алцхајмерова болест.

Интуитивен објаснување зошто висок холестерол во рана возраст може да биде во корелација со ризикот Алцхајмерова има врска со ароE-4. Луѓето со кои алел се знае дека имаат висок холестерол во почетокот на животот [39], и мислам дека тоа е заштитна стратегија од страна на телото. На ароE-4 алел е веројатно неисправни во задачата за увоз на холестерол во астроцити, а со тоа зголемување на биорасположивоста на холестерол во крвниот серум ќе помогне да се надомести овој недостаток. Земање на статини ќе биде последното нешто што еден човек во таа ситуација би сакал да се направи.

5. Дали статините причина Алцхајмерова болест?

Постои јасна причина зошто статини ќе ја промовира Алцхајмеровата болест. Тие се осакатува способноста на црниот дроб да се синтетизираат холестерол, а како последица на нивото на LDL во крвта опаѓа. Холестеролот игра клучна улога во мозокот, како во однос на сигнал на транспорт низ синапса [50], а во насока на поттикнување на растот на невроните преку здрав развој на миелинската обвивка [45]. Сепак, статини индустрија со гордост може да се пофали дека статините се ефикасни во меша со производство на холестеролот во мозокот [31] [47], како и во црниот дроб.

Ион-Кин Шин е експерт за физичкиот механизам на холестерол во синапсите за промовирање на преносот на нервните пораки, и еден од авторите на [50] референцирани порано. Во едно интервју со новинар наука Дејли, Шин вели: “Ако ви одземе холестерол од мозокот, тогаш директно влијаат на машини што го поттикнува ослободувањето на невротрансмитери Невротрансмитерите влијае на функции за обработка на податоци и меморијата Со други зборови – како паметни сте и колку добро се сеќавате работи.”

Една неодамнешна преглед на две големи население-базирани двојно слепа, плацебо-контролирани студии на статин лекови кај лицата изложени на ризик за деменција и Алцхајмерова болест покажа дека статините не се заштита против Алцхајмеровата [34]. Главен автор на студијата, Бернадет Макгиннес, беше цитиран од страна на еден новинар од Наука дејли како вели: “Од овие испитувања, кои содржат многу големи броеви и беа златен стандард – се чини дека статините дадени во крајот на животот на лицата во ризик на васкуларна болест не се спречи против деменција.” Еден истражувач во Лос Анџелес, Беатрис Голомб, запрашан да ги коментира резултатите, беше дури и повеќе негативни, велејќи: “Во врска со статини како превентивни лекови, постојат голем број на поединечни случаи во извештаите на случај и случајот серија, каде што познание е јасно и воспроизводимо негативно под влијание на статини.” Во интервјуто, Голомб забележа дека разни рандомизирани испитувања покажале дека статините се или негативни или неутрални кон познанието, но ниту една не покажаа поволен одговор.

Честа пропратен ефект на статини е меморија дисфункција. Д-р Двејн Грејвлин, наивно познат како “космос док”, бидејќи тој работел како лекар на астронаутите, е силен поборник против статини на неговата веб-страница, каде што тој е собирање докази за статини несакани ефекти директно од статини корисници од целиот свет. Тој беше предводена за овој напад на терапија со статини, како последица на своите лични искуства од транзиторна глобална амнезија, застрашувачки епизода на вкупно губење на меморијата која тој е убеден дека била предизвикана од статин лекови тој беше земајќи во тоа време. Тој сега има завршено три книги опишувајќи разновидна колекција на инкриминирачки несакани ефекти на статините, најпознатиот од нив е Липитор: крадец на меморија [17].

Вториот начин (покрај нивното директно влијание врз нивото на холестеролот), во која статини веројатно влијание Алцхајмеровата болест е во нивното индиректно негативно влијание врз снабдувањето со масни киселини и антиоксиданси во мозокот. Тоа е поради тоа што статини драстично да се намали нивото на LDL во крвниот серум. Ова е нивното барање за слава. Интересно е дека, сепак, тие се успее во намалување не само на износот на холестерол содржани во честички LDL, туку вистинскиот број на LDL честички заедно. Ова значи дека, во прилог на што ја осиромашуваат холестерол, тие се намали на располагање снабдување на мозокот на двете масни киселини и антиоксиданси, кои исто така се врши со честички на LDL. Како што видовме, сите три од овие супстанции се од суштинско значење за правилно функционирање на мозокот.

Јас претпоставка дека причините за овој индиректен ефект се двојни: (1) постои несоодветно холестеролот во жолчката да го метаболизираат внесот на масти, и (2) стапка ограничување на ефектот на продукција на LDL е способноста да се обезбеди соодветна холестерол во школка за да се обезбеди опстанокот на содржината за време на транспортот во крвта; на пример, да се заштити содржината од оксидација и мародерство бактерии и вируси. Луѓе кои се на највисоко 80 мг/дл доза на статини често завршуваат со LDL нивоа толку ниско, како 40 мг/дл, и под дури и најниските броеви забележани природно. Јас згрози да се мисли на можните долгорочни последици од таквата тешка осиромашување во масти, холестерол, и антиоксиданси.

Третиот начин на кој може да се промовира статини Алцхајмеровата е од осакатувањето на способноста за клетки за синтеза коензим Q10. Коензимот Q10 има несреќа да ја делат истата метаболички пат како холестерол. Статините се меша со клучен средно чекор на патека за синтеза на двете холестерол и коензим Q10. Коензимот Q10 е исто така познат како “убиквинон”, бидејќи се чини дека да се појавиш секаде во клеточниот метаболизам. Таа се наоѓа и во митохондриите и во лизозомите, а неговата клучна улога во двете места е како антиоксиданс. Инертниот естри на двете холестеролот и масните киселини се хидролизира и активирани во лизозомите [8], а потоа ослободен во цитоплазмата. Коензимот Q10 троши вишокот на кислород за да го задржи од тоа оксидативна штета [30], додека, исто така, производство на енергија во форма на АТФ (аденозин трифосфат, универзална енергија валута во биологија).

Конечниот начинот на кој статини треба да го зголеми ризикот од Алцхајмерова болест е преку Cholesterolнивните индиректни ефекти на витаминот Д. Витаминот Д се синтетизира од холестерол во кожата, по изложување на УФ зраци од сонцето. Всушност, хемиска формула на витамин Д е речиси не се разликува од онаа на холестерол, како што е прикажано во двете прилог фигури (холестерол по левата страна, витамин Д на десно). Ако нивото на LDL се чуваат вештачки ниски, а потоа телото ќе биде во Vitamin D3можност да задоволување на потребите адекватни количини на холестерол да го надополнува на продавници во кожата еднаш биле исцрпени. Ова ќе доведе до недостаток на витамин Д, кој е раширен проблем во Америка.

Познато е дека витаминот Д се бори против инфекција. Да го цитирам од [25] “Пациентите со тешки инфекции, како и во сепса имаат висока преваленца на недостаток на витамин Д и висока стапка на смртност.” Како што ќе се изработи подоцна, голем број на инфективни агенси се покажаа како да бидат присутни во ненормално високи количини во мозокот на пациентите со Алцхајмерова [27] [26].

Д-р Грант неодамна тврдеше [16] дека постојат многу линии на докази кои укажуваат на идејата дека деменција е поврзано со недостаток на витамин Д. Индиректна аргумент е дека недостатокот на витаминот Д е поврзано со многу услови кои, пак, носат зголемен ризик за деменција, како што се дијабетес, депресија, остеопороза и кардиоваскуларни болести. Витаминот Д рецептори се широко распространети во мозокот, и тоа е веројатно дека тие играат улога има во борбата против исклучување инфекција. Витаминот Д сигурно игра на други важни улоги во мозокот, како и, како моќно предложени од овој цитат земени од апстрактните на [32]: “Ние се заклучи постои изобилство на биолошки докази да покажам важна улога за витамин Д во развојот на мозокот и функција.”

6. Астроцитите, метаболизмот на гликозата и кислород

Алцхајмеровата болест е јасно поврзано со недостаток на понудата на масти и холестерол во мозокот. IDL, кога се функционира правилно, е всушност неверојатно ефикасен во холестерол и маснотии автопат од крвта низ клеточната мембрана, во споредба со LDL [8]. Тој им дава до неговата содржина многу повеќе лесно од другите апо е. И тоа го постигнува тоа како директна последица на ароE. IDL (како и LDL) во крвта испорачува масти и холестерол во астроцити во мозокот, а со тоа и астроцити да го користите овој надворешен извор наместо да произведуваат и самите овие хранливи материи. Се сомневам, всушност, дека астроцити произведуваат само приватна понуда кога надворешниот снабдување не е доволен, и тоа го прават неволно.

Зошто би се неповолни за астроцити да синтетизира свои масти и холестерол? Според мое мислење, одговорот треба да се направи со кислород. Еден астроцит треба значаен извор на енергија за да се синтетизираат масти и холестерол, и оваа енергија обично се обезбедени од страна на глукозата од крвотокот. Исто така, на крајот-производ на метаболизмот на гликозата е ацетил-коензим А, претходник на двете масни киселини и холестерол. Гликоза може да се консумира многу ефикасно во митохондриите, внатрешните структури во рамките на цитоплазмата на клетките, преку аеробни процеси кои бараат кислород. На гликоза е паднат за производство на ацетил-коензим А како краен производ, како и на АТФ, извор на енергија во сите клетки.

Сепак, кислород е токсичен за липиди (масти), поради тоа што ги оксидира и прави да се расипе. Липидите се кревки, ако не и спакувани во заштитна школка како IDL, HDL, или LDL. Откако тие се гранив тие се подложни на инфекција со инвазивен агенти како бактерии и вируси. Значи астроците обид да се синтетизираат липиди треба да бидат многу внимателни за да се задржи на кислород надвор, но сепак потребно е кислород за ефикасна метаболизмот на гликоза, која ќе се обезбеди и на гориво (АТФ) и суровини (ацетил-коензим А) за масти и холестерол синтеза.

Што да се прави? Па, излегува дека постои алтернатива, иако многу помалку ефикасни, решение: да го метаболизираат гликоза анаеробно директно во цитоплазмата. Овој процес не зависи од кислород (голема предност), но тоа, исто така, дава значително помалку АТФ (само 6 АТФ како контраст со 30 ако глукозата се метаболизира аеробно во митохондриите). Крајниот производ на оваа анаеробна чекор е една супстанција наречена пируват, која може и понатаму да паднат за да се добие многу повеќе енергија, но овој процес не е достапна на сите клетки, и испоставува дека астроцити треба помош за да се случи тоа, каде што е амилоид-бета доаѓа во.

7. Клучната улога на амилоид бета

Амилоид-бета (исто така познат како “абета”) е супстанција која се формира на познатиот плоча кој се акумулира во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест. Тоа се верува од страна на многу (но не сите) со истражување заедница, која амилоид-бета е главната причина за Алцхајмеровата болест, а како последица на тоа, истражувачите се активно бараат лекови кои би можеле да го уништат. Сепак, амилоид-бета има единствена способност за стимулирање на производството на ензимот, лактат дехидрогеназа, која го промовира дефект на пируват (производ на анаеробни метаболизмот на гликозата) во лактат, преку процесот на ферментација анаеробни, подмладителен NAD+ и овозможување на понатамошно производство на значителен износ на АТФ преку дополнителни гликолизата.

На лактат, пак, може да се користи како извор на енергија од страна на некои клетки и е утврдено дека невроните се на краток список на типови на клетки кои можат да го метаболизираат лактат. Па јас претпоставка дека лактат се транспортира од астроцит на соседните неврони да ги подобрат своите снабдување со енергија, а со тоа намалување на нејзината зависност од гликоза. Исто така е познато дека ароE може да се сигнал за производство на амилоид бета верзија, но само под одредени лошо разбрани услови на животната средина. Јас Ви предлагам оние еколошки предизвикувачи треба да направите со внатрешниот производство на масти и холестерол што е спротивно на екстракција на овие хранливи материи од снабдувањето со крв. На пример, бета-амилоид се произведува како последица на оксидативен стрес на животната средина како резултат на несоодветни снабдување на масти и холестерол во крвта.

Покрај тоа што се користи како извор на енергија со тоа што се разложи на лактат, пируват, исто така може да се користи како основен градбен блок за синтетизирање на масни киселини. Па анаеробни метаболизмот на гликозата, што дава на пируват, е состојба победа-победа-победа: (1) тоа значително го намалува ризикот од изложеност на масни киселини на кислород, (2) тоа обезбедува извор на гориво за соседните неврони во форма на лактат, и (3) тоа обезбедува основната зграда блок за синтезата на масните киселини. Но, тоа зависи од амилоид-бета на работа.

Така, во мојот поглед (и во поглед на другите [28] [20] амилоид бета и Алцхајмеровата болест), бета-амилоид не е причина за Алцхајмеровата болест, туку заштитен уред против тоа. Апстрактот на референца [28] расправаат оваа точка на гледање се репродуцира во целост во додатокот. Неколку варијанти на генетски дефект поврзани со амилоид претходник протеин (АПП), на протеин од кој е изведен амилоид-бета, сега се идентификувани. Дефект во овој протеин, кој е поврзан со зголемен ризик за ран почеток на Алцхајмерова болест, најверојатно, ќе доведе до намалување на способноста да се синтетизираат амилоид бета верзија, која потоа ќе замине на мозокот со голем проблем, бидејќи и на гориво и основни градбени материјал за синтеза на масни киселини ќе биде во кратки снабдувањето, додека кислородот војна преку мобилен во митохондриите ќе биде изложување на она што масти биле синтетизирани на оксидација. На мобилен, најверојатно, ќе биде во можност да остане во чекор со потребата, а тоа ќе доведе до намалување на бројот на масните киселини во цереброспиналната течност на Алцхајмеровата болест, добро воспоставена карактеристика на Алцхајмеровата [38].

8. Улогата на холестеролот во мозокот

Мозокот се состои од само 2% од вкупната тежина на телото, но сепак тоа содржи речиси 25% од вкупниот холестерол во телото. Тоа е утврдено дека ограничувачки фактор дозволувајќи им на раст на синапсите е достапноста на холестерол, обезбедени од страна на астроцити. Холестеролот игра неверојатно важна улога во синапсите, со обликување на две клеточните мембрани во Сит се вклопуваат така што сигналот може лесно да скокаат низ синапса [50]. Толку несоодветни холестерол во синапсите ќе ја ослабне сигнал на почетокот, и несоодветни масти обложување на миелинската обвивка, уште повеќе ќе го ослаби и да го успори време на транспортот. Неврон која не може да испрати свои пораки е бескорисна неврон, и тоа само прави смисла да го режеш далеку и собираат нејзината содржина.

Невроните кои се оштетени во Алцхајмеровата болест се наоѓаат во одредени региони на мозокот поврзани со меморија и планирање на високо ниво. Овие неврони се потребни за пренос на сигнали на долги растојанија помеѓу фронталниот и префронтален кортекс и хипокампусот, сместен во средниот мозок. Транспортот на овие сигнали зависи од силна и цврста врска во синапсите, каде што сигналот се пренесува од еден неврон на друг, и безбеден пренос низ долг нервни влакна, дел од белата маса. миелинската обвивка која слоја на нервните влакна се состои главно од масни киселини, заедно со значителна концентрација на холестерол. Ако тоа не е добро изолирани, стапката на пренос на сигнал ќе се забави и јачината на сигналот ќе биде сериозно намалена. Холестеролот е од клучно значење за миелинот, како и за синапсите, како што покажува драстично преку експерименти спроведени за генетски неисправни глувци од Гезин Саер и други. [45]. Овие мутирани глувци недостигаше способност да се синтетизираат холестерол во миелинската-формирање на олигодендроцити. Тие имаа сериозно нарушен миелинот во нивните мозоци, и изложени атаксија (некоординирани движења на мускулите) и тремор. Во апстрактни, авторите недвосмислено напиша: “Ова покажува дека холестеролот е неопходен компонента на миелинот мембрани.”

Во пост-мортем студија споредување на пациентите со Алцхајмерова болест со контролна група без Алцхајмеровата болест, беше откриено дека пациентите со Алцхајмерова болест се значително намалени количини на холестерол, фосфолипиди (на пример, В-HDL), и слободни масни киселини во цереброспиналната течност отколку на контроли [38]. Ова е вистина, без оглед на тоа дали пациентите со Алцхајмерова болест се напишани како ароE-4. Со други зборови, намалување на овие критични хранливи материи во ликворот се поврзани со Алцхајмеровата болест, без оглед на тоа дали намалувањето е поради неисправни ароE. На намалување на масните киселини се алармантни: 4,5 микромол/л кај пациенти со Алцхајмерова болест, во споредба со 28,0 микромол/л во контролната група. Ова е намалување од повеќе од фактор од 6 во износ од масни киселини достапни за поправка на миелинската обвивка!

Луѓето со ароE-4 алели имаат тенденција да имаат висок серумски холестерол. На прашањето дали ова високо ниво на холестерол може да биде обид од страна на телото за да се прилагоди за слабата стапка на апсорпција на холестерол во мозокот е упатено од страна на тим на истражувачи во 1998 година [39]. Тие проучувале 444 мажи меѓу 70 и 89 години во тоа време, за кои постоеше широка записи на нивото на холестерол кои датираат од пред неколку децении. Повеќето значително, нивото на холестерол падна за мажи кои се развива Алцхајмерова пред нивното покажуваат симптоми на Алцхајмерова болест. Авторите сугерираше дека нивниот висок холестерол би можело да биде заштитен механизам против Алцхајмеровата болест.

Еден може да се прашуваат зошто нивните нивоа на холестерол падна. Немаше споменување на лековите статини во статијата, но статини сигурно ќе биде ефикасен начин да се намали нивото на холестерол. индустрија статин би сакале луѓето да веруваат дека високиот холестерол е фактор на ризик за Алцхајмерова болест, и тие се доста возбудени дека висок холестерол во почетокот на животот е во корелација со Алцхајмерова многу подоцна. Но, овие резултати покажуваат сосема спротивното: дека нивото на холестерол во крвта се одржува висок намерно од страна на регулаторните механизми на телото, во обид да се компензира за дефект. Висока концентрација ќе доведе до зголемување на стапката на испорака на мозокот, каде што е критично потребно да се задржи на миелинската обвивка здрави и да се промовира невронот сигнализација во синапсите.

Користење на МНР технологија, истражувачите во Лос Анџелес беа во можност да се измери степенот на дефект на миелинот во одредени региони на мозокот. [6] Тие спроведе своите студии на повеќе од 100 луѓе на возраст од 55 и 75 години, за кои, исто така, утврди придружните ароE алел (2, 3, или 4). Тие откриле постојан тренд во тој ароE-2 има најмалку износот на деградација, и ароE-4 имаше најмногу во регионот на фронталниот лобус на мозокот. Сите луѓе во студијата биле досега здрав однос на Алцхајмеровата болест. Овие резултати покажуваат дека предвремено распаѓање на миелинската обвивка (најверојатно се должи на недоволно снабдување на масти и холестерол да го исправиме) е поврзан со ароE-4.

Да резимираме, јас хипотезата дека, за болните од ароE-4 Алцхајмеровата болест, неисправни ароE доведе до нарушена способност за транспорт на масти и холестерол од крвта, преку астроцитите, во цереброспиналната течност. поврзани висок крвен серумскиот холестерол е обид да се делумно точни за овој дефект. За останатиот дел од пациентите со Алцхајмерова болест (оние без ароE-4 алел, но кои, исто така, сериозно осиромашен масни киселини во цереброспиналната течност), ние треба да се погледне за уште една причина зошто би можеле да бидат скршени нивните синџирот на снабдување на масни киселини.

9. Инфекции и воспаленија

Да резимираме она што јас го реков досега, Алцхајмерова болест се јавува како последица на неможноста на невроните да функционира правилно, поради недостаток на масти и холестерол. Проблемот е дека мешање на масти со текот на времето ќе стане гранив, ако тие не можат да бидат соодветно обновуваат. Гранив масти се ранливи на напади од страна на микроорганизми како што се бактерии и вируси. Амилоид-бета е дел од решението, бидејќи тоа им овозможува на астроцити да биде многу поефикасна во искористување на гликозата анаеробно, кој ги штити внатрешно синтетизира масти и холестерол од токсични изложеност на кислород, а во исто време обезбедување на енергија потребна и од астроците за процес на синтеза и од страна на соседните неврони да се поттикне нивниот сигнал отпуштања.

Покрај астроцитите, на микроглијалните клетки во мозокот исто така се вклучени во Алцхајмеровата болест. Микроглија промовира раст на неврон кога на сите е добро, но предизвика неврон програмирана клеточна смрт во присуство на токсични супстанции излачува од бактерии, како што полисахариди [56]. Микроглија одбраната ќе лачат цитокини (комуникациски сигнали кои промовираат имун одговор) кога се изложени на инфективни агенси, а овие пак ќе доведе до воспаление, уште една добро позната карактеристика поврзани со Алцхајмеровата болест. [1] На микроглија се во можност да се контролира дали неврони треба да живеат или умираат, и тие сигурно база на оваа одлука на фактори поврзани со тоа колку добро функционира неврон и дали е инфициран. Откако доволно неврони се програмирани за клеточна смрт, болеста ќе се манифестира како когнитивниот пад.

10. Доказ дека инфекција е поврзана со Алцхајмеровата болест

Постојат значителни докази дека Алцхајмеровата болест е поврзана со зголемување на веројатноста за појава на инфективни агенси кои се појавуваат во мозокот. Некои истражувачи сметаат дека инфективни агенси се главните причина за Алцхајмеровата болест. Постојат голем број на бактерии кои живеат во човечкиот дигестивен систем и може да коегзистираат со нашите сопствени клетки, без никаква штета. Сепак, H. pylori, која е доста честа појава, неодамна покажа дека се одговорни за чир на желудникот. Постои сомневање дека H. pylori може да се вмешани во Алцхајмеровата болест, и, навистина, една неодамнешна студија покажа дека пациентите со Алцхајмерова болест имаа значително повисока концентрација на антитела против H. pylori и во нивните цереброспиналната течност и крвта од контролите не-Алцхајмерова болест [26]. H. pylori е откриен кај 88% од пациентите со Алцхајмерова болест, но само 47% од контролите. Во обид за лекување на пациенти со Алцхајмерова болест, истражувачите се дава моќна комбинација на антибиотици, и оценува степенот на ментална пад во текот на следните две години. [27] За 85% од пациентите, инфекцијата е успешно изнесе, и за оние пациенти, когнитивни подобрување, исто така, беше откриен откако изминале две години. Значи ова е убав пример за можноста за лекување со антибиотици Алцхајмеровата болест.

C. pneumoniae е многу честа бактерија, проценува да зарази 40-70% од возрасните. Но, има голема разлика помеѓу бактерија е во крвта и прави својот пат во внатрешното светилиште на мозокот. Една студија на обдукција примероци од различни региони на мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест и не-Алцхајмеровата контроли откри неверојатно различни статистика: 17 од позитивна на бактеријата 19 мозокот Алцхајмеровата болест, а само 1 од 19 мозоци од контролната група позитивни [5].

Многу други инфективни агенси, вируси и бактерии, се резултат да бидат поврзани со Алцхајмерова болест, вклучувајќи вирусот херпес симплекс, picornavirus, Борна на вирусот на болест, и спирохета [23]. Еден предлог е дека одреден бактериофаг – вирус кој ги инфицира бактерија C. pneumoniae на – може да биде одговорна за Алцхајмерова болест [14]. Авторите тврдат дека фажи може да се направи својот пат во митохондриите на клетката-домаќин, а потоа иницира Алцхајмеровата болест.

11. Кетогенически диета како третман за Алцхајмерова болест

Еден од ветувачки нови парадигми за третман на Алцхајмеровата болест е да се има прекинувач пациентот во исклучително висок процент на масти, ниско јаглехидрати исхрана, т.н. “кетогенически” исхрана. Името доаѓа од фактот дека метаболизмот на внесот на масти произведува “кетонски тела” како нус-производи, кои се многу корисни ресурси за метаболизмот на мозокот. Се повеќе станува јасно дека неисправни метаболизмот на гликозата во мозокот (т.н. “дијабетес тип-3”) е рана карактеристика на Алцхајмеровата болест. Кетонски тела, без разлика дали тие ќе влезат во astrocyte директно или се произведени во самата астроците преку Ketone Bodiesуништување на масти, може да биде донесено на соседните неврони, како што е покажано на фигура. Овие неврони може да се користат кетонски тела и како извор на енергија (на местото и затоа ослободување гликоза) и како предвесник на ГАБА, критична невротрансмитер кој е широко распространета во мозокот.

Доказ дека кетогенически исхрана може да помогне Алцхајмеровата беше прв пат се најде преку истражувањето спроведено на глувци кои биле одгледувани за да бидат склони кон Алцхајмерова болест [21]. Истражувачите откриле дека познанието на глувци е подобрена, кога тие биле третирани со високо ниво на масти ниско-јаглерод исхрана, а исто така и дека износот на бета-амилоид во мозокот е намалена. Вториот ефект ќе се предвиди врз основа на премисата дека амилоид бета промовира целосно искористување на гликозата анаеробно, како што беше дискутирано претходно. Со тоа што кетонски тела како дополнителен извор на гориво, зависноста од гликоза е намалена. Но, уште еден ефект кој може да биде поважно од тоа е достапноста на високо-квалитетни масти за да се подобри состојбата на миелинската обвивка.

Оваа идеја е поддржана од други експерименти направено на човечки пациенти Алцхајмеровата [11] [42]. Една студија со плацебо-контролирана 2004 година [42] на ефектот на внесот на масти збогатување на Алцхајмеровата болест е особено информативни, бидејќи откри значајна разлика во ефикасноста на масти за збогатување на субјекти кои не имаат ароE-4 алели во споредба со оние кој го направил. Експериментален тест група беа дадени дополнителни пијалок кој содржи емульгирован среден синџир триглицериди, кои се наоѓаат во висока концентрација во кокосово масло. Предметите без ароE-4 алели покажа значително подобрување во резултат на стандарден тест за Алцхајмерова болест, додека оние со ароE-4 алел не. Ова е силен индикатор дека корист може да има врска со зголемување на навлегувањето на astrocyte на овие високо-квалитетни масти, нешто што на предмети со ароE-4 алел не се во можност да се постигне поради неисправни механизми на IDL и LDL транспорт.

12. NADH третман: клучната улога на антиоксиданси

Еден од ретките ветувачки третмани за Алцхајмеровата болест е коензим, NADH (никотинамид аденин динуклеотид) [12]. Во плацебо-контролирана студија, предмети Алцхајмерова дадени NADH за шест месеци изложени значително подобри перформанси на вербалната флуентност, визуелни градежни способност и апстрактни вербални расудување од субјектите на контрола Pyruvate Metabolismдадени плацебо.

Зошто NADH ќе бидат ефикасни? Во процесот на конвертирање на пируватот до лактат, лактат дехидрогеназа троши кислород со оксидирачки NADH да NAD+, како што е прикажано во придружните фигура. Значи, ако биорасположивоста на NADH е зголемен, очигледно е дека астроците ќе имаат зголемена способност да се претворат пируватот до лактат, критичен чекор во анаеробни метаболички пат на кој е зајакната со амилоид бета верзија. Процесот, преку апсорбирање на токсичните кислородни, ќе се намали штетата на липиди поради изложеност на кислород, а исто така ќе обезбеди лактат како извор на енергија за невроните.

13. Прекумерна кислород изложеност и когнитивните пад

Тоа е забележано дека некои постари луѓе страдаат привремени и постојани понекогаш когнитивниот пад по долгиот операција. Истражувачите на Универзитетот во Јужна Флорида и Универзитетот Вандербилт осомничени дека ова може да се должи на прекумерно изложување на кислород [4]. Вообичаено, за време на операцијата, луѓето често се администрирани високи дози на кислород, па дури и колку што е 100% кислород. Истражувачите спроведе експеримент на млади возрасни глувци, кои биле конструирани за да се предиспонирани кон Алцхајмерова болест, но се уште не претрпел когнитивниот пад. Тие се сепак веќе имаат амилоид бета депозити во нивните мозоци. ре-Инженерните глувци, како и контролната група, кои не имаат генетска подложност на Алцхајмеровата болест, биле изложени на 100 проценти кислород, за период од три часа, три пати во текот на неколку месеци, го симулира повтори операции. Тие откриле дека претходно отстранува глувци на Алцхајмеровата претрпе значителни когнитивниот пад по изложување на кислород, од друга страна со контрола глувци.

Ова е силна индикација дека прекумерното изложување на кислород за време на операциите предизвикува оксидативна штета во мозокот на Алцхајмеровата болест. Со оглед на аргументите ги изнесов погоре, овој резултат го прави добра смисла. Мозокот, со конвертирање на анаеробен метаболизам за производство на енергија (со помош од амилоид-бета) се обидува својата најдобро да се избегне изложување на масни киселини и холестерол во оксидативна штета. Но исклучително висока концентрација на кислород во крвта, го прави многу тешко да се заштити на масти и холестерол за време на транспортот преку крвта, и исто така, веројатно предизвикува неизбежно зголемување на кислород и поради изложеност во рамките на мозокот.

14. Масти се здрав избор!

Вие би практично мора да биде како изолирани како австралиски aborigine да не ги апсорбира порака дека внесот на масти, особено заситените масти се нездраво. Јас сум многу убеден дека оваа порака е лажна, но тоа е речиси невозможно да ја сменат мислење поради продорни своето присуство. Повеќето луѓе не се прашуваат зошто масти се лоши; тие се претпостави дека истражувачите мора да ја завршат својата домашна задача, а најмногу доверба во резултатот.

Да се ​​каже дека сегашната ситуација во однос на внесот на масти е збунувачка ќе биде за потценување. Ние постојано се рече да ги одржуваме нашите вкупниот внес на масти до, идеално, 20% од вкупните калории. Ова е тешко да се постигне, и јас верувам дека тоа е во погрешна насока совети. Во директна спротивност на овој “малку маснотии” цел, се охрабруваат да трошат колку што е можно на “добри” видови на масти. За среќа, пораката е конечно да стане широко прифатен дека омега-3 масти се здрави и дека транс масти се многу нездраво. DHA (докосаексаеноичната киселина) е омега-3 масти кои се наоѓаат во големи количини во здрав мозок. Во исхраната, таа е достапна главно од ладна вода риба, но јајца и млечни производи се исто така добри извори. Транс масти се генерирани од процесот на висока топлина што хидролизира полинезаситените масти во постабилна конфигурација, со што се зголемува нивниот рок на траење, но ги прави толку неприродно тие речиси и не може повеќе да се нарече храна. Транс масти се исклучително штетни и за срцето и мозокот здравје. А висока потрошувачка на транс масти неодамна се покажа да се зголеми ризикот од Алцхајмерова болест [41]. Транс масти се особено застапени во високо преработени храна – особено кога масти се претвораат во форма на прашок.

Ние сме изјави за да се избегне заситени масти, главно, бидејќи тие се појавија, од емпириски докази, да биде поголема веројатност да се подигне нивото на LDL од незаситени масти. Сепак, овие масти се помалку подложни на оксидација, и ова може да биде зошто тие се појави во LDL – затоа што тие се со повисок квалитет и затоа првенствено треба да бидат доставени до ткивата за функционална улога отколку како гориво (на пример, слободни масни киселини) . Кокосово масло, заситени масти, се покажа за да имаат корист пациентите со Алцхајмерова болест [42]. А високо ниво на масти млечни производи (исто така високо заситени) се покажа за да биде од корист и на плодноста кај жените [10] и, неверојатно, болести на срцето [37] [22].

И покрај широко распространетото верување дека масти (особено заситени масти) се нездрави, една статија, објавена во американскиот весник на Клинички Исхрана во 2004 година [37] тврди дека, за група на пост-менопауза жените, високо ниво на масти, високо заситени-масти исхрана овозможува подобра заштита од коронарна артериска болест отколку со малку маснотии (25% од калориите од мастите) исхрана. Учесниците во студијата беа дебелите жени со коронарна артериска болест. Повеќето од нив имале висок крвен притисок, и многу од нив имале дијабетес. Тие се вклопуваат во профилот за метаболички синдром кој што претходно тврдеше е директна последица на продолжен малку маснотии високо-јаглероди исхрана. Јас сум задоволна за да видите дека мојата хипотеза дека зголемувањето на маснотии во исхраната ќе се намали ризикот од срцеви заболувања е потврдена од страна на внимателно контролирана студија.

Уште една истрага каде што беа прикажани масти да се овозможи заштита од болести на срцето, само што беше завршен. Тоа се вклучени долгорочна студија на голем број на шведскиот мажи [22]. Авторите погледна низок наспроти високо ниво на масти млечни производи, како и потрошувачката на овошје и зеленчук, месо, житарици, итн само статистички значаен резултат што им се нудат заштита од срцеви заболувања е комбинација на високо ниво на масти млечни производи и многу овошје и зеленчук. Овошје и зеленчук со ниско-масни млечни дадена никаква заштита.

Се сомневам дека еден од клучните хранливи материи од овошје и зеленчук обезбедуваат се антиоксиданси кои помагаат да се продолжи животот на масти. Други одлични извори на антиоксиданси вклучуваат богато обоени овошја како јагоди и домати, кафе, зелен чај, и темно чоколадо, како и неколку зачини, повеќето особено цимет и куркума (главна состојка на кари). Тие треба да се консумира во изобилство, заедно со мастите за оптимални резултати.

Полинезаситените масти како што се масло од пченка и канола маслото не се здрави за мозокот токму поради тоа што се незаситени. Постојат два главни проблеми: (1) тие имаат ниска точка на топење, што значи дека, доколку се користи за пржење тие ќе се претворат во транс масти, кои се исклучително штетни, и (2) се многу повеќе склони да стане гранив (оксидира) на собна температура од заситени масти, односно, тие имаат пократок рок на траење.

Истражувачите во Германија неодамна спроведе генијален експеримент со цел да се утврди како степен на свежина на полинезаситените масти влијае на метаболизмот на оние масти во женски стаорци кои дојат [43]. Тие се поделени женски стаорци во две групи, а единствената разлика помеѓу група и контролите беше дека тестот група беше даден масти, кои биле оставени во релативно топло место за 25 дена, што предизвика значителна оксидативна штета, а контролите беа хранат свежи масти, наместо. необичен исхрана на стаорци “беше започната на денот кога тие се родила ѓубре. Истражувачите ги испитувале виме и млеко произведени од страна на двете групи за очигледна разлика. Тие откриле дека групата тест млеко е значително намалена во количината на масти кои ги содржи, а нивните виме соодветно се помалку масти од снабдувањето со крв. Еден може да претпостават дека метаболички механизми на стаорци “беа во можност да детектира оксидативно оштетување на мастите, а со тоа ги отфрли, претпочитајќи да се направи без отколку да ризикуваат последиците од консумирањето на нивните кученца оксидира масти. Следствено на тоа, кученца на тест група доби значително помалку тежина од кученца контролната група.

Спакувано елементи како колачиња и крекери кои содржат преработени полинезаситени масти се испаѓа со антиоксиданси, па дури и антибиотици за да ги заштити од расипување. Откако тие се консумира, сепак, тие се уште треба да бидат заштитени од се расипе. Биохемиски закони работат на ист начин разлика дали во или надвор од телото. Постојат голем број на бактерии во телото кои ќе бидат желни да ги искористат до куќа евиденција во гранив масти. Телото е осмислена за сите видови на стратегии за заштита на масти од оксидација (станува гранив) и од напад од страна на бактерии. Но, неговата задача е изречена многу полесно за заситени отколку незаситени масти, и за свежо наместо застоена масти.

Ако ние престане да се обидува да добие од страна на неколку, масти што е можно во исхраната, тогаш не мора да станат толку преокупирани со “право” видови на масти. Ако телото се снабдува со над изобилство на масти, тоа може да одбереш да го најдете совршениот масти за да одговараат на секоја посебна потреба; вишокот на масти или неисправни само може да се користи како гориво, каде што тоа не е многу важно, што на масти и да е, се додека тоа може да се разложи да се ослободи енергија.

15. Резиме и заклучок

Ова е возбудливо време за истражување на Алцхајмеровата болест, како нови и изненадувачки откритија се излегува со брзо темпо, а доказ е монтажа за поддршка на идејата дека Алцхајмеровата болест е нутритивен дефицит болест. Тоа е показател за тоа колку е постигнат напредок во последниве години да се напомене дека 42% од референците во овој есеј се објавени во 2008 или 2009 година А популарна нова теорија е дека Алцхајмеровата болест може да растат надвор од оштетен способност да го метаболизираат шеќерот во мозокот. Терминот “дијабетес тип-3” е измислен за да се опише овој дефект, кој често се појавува долго пред било какви симптоми на Алцхајмерова [49]. А промена од аеробни кон метаболизмот анаеробни гликоза во мозокот се чини дека е предвесник на Алцхајмерова болест подоцна во животот, но тврдат дека причина за оваа промена е и да се обезбеди основна состојка (пируват), од кои за синтеза на масни киселини, а, истовремено, заштита на нив од потенцијално штетните оксидација. На аpoE-4 алел, кој е поврзан со зголемен ризик за Алцхајмерова болест, јасно имплицира дефекти во масти и холестерол во транспортот, и извонреден 6-пати намалување на износот на масни киселини кои се присутни во цереброспинална течност на пациентите со Алцхајмерова болест [38] зборува гласно пораката дека мастите инсуфициенција е клучен дел од сликата. Опсервацијата дека миелинската е деградиран во фронталните лобуси на мозокот на луѓето кои поседуваат ароE-4 алел дополнително ја потврдува теоријата дека механизмот за поправка на миелинот е неисправен.

Холестеролот очигледно игра витална улога во функцијата на мозокот. А неверојатни 25% од вкупниот холестерол во телото се наоѓа во мозокот и е присутна во изобилство и во синапсите и на миелинската обвивка. Холестеролот во двете од овие места се покажа за да играат апсолутно клучна улога во сигналот транспортот и во раст и поправка.

Со оглед на силна позитивна улога на холестерол, може само да се претпоставува дека лековите статини, ќе се зголеми ризикот од развој на Алцхајмерова болест. Сепак, статини индустрија е особено успешна досега се крие овој болен факт. Тие успеале да се направи многу на опсервација дека висок холестерол многу порано во животот е поврзана со зголемен ризик за Алцхајмерова болест триесет години подоцна. Сепак, тие не нудат една студија, дури и не ретроспективна студија, за да се потврдуваат секое барање што активно намалување на холестеролот преку статин терапија ќе се подобри ситуацијата за овие луѓе. Всушност, повеќето пострашно е што статин употреба докази кои би одговориле на прашањето: “недостапен” на истражувачи, кои го спроведоа значајната студија.

Беатрис Голомб е д-р кој ја предводи сочинуваат групата UCSD Статини студија, истражувачки тим, кои се активно истражува рамнотежата на ризик-бенефит на статин лекови. Таа е се повеќе станува убеден дека лековите статини, не треба да се препорачува за стари лица: дека во нивниот случај ризиците јасно ги надминуваат придобивките. Таа го прави силен случај за оваа позиција во достапна тука [15] на онлајн член. Во делот на Алцхајмеровата болест е особено привлечна, и тоа укажува на недостатоци во потпирајќи се на претходни истражувања направено од страна на статин индустрија, каде што често се оние кои имаат проблеми со меморијата како несакани ефекти од лековите статини, се исклучени од студијата, така што резултатите заврши несоодветно пристрасен во полза на статини. Во краток преглед, таа пишува: “Мора да се нагласи дека рандомизирано докази, до денес, подеднакво не успеа да покаже когнитивните придобивки со статини и го поддржа нема ефект или искрен и значителна штета на когнитивните функции.”

Во прилог на одбивање да се статин терапија, друг начин на кој едно лице може да ги подобрат своите шанси против Алцхајмеровата болест е да се консумираат многу на внесот на масти. Изгледа чудно да одеднаш се префрли од една “здрава” исхрана со малку маснотии на екстремно високи масти ketogenic диета, откако ќе се постави дијагноза на Алцхајмеровата болест. A кетогенически исхрана се состои, идеално, од 88% масти, 10% протеини, и 2% јаглени хидрати [11]. Тоа е да се каже, тоа е апсурдно висока содржина на масти. Се чини многу повеќе разумни за да се стремите за нешто како 50% масти, 30% протеини и 20% јаглени хидрати, за да се про-активно да се брани против Алцхајмеровата болест.

Силно препорачувам една неодамнешна книга, напишана од страна на педијатриски мозокот хирург, Лари Макклири, д-р, наречен Доверба програма мозокот [33]. Оваа книга дава богатство на фасцинантен информации за мозокот, како и посебни препораки за начините за подобрување на когнитивната функција и да се избегне подоцна Алцхајмеровата болест. Повеќето значително, тој препорачува исхрана која е богата со холестерол и масти од животинско потекло, вклучувајќи ги и изобилство на риба, морски плодови, месо и јајца. Тој, исто така, препорачува кокосови ореви, бадеми, авокадо и сирење, сите храна која содржи значителна количина на масти, додека поттикнување на избегнување на “празни јаглехидрати.” Неговото познавање на оваа тема произлезе од неговиот интерес за помагање на младите неговите пациенти се лекува побрзо после траума на мозокот.

Нашиот народ е во моментов се подготвуваат за напад на Алцхајмерова болест, во време кога бебето Boomers се приближува пензионирање, а нашиот систем на здравствена заштита веќе е во криза на ескалацијата на трошоците и намалување на средства. Ние не можеме да си дозволат високата цена на грижата за оток популација на пациенти Алцхајмеровата дека нашите сегашни практики на исхрана со малку маснотии и постојано проширување на употребата на статини се промовира.

Додаток во овој додаток, јас вклучуваат целосна резиме на два документи кои се релевантни за теоријата презентирани овде. Првиот е апстрактен референтна [19] во [46], што е референца [44] тука [види го делот за лековите статини погоре за контекст]:

Апстракт “епидемиолошки и клинички испитувања докази за превентивна улога за статини кај Алцхајмеровата болест”:

“Овој труд ги разгледува податоци епидемиолошки и клинички испитувања за тоа дали употребата статини го намалува ризикот од Алцхајмерова болест (АБ). Достапните информации доаѓа во три наврати. Првичната, главно напречниот пресек набљудувачки извештаи сугерираат дека статините може да спречи деменција. Потоа, две големи клинички студии со когнитивните додаток на студии не покажале корист и ниту, пак, на третиот бран, повторно со набљудување на студии. вториот беа претежно надолжно и беа критични од првите студии за неадекватно решавање на изненадувачките за состојбата со (т.е. дека пациентите со деменција ќе биде одбиен статини). неодамна, новите податоци од канадска студија за здравство и постари лица имаат произведено мешани резултат. Додека методолошки размислувања се јасно важно за разбирање зошто извештаи се толку променлива, може да има и заслуги во разликување меѓу статини , врз основа на нивните претпоставува дека – и променлива – механизми на дејство во спречување на деменција, пред склучување та на првичните извештаи се целосно артефакт. Сепак, првите извештаи се чини дека се прецени степенот на заштита, така што освен ако не постојат значајни ефекти да се постигнат со специфични статини, повеќе од скромна улога за статините во спречувањето на АБ чини малку веројатно. “Вториот апстрактен е превземена од референца [28 ], за “алтернативна хипотеза” дека амилоид-бета е заштитен наместо штетни за Алцхајмеровата болест, односно дека се работи за “заштитна реакција на невронот навреда:”

Апстракт “амилоид-бета кај Алцхајмеровата болест: на нула наспроти алтернативни хипотези”:

“За речиси 20 години, примарен фокус на истражувачите студирањето Алцхајмерова болест е центриран на амилоид бета, така што хипотезата амилоид каскада стана” нултата хипотеза”. Навистина, амилоид-бета е, од страна на сегашниот дефиниција на болеста, на облигатни играч во патофизиологија, е токсичен за неврони ин витро, и, можеби повеќето релевантни, е зголемен од страна на сите генетски влијанија на болеста. Затоа, насочување амилоид-бета е во фокусот на значителен основните и терапевтски интерес. Сепак, се повеќе вокална група на истражувач се дојде до една “алтернативна хипотеза”, наведувајќи дека амилоид бета, иако сигурно се вклучени во болест, не е иницијален настан, туку е последица на други патогени настани. Освен тоа а можеби и спротивно на тековната размислување, алтернативна хипотеза предлага дека улогата на бета-амилоид не е како предвесник на смртта, туку заштитна реакција на невронот навреда. Да се утврди кои хипотеза а се однесува најдобро да се Алцхајмеровата болест бара поширок поглед на патогенезата на болеста и се дискутира во овој документ.”

Референци

[1] H. Akiyama, S. Barger, S. Barnum, B. Bradt, J.Bauer, G.M. Cole, N.R. Cooper, P. Eikelenboom, M. Emmerling, B.L. Fiebich, C.E. Finch, S. Frautschy, W.S. Griffin, H. Hampel, M. Hull, G. Landreth, L. Lue, R. Mrak, I.R. Mackenzie, P.L. McGeer, M.K. O’Banion, J. Pachter, G. Pasinetti, C. Plata-Salaman, J. Rogers, R.Rydel, Y. Shen, W. Streit, R. Strohmeyer, I. Tooyoma, F.L. Van Muiswinkel, R. Veerhuis, D. Walker, S. Webster, B. Wegrzyniak, G. Wenk, and T. Wyss-Coray, “Inflammation and Alzheimer’s disease.” Neurobiol Aging (2000) May-Jun;21(3):383-421,
[2] Alzheimer’s Association, “Alzheimer’s Disease Facts and Figures,” Alzheimer’s and Dementia (2009) Vol. 5, Issue 3.
[3] K.J. Anstey, D.M. Lipnicki and L.F. Low, “Cholesterol as a risk factor for dementia and cognitive decline: a systematic review of prospective studies with meta-analysis.” Am J Geriatr Psychiatry (2008) May, Vol. 16, No. 5, pp. 343-54.
[4] G. Arendash, A. Cox, T. Mori, J. Cracchiolo, K. Hensley, J. Roberts 2nd, “Oxygen treatment triggers cognitive impairment in Alzheimer’s transgenic mice,” Neuroreport. (2009) Jun 18.
[5] B.J. Balin, C.S. Little, C.J. Hammond, D.M. Appelt, J.A. Whittum-Hudson, H.C. Gerard, A.P. Hudson, “Chlamydophila pneumoniae and the etiology of late-onset Alzheimer’s disease.” J. Alz. Dis. (2008) Vol. 13, pp. 371-380.
[6] G. Bartzokis, MD; P.H. Lu, Psy, D.H. Geschwind, MD, N.Edwards, MA, J. Mintz, PhD, and J.L. Cummings, MD, “Apolipoprotein E Genotype and Age-Related Myelin Breakdown in Healthy Individuals: Implications for Cognitive Decline and Dementia,” Arch Gen Psychiatry (2006) Vol. 63, pp. 63-72.
[7] N. Bernoud, L. Fenart, C. Bénistant, J. F. Pageaux, M. P. Dehouck, P. Molière, M. Lagarde, R. Cecchelli,d, and J. Lecerf, “Astrocytes are mainly responsible for the polyunsaturated fatty acid enrichment in blood-brain barrier endothelial cells in vitro” Journal of Lipid Research (1998) Sept., Vol. 39, pp. 1816-1824.
[8] M. S. Brown and J. L. Goldstein, “A Receptor-Mediated Pathway for Cholesterol Homeostasis,” Nobel Lecture, December 9, 1985.
[9] N. Cartier, C. Sevin, A. Benraiss, P. DeDeyn, D. Bonnin, M-T Vanier, M. Philippe, V. Gieselmann and P. Aubourg, “AAV5-Mediated Delivery of Human Aryl Sulfatase A (hARSA) Prevents Sufatide Storage and Neuropathological Phenotype in Metachromatic Leukodystrophy (MLD) Mice,” Molecular Therapy (2005) 11, S166-S167; doi: 10.1016/j.ymthe.2005.06.431
[10] J. Chavarro, W.C. Willett, and P.J. Skerrett, The Fertility Diet, (2008) McGraw Hill.
[11] L.C. Costantini, L.J. Barr, J.L. Vogel and S.T. Henderson, “Hypometabolism as a therapeutic target in Alzheimer’s disease” BMC Neurosci (2008) Vol. 9, Suppl. 2, S16. doi: 10.1186/1471-2202-9-S2-S16.
[12] V. Demarin, S.S. Podobnik, D. Storga-Tomic and G. Kay, “Treatment of Alzheimer’s disease with stabilized oral nicotinamide adenine dinucleotide: A randomized, double-blind study” Drugs Exp Clin Res. (2004) Vol. 30, No. 1, pp. 27-33.
[13] R.B. DeMattos, R.P. Brendza, J.E. Heuser, M.Kierson, J.R. Cirrito, J. Fryer, P.M. Sullivan, A.M. Fagan, X. Han and D.M. Holtzman, “Purification and characterization of astrocyte-secreted apolipoprotein E and J-containing lipoproteins from wild-type and human apoE transgenic mice,” Neurochem Int. (2001) Nov-Dec;39(5-6):415-25. doi:10.1016/S0197-0186(01)00049-3.
[14] M. Dezfulian, M.A. ShokrgozarA, S. Sardari, K. Parivar and G. Javadi, “Can phages cause Alzheimer’s disease?” Med Hypotheses (2008) Nov;71(5):651-6.
[15] B.A. Golomb, M.D., Ph.D., “Statin Adverse Effects: Implications for the Elderly,” Geriatric Times (2004) May/June, Vol. V, Issue 3
[16] W.R. Grant, Ph.D., “Does Vitamin D Reduce the Risk of Dementia?” Journal of Alzheimer’s Disease (2009) May, Vol. 17, No. 1., pp. 151-9.
[17] Dr. Duane Graveline, Lipitor: Thief of Memory, Statin Drugs and the Misguided War on Cholesterol, (2004) www.buybooksontheweb.com.
[18] X. Han, “Potential mechanisms contributing to sulfatide depletion at the earliest clinically recognizable stage of Alzheimer’s disease: a tale of shotgun lipidomics,” J Neurochem (2007) November, Vol. 103, Suppl. 1. pp. 171-179. doi: 10.1111/j.1471-4159.2007.04708.x.
[19] X. Han, H. Cheng, J.D. Fryer, A.M. Fagan and D.M. Holtzman, “Novel Role for Apolipoprotein E in the Central Nervous System: Modulation of Sulfatide Content” Journal of Biological Chemistry, March 7, 2003, Vol. 278, pp. 8043-8051, DOI 10.1074/jbc.M212340200.
[20] K. Heininger, “A unifying hypothesis of Alzheimer’s disease. IV. Causation and sequence of events,” Rev Neurosci. (2000) Vol. 11, Spec No, pp.213-328.
[21] S.T. Henderson, “Ketone Bodies as a Therapeutic for Alzheimer’s Disease,” NeuroTherapeutics,, (2008) Jul;5(3):470-80, doi:10.1016/j.nurt.2008.05.004
[22] S. Holmberg, A. Thelin and E.-L. StiernstrNvm, “Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up,” Int. J. Environ. Res. Public Health (2009) Vol. 6, pp. 2626-2638;
[23] K. Honjo, R. van Reekum, and N.P. Verhoeff, “Alzheimer’s disease and infection: do infectious agents contribute to progression of Alzheimer’s disease?” Alzheimers Dement. (2009) Jul;5(4):348-60.
[24] S.M. Innis and R.A. Dyer, “Brain astrocyte synthesis of docosahexaenoic acid from n-3 fatty acids is limited at the elongation of docosapentaenoic acid,” (2002) Sept. Journal of Lipid Research, Vol. 43, pp. 1529-1536.
[25] L. Jeng, A.V. Yamshchikov, S.E. Judd, H.M. Blumberg, G.S. Martin, T.R. Ziegler and V. Tangpricha, “Alterations in Vitamin D Status and Anti-microbial Peptide Levels in Patients in the Intensive Care Unit with Sepsis,” Journal of translational Medicine,” (2009) Vol. 7, No. 28.
[26] J. Kountouras, M. Boziki, E. Gavalas, C. Zavos, G. Deretzi, N. Grigoriadis, M. Tsolaki, D. Chatzopoulos, P. Katsinelos, D. Tzilves, A. Zabouri, I. Michailidou, “Increased cerebrospinal fluid Helicobacter pylori antibody in Alzheimer’s disease,” Int J Neurosci. (2009) 119(6):765-77.
[27] J. Kountouras, M. Boziki, E. Gavalas, C. Zavos, N. Grigoriadis, G. Deretzi, D. Tzilves, P. Katsinelos, M. Tsolaki, D. Chatzopoulos, and I. Venizelos, “Eradication of Helicobacter pylori may be beneficial in the management of Alzheimer’s disease,” J Neurol. (2009) May;256(5):758-67. Epub 2009 Feb 25.
[28] H.G. Lee, X. Zhu, R.J. Castellani, A. Nunomura, G. Perry, and M.A. Smith, “Amyloid-beta in Alzheimer disease: the null versus the alternate hypotheses,” J Pharmacol Exp Ther. (2007) June, Vol. 321 No. 3, pp. 823-9. doi:10.3390/ijerph6102626.
[29] J. Marcus, S. Honigbaum, S. Shroff, K. Honke, J. Rosenbluth and J.L. Dupree, “Sulfatide is essential for the maintenance of CNS myelin and axon structure,” Glia (2006), Vol. 53, pp. 372-381.
[30] R.T. Matthews, L. Yang, S. Browne, M. Baik and M.F. Beal, “Coenzyme Q10 administration increases brain mitochondrial concentrations and exerts neuroprotective effects,” Proc Natl Acad Sci U S A. (1998) Jul 21, Vol. 95, No. 15, pp.8892-7.
[31] D. Lutjohann and K. von Bergmann, “24S-hydroxycholesterol: a marker of brain cholesterol metabolism”Pharmacopsychiatry (2003) January 10, Vol. 36 Suppl 2, pp. S102-6, DOI: 10.1055/s-2003-43053.
[32] J. C. McCann and B.N. Ames, “Is there convincing biological or behavioral evidence linking vitamin D deficiency to brain dysfunction?”, (2008) FASEB J. Vol. 22, pp. 982-1001. doi: 10.1096/fj.07-9326rev.
[33] Larry McCleary, M.D., The Brain Trust Program (2007) September, The Penguin Group, New York, New York.
[34] B. McGuinness et al., “Statins for the prevention of dementia,” Cochrane Database of Systematic Reviews,(2009) No. 2.
[35] M.M. Mielke, P.P. Zandi, M. Sjogren, et al. “High total cholesterol levels in late life associated with a reduced risk of dementia,” Neurology (2005) Vol. 64, pp. 1689-1695.
[36] S.A. Moore, “Polyunsaturated Fatty Acid Synthesis and Release by Brain-Derived Cells in Vitro,” Journal of Molecular Neuroscience (2001), Vol. 16, pp. 195ff.
[37] D. Mozaffarian, E.B. Rimm, D.M. Herrington, “Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women,” Am J Clin Nutr (2004) Vol. 80, pp. 1175-84.
[38] M. Mulder, R. Ravid, D.F. Swaab, E.R. de Kloet, E.D. Haasdijk, J. Julk, J.J. van der Boom and L.M. Havekes, “Reduced levels of cholesterol, phospholipids, and fatty acids in cerebrospinal fluid of Alzheimer disease patients are not related to apolipoprotein E4,” Alzheimer Dis Assoc Disord. (1998) Sep, Vol. 12, No. 3, pp. 198-203.
[39] I.L. Notkola, R. Sulkava, J. Pekkanen, T. Erkinjuntti, C. Ehnholm, P. Kivinen, J. Tuomilehto, and A. Nissinen, “Serum total cholesterol, apolipoprotein E epsilon 4 allele, and Alzheimer’s disease,” Neuroepidemiology (1998) Vol. 17, No. 1, pp. 14-20.
[40] F.W. Pfrieger, “Outsourcing in the brain: Do neurons depend on cholesterol delivery by astrocytes?”, BioEssays (2003) Vol. 25 Issue 1, pp.72-78.
[41] A. Phivilay, C. Julien, C. Tremblay, L. Berthiaume, P. Julien, Y. Giguère and F. Calon, “High dietary consumption of trans fatty acids decreases brain docosahexaenoic acid but does not alter amyloid-beta and tau pathologies in the 3xTg-AD model of Alzheimer’s disease.” Neuroscience (2009) Mar 3, Vol. 159, No. 1, pp. 296-307. Epub 2008 Dec 14.
[42] M.A. Reger, S. T. Henderson, C. Hale, B. Cholerton, L.D. Baker, G.S. Watson, K. Hyde, D. Chapman and S. Craft, “Effects of Beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults,” Neurobiology of Aging (2004) Vol. 25, No. 3, March, pp. 311-314,
[43] R. Ringseis, C. Dathe, A. Muschick, C. Brandsch and K. Eder, “Nutrient Physiology, Metabolism, and Nutrient-Nutrient Interactions Oxidized Fat Reduces Milk Triacylglycerol Concentrations by Inhibiting Gene Expression of Lipoprotein Lipase and Fatty Acid Transporters in the Mammary Gland of Rats,” American Society for Nutrition J. Nutr. (2007) Sept., Vol. 137, pp. 2056-2061.
[44] K. Rockwood, “Epidemiological and clinical trials evidence about a preventive role for statins in Alzheimer’s disease.” Acta Neurol Scand Suppl. (2006) Vol. 185, pp. 71-7.
[45] G. Saher, B. Brugger, C. Lappe-Siefke, W. Mobius, R. Tozawa, M.C. Wehr, F. Wieland, S. Ishibashi, and K.A. Nave, “High cholesterol level is essential for myelin membrane growth.” Nat Neurosci (2005) Apr, Vol. 8, No. 4, pp. 468-75. Epub 2005 Mar 27.
[46] A. Solomon, M. Kivipelto, B. Wolozin, J. Zhou, and R.A. Whitmer, “Midlife Serum Cholesterol and Increased Risk of Alzheimer’s and Vascular Dementia Three Decades Later,” Dementia and Geriatric Cognitive Disorders(2009) Vol. 28, pp. 75-80, DOI: 10:1159/000231980.
[47] M. Simons, MD, P. Keller, PhD, J. Dichgans, MD and J.B. Schulz, MD, “Cholesterol and Alzheimer’s disease: Is there a link?” Neurology (2001) Vol. 57, pp. 1089-1093.
[48] L.L. Smith, “Another cholesterol hypothesis: cholesterol as antioxidant,” Free Radic Biol Med. (1991) Vol. 11, No. 1, pp. 47-61.
[49] E. Steen, B.M. Terry, E.J. Rivera, J.L. Cannon, T.R. Neely, R. Tavares, X.J. Xu, J.R. Wands, and S.M. de la Monte “Impaired insulin and insulin-like growth factor expression and signaling mechanisms in Alzheimer’s disease – is this type 3 diabetes?” Journal of Alzheiner’s Disease (2005) Vol. 7, Number 1, pp. 63-80.
[50] J. Tong, P.P. Borbat, J.H. Freed and Y-K Shin, “A scissors mechanism for stimulation of SNARE-mediated lipid mixing by cholesterol,” PNAS (2009) March 31 Vol. 106, No. 13, pp. 5141-5146.
[51] M-C Vohl, T. A.-M. Neville, R. Kumarathasan, S. Braschi, and D.L. Sparks, “A Novel Lecithin-Cholesterol Acyltransferase Antioxidant Activity Prevents the Formation of Oxidized Lipids during Lipoprotein Oxidation,”Biochemistry (1999) Vol. 38 No. 19, pp. 5976-5981. DOI: 10.1021/bi982258w.
[52] M. Waldman, MD,, 9th International Conference on Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases (2009) Abstract 90, Presented March 12-13.
[53] R. West, M.A., M. Schnaider Beeri, Ph.D., J. Schmeidler, Ph.D., C. M. Hannigan, B.S., G. Angelo, M.S., H.T. Grossman, M.D., C. Rosendorff, M.D., Ph.D., and J.M. Silverman, Ph.D., “Better memory functioning associated with higher total and LDL cholesterol levels in very elderly subjects without the APOE4 allele,” Am J Geriatr Psychiatry (2008) September; Vol. 16, No. 9, pp. 781-785. doi: 10.1097/JGP.0b013e3181812790.
[54] A.W.E. Weverling-Rijnsburger, G.J. Blauw, A.M. Lagaay, D.L. Knook, A.E. Meinders, and R.G.J. Westendorp, “Total cholesterol and risk of mortality in the oldest old,” The Lancet, (1997) Vol. 350, No. 9085, pp. 1119-1123,
[55] R.F. Wilson, J.F. Barletta and J.G. Tyburski, “Hypocholesterolemia in Sepsis and Critically Ill or Injured Patients” Critical Care (2003), Vol. 7, pp. 413-414.
[56] S.-C. Zhang and S. Fedoroff, “Neuron-microglia Interactions in Vitro,” Acta Neuropathol (1996) Vol. 91, pp. 385-395.

Creative Commons License

APOE-4: поим за тоа зошто малку масти Исхрана и Статините може да предизвика Алцхајмерова болест од Стефани Сенефф се лиценцирани според Creative Commons Attribution 3.0 United States License.