април 13, 2017

Неурон

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/theneuron.html

Д-р С. Џорџ Буреј

Невроните

Јасно е дека повеќето од она што ние го сметаме како нашата ментална живот вклучува активностите на нервниот систем, особено на мозокот. Ова нервен систем е составен од неколку милијарди клетки, повеќето од суштинско значење да се биде на нервните клетки или неврони. Таму се проценува на околу 100 милијарди неврони во нашиот нервен систем!

неврон ‘рбетниот мозок

Типичен неврон има сите делови кои било мобилен ќе има и неколку специјализирани структури кои се разликува. Главниот дел на клетката се нарекува сома или клеточната тело. Таа содржи јадро, кое, пак, содржи генетски материјал во форма на хромозоми.

Невроните имаат голем број на екстензии наречени дендритите. Тие често изгледаат допаѓаат филијали или шила се протега надвор од телото клетки. Тоа е пред се на површините на дендритите кои добиваат хемиски пораки од други неврони.

Еден проширување е различен од сите други, и се нарекува оска. Иако во некои неврони, што е тешко да се разликува од дендритите, во други тоа е лесно да се разликуваат по неговата должина. Целта на аксонот е да се пренесе на електро-хемиски сигнал до другите неврони, понекогаш во текот на голема оддалеченост. Во невроните кои го сочинуваат нерви се протега од ‘рбетниот мозок на прстите, аксонот може да биде додека три нозе!

Веќе аксони обично се покриени со миелинската обвивка, серија на масни клетки кои се завиткани околу оска многу пати. Овие направи аксонот изгледа како ѓердан на колбаси во облик на монистра. Тие имаат слична функција како изолација околу електрична жица.

На самиот крај на аксонот е аксонот крај, кој оди по различни имиња како што се запечатување, синаптичките копче, нога аксонот, и така натаму (не знам зошто никој не се населил на конзистентна рок! ). Тоа е таму дека електро-хемиски сигнал, кој патувал на должината на аксонот се претвора во хемиска порака дека патува во следниот неврон.

оска завршетоци

Во периодот од крајот на аксонот и дендрит од следниот неврон е многу мал јаз наречен синапсите (или синаптичките јаз, или синаптичката пукнатина), која ќе се разговара во малку. За секој неврон, постојат помеѓу 1000 и 10.000 синапсите.


Акционен потенцијал

Кога хемикалии во контакт со површината на неврон, тие се промени рамнотежата на јони (наелектризирани атоми) помеѓу внатре и надвор од клеточната мембрана. Кога оваа промена достигнува прагот ниво, овој ефект тече низ мембраната на клетката на оска. Кога го достигне аксонот, тоа иницира потенцијал акција, која е брзо се движат размена на јони.

Површината на аксонот содржи стотици илјади минимални механизми наречен јонски канали. Кога цената влегува аксонот, на јонските канали во основата на аксонот овозможи позитивно наелектризираните јони да влезат на аксонот, промена на електрични рамнотежа помеѓу внатре и надвор. Ова предизвикува следната група на јонските канали да го стори истото, додека други канали се врати позитивни јони кон надвор, и така на сите патот надолу по оска.

Во оваа мала дијаграм, црвени претставува позитивни јони се случува во аксонот, додека од портокал претставува позитивни јони излегување. акционен потенцијал патува со брзина од 1,2 до 250 милји на час!

Ова е, се разбира, над-поедноставен, но доволно за нашите цели. Но, ако сте заинтересирани во малку повеќе детали, кликнете тука!


Синапсите

Кога потенцијалните акцијата достигнува аксонот крај, тој предизвикува мали меурчиња на хемикалии наречени везикули за ослободување на нивната содржина во синаптичките јаз. Овие хемикалии се наречени невротрансмитери. Овие плови низ празнината на следната неврон, каде што се најде посебни места на клеточната мембрана од следниот неврон се нарекува рецептор сајтови.

Невротрансмитер делува како мало копче, и рецепторот сајт како малку заклучување. Кога ќе се сретнат, тие се отвори премин за јони, кои потоа се промени рамнотежата на јони од надвор и од внатре од следниот неврон. И целиот процес започнува одново.

Додека повеќето невротрансмитери се стимулира – односно тие возбуди следниот неврон – исто така има инхибиторни невротрансмитери. Тие го прават тоа потешко за стимулира невротрансмитери да имаат ефект.


Типови неврони

Иако постојат многу различни видови на неврони, постојат три широки категории врз основа на функцијата:

1. Сензорни неврони се чувствителни на различни не-нервните дразби. Постојат сензорни неврони во кожата, мускулите, зглобовите и органи кои укажуваат на притисок, температура и болка. Постојат повеќе специјализирани неврони во носот и јазикот кои се чувствителни на молекуларно форми гледаме како вкусови и мириси. Невроните во внатрешното уво се чувствителни на вибрации и ќе ни обезбеди со информации за звук. И стапчиња и конуси на мрежницата се чувствителни на светлина, и ни овозможи да се види.

2. Моторни неврони се во состојба да стимулира мускулните клетки во телото, вклучувајќи ги мускулите на срцето, дијафрагмата, цревата, мочниот меур и жлезди.

3. Интерневрони се невроните кои обезбедуваат врски меѓу сензорни и моторни неврони, како и меѓу себе. Невроните на централниот нервен систем, вклучувајќи го и мозокот, сите interneurons.

Повеќето неврони се собрани во “пакети” на еден или друг вид, понекогаш се видливи со голо око. Грмушките од неврон мобилен тела, на пример, се нарекува ганглион (множина: ганглии) или јадро (множина: јадра). А влакна составени од многу аксони се нарекува нерв. Во мозокот и ‘рбетниот мозок на, области кои се претежно аксони се нарекува бела материја, и тоа е можно да се направи разлика патишта или трактати на овие аксони. Области кои вклучуваат голем број на мобилен тела се нарекуваат сива материја.