март 13, 2017

Д-р Линдеман е Забавно Спермата Факти!

Source: http://www2.oakland.edu/biology/lindemann/spermfacts.htm
PDF верзија на овој превод

Сперма се прекрасни мали ќелии и тие можат да бидат многу забава! За вашето уживање Ние сме составени некои неверојатни факти за нив.

Погледнете ја нашата страница Најчесто поставувани прашања за дополнителна забава информации

Чудесна приказна за спермата опашка – Првично објавена во 2010 прашање на есента (Број 19) од Оукленд весник

ПРАШАЊЕТО најчесто поставуваните на д-р Линдеман преку e-пошта: Колку долго може сперма во живо на животната средина површини? ОДГОВОР: Тие умираат како тие се исуши, па тоа зависи од тоа колку брзо тие се исуши. Тие исто така се убиени од страна на свежа вода како резултат на осмотски шок. Сапуни и детергенти, како што се оние што се користат за перење и миење на рацете, исто така, ги убие, бидејќи овие супстанции симнеш клеточната мембрана на спермата. Нешто да се разгледа: Тие се хаплоидни половина од твојот живот циклус па бидете внимателни каде ќе ги напушти.

Ве молиме имајте предвид, додека спермата се релативно лесно да се убие на животната средина површини, не се обиде да се користи вода или детергенти за да ги убие во вагината или женскиот репродуктивен тракт. Женскиот тракт и желе-како конзистентност на човечки сперма да ги заштити од мешање со вода и еднаш во внатрешноста на женското тело. Покрај тоа, вода и детергент може да бидат штетни за ткивата. Ова не е добра стратегија за контрола на раѓањето!

Животните

 Просечен број на сперматозоиди по ејакулација (во милиони)
Глувчето 50
Стаорец 58
Морско прасе 80
Зајакот 280
Човекот 280
Овци 1000
Крава 3000
Свиња 8000
Време меѓу коитус и пристигнување на спермата во фалопиевите цевка *
(Со други зборови, на износот на времето кое е потребно за спермата да добиете, каде тие треба да одат)
Животните Време на патување
Крава 2-3 минути
Зајакот Неколку минути
Глувчето 15 минути
Морско прасе 15 минути
Засади (Свиња) 15 минути
Стаорец 15-30 минути
Хрчак 2-60 минути
Куче Минути-часа
Овци 6 минути – 5 часа
Жена 5 – 68 минути
Просечен обем и содржина на човековите ејакулација#

Обемот и содржината на ејакулатот зависи од должината на времето помеѓу ејакулации. Просечниот обем на сперма е 2,75 милилитри (мл), кои се движат од 2-6 мл, повисоки тома следните периоди на апстиненција. Еден просечен човек ејакулација содржи околу 180 милиони сперматозоиди (66 милиони/мл), но некои ејакулира содржат повеќе од 400 милиони сперматозоиди. И двете квантитетот и квалитетот на спермата се важни детерминанти на плодноста. Еден човек се смета за клинички неплодни, ако неговите сперматозоиди паѓа под 20 милиони/мл сперма. # (Само се сеќавам иако-тоа трае само ЕДЕН да се направи бебе)

Просечен број на спермата падна од 113 милиони сперматозоиди/мл на сперма во 1940-66.000.000/мл во 1990 година обемот на една ејакулација се намали од 3,40 мл 2,75 мл. Ова значи дека мажите во просек сега се ејакулираат помалку од половина од бројот на сперматозоиди од мажите не пред 50 години. Пад од повеќе од 380 милиони сперматозоиди на околу 180 милиони сперматозоиди по ејакулација. Исто така, бројот на подвижни сперматозоиди, исто така, натопи. Важно е, бројот на сперматозоиди не е намалена во помалку загадените делови од светот во текот на истиот период.#

Животните Плодна животот на спермата (часови)
Глувчето 6
Стаорец 14
Морско прасе 21-22
Човекови 24-48
Зајакот 30-32
Овци 30-48
Крава 28-50
Коњ 144
Бат 135 дена

Подвижни (подвижни) сперма биле пронајдени во човечкото фалопиевите цевка до 85 часа по коитус, иако можноста да ја оплоди јајце обично се изгуби пред подвижност е изгубена.

Не е важно големина? ^

Некој би помислил дека големо животно ќе имаат поголеми гамети, но ништо не може да биде подалеку од вистината. Најголемата сперма сум го видел некогаш дојде од овошје мува! Спермата на еден плод летаат може да биде колку што телото на машкиот мува, околу 1,1 милиметри. Од друга страна, пак, на голем број на цицачи луѓето имаат една од најмалите сперматозоиди, мерење само 40 микрони долго. Стаорци се произведе еден од најголемите сперматозоиди во долги 170 микрони. Кога се зборува на глувците и луѓето можеме да бидеме поголеми животни во диплоидни фаза од животот, но тоа е од глувците кои имаат поголеми хаплоидни фаза од животот на 80-микрон долго сперма.

Колку е доволно? ^

Ова прашање секогаш доаѓа во поглед на човековите плодноста. Ако тоа трае само еден спермата да ја оплоди и јајца, зошто низок број на сперматозоиди се направи човек неплодни? Плодна машкото ејакулира помеѓу 2 и 5 милилитри (мл) на сперма (во просек околу една лажичка). Во секој мл таму се обично околу 100 милиони сперматозоиди. Ако концентрацијата е под 20 милиони сперматозоиди по милилитар обично има некои проблеми со плодноста. Дваесет милиони се уште се чини дека е многу, па затоа проблемот? Само мал дел од спермата депонирани на жената вагината завршуваат во матката. Од оние кои го прават тоа на матката, само мал дел од оние кои го најдат патот до јајцеводите. Обично јајцето е сите на патот на другиот крај на јајцеводите (фалопиевите цевка). На оние кои се во јајцеводите само мал дел направат својот пат од пониска кон горниот јајцеводите. Така, всушност, бројот на сперматозоидите успешно пристигнуваат во која се наоѓа јајце е всушност многу мал. Друг проблем е што јајцето не е само чека да биде оплодена од страна на првите сперматозоидите да дојдат заедно. Јајцето е обично биле покриени со дебел слој на клетки, наречени корона радиальни кои служат како блокада за ограничување на сперма од добивање во јајце. Сперматозоиди содржи ензими кои се скрши оваа бариера надолу. Тоа всушност може да бара напад на многу сперма за да се прекине корона доволно за да ги споделите со една сперма стигне до јајце. Така што целиот процес е нешто како маратон кандидира во лавиринтот полн со слуз проследено со кршење на тврдината. Дека еден сперма што конечно го прави тоа е шампион на триатлон мајката природа. Ако немате доволно конкуренти да се започне, никој не се оставени на крајот. Ние не знаеме со сигурност, но ова може да биде начин на избирање за здрава сперма да ја заврши работата за полагање гени на следната генерација. Модерни ин-витро оплодување техники може бај-пас Овој процес на селекција и да се постигне оплодување со многу помалку сперма. Успешно оплодување е сега дури и се оствари со сперма кои не можат да пливаат. Ова е постигнато со директно инјектирање сперма во јајце со мал стакло пипета (цевка). Само времето ќе покаже што триатлон заобиколување на природата ќе направи да се човечки ген базен.

 

* Остин и Шорт (1982) Забранета е репродукција во цицачи: микроб клетки и оплодување. Cambridge University Press, Њујорк, Њујорк

# Лорали Шервуд (2001) Човекови физиологија: од клетки на системите. Brooks/Cole, Пацифик Гроув, Калифорнија

^ Чарлс Б. Линдеман