јануари 30, 2017

Механизми на Доминацијата на Западот: Куса Историја на Ирак и Кувајт

Sourcehttp://www.csun.edu/~vcmth00m/iraqkuwait.html

од Дејвид Клајн
Калифорнискиот државен универзитет, Нортриџ
јануари 2003 година

Во Соединетите Американски Држави, што е речиси надвор од границите на прифатливи дискурс за решавање на прашањето, зошто на Садам Хусеин ги нападне Кувајт во 1990 година? Дури и да се постави прашањето, еден ризикува појава на поддршка репресивни диктатура, и до тој степен што прашањето се забавуваат на сите, симплистички одговор понудените од страна на политичките лидери е дека Садам Хусеин е агресивна тиранин, свиткана на територијалниот стекнување и потчинување на другите народи. Тој е модерен Хитлер. Истиот одговор се користи за да се објасни зошто Ирак го нападна Иран во 1980 година стандарден одговор е лесно да се прифати, во дел, бидејќи на добро документирана бруталноста на режимот на Садам Хусеин, вклучувајќи ги и кршење на човековите права од страна на неговата влада против ирачкиот народ, и особено на Курдите.

И покрај делумно вистини вгнездил во овој стандард објаснување, што потсетуваше на пропаганда. Многу повеќе треба да биде разбрана од страна на американската јавност пред тоа им овозможува на владата да се води војна против Ирак. Историјата на Ирак, Кувајт, Велика Британија и САД, открива дека причините за ирачката инвазија на Кувајт и Иран се многу посложени и интересна од стандардниот одговор дозволува. Во период од неколку децении, а особено во последниве години, Велика Британија и САД свесно манипулира тензиите во регионот и се мајсторски собата во движење секвенци од настани кои водат до ирачката инвазија. Целта на овие манипулации беше да се зголеми моќта и контролата врз блискоисточните влади и нивните нафтени извори од елитата американски и британски интереси.

Овој краток историски преглед е далеку од сеопфатен, па дури и на референци се површни. Главната цел на оваа студија е да им понуди на студентите активисти за мир, а други кои би можеле да бидат запознаени со блискоисточната историја, неколку клучни теми на разговорите и историски контекст, од кои за да ги поддржат нивните напори за блокирање на движење кон војна. Овој преглед е во организација на историската хронологија на повеќе делови. Голем дел од почетокот на овој есеј се потпира на една референца, Ирак и Кувајт: Историја задушена од Ралф Шоенман [1]. Релевантни адреси на веб-сајт се облеана во текот и се нудат за читателите кои бараат поголема длабочина на разбирање од само овој краток преглед обезбедува.

Рана историја

На древните цивилизации на Сумер и Вавилон потекнува од Месопотамија (од грчкиот збор за “помеѓу реките”), во близина на реките Тигар и Еуфрат во денешен Ирак. Модерни ден Кувајт почна во XVIII век, како едно мало село на Персискиот Залив. “Кувајт”, зборот за “мал населба”, беше така наречен од страна на ирачките владетели од тоа време. Во текот на XIX век и до Првата светска војна, Кувајт беше “Квадха”, еден округ во провинцијата Басра, и тоа е составен дел на Ирак во управната власт на Отоманската империја.

Британскиот доминација

Како што на победниците од Втората светска војна, Франција и Велика Британија демонтирање на Отоманската империја и арапскиот народ за своите колонијални цели. Ирачко нафтено претпријатие беше создадена во 1920 година, со 95% од акциите ќе се Велика Британија, Франција и САД, со цел да ја ослабне арапскиот национализам, Велика Британија блокирана ирачкиот пристап до Персискиот Залив со отсекување на територијален ентитет “Кувајт” од останатите врз Ирак во 1921 и 1922 година Оваа нова британска колонија, Кувајт, доби вештачки граници без основа во историјата и географијата. Кинг Фајсал I од новата ирачка држава владеел под британска надзор на војската, но неговата администрација никогаш не го прифати ампутација на област Кувајт и негирање на ирачкиот пристап до Персискиот Залив. Обидите на Фајсал за изградба на железничката пруга кон Кувајт и пристанишни објекти на Заливот беше ставено вето од страна на Велика Британија. Овие и други слични британската колонијална политика направени Кувајт фокус на Арапската национално движење во Ирак, и симбол на ирачките понижување во рацете на Британците.

Отпорност на британската наметнати поделба на Кувајт од Ирак продолжи во текот на 1930-тите. Во 1932 година, британскиот агент во Багдад принуди ирачко раководство да влезат во “преписка” за одбележување на границите за британските Кувајт, но ирачките Домот на делегатите го отфрли овие “преписки.” Масовно движење на Кувајтски младите се нарекува “Слободен Кувајтски движење” се спротивставија британската власт и поднесоа петиција со барање на ирачката влада за повторно обединување на Кувајт и Ирак. Плашејќи востание, кувајтскиот шеик се согласија за формирање на законодавниот совет да ги претставуваат “Слободен Кувајќани”. Првиот состанок на Советот во 1938 година резултираше со едногласна резолуција со која се бара Кувајт се врати назад во Ирак. Истата година, министерот за надворешни работи на Ирак информираше британскиот амбасадор во Багдад, кој:

“Отоманскиот британски договор од 1913 година признава Кувајт, како еден округ во надлежност на провинцијата Басра. Од суверенитет врз Басра е префрлен од Османлиската држава во држава со Ирак, дека суверенитетот мора да ги содржи Кувајт под условите на 1913 договор. Ирак не ја признава секоја промена во статусот на Кувајт. ” (Цитиран во [1])

Народниот бунт во Кувајт за повторно обединување со Ирак избувнаа на 10 март 1939. Кувајтски шеик, со британска воена поддршка и “советници”, смачкана востанието, убиени или затворени нејзините учесници. Кралот Гази Ирак јавно побара ослободување на затворениците и предупреди Шеикот да се стави крај на репресијата на бесплатен Кувајтски движење. Гази игнорира предупредувањата од страна на Велика Британија да престане со тие изјави во јавноста, и на 5 април 1939 година, тој беше пронајден мртов. Тоа е нашироко се претпоставува дека тој е убиен од британски агенти. Фајсал II бил дете во тоа време, и Нури ес-Саид, поранешен офицер на турската војска со британскиот лојалност, стана де факто лидер на Ирак.

САД доминација

По Втората светска војна, британската власт постепено се заменува со американски нео-колонијална доминација на Блискиот Исток. Новиот државата Израел стана важен инструмент за контрола на САД на Блискиот Исток нафта во периодот по војната. Со САД/израелскиот спонзорирана државен удар од 1953 година со кое беше соборен Мосадег, популарно избран за претседател на Иран, и инсталиран на Шах во своето место, на САД стана доминантен империјална моќ во регионот.

Во 1955 година, САД и Велика Британија го отвори Пактот Багдад, договор за борба против Советскиот безбедност за држави од Блискиот Исток, вклучувајќи го и Ирак. Пактот за Багдад е широко распространето во арапскиот свет, како сојуз на режимите подредени на британски и американски моќ, а тоа беше пречекан со народните протести и немири. Нури ес-Саид одговори на протести од страна на затворање на лидерите на опозицијата, кои бараа Ирак се повлече од договорот. Сепак, тој, исто така, почнаа тајни преговори со САД и Велика Британија за враќање на Кувајт во Ирак со цел да се смират ирачката национална расположение.

За две години, апели за враќање на Кувајт во Ирак се интензивира. Во јануари 1958 година, ирачкиот премиер Нури ес-Саид се обрати на состанокот на Пактот за Багдад и јавно ги повика на враќање на Кувајт во Ирак. Сите членови пакт се согласи со предлогот, со единствен исклучок на Велика Британија. Понатаму дипломатски гестови од Ирак во Велика Британија се отфрли, и конечно во Ирак информирани Велика Британија дека е изготвување на документи и копии на тајните спогодби, заедно со формален меморандум, ќе биде објавен пред светот во јули 1958 година Британскиот амбасадор одговори на ирачката влада дека Велика Британија го “одобрен во принцип” обединувањето на Кувајт и Ирак, но побарал средба во Лондон со ирачките и британски министри на премиерот и други владини претставници. Но, на оваа средба не се случи, бидејќи на монархијата ирачки беше симнат од власт на 14 јули 1958 година во револуција предводена од генерал Абдел Карим Касим. Кинг Фајсал II и Нури ес-Саид биле егзекутирани, а Велика Британија, веднаш потоа го укинал Договорот за враќање на Кувајт во Ирак.

Вести на државен удар предизвика востание на сиромашните и одземен во Багдад. Народот нападнаа британската амбасада и други цели. На САД не одговори на државен удар, туку на политички пресврт на следните народното востание се наметнува на новиот режим до левицата отколку што првично беше предвидено. Новата влада ја укина забраната за ирачкиот Комунистичката партија, а тоа скромен чекор кон демократијата пак мобилизирани Централната агенција за разузнавање на САД. директор на ЦИА, Ален Дулс доделен на работата на онеспособување Касим на еуфемистички наречен дивизија технички услуги (TDS) на ЦИА. Шефот на дивизија технички услуги во 1960 година, Стенли Готлиб, иницираше програма за атентат Касим. Еден обид за атентат во овој контекст беше направен од страна на Садам Хусеин.

Касим продолжи да се одвои од САД и Велика Британија, а Велика Британија дополнително се влошува односите со прогласување својата Кувајт колонија слободна и независна во 1961 година Касим одржа прес-конференција на 19 јуни 1961 година на која тој изјавува дека “Ирак во поглед на Кувајт, како составен дел од неговата територија”. По прес-конференција, Велика Британија брзо распоредени војници во Кувајт со поморски поддршка во Заливот. Кувајт доби прием во Обединетите нации во 1963 година, истата година кога Касим е убиен, а неговата влада соборена со ЦИА поддржа државен удар, предводена од страна на партијата Баат.

Подемот на Садам Хусеин на власт

До 1965 година, роднина на Садам Хусеин стана генерален секретар на партијата Баат партија. Во 1968 година на Садам Хусеин беше заменик-генерален секретар и Садам Баат и неговите приврзаници успеал да го заземе државната власт, сите со поддршка на ЦИА. Она што следеше беше колење на левата страна, вклучувајќи ги и убиствата и тортурата на ирачките членови на Комунистичката партија и синдикалци.

Во текот на 1970-тите години, Ирак нуди компромиси за да се владетели на Кувајт, кој ќе им овозможи на Ирак за да се добие пристап до својот поранешен острови во Персискиот залив. Но, без договори се постигнати и лебдечки граница која ги дели двете земји пролази север.

Во средината на јули 1979 година, Садам заменува Бакр Ал како претседател на Ирак. Тој, наводно, откри заговор против неговата влада со тоа што дваесет и еден висок владин и претставници на партијата Баат биле погубени. Вооружените сили и на партијата Баас се очисти и имаше широка апсења. По кратко време, во август 1979 година општа амнестија беше најавено дека резултираше со ослободување на курдски затвореници, припадници на ирачките Комунистичката партија и други. Сепак, Амнести интернешнал објави континуирано кршење на човековите права од тој период.

Истата година, Збигњев Бжежински, советник за национална безбедност на претседателот Џими Картер, предложи да се Садам Хусеин дека тој ги нападне Иран и припои Кузестан, на тој начин обезбедување на Ирак пристап до Заливот низ тесните патишта, Шат-ал Араб. Во САД се надеваа да се користи во Ирак за да се спротивстави на радикализмот на режимот на Хомеини во Иран од ширење на угнетените народи на Емирати и Саудиска Арабија. Садам Хусеин беше загарантирана финансиска поддршка во форма на заеми од Кувајт, Саудиска Арабија и други држави.

Околу половина милион Иранци и Ирачани загинале во војната Иран, Ирак и без знаење на Хусеин, САД и Израел, исто така тајно вооружени Иранците да се ослаби Иран и Ирак. специјален претставник на претседателот Роналд Реган, Доналд Рамсфелд, ја посети Садам Хусеин откако кон крајот на декември 1983 година и повторно во март 1984. Овие посети го отвори патот за нормализирање на односите меѓу САД и Ирак, во време кога Садам Хусеин беше користење на хемиско оружје во неговата војна против Иран. Ирак беа отстранети од списокот на наводните спонзори на тероризмот на Стејт департментот на САД во 1982 година, и во Ирак отиде на купување шумна веселба за набавка на оружје од САД и германски фирми. Овие оружја се користат во 1988 година за напади врз Курдите. (Види: http://commondreams.org/views02/0802-01.htm и парче демократија Сега! во: http://www.webactive.com/pacifica/demnow/dn20021114.html)

Вовед во Заливската војна во 1991

На војната со Иран напушти Ирак во урнатини. Кога Садам Хусеин ја започна својата осумгодишна војна против Иран, Ирак има 40 милијарди $ во цврста валута резерви. Но, до крајот на војната, неговиот народ беше 80 милијарди $ во долгови. Ирак се притисне за да го отплати 80 милијарди $ во Кувајт и Саудиска Арабија, со камата. Додека Ирак беше расеан од страна на војната, Кувајт беше се насобрал 900 квадратни милји на ирачка територија преку унапредување на својата граница со Ирак на север. Ова беше претставен на Ирак како свршен чин и му го даде на Кувајт пристап до полето за румаила масло. Кувајтскиот шеик го купил Санта Фе дупчење корпорацијата на Алхамбра, Калифорнија, за $ 2.3 милијарди долари и продолжи да го користи своето аранжман дупчење опрема за да се добие пристап до полето за ирачката нафта.

Главен извор на приходи за Ирак беше нафтени чија цена флуктуира во зависност од тоа на меѓународно ниво производство. Во 1990 година, Кувајт, под покровителство на САД се зголеми производството на нафта за да ја поткопа квоти на ОПЕК со тоа возењето на цената на ирачка нафта е намалување од 28 $ по барел до $ 11 по барел и понатаму ја уништува економијата Ирак. Жалби на Ирак, Иран, Либија и други земји на Емирати, Кувајт, Саудиска Арабија и Египет да се држиме до ниво на производство на ОПЕК се сретна со зголемување на поморската активност во Персискиот Залив од страна на САД. Во февруари 1990 година, Садам Хусеин се обрати на самитот во Аман за односот меѓу производството на нафта и морнарицата на силите на САД и предупреди дека луѓето Залив и во остатокот од Арапите се соочуваат подреденост на американските интереси.

По овој говор западниот печат врши приказни на Садам проектили, хемиски оружја и нуклеарен потенцијал. Израелскиот печат шпекулира за превентивен штрајкови како со израелскиот напад на централа во Ирак нуклеарна во 1981 година и покрај ирачката дипломатска жалби, Кувајт и Емирати се зголеми производството на нафта, да му наштети на своите економски интереси, но оштетување на Ирак, дури и повеќе. Кувајт одби да се откаже од ирачката територија имаше стекнато за време на војната со Иран Ирак, кои Кувајт помогна финансии. Кувајт, исто така, ги отфрли производствените квоти и одбиени апели за прекин на транспорт на нафта од нафтени резерви на Ирак румаила. Тој одби да се откаже од било кој од долгот на Ирак.

На 18 септември, 1990 година, ирачкиот министер за надворешни работи објави дословно записници од состаноци меѓу Садам Хусеин и високо ниво на САД официјални лица. Найт-Риддер колумнист Џејмс Макартни призна дека записници не биле оспорени од страна на Стејт Департментот на САД. Американски амбасадор април Гласпи информирани Хусеин дека, “Ние немаме мислење за … конфликти како вашиот границата несогласување со Кувајт.” Таа потврди оваа позиција неколку пати, и додава: “државен секретар Џејмс Бејкер е во режија на нашиот официјален портпарол да се потенцира оваа инструкција.” Една недела пред инвазијата на Кувајт, портпарол Бејкер, Маргарет Тутвајлер и помошникот на државниот секретар на САД Џон Кели Ирак и изјави јавно дека “САД не бил должен да му дојде на помош на Кувајт, ако тоа беа нападнати.” (Санта Барбара Вести-Прес 24 сеп 1990 цитиран во [1]).

Два дена пред инвазијата на Кувајт, Ирак, помошник државен секретар, Џон Кели сведочеше пред куќа за надворешни работи Поткомитетот дека САД нема договор за одбрана врска со било која земја од Заливот. “Њујорк Дејли Њуз editorialized на 29 септември 1990 година” мало чудо на Садам, заклучува тој може да лизгањето Кувајт. Буш и копродукции му даде причина да се верува поинаку. “(Цитирано во [1]).

Заливската војна во 1991

На 2 август 1990 година, ирачките сили извршија инвазија врз Кувајт и брзо доби контрола на државата. САД, заедно со ОН, побара итно повлекување на ирачките сили. Обидите на Ирак да преговара за повлекување се отфрли од страна на САД. Американски воени сили во регионот веќе пробуваше битката планови за да се одвратат инвазија во Ирак.

На 16 јануари 1991 година, САД и други сојузнички сили започнаа катастрофалниот напад на Ирак и на нејзините вооружени сили во Кувајт. Бомбардирањето на сојузничките беше со намера да оштети инфраструктурата на Ирак, за да го спречи во неговата способност да ги гони војна со намалување на цивилни и воени морал. САД предводена од сојузничките сили, додека 34 држави, исто така, се предвидени војници и / или финансиска поддршка за воени операции. Меѓу нив се: Авганистан, Аргентина, Австралија, Бахреин, Бангладеш, Велика Британија, Канада, Чешка, Данска, Египет, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Хондурас, Италија, Кувајт, Мароко, Холандија, Нигер, Норвешка, Оман, Пакистан , Полска, Португалија, Катар, Саудиска Арабија, Сенегал, Јужна Кореја, Шпанија, Сирија, Турција и Обединетите Арапски Емирати. (Види: http://www.historyguy.com/GulfWar.html#gulfwardates или http://www.cnn.com/SPECIALS/2001/gulf.war/facts/gulfwar/)

Американски медиуми прикажаа ирачката армија како глобална закана и како сериозен воен противник на САД. Сепак, војската исходот на војната беше еднострана во крајност. На повеќе од 500.000 американски војници ангажирани во војната, 148 загинале во битка, многу од “пријателски оган”. Вкупно сојузничките загуби се минимални. Спротивно на тоа, во јуни 1991 година, војската на САД објави повеќе од 100.000 ирачки војници загинаа, а 300.000 се повредени. Некои групи за човекови права тврди дека има поголем број Ирачани загинале во битка. Според Багдад, цивилни жртви нумерирани повеќе од 35.000. Сепак, по завршувањето на војната, некои научници велат дека бројот на ирачки војници загинаа е значително помалку од 100.000. Без оглед на броеви, ирачката армија беше целосно изнесе, и сите преживеани ирачките воени единици се повлекоа во Ирак. “Пустинска бура”, како што на војната бил повикан, уништени 80% на оружје на Ирак, како и меѓународен мониторинг и инспекции по војната (види го следниот дел), резултираше со најмалку 90% од Ирак пред инвазијата оружје отстранети.

Поранешниот американски државен обвинител, Ремзи Кларк, и Меѓународниот центар за акција објавија деструктивните ефекти на американските и британските бомбардирање на ирачки цивили, вклучувајќи ја и употребата на осиромашен ураниум од бомби, кои доведоа до рак и невидени нивоа на дефекти при раѓање во Ирак . Повеќе од 600.000 фунти на осиромашен ураниум остана во Ирак по војната (видете на веб страната на Меѓународниот центар за акција: http://www.iacenter.org/depleted/du.htm).

Војната, исто така имаше негативни реперкусии за американски војници. Некои од нив објавија ефектите “Заливската војна синдром” и други ослабувачки последици по здравјето од изложеност на штетни хемиски и/или биолошки агенси (види на пример http://mediafilter.org/MFF/CAQ/caq53.gws.html)

САД дезинформации кампањи

Тешко е да се документира, па дури и го проценат степенот на психолошки операции, пропагандни проекти, и дезинформации пропагирани од страна на владата на САД да се пријават поддршка од јавноста за воени кампањи против Ирак. Сепак, два примери се документирани и се добро познати: лажни извештаи за ирачка зголемувањето на силите заканува Саудиска Арабија и произведен приказна е наведено во конгресните сослушувања за ирачките војници загинаа новороденчиња во кувајтската болница. “Скриено војни” [2] и Пасифика национално радио ги претставија покривање на овие приказни.

Фабрикувани извештај на ирачките трупи израстоци

Следниов опис е превземена од http://www.swans.com/library/art8/ga138.html

Администрацијата на САД направија тврдат дека Ирачаните ги натрупаа војници и тенкови долж Саудиска граница и се на пат да ги нападне кралството. Ова тврдење е широко се пренесени од страна на главните медиуми. Единствениот проблем со овие тврдења била дека тие биле сосема неточно. Поранешниот Советски Сојуз предвидени сателитски слики, донесена на 11 септември и 13, 1990, на границата (всушност, тие се продаваат на сликите за $ 1.500), кој јасно покажа дека нема концентрација на ирачките војници и опрема е на повидок. Големите новински организации како ABC News (Сем Доналдсон) или Вашингтон пост (Боб Вудворд) седна на слики и никогаш да не ги користат. само на САД вести организација која навистина ги објавува беше регионален весник, Санкт Петербург тајмс (Флорида). Тие слики јасно покажа, сепак, концентрацијата на американски војници на Саудиска страна на границата! Џон Р. Мекартур (и Бен Хејг Багдикиан) документирани овој лажноста во својата книга, “втор фронт: цензурата и пропаганда во Заливската војна”, Универзитетот на Калифорнија Прес; сепаратите издание 1993 година; ISBN: 0520083989. Мекартур исто така, наведе овие факти во горенаведените говор, http://www.independent.org/tii/content/events/f_macarth.html. Брајан Бекер разоткриени ова тврдење во детали во својот извештај. Жан Хелер, уредник на Санкт Петербург тајмс ангажирал САД за контрола на оружјето и разоружување Агенцијата во Регановата администрација и поранешен специјалист сликата за Агенцијата за одбрана и разузнавање, Петар Трајковски, анализа на сателитски снимки, но без успех. Едноставно нема ирачки војници подготвен да го нападне Саудиска Арабија.

На “Инкубатор приказна”

Следниов опис е превземена од http://www.swans.com/library/art8/ga138.html

“На читателите може да се сети на сведочење пред Конгресот на 10 октомври 1990 година на 15-годишниот Кувајтски жена, Найра (нејзиното презиме беше чувано во тајност). Таа беше сведок на страшна дело од страна на ирачкиот освојувачи на Кувајт. Во нејзините сопствени зборови : “јас доброволно во болницата Ал Аддан Додека бев таму, видов ирачки војници доаѓаат во болница со оружје, и да си одат во собата каде што бебиња во инкубатор Тие го зеде бебиња од инкубаторите…, го зеде инкубатори, и излегов од бебиња на студ кат за да умре.” Приказната за 312 бебиња направени веста со одмазда. Претседателот Буш (кои ќе бидат Џорџ I) го повтори. Беше зацртана линија во песок. Како Рачак, што се покажа на јавното мислење и Конгресот на патот на војната. Неколку месеци подоцна дознавме дека Найра беше ќерка на кувајтски принц Сауд Насир ал-Сабах, амбасадорот на Кувајт во САД Таа го напушти Кувајт пред инвазијата на Ирак. приказната била целосно фабрикувани од страна на ПР фирма Hill & Knowlton. Том Лантос, на демократ од Калифорнија кој претседаваше со расправата беше ко-претседавач (со Републиканската Р.. Џон Портер) на Фондацијата конгресен човекови права кои го окупираа слободен канцелариски простор во Hill & Knowlton Вашингтон, Колумбија округот канцеларија.” Еден од најдобрите документацијата на измама може да се најде во еден фасцинантен книга “Токсични талог е добро за вас, лаги, по ѓаволите лаги и индустријата за односи со јавноста” од Џон В. Стаубер, Шелдон Ремптон, 1995; (Заедничка Храброст Прес; ISBN: 1-56751-060-4). Стаубер и Ремптон се извршниот директор и уредник, односно, на ПР воч, билтен објавен од страна на Центарот за медиуми и демократија. Извадок од книгата на овој ПР издание беше објавено во јуни 1996 година од Клер В. Гилберт во нејзиниот парична казна објавување Подели со другите озборувања и може да се прочита на линија во http://www.blazingtattles.com/info/mother1.htm и http://www.blazingtattles.com/info/mother2.htm. Тоа е исклучителна читање. ПР Види исто така, неодамна испратени овие извадоци на нивната веб-страница, во http://www.prwatch.org/books/tsigfy10.html. Минатиот мај 2002 година, поранешниот Хил & Knowlton вработен кој беше справување Найра направија тврдат дека приказната е вистина во ПР Дневен O’Dwyer е, онлајн пристап до внатрешноста вести за односи со јавноста, но беше силно изобличи со ПР Гледајте уредник, Шелдон Ремптон. Види http://www.odwyerpr.com/archived_stories_2002/may/0528pegado.htm.

Деструктивните ефекти на санкциите

Четири дена по ирачката инвазија на Кувајт е, на 6 август 1990 година, Советот за безбедност на Обединетите нации ја усвои резолуцијата 661, наметнувајќи сеопфатна санкциите врз Ирак и создавање на комисијата да ги следиме.

Во САД се согласи на прекин на огнот во Ирак во февруари 1991 година договорот за прекин на огнот бара Ирак да ги отстрани нејзините хемиско, биолошко и нуклеарно оружје и ракети со дострел над 150 километри. Утврдени во Обединетите нации резолуција безбедност 687, договорот врзани укинување на Обединетите нации санкции кон уништување на “оружје за масовно уништување” арсеналот на Ирак. зоните на забранети летови над две третини од Ирак (север и југ) беа наметнати од страна на САД, Франција и Велика Британија една година и половина по Заливската војна. Обединетите нации никогаш не ги санкционира, а Франција ја откажа од учество. зони на забранети летови крши меѓународното право. Врз основа на член 51 од Повелбата на Обединетите нации, Ирак има право да се брани, вклучително и од американски и британски прелети на забранети летови зони.

Програмата на Обединетите нации “Нафта за храна” започна со работа во 1996 година и беше покрената од страна на Комитетот за санкции на Ирак. Сите договори за помош (итни резерви, како и инфраструктура опрема) бара од Ирак да биде одобрен од Комитетот за санкции. Секоја земја-членка може да се одржи одржи на секој договор што се смета дека има “двојна употреба”, што е, цивилни и воени цели. На САД во неколку наврати го употреби своето право да го задржи резерви во Ирак, од витално значење за цивилното население.

Во една статија “Дроселиране Ирак”, објавен во септември-октомври 2000 година новата левица преглед, Тарик Али опиша околностите со кои се соочува цивилното население во Ирак, како што следува:

А земјата, која некогаш имаше високо ниво на писменост и напреден систем на здравствена заштита е уништена од страна на Западот. Неговата општествена структура која е во урнатини, нејзините луѓе се лишени од основните потреби на постоење, на нејзината почвата е загадена со ураниум боева боеви глави. Според податоци на ОН од минатата година, околу 60 проценти од населението немаат постојан пристап до чиста вода, а повеќе од 80 проценти од училиштата се потребни значителни поправки. Во 1997 година на ФАО смета дека 27 отсто од Ирачаните страдаат од хронична неухранетост, а 70 проценти од сите жени се анемични. УНИЦЕФ објави дека во јужните и централните региони кои содржат 85 отсто од населението во земјата, смртност кај доенчињата двојно се зголеми во споредба со периодот пред војната во Заливот. Смртта патарина предизвикани од намерно давење на економскиот живот се уште не може да се процени со целосна точност – тоа ќе биде задача на историчарите. Според повеќето внимателен орган, Ричард Гарфилд, “конзервативна проценка на “вишокот на смртни случаи” меѓу под пет-годишниците од 1991 година ќе биде 300.000, додека УНИЦЕФ – известување во 1997 година дека” 4.500 деца на возраст под пет се умираат секој месец од глад и болест”- смета на бројот на мали деца убиени од страна на блокадата на 500.000. Други смртни случаи се потешко да се измери, но како Гарфилд посочува, “стапката на смртност на УНИЦЕФ, претставуваат само врвот на ледениот брег, што се однесува до огромна штета нанесена на четири од пет Ирачани кои се преживее надвор од својот петти роденден. Во крајот на 1998 година Хуманитарниот координатор на ОН за Ирак, поранешниот генерален секретар на помошник генералниот Денис Халидеј, Ирец, поднесе оставка од функцијата во знак на протест против блокадата, изјавувајќи дека смртните случаи се дека предизвикале може да се нагоре од еден милион. Кога неговиот наследник Ханс фон Спонек се охрабрија да се вклучат цивилни жртви од англо-американскиот бомбардирањето во неговиот краток, режимите на Клинтон и Блер побара негово разрешување. Тој, исто така, поднесе оставка, во крајот на 1999 година, објаснувајќи дека негова должност била да го народот на Ирак, и дека “секој месец социјалната структура на Ирак покажува поголеми дупки. Овие дупки продолжија да го уништи под санкции Нафта за храна во сила од 1996 година, кои им овозможуваат на Ирак $ 4 милијарди долари од извозот на нафта од една година, кога е потребен минимум од $ 7 милијарди дури и за значително намалена услуги. По една деценија, за пригушување на Ирак од страна на САД и Велика Британија има постигнато резултат без паралелно во модерната историја. Ова сега е земја која, според зборовите на Гарфилд, “е само пример на одржлива, голем пораст на смртноста во стабилна популација од повеќе од два милиони во последните двесте години. (http://www.zmag.org/aliiraq.htm)

Во интервју за Змагазин, Филисс Бенис слично објасни стратегијата на санкциите на САД, како што следува (http://www.zmag.org/ZMag/articles/barsamian.htm):

“…Целите вклучени станици за отпадни води, канализација постројки за третман, електрични генерирање на растенија, комуникациски центри, на теоријата, претпоставувам, на двојна употреба, дека Ирачката армија, исто така, треба чиста вода, третман на отпадни води, врските и со тоа и фактот дека 23 милиони луѓе од Ирак би можел да се негира чиста вода се смета за прифатливо последица на тоа. Значи имало многу директни напори од страна на САД, и тие беа многу успешни напори, да ги уништи овие видови на инфраструктура центри. на резултатот е апсолутен уништување за цивилното население во огромна цена во иднина да се санираат. Како што се намали уште повеќе, трошоците за нив обновата на курсот ќе се искачи дури и повисоки. во текот на овој последниот сет на воени напади, операцијата Пустинска лисица, во декември минатата година најмалку една рафинерија беше намерно насочени врз основа на тоа излез кој особено рафинеријата се користел за шверц. дали тоа беше или не, јас не знам. Но, дали е или не, тоа е кршење на меѓународното право за намерно насочени кон економска цел, како што беше избран тука, што значи дека секој во Пентагон се вклучени во таа одлука е виновен за воени злосторства. Неспособноста на Ирак да ги направат овие поправки значи дека продолжувањето на неухранетост, на несоодветни снабдување со вода, и што е најважно, можеби, најголемиот број на жртви, денес, е резултат на валкани, загадена вода, бидејќи на несоодветни третман на отпадни води и пречистителна објекти. Што значи тоа е дека децата умираат во Ирак од еминентно лекува болести: дијареа, тифус и други загадена вода-сноси болести, во земја чијшто систем за здравствена заштита е толку развиена пред режимот на санкции и пред бомбашките напади дека повеќето важен проблем со кои се соочуваат од страна на ирачките педијатри беше детството дебелината.”

Дека САД намерно насочени цивилна инфраструктура, вклучувајќи пречистителни станици и дека тоа ќе резултира со смрт на стотици илјади Ирачани (претежно деца на возраст под пет), не е спорно.

“Неколку САД одбрана разузнавачка агенција (ДИА) документи јасно и темелно да се докаже, според зборовите на еден автор,” надвор од сомневање дека, спротивно на Женевската конвенција, американската влада намерно користи санкции против Ирак да го деградира снабдување со вода на земјата по Заливската војна. САД знаеле цената цивилниот Ирачани, главно деца, ќе плаќаат, а тоа отиде напред во секој случај “(прогресивен, август 2001 година)”.
(http://www.geocities.com/iraqinfo/sanctions/sarticles9/mandf.htm)

Високи претставници на Владата на САД отворено се оптимисти во врска со смртта на ирачки деца кои произлегуваат од САД бомбашки напади и санкции, како и во овој извадок од интервју
од Лесли Стал на Медлин Олбрајт, емитувана на 60 минути 5/12/96 (http://www.fair.org/extra/0111/iraq.html):

Лесли Стал на американски санкции против Ирак: “Ние сме слушнале дека половина милион деца починаа. Мислам, тоа е повеќе деца отколку почина во Хирошима. И, знаете, е цената е достоен за тоа?”
Државен секретар Медлин Олбрајт: “Мислам дека ова е многу тежок избор, но цената – мислиме дека цената е достоен за тоа.”

Научената лекција е дека државите секретар на ОН на државата, од една страна, и некои групи кои владата на САД го осуди како терористички, од друга страна, имаат заедничка причина – верување дека смртта на невините, дури и деца, е прифатлива цена да се плати за политички цели еден е. Новинарите и уредниците за мејнстрим медиумите се добро обучени да не се направи како основно набљудувања, и како вежба во патриотизам да ги пронајдеме незамисливо.
инспекторите за оружје на Обединетите нации им беше наредено од Ирак во 1998 година, а не од страна на ирачката влада, но од страна на САД. Според зборовите на Скот Ритер, поранешен ОН главен инспектор за оружје во Ирак:

“На САД им нареди на инспекторите од 48 часа пред да се поведе операцијата Пустинска лисица воена акција, кои не имаат поддршка од Советот за безбедност на ОН и кои се користат информациите собрани од страна на инспекторите, да наведете Ирак”.
http://www.cnn.com/2002/WORLD/meast/07/17/saddam.ritter.cnna/

Цели на САД надворешна политика

Еден член на Лос Анџелес Тајмс од 27 октомври 2002 година се појавуваат на првата страница на Бизнис Дел обезбеди можната агенда за администрацијата на Буш за Блискиот Исток. Во написот, “Ирак режим промени може да ја ослабне ОПЕК” вклучени потпис на материјалот, “Враќање на производството на нафта капацитет на земјата може да биде доволно да се скрши зафат на картелот на светските пазари”, а вклучени ова објаснување:

Некои индустриски аналитичари велат дека обновувањето на производството способност на Ирак во текот на следната деценија може да биде доволно да се скрши зафат на ОПЕК на светот пазарите на нафта, дури и ако Ирак остана номинален член.

“Тоа е тешко да се види во Ирак под никакви околности навистина учеснички тесно со ОПЕК во следните пет години”, вели аналитичарот Раад Алкадири на нафта копродукции финансии во Вашингтон. “Ако имаме влада во Ирак, која е тесно поврзана со САД и зависни од САД за продолжување на својата моќ, разбирливо е дека тоа ќе се чувствуваат под притисок да го напушти ОПЕК.”

Американски државен потсекретар за грант Алдонас наведе потенцијалните економски плата за време на неодамнешната посета на Полска. А промена на режимот, тој рече дека во Варшава, “ќе се отвори славината за ирачката нафта, која ќе има големо влијание во однос на вршењето на светската економија.”

Вашингтон пост нудат слична анализа во својата 15 Септември 2002 година статија под наслов, “Во ирачката војна Сценарио, масло е клучно прашање” [16] (http://www.targetoil.com/article.php?id=6). Водството став објаснува дека:

Предводена од САД соборување на ирачкиот претседател Садам Хусеин може да се отвори извор на богатство за американските нафтени компании долго протерани од Ирак, следењето на нафтени зделки меѓу Багдад и Русија, Франција и други земји, како и реконструкција светот нафтени пазари, изјавија официјални претставници на индустријата и лидерите на ирачка опозиција.

Во написот, исто така, вклучува некои увид во механизмите вработени од страна на администрацијата на Буш да се потпора на меѓународна поддршка за инвазијата на Ирак:

Важноста на нафта на Ирак има направено тоа потенцијално една од администрацијата на најголемиот адут во преговорите за да се добие поддршка од Советот за безбедност на ОН и западните сојузници за повикот на претседателот Буш за тешки меѓународна акција против Хусеин. Сите пет постојани членки на Советот за безбедност – САД, Велика Британија, Франција, Русија и Кина – имаат меѓународни нафтени компании со големи удели во промена на раководството во Багдад.

“Тоа е прилично јасна”, рече поранешниот директор на ЦИА, Р. Џејмс Вулси, кој е еден од водечките застапници за принудување на Хусеин. “Франција и Русија имаат нафтени компании и интереси во Ирак. Тие треба да се рече дека ако тие се од помош во Ирак се движи кон пристоен владата, ние ќе се направи најдобро што можеме за да се осигура дека новата влада и американски компании работат тесно со нив”.

Но, тој додаде: “Ако тие се фрли во нивните многу со Садам, тоа ќе биде тешко да се точка на невозможно да се убедат на новата ирачка влада да работат со нив.”

Завршни забелешки

Садам Хусеин не заслужува поддршка од прогресивна заедница, но Садам Хусеин не е Ирак. Тоа е народот на Ирак кој ќе направи најмногу на умирање кога и ако САД ги напаѓа и на народот на Ирак заслужуваат нашата поддршка.

Тврдењето дека Ирак претставува сериозна опасност за остатокот од светот, а во САД особено, е толку смешно што дури и не ќе го заслужува вниманието на неодобрување со исклучок на фактот дека Владата на САД пропаганда е толку успешна во фабрикување на оваа закана. Дел од успехот на пропаганда произлегува од целосно поддржан тврди дека Садам Хусеин е во сојуз со Ал Каеда. Централната агенција за разузнавање на САД, не најде веродостоен врска меѓу Садам Хусеин и Осама бин Ладен и/или на Ал Каеда. Освен тоа, таквите сојуз е неверојатна. Ирак е секуларна држава, со оглед на Ал Каеда е фундаменталист и двете не се меша добро.

Од воен Ирак е далеку послаби во 2003 година отколку што беше во 1990 година кога САД се поразени војските на Ирак во прашање на часови. Со најмалку 90% од својата претходна Заливската војна оружје уништени, Ирак е целосно ранливи на напади надвор и не претставува реална закана за САД или во други земји. На С.А.Д. обвинение дека Ирак поседува оружје за масовно уништување (дали навистина постои или не) е трикот за вистински агенда на администрацијата на Буш: контрола на нафтените ресурси на Блискиот Исток.

Хипокризијата на САД политика кон Ирак, може да се види од тоа во споредба со САД политика кон другите земји. На пример, Израел поседува нуклеарно, биолошко и хемиско оружје. Израел ја прекршила резолуциите на Обединетите нации; Таа се закани дека и го нападнале соседните земји; и Израел е виновен за широко кршење на човековите права. Сепак, не постои збор од Вашингтон на инспекциите за оружје во Израел, а уште помалку за инвазија на таа земја. Навистина, на рацете на САД, Израел и го обезбедува со голема економска и политичка поддршка.

Крајна хипокризија во фокусот на Вашингтон за оружје за масовно уништување во Ирак е дека самата САД го води светот во поседување и производство на оружје за масовно уништување. Во САД има оружје за секој замисли различни, вклучувајќи нуклеарен арсенал доволно за да се поништи човечкиот живот на оваа планета. Ако оружје за масовно уништување беа вистинска загриженост во Вашингтон, на инспекциите за оружје и разоружувањето ќе започне дома.

Референци

[1] Ралф Шоенман, Ирак и Кувајт: Историја Потиснати, Veritas Press, Copyright 1990 http://ez2www.com/go.php3?site=book&go=0929675053

[2] Скриени војни Пустинска бура, Видео раскажани од страна на Џоел Харт, Free-Will Productions.
www.hiddenwars.org

[3] Меѓународниот центар за акција
http://www.iacenter.org/

[4] На Садам во плакарот Рамсфелд, од Џереми Скахилл, Заеднички сништа веб-сајт
http://commondreams.org/views02/0802-01.htm

[5] Амнести интернешенел извештаи за кршење на човековите права во Ирак
http://web.amnesty.org/ai.nsf/countries/iraq?OpenView&Start=1&Count=30&Expandall
http://web.amnesty.org/ai.nsf/Index/MDE140082001?OpenDocument&of=COUNTRIES\IRAQ

[6] Проектот на Авалон на Правниот факултет на Јеил: Пактот за Багдад
http://www.yale.edu/lawweb/avalon/mideast/baghdad.htm

[7] Шат-ал-Араб А Истражување за војни и договорите
http://www.defencejournal.com/jul99/shatt-al-arab.htm

[8] Британската империја: На сајтот на соба: Блискиот Исток: Ирак
http://www.btinternet.com/~britishempire/empire/maproom/iraq.htm

[9] Интервју со Скот Ритер
http://www.cnn.com/2002/WORLD/meast/07/17/saddam.ritter.cnna/

[10] Ирачкиот санкции: Мит всушност, содржи атрибуции на ДИА документи на американската уништување на вода канализација и третман на отпадни води растенија во Ирак
http://www.geocities.com/iraqinfo/sanctions/sarticles9/mandf.htm

[11] Екстра! “Сметаме дека цената е достоен за тоа”
http://www.fair.org/extra/0111/iraq.html

[12] Извори за воена историја на Заливската војна
http://www.cnn.com/SPECIALS/2001/gulf.war/facts/gulfwar/
http://www.historyguy.com/GulfWar.html#gulfwardates

[13] Заливската војна во 1991 Образложение
http://www.swans.com/library/art8/ga138.html

[14] Санкции од менонитски перспектива
http://peace.mennolink.org/articles/iraqsancthist.html

[15] Заеднички соништа, ОН санкции против Ирак служат само САД амбиција, Денис Џ Холлидеј, http://www.commondreams.org/views/081100-104.htm

[16] “Ирак режим промени може да ја ослабне ОПЕК” Ворен Vieth, Лос Анџелес тајмс
27 октомври 2002; “Во војната во Ирак Сценарио, масло е клучното прашање,” 15-ти Вашингтон пост септември, 2002, http://www.targetoil.com/article.php?id=6

[17] Демократија сега!
На инспекциите и САД поддршка од владата на Садам Хусеин во раните 1980-ти
http://www.webactive.com/pacifica/demnow/dn20021114.html
Интервју со Скот Ритер и Ханс фон Спонек, Кети Кели
http://www.webactive.com/pacifica/demnow/dn20020729.html