ноември 4, 2016

Четири Бранови на Феминизмот

Source: http://www.pacificu.edu/about-us/news-events/four-waves-feminism

Авторот: Марта Ремптон

Недела, 25 Октомври 2015 година

Ова парче првично беше објавен во издание на списанието Пацифик Падот 2008 година. Марта Ремптон е професор по историја и директор на Центарот за Родова еднаквост на Универзитетот во Пацификот. Нејзината специјалност е почетокот на средновековниот период, со акцент на општествената историја и активностите и улогата на жената. Таа е магистер по средновековна историја на Универзитетот во Јута и докторат во средновековната историја на Универзитетот во Вирџинија. 

Вообичаено е да се зборува за три фази на современиот феминизам; сепак, постои мал консензус за тоа како да се карактеризираат овие три бранови или што да прават со женските движења пред крајот на деветнаесеттиот век. Изведба на сцена, дури и потешко да се движите, нова силуета се појавува на хоризонтот и земајќи облик на четвртиот бран на феминизмот.

Некои мислители се бара да се лоцира корените на феминизмот во античка Грција со Сафо (прибл. 570 до н.е.), или средновековниот свет со Хилдегард од Бинген (д. 1179) или Кристин де Писан (д. 1434). Секако Олимпес де Гуж (д. 1791), Мери Волстонкрафт (д. 1797) и Џејн Остин (д. 1817) се прамајките движење на модерниот жените. Сите овие луѓе се залагаше за достоинство, интелигенција, и основните човекови потенцијал на женскиот пол. Сепак, тоа не беше до крајот на деветнаесеттиот век дека заложбите за еднакви права на жените се соединиле во јасно дефинирана и самосвесни движење, односно серија на движења.

Првиот бран на феминизмот се одржа во крајот на деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век, кои произлегуваат од една урбана средина индустријализмот и либерални, социјалистичката политика. Целта на овој бран беше да се отворат можности за жените, со фокус на правото на глас. Бранот официјално започна во Конвенцијата на Сенека Фолс во 1848 година, кога триста мажи и жени се собраа на каузата за еднаквост на жените. Елизабет Кеди Стентон (д.1902) изготви декларација Сенека Фолс во конципирањето идеологија и политички стратегии новиот движењето.

Во раните фази, феминизмот се меѓусебно поврзани со воздржаност и одстранување на смртната казна движења и даде глас на сега веќе познати активисти како афро-американската странец вистината, кои бараа (д. 1883 година.): “Не е ли сум жена” Викторија Америка виде жените делува во многу “не-женствен” начини (јавно говорење, покажувајќи, мандати во затвор), кои се спротивставија на “култ на домаќинлакот.” Дискусии за глас и учество на жените во политиката доведе до преглед на разликите помеѓу мажите и жените како што тогаш се гледа. Некои тврдеа дека жените биле морално супериорни во однос на мажите, и така нивното присуство во сферата на граѓанското ќе се подобри јавното однесување и политичкиот процес.

Вториот бран започна во 1960 година и продолжи во 90-тите години. Овој бран се одвиваа во контекст на анти-воени и движењето за граѓански права и зголемената самосвест на различни малцински групи во целиот свет. Новата левица е во пораст, и гласот на вториот бран беше повеќе радикални. Во оваа фаза, сексуалноста и репродуктивните права доминираа прашања, како и голем дел од енергијата на движењето беше фокусирана на усвојување на амандманот еднакви права со Уставот се гарантира социјална еднаквост без разлика на полот.

Оваа фаза започна со протести против церемонија Мис Америка во Атлантик Сити во 1968 година и 1969 година Феминистките пародираат она што се смета дека е на “парада добиток” понижувачки дека намали жени на објектите за убавина доминирана од страна на патријархатот, која се обидувала да ги задржиме во домот или во досадна, ниско платени работни места. Радикалните Њујорк група наречена Redstockings (црвена чорапи) организираа контра церемонија во која се крунисани овца како Мис Америка и фрли “неподносливо” женски артефакти како што градници, низи, високо-потпетици, шминка и лажни клепки во корпата.

Поради тоа што вториот бран на феминизам најде глас во услови на толку многу други социјални движења, тоа е лесно да се маргинализирани и се гледа како помалку притискање на копчето од, на пример, Црна моќ или напори за окончување на војната во Виетнам. Феминистките реагираше со формирање само за жени организации (како NOW (сега) и “подигање на свеста” групи. Во публикации како “кучка манифест” и “Сестринството е моќно” феминистки се залагаше за своето место под сонцето. Вториот бран беше повеќе теоретски, врз основа на фузија на нео-марксизмот и психо-аналитички теорија, и почна да се дружат на потчинувањето на жените, со пошироки критики на патријархатот, капитализмот, нормативно хетеросексуалноста, како и улогата на жената како мајка и сопруга. Пол и род се разликуваат, првите се биолошки, а подоцна и социјална конструкција која варира култура до култура и со текот на времето.

Со оглед на тоа дека првиот бран на феминизмот, генерално, беше поттикната од средната класа, Западен, цисгендер, бели жени, во втората фаза привлече во жените на бојата и земјите во развој, кои бараат сестринство и солидарност, тврдејќи дека “борбата на жените е класна борба.” Феминистките зборуваше за жени како социјална класа и кованици, како што се “личното е политичко” и “политиката на идентитетот”, во обид да покаже дека расата, класата, и родовото угнетување сите се поврзани. Тие иницирале концентриран напор да се ослободи општество врвот до дното на сексизмот, од детски цртани филмови на највисоките нивоа на власта.

Еден од видовите на овој комплексен и разновидна “бран” беше развојот на само за жени простори и на идејата дека жените кои работат заедно за да се создаде посебна динамика, што не е можно во мешани групи, кои на крајот ќе работат за доброто на целиот планетата. Жените, поради тоа дали да нивниот долг “потчинување” или на нивната биологија, се смета од страна на некои да бидат похумани, за соработка, вклучувајќи, мирно, негувањето, демократски и холистички во нивниот пристап кон решавање на проблеми од мажите. Терминот еко-феминизмот е кованица да го фати смисла дека поради нивната биолошка поврзаност на Земјата и Месечината циклуси, жените биле физички застапниците на екологијата.

Третиот бран на феминизмот почна во средината на 90-тите години и беше информиран од страна на пост-колонијална и постмодерниот размислување. Во оваа фаза се дестабилизира многу конструкции, вклучувајќи го и поими на “универзална женскоста” телото, полот, сексуалноста и гетеронормативност. Аспект на третиот бран на феминизмот дека мистифицирана мајките на претходно феминистичкото движење беше повторно донесување од млади феминистки од многу усна стап, високи потпетици и расцеп гордо изложени од страна на ниски намали деколтеа дека првите две фази на движење идентификува со машки угнетување. Пинкфло изрази на оваа нова позиција, кога таа вели дека тоа е можно да се има туркај нагоре градник и на мозокот во исто време.

На “кобли” на третиот бран стапна на сцената како силна и има право, избегнувајќи виктимизација и дефинирање на женската убавина за себе како субјекти, а не како објекти на сексистички патријархатот. Тие развиле реторика на мимикрија, што присвои навредливи термини како “курва” и “кучка”, со цел да се срушат сексистички култура и да ја лиши од вербални оружја. На веб е важна алатка за “девојка феминизам”. Е-списанија се предвидени “сајберкобли” и “неткобли” уште еден вид на само за жени простор. Во исто време – полн со иронија на третиот феминистички бран бидејќи сајбер-просторот е разделен – тоа овозможува на сите корисници можност да премине граници пол, така и на самиот поим на полот е неурамнотежен начин кој поттикнува експериментирање и креативна мисла.

Ова е во согласност со прославата на двосмисленост и одбивање на третиот бран да размислуваат во смисла на “нас, нив.” Повеќето од трети извива одбиваат да се идентификуваат како “феминистички” и да ги отфрлат зборот дека тие ќе најдат ограничување и исклучување. Кобла-феминизмот тенденција да бидат глобални, мулти-културни, и избегнува едноставни одговори или вештачки категории на идентитетот, полот и сексуалноста. Нејзините трансверзална политика значи дека разликите како што се оние на етничката припадност, класата, сексуалната ориентација, итн се слави и се признаваат како динамична, ситуации, и привремени. Реалноста е замислен не толку многу во поглед на основните структури и односи на моќ, но во однос на перформанси во рамките обврски. Третиот феминистички бран крши границите.

Четвртиот бран на феминизмот е уште една волшебна силуета. А писател за Elle магазинот неодамна ме интервјуирани за брановите на феминизмот и праша дали вториот и третиот бран може да имаат “не успеа или бирани долу” бидејќи општествените и економски придобивки биле главно искра, малку супстанција, и дали во одреден момент жени заменет еднакви права за кариера и атомски себе. Му одговорив дека вториот бран на феминизмот не треба да се карактеризира како бидејќи не успеа, ниту сјајот сето она што го создава. Напротив; повеќе голови на вториот бран се исполнети: повеќе жени во позициите на лидерство во високото образование, бизнис и политика; правата за абортус; пристап до пилула која зголемена контрола на жените над нивните тела; повеќе изразување и прифаќање на женската сексуалност; Општи јавната свест за концептот од и потребата за “правата на жените” (иако никогаш не е целосно остварена); солидна академска област во феминизмот, полот и сексуалноста студии; поголем пристап до образование; организации и легислативата за заштита на малтретираните жени; групи за поддршка на жените и организации (како NOW и AAUW); индустријата во издавање на книги од и за жени/феминизмот; јавни форуми за дискусија на правата на жените; и општествен дискурс на популарниот ниво за сузбивање на жените, напорите за реформи и критика на патријархатот. Значи, во некоја смисла, ако на вториот бран се чинеше дека “бирани долу” затишје беше на многу начини повеќе се должи на успехот на движење од било неефикасност. Во прилог на чувство дека потребите на многу жени се исполнети, смета молкот на феминизмот во 1990-тите беше одговор на успешното реакција кампања од страна на конзервативната печатот и медиумите, особено во однос на зборот феминизам и неговата наводна поврзаност со машко-напади и екстремизмот.

Сепак, вториот бран само стиши во јавен форум; тоа не исчезне, но се повлекоа во академскиот свет каде што е жив и добро инкубирање на Академијата. Женските центри и жените/родовите студии имаат стана главен на речиси сите универзитети и повеќето колеџи во САД и Канада (и во многу други земји низ целиот зборот). Стипендија за женски студии, феминистичките студии, студии на машкост и студиите педер е плоден, институционализирана и просперитетна во речиси сите научни области, вклучувајќи науката. Академските специјалност и малолетните лица во жените, феминистка, машкост и квир студии имаат произведено илјадници студенти со дипломи по предметите. Сепак, општо земено, овие програми имаат генерирана теоретичари наместо активисти.

Враќајќи се на прашањето колумнист на магазинот Elle праша за третиот бран и за успехот или неуспехот на нејзините цели. Тешко е да се зборува за целите на третиот бран бидејќи карактеристика на бранот е отфрлањето на комунални, стандардизирани цели. Третиот бран не го признава колективна “движење”, а не да се дефинира како група со заеднички поплаки. Третиот бран на жените и мажите се загрижени за еднакви права, но имаат тенденција да мислиме на пола постигнале паритет или дека општеството е на добар пат да го доставување до нив. Третиот бран се спротивстави на нивната “мајки” (со злоба благодарност) начинот на кој децата оттурнат од нивните родители со цел да се постигне многу потребни независност. Овој бран поддржува еднакви права, но не имаат поим како феминизмот да ги артикулираат тоа мислење. За трети извива, борби се повеќе поединечни: “Ние не треба феминизам повеќе.”

Но, времињата се менуваат, а четвртиот бран е во воздухот. Пред неколку месеци, средношколка пријде еден од вработените на Центарот за Родова еднаквост во Пацифик универзитет и да се открие во малку конфесионални тон “Мислам дека сум феминистка!” Тоа беше како таа доаѓа од плакарот. Па, можеби тоа е начинот за да ја видите четвртиот бран на феминизмот.

Целите на втората феминистичкото движење никогаш не биле зацементирани до степен до кој тие би можеле да се преживее на самозадоволство на трети извива. Четвртиот бран на феминизмот се појавува затоа што (најчесто) младите жени и мажи се сфати дека на третиот бран е или премногу оптимистички или попречени од теревенки. Феминизмот сега се движат од академијата и назад во областа на јавниот дискурс. Прашања кои имаа централна улога во најраните фази на движењето на жените добиваат национално и меѓународно внимание од страна на мејнстрим медиумите и политичарите: проблеми како сексуална злоупотреба, силување, насилство врз жените, нееднаквите плати, курва-засрамување, притисок врз жените да се во согласност со еден и нереални тело тип и реализацијата кој добива во застапеноста на жените во политиката и бизнисот, на пример, се многу мали. Тоа веќе не се смета за “екстремни”, ниту, пак, тоа се смета за граница на ретките интелектуалци да се зборува за општествена злоупотреба на жените, силување на колеџ кампусот, Наслов IX, хомо и трансфобија, нефер плати и услови за работа, како и фактот дека САД има една од најлошите досиеја за законски мандат на родителско отсуство и отсуство бенефиции во светот.

Некои луѓе кои сакаат да се прошетаат овој нов четвртиот бран да имаат проблеми со зборот “феминизам”, не само затоа што на своите постари конотации на радикализам, туку затоа што зборот се чувствува како да е дополнета со претпоставките на бинарен пол и на исклучив подтекст: “само за жени”. Многу четвртиот извива, кои се целосно на-табла со станарите на движењето најде терминот “феминизам” се држат во своите стомаци и се загрижени дека тоа е тешко да се добие својата порака надвор со етикета која ги возбуди страстите за пошироката публика. Сепак, зборот е освојувањето на ден. Генерацијата сега доаѓањето на возраст гледа дека ние се соочуваат со сериозни проблеми, бидејќи на половите начинот на кој општеството и родови, и ни треба силен, “во-вашиот-лице” збор за борба против овие проблеми. Феминизмот не е само се однесува на борбата на жените; тоа е повик за акција за родова еднаквост.

На новите четвртиот извива не се само реинкарнации на нивната втора баби бран; тие се ставаат на важни перспективи дискусијата се предава од страна на трети феминистички бран. Тие зборуваат во однос на интерсекциональност при сузбивање на жените може само целосно да се сфати во контекст на маргинализација на другите групи и пола-феминизмот е дел од една поголема свест на угнетување, заедно со расизмот, дискриминација на стари лица, классизм, аблеизм и сексуалната ориентација (без “изм” да се оди со тоа). Меѓу наследство на третиот бран е важноста на вклучување, прифаќање на сексуални човечкото тело како незаканувачки, како и улогата на интернет може да се игра во пол-свиткување и израмнување хиерархии. Дел од причината на четвртиот бран можат да се појават е затоа што овие артикулација илјадагодишната “за себе како” феминистички “е свој: не рака-ме-долу од баба. Убавината на четвртиот бран е дека има место во него, за сите -заедно. Академските и теоретски апарати е голема и добро исполирана во Академијата, подготвена да ја поддржи новата широка активизам во домот, на работното место, како и на улиците.

Во овој момент ние се уште не сме сигурни како феминизмот ќе мутира. Ќе четвртиот бран материјализираа во целост и во кој правец? Има секогаш биле многу феминизми во движење, а не само една идеологија, и таму секогаш биле тензии, точки и контра-поени. Политичките, социјалните и интелектуалните феминистички движења секогаш биле хаотичен, поливалентни и вознемирувачки; и да се надеваме дека тие ќе продолжат да биде така; тоа е знак дека тие се просперитетна.