октомври 19, 2016

Мозаицизам и Химеризам

Source: http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/genetics/medgen/chromo/mosaics.html

Мозаици и химери се животни кои имаат повеќе од еден генетски различни популација на клетки. Разликата помеѓу овие две форми е сосема јасно дефинирани, но понекогаш се игнорира или злоупотребена. Во мозаици, генетски различни типови на клетки сите произлегуваат од еден зигот, додека химери потекнуваат од повеќе од еден зигот.

Мозаици не се невообичаени; Всушност, околу половина од цицачи на земјата се еден вид на мозаик. Химера, од друга страна, не е нешто што најверојатно ќе мора да се среќаваме освен ако не сте експериментална ембриолог или да се подигне добиток.

Цитогенетски мозаици

Терминот мозаик обично се применува на животно кое има повеќе од еден цитогенетски-различни популација на клетки. На пример, во човечки мозаик, некои од клетките може да биде 46, XX и околу 47, XXX. Дел на клетки кои имаат секој генотип е доста променлива, како одраз на тоа колку време претходно во текот на ембриогенезата потекнува мозаицизам. Во повеќето, но не во сите случаи, мозаицизам може да се открие во клетките од сите ткива.

Што е клиничкото значење на мозаицизам? Ако процентот на цитогенетски абнормални клетки во мозаик е доволно голем, тој поединец ќе се манифестира болест. Спротивно на тоа, ако абнормални клетки се пропорционално мал во споредба со цитогенетски нормалните клетки, нормалните клетки може да биде доволно да се спречи болеста или да се намали својата тежина. На пример, голем дел од луѓето имаат Тарнеров синдром (X хромозомот моносомија) умираат пред раѓањето. Голем број на поединци Тарнер дека преживее се резултат да биде мозаици со значителен дел од нормалните клетки (на пример 46 XX / 45 XO мозаици).

X хромозомот мозаицизам

Во почетокот на ембриогенезата кај цицачите, сите освен еден Х хромозом се функционално инактивира преку процес наречен X хромозомот инактивирање. Бидејќи ова инактивација се случува случајно, сите нормални жени имаат приближно еднаков население од две генетски различни типови на клетки и затоа се еден вид на мозаик. Во речиси половина од своите ќелии, татковата Х хромозом се деактивира, а во другата половина на мајките Х хромозом е неактивен. Ова има голем број на важни биолошки и медицински импликации, особено во однос на X-поврзани генетски болести.

Мачките се обезбеди единствена можност да ги набљудуваат Х хромозом инактивација и да ви помогне да се визуелизира како тоа влијае на сите жени. Желка школка мачки, како што се гледа подолу, има наметка која е мешавина на црна и портокалова коса. Американ мачки се слични, но, исто така, имаат закрпи на бело, што е кодиран со уште еден ген.

Генот кој го кодира портокалова боја палтото е X-поврзани (што е, на X хромозомот). Црната боја е кодиран од страна на или ко-доминантен алел на хромозомот Х, или, поверојатно, ген автосомно дека е маскирана со портокал ген. За објаснување цели, ние ќе го разгледаме портокал генот (O) и неговата не-портокалова алел (O), за да можат да се X-поврзани. Нормално машко мачките имаат само еден Х хромозом и може да носи или O или o ген, водејќи ги имам еден портокал или црно палто, соодветно.

Женски мачки, со два X хромозоми, може да има било кој од три генотипови во однос на портокал генот: OO (портокалова палто), oo (црно палто) или Oo (желка школка или Американ). Моделот на желка школка на фини парчиња од црна и портокалова одразува моделот на X хромозомот инактивација во фоликулите на косата.

Во црна закрпи, Х хромозом носи портокалова алел се инактивира и X хромозомот лого на не-портокалова алел е активен. Токму спротивното е присутна во парчиња од портокал крзно. Случајната природа на X хромозомот инактивација евидентно е – постојат релативно големи закрпи на црна и портокалова (сличен на добивање на 5 грла во ред кога нервира монети), но повеќето од палтото е убав мешавина на портокалова и црна боја (раководители, опашки, опашки, глави, опашки…).

Па што ако не сте заинтересирани за бои мачка палто? Можеби не сте дури и како мачките. Е разбирањето на оваа информација се уште важно? Да! Моделот на X хромозомот инактивација гледа како црна и портокалова крзно во палто на желка школка мачка е присутна во сите ткива на сите женски цицачи. Овој модел само обично не е видлива, бидејќи, на пример, човечки бои кожата не се енкодирани со X-поврзани гени. Сепак, разбирањето на X хромозомот инактивација и мозаицизам е од голема важност во сите видови за разбирање на патофизиологијата на X-поврзани генетски болести.

Химери

Во митологијата, химера е оган-дишење чудовиште составен со глава на лав, тело на козјо и опашката на змијата. Во медицинската наука, химера е индивидуа која има повеќе од еден генетски различни популација на клетки кои потекнуваат од повеќе од еден зигот. Како е можно тоа, и колку брзо треба да се кандидира, ако се види еден?

Химерична стоката не се ретки. Кога крава има близнаци, тоа е речиси неизбежно дека анастомоза (области на спојување) се развиваат помеѓу фетусот циркулаторниот систем во почетокот на бременоста. Ова води кон размена на крвта помеѓу два фетуси. Феталната крв содржи хематопоетски матични клетки, и секој фетусот е трајно “засадени” со матични клетки од своите близнаци. Резултатот е тоа што двете животни се хематопоетски химери. Променливата дел од сите нивните клетки кои се добиени од хематопоетски матични клетки (периферни крвни клетки, Купферовите клетки во црниот дроб, лимфоцити и макрофаги во лимфните јазли и слезината, итн) се од близнак.

Големите клинички значење се гледа кога еден фетус е женски и едно машко. Во такви случаи, женскиот фетус е изложена на хормони од машки и машки. Таквите женски говеда се нарекуваат стерилни женски. Надворешниот гениталниот тракт на стерилни женски личи на жена, иако обично инфантилна. Степенот до кој е машки внатрешниот гениталниот тракт варира, но обично, вагината е многу краток и матката рогови се застарени. Прилично очигледно, овие животни се стерилни. стерилни женски се гледа повремено и во други видови, иако многу поретко отколку кај добитокот, веројатно затоа што овие животни не имаат склоност гледа во добиток за да се формира васкуларна анастомоза кај фетуси рано во бременоста.

Постојат извештаи за природно-случуваат химеризам во различни видови. Таквите лица несомнено се случуваат, иако тие се доста ретки. Најверојатниот патогенезата во такви случаи е фузија на две почетокот ембриони во една. Ова е осомничен бидејќи химери, исто така, се произведени експериментално, и да биде важна алатка за истражување во неколку биомедицински дисциплини. Основните техника е да се комбинираат две многу рано ембриони, така што нивните клетки мешани и како резултат на концептот има клетки од двете оригинални ембриони. Оваа техника е широко се применуваат со глувци и, исто така, се применува на преживари.

Химеричниот животно прикажано подолу е бебе “вкрстување на коза и овца”, направени со комбинирање на овци и кози ембрионот. Обрнете внимание на химеризам евидентно во кожата – големи дамки на кожата на предните и задните нозе се опфатени со волна, што претставува придонес овците на животното, а поголемиот дел од остатокот на телото е покриено со коса, се добиени од козјо клетки.

Учтивост на д-р Гери Андерсон, Универзитетот на Калифорнија во Дејвис

Химерична глувци и овци кози химери биле најкорисни во одговарање на основните прашања во врска развојни биологија и патологија. Исто така постои и некои потенцијални дека оваа техника може да се примени на проблеми како што спасување на загрозените видови. Можно е, на пример, да се изгради коза-овци химера на такви што коза фетусот се “спакувани” во плацентата овци. Ова им овозможува на овците да ги коза мандат, што не ќе се случи ако едноставно пренос на ембриони коза во овци (овци имунолошки ќе го одбие коза плацентата и фетусот). Тоа може да биде можно да се прошири оваа постапка за да им овозможи на ембриони од сериозно загрозени видови треба да се врши од страна на мајките примач од друг вид.