октомври 5, 2016

ЗАТВОРИТЕ: СОЦИJАЛНА КРИМИНАЛ И НЕУСПЕХОТ

Source: http://dwardmac.pitzer.edu/Anarchist_Archives/goldman/aando/prisons.html

Текстот е од мојата копија на анархизмот Ема Голдман и други есеи. Второ ревидирано издание. Њујорк и Лондон: Mother Earth издавачката асоцијација, 1911 година стр 115-132.

ВО 1849 година Фјодор Достоевски напишал на ѕидот од својата затворска ќелија следнава приказна на Cвештеникот и ѓаволот:

“”Здраво, малку масти татко!” ѓаволот рече на свештеникот. “Она што го направи лежиш така да оние кои се сиромашни, заведени луѓе? Што маки на пеколот си го прикажуваат? Не знаете ли тие веќе се мачат маки на пеколот во својот земен живот? Зарем не знаеш дека и властите на државата се моите претставници на земјата? тоа ви кои го прават да страдаат од болки на пеколот со која ќе им се закануваат е. не знаеш ли тоа? Па, тогаш, дојди со мене направите!”

“Ѓаволот грабна свештеник од страна на палтото, го крена го високо во воздухот и го носи до една фабрика, на железо леарница. Тој го видел работници таму трчаат и брзајќи напред и назад, и напорна работа во врел топлина. Многу наскоро дебела, тежок воздух и топлината се премногу за свештеник со солзи во очите, тој се изјасни со ѓаволот. “Дозволете ми да оди Дозволете ми да ја напушти овој пекол!’

“”О, мојот драг пријател, морам да ви покаже многу повеќе места.” Ѓаволот добива одржи на него и ќе го влече надвор на една фарма. Таму тој го гледа работници лединка жито. Правот и топлина се неиздржлив. Надзорникот носи камшик и немилосрдно ја победи секој што паѓа на земјата се надминат од страна на хард труд или глад.

“Напред свештеникот е однесен во колиби каде што истите овие работници живеат со своите семејства – Валкани, ладно, чадот, лошо мириса дупки насмевка Ѓаволот укажува на сиромаштијата и тешкотиите кои се дома.

“”Па, не е тоа доволно? прашува тој и се чини како ако дури и тој, ѓаволот, штета луѓето Побожниот слуга на Бог тешко може да се носи со возвишена раце тој не моли:….! “Дозволете ми да одам одовде Да, Да, ова е пекол на земјата! ”

“”Па, тогаш ќе се види и се уште ги ветуваат уште ѓаволите, да ги измачува, ги измачуваат до смрт ментално кога веќе се сите, но мртвите физички Ајде јас ќе ви покаже уште еден пекол! Уште еден, многу најлошото.

“Тој го однеле во затвор и му ги покажал зандана, со нечист воздух и многуте човечки форми, ограбен на сите здравје и енергија, како лежи на подот, покриени со штетници кои се воодушевувањето нивните сиромашни, гола, ослабени тела.

“‘Соблечи ги свилена облека”, рече на ѓаволот му се на свештеникот”, се стави на вашиот глуждовите тешки синџири како што се овие несреќници носат; легнат на ладно и гнасни кат – и потоа да разговараат со нив за пеколот што се’ уште чека нив!’

“”Не, не!” одговори на свештеникот, “Не можам да се сетам на нешто страшна повеќе од тоа. Те молам, дозволете ми да оди подалеку од тука!

“‘Да, ова е пеколот. Не може да има полошо од ова пеколот Зар не го знаеш Зарем не знаевте дека овие мажи и жени кои ќе се застрашувачки со сликата на пеколот во понатамошниот текст? Зарем не знаевте дека тие се во пеколот, токму тука, пред да умре?”
Ова беше напишано пред педесет години во темните Русија, на ѕидот на една од најстрашните затворите. Но кој може да негира дека истото се однесува со еднаква сила до денес, дури и за американските затвори?

Со сите наши пофали реформите, нашите големи општествени промени, а нашите далекусежни откритија, луѓето продолжуваат да се испрати до најлошото од пеколи, при што тие се навредени, деградирани и мачени, дека општеството може да се “заштитени” од фантоми од сопствено производство.

Затвор, социјална заштита? Што монструозен ум некогаш замислени како идеја? Исто како и велат дека здравјето може да биде промовиран од страна на широката зараза.

По осумнаесет месеци од хорор во англискиот затвор, Оскар Вајлд му го дал на светот своето големо ремек-дело, Балада за читање Цел:

Најдрските дела, како отровен плевел,
Блум и во затвор на воздухот;
Тоа е само она што е добро во Човекот
Што ги троши и ќе се исуши таму.
Пале Јад задржува тешки врата,
И Стражник е Очај.

Општество продолжува потхранувањето на оваа отровна воздух, не сфаќајќи дека од тоа може ништо, но повеќето отровни резултати доаѓаат.

Ние се трошат во моментов $ 3.500.000 дневно, $ 1.000.095.000 годишно, да се одржи затвор институции, како и дека во една демократска држава, – сума речиси како голем како на комбинираната производство на пченица, во вредност од $ 750.000.000, а излезот на јаглен, во вредност од $ 350.000.000. Професорот Бушнелл на Вашингтон, округот Колумбија, проценки на трошоците за затвори на $ 6000000000 годишно, и д-р Г. Френк Лидстон, еминентен американски писател на криминал, дава $ 5000000000 годишно, како разумна личност. Таквите нечуени-на трошоците со цел за одржување на огромните војски на човечките суштества кафез до како диви ѕверови! 1

Сепак кривични дела се во пораст. Така дознаваме дека во Америка има четири и пол пати повеќе кривични дела на милион жители популација денес како што беа пред дваесет години.

Најстрашните аспект е тоа што нашиот национален криминал е убиство, а не грабеж, проневера, или силување, како и во Јужна. Лондон е пет пати поголем од Чикаго, но сепак постојат 118 убиства годишно во вториот град, а само дваесет во Лондон. Ниту, пак, е Чикаго водечки град во криминал, бидејќи тоа е само седми на листата, која е предводена од страна на четири јужните градови, и Сан Франциско и Лос Анџелес. Со оглед на таква страшна состојба на работите, се чини дека е смешно да се пиратски на општеството заштита произлегува од нејзината затворите.

Просечната ум е бавен во фаќајќи вистината, но кога повеќето целосно организирана, централизирана институција, се одржува на прекумерна националните трошок, се покажа како целосна социјална неуспех, досадна мора да почнат да се сомневаат своето право да постои. Време е минато, кога можеме да бидеме задоволни со нашите социјални ткаенина само поради тоа што е “ракоположен од божественото право”, или од страна на величие на законот.

Широката истраги затвор, нервоза, како и образование во текот на последните неколку години се убедлив доказ дека луѓето се учат да се копа длабоко во дното на општеството, што е намалување за причините на ужасната разлика меѓу општествените и индивидуалните живот.

Зошто, тогаш, се затвори општествен криминал и неуспех? За да одговориме на ова важно прашање што ни должни сме да бараат за природата и причините на кривични дела, методите кои се користат да се справат со нив, и ефектите од овие методи се произведуваат во ослободување на општеството на проклетство и ужас на кривични дела.

Прво, во однос на природата на криминал:

Хевлок Елис дели криминал во четири фази, политички, страстен, лудо, и повремени. Тој вели дека политичко кривично е жртва на обид на повеќе или помалку деспотска влада за зачувување на сопствената стабилност. Тој не е секогаш виновен за невообичаено дело; тој едноставно се обидува да го скрши одредена политичка цел која може да се биде анти-социјални. Оваа вистина е призната во целиот свет, освен во Америка, каде што глупави идејата се уште преовладува мислењето дека во една демократија нема место за политички криминалци. Сепак, Џон Браун беше политички кривични; така беа Чикаго анархисти; така е секој напаѓач. Како резултат на тоа, вели Хевлок Елис, политички кривични на нашето време или место може да биде херој, маченик, и светецот на некое друго време. Ломбросо нарекува политички кривични вистинскиот претходник на прогресивното движење на човештвото.

“Кривичната од страст е обично човек на здрава раѓање и чесен живот, кој под влијание на стресот на некоја голема, незаслужен ред кова правда за себе.” 2

Г-дин Хју C. Вир, со Закана од полицијата, го наведува случајот на Џим Флаерти, криминалец со страст, кои, наместо да бидат зачувани од страна на општеството, да се претвори во пијаницата и раката на повратникот, со руинирани и сиромаштијата погодени семејството како резултат.

А повеќе патетично тип е Арчи, жртвата во романот Бренд Уитлок е, Свртување на баланс, најголемите американски разоткривање на криминалот во изработка. Арчи, дури и повеќе од Флаерти, бил пренесен до криминал и смрт од страна на суровата нечовечност на неговата околина, како и од страна на бескрупулозните hounding на машинеријата на законот. Арчи и Флаерти се само типови на многу илјадници, покажувајќи како правни аспекти на криминалот, како и методите за справување со неа, да ви помогне да се создаде болест која ги поткопува нашите целиот општествен живот.

“Лудо кривично навистина не може повеќе да се смета за кривично од дете, бидејќи тој е ментално во иста состојба како мало дете или животно.” 3

Законот веќе го признава тоа, но само во ретки случаи на многу флагрантно природа, или кога богатство виновникот е дозволи луксузот на кривично лудило. Таа стана доста модерен да биде жртва на параноја. Но во целина “суверенитетот на правдата” се уште продолжува да ги казнат кривично лудо со целата сериозност на својата моќ. Така г-дин Елис цитира статистичките податоци р Рихтер кои покажуваат дека во Германија 106 лудаци, од 144 кривично лудо, беа осудени на тешка казна.

Повремени криминалец “претставува далеку од најголемите класа на нашата затворската популација, тоа е најголемата закана за социјална благосостојба.” Која е причината што ги присилува на огромна армија на човечкото семејство да излезат на криминал, како да е насочен одбивни живот во затворските ѕидови на живот надвор? Секако дека причина мора да биде железна господар, кој ги остава своите жртви без авенија за бегство, во најголем покварен човек сака слобода.

Ова страшно сила е условена во нашите сурови социјални и економски аранжман. Јас не значи да се негира биолошки, физиолошки или психолошки фактори во создавањето на кривично дело; но постои речиси напредна криминологот кој нема да признае дека социјалните и економските влијанија на повеќето немилосрдните, повеќето отровни бактерии на криминал. Готово, дури и дека има вродена криминални тенденции, тоа е ништо помалку точно дека овие тенденции се најде богата исхрана во нашата општествена средина.

Постои тесна врска, вели Хевлок Елис, меѓу злосторства против лицето и цената на алкохол, меѓу кривични дела против имотот, а цената на пченицата. Тој го цитира Куайтлет и Лакассейн, поранешниот потрага по општество како подготвување на криминалот и криминалците како инструменти што ги изврши. Последново се најде дека “социјалната средина е одгледување медиум за криминал, а тоа е кривично микроб, елемент кој станува важно само кога ќе го пронајде медиумот кој предизвикува таа да ферментира; секое општество има криминалците што го заслужува.4

Најмногу “просперитетна” индустриски период го прави невозможно за работникот да заработи доволно за да остане во чекор здравје и виталност. И како просперитет е, во најдобар случај, имагинарен состојба, илјадници луѓе се постојано се додаваат на домаќин на невработените. Од исток кон запад, од југ до север, оваа огромна војска скитници во потрага по работа или храна, и сите тие да се најдат е изправителен дом или сиромашните квартови. Оние кои имаат една искра на самопочит лево, преферираат слободен пркос, претпочитаат за кривично дело се ослабени, деградирани позиција на сиромаштијата.

Едвард Карпентер проценува дека пет шестиот на злосторство злосторства состои во некои повреда на правата на сопственост; но тоа е премногу ниска бројка. А темелно истрагата ќе докаже дека девет кривични дела од десет можат да се најдат, директно или индиректно, на нашите економски и социјални беззаконија, на нашиот систем на немилосрдни експлоатација и грабеж. Не се води кривична толку глупаво, но признава овој ужасен факт, иако тој не може да биде во можност да сметка за тоа.

А за собирање на кривични филозофијата, што Хевлок Елис, Ломбросо, и други истакнати лица се состави, покажува дека кривичната чувствува само премногу мошне дека тоа е општество кое го тера на криминал. А милански крадец Ломбросо рече: “Јас не му ја одземеш, јас само ги преземат од своите богати вишок, а освен тоа не се залага и трговци одземеш?” Убиец напишал: “Знаејќи дека три четвртини од социјалните доблести се кукавички пороци, мислев отворен напад на еден богат човек ќе биде помалку долна од претпазливи комбинација на измама”. Друг пишува: “Јас сум во затвор поради кражба на половина дузина јајца министри што му ја одземеш милиони Чест Неквалитетна Италија..!” Образовани осуденик рече г-дин Девитт. “Законите на општеството се формирани за целите на обезбедување на богатството на светот на власт и пресметка, а со тоа лишување на поголем дел од човештвото од неговите права и шансите Зошто тие треба да ме казнат за земајќи ги со малку слични средства од оние кои земаат повеќе од тие имале право да? ” Истиот човек додаде: “Религијата одзема душата на нејзината независност, патриотизмот е глупаво да му служи на светот за која благосостојба и мир на жителите биле жртвувани од страна на оние кои профитираат од него, додека законите на земјата, во ограничување на природните желби, се води војна на манифестот духот на законот на нашите луѓе. во споредба со ова “, заклучува тој,” крадел е чесен извршување. ” 5

Вистина, постои поголема вистина во оваа филозофија отколку во сите закон и морални книги на општеството.

Економски, политички, морални и физички фактори се микробите на криминал, како тоа општество ги исполнуваат ситуација?

Методите за справување со криминалот не се сомневам претрпе неколку измени, но главно во теоретска смисла. Во пракса, општеството го задржа примитивни мотиви во кои се занимаваат со сторителот на прекршокот; што е, одмазда. Тоа е, исто така, усвои теолошки идеја; Имено, казнување; додека правните и “цивилизираните” методи се состојат од одвраќање или терор, и реформи. Во моментов ние ќе се види дека сите четири режими воопшто не успеа, и дека сме денес не поблиску решение отколку во среден век.

На природен импулс на примитивниот човек да возвраќаат, да се одмазди на ред, е надвор од датум. Наместо тоа, на цивилизиран човек, ослободен од храброст и смелост, го делегирала организирана машини должност на одмаздам грешки него, во глупави верување дека државата е оправдано во тоа што тој веќе нема машкоста или конзистентноста да се направи. На “величие на законот” е нешто расудување; тоа не би се спуштиле до примитивни инстинкти. Нејзината мисија е на “повисок” природа. Точно, тоа е сè уште затворени во теолошки вечната, што ги прокламира казна како средство за прочистување, или делегиран искупување на гревот. Но правно и социјално статутот вежби казна, а не само како на нанесување на болка врз сторителот, но исто така и за неговите застрашувачки ефект врз другите.

Која е вистинската основа на казната, сепак? На идејата за слободна волја, идејата дека човекот е на сите времиња слободен агент за добро или зло; ако тој избира вториот, тој мора да се направи за да ја плати цената. Иако оваа теорија одамна е експлодира, и се фрла врз прашина куп, таа продолжува да се применуваат секојдневно од страна на целата машинерија на владата, претворајќи го во повеќето суров и брутален мачител на човечкиот живот. Единствената причина за нејзиното продолжение е уште посурова идејата дека поголема казна теророт се шири, толку повеќе одредени своите превентивен ефект.

Друштвото е со користење на најдрастичен методи за справување со социјалната сторителот. Зошто тие не ги спречи? Иако во Америка човек би требало да се смета за невино се додека неговата вина, инструментите на правото, полицијата, го носат на владеењето на теророт, што го прави недискриминирачко апсење, тепање, клубовите, кои ги мачи луѓето, со користење на варварски метод на “третиот степен “подложување на своите несреќни жртви на нечист воздух од куќата на станицата, и уште фаул јазикот на своите старатели. Сепак злосторства брзо се размножуваат, и општеството ја плаќа цената. Од друга страна, тоа е јавна тајна дека кога несреќниот граѓанин му е дадена целосна “милост” на законот, а за волја на безбедност е скриено во најлош случај на пеколот, започнува неговото вистинско Голгота. Лишени од неговите права како човечко суштество, деградирани на само автомат без желба или чувство, зависи целосно на милост и немилост на брутален чувари, тој секојдневно поминува низ процес на дехуманизација, во споредба со која дивјак одмазда е само детска игра.

Таму не е еден казнена институција или поправен во САД, каде што луѓето не се мачат “за да се направи добар”, со помош на црно-Џек, клубот, лудачка кошула, водата-лек, на “колибри “(електрична оригиналност трчаат по човечкото тело), осамен, бик-прстен, и глад исхрана. Во овие институции неговата волја е скршен, деградирани неговата душа, неговиот дух поразени од смртоносниот монотонијата и рутина на затворскиот живот. Во Охајо, Илиноис, Пенсилванија, Мисури, и во Јужна, овие ужаси станаа толку флагрантно како да стигнат до надворешниот свет, додека во повеќето други затвори се ‘уште постојат исти христијански методи. Но, затворските ѕидови ретко им овозможи на Очајни криците на жртвите да избега – затворските ѕидови се дебели, тие досадна звукот. Општество кое би можело со поголема имунитет укине сите затвори одеднаш, отколку да се надеваме за заштита од овие комори на ужасот од дваесеттиот век.

Година по година портите на затворот пеколи се врати во светот на ослабени, деформирани, ќе-помалку, брод уништени екипажот на човештвото, со ознаката Каин на нивните чела, нивните надежи смачкана, се спречени сите нивни природни склоности. Со ништо друго освен гладта и нечовечност да ги поздравам, овие жртви наскоро потонат во криминал, како единствена можност за постоење. Тоа не е воопшто необично нешто да се најдат мажи и жени кои ги помина половина живот – не, речиси целата своја егзистенција – во затвор. Знам една жена на островот Блеквел, кој бил во и надвор триесет и осум пати; и преку еден пријател учам дека едно младо момче од седумнаесет, кого го негуваат и се грижеа за во казнено Питсбург, никогаш не се знае значењето на слободата. Од поправен на казнено бил патот на животот на овој момчето, додека, поделени во вашето тело, тој почина жртва на социјалните одмазда. Овие лични искуства се потврдени од страна на широка податоци даваат огромна доказ за надворешниот залудноста на затворите, како средство за одвраќање или реформи.

Добронамерни лица сега се работи за нов заминување во прашање затвор, – подобрување на својствата, да се врати уште еднаш да затвореникот можноста да стане човечко суштество. За пофалба, бидејќи ова е, се плашам дека е невозможно да се надеваме на добри резултати од фрлаат добро вино во лепливата шише. Ништо помалку од целосна реконструкција на општеството ќе испорача човештвото од рак на криминал. Сепак, ако досадна работ на нашата општествена совест ќе се изостри, казнените институции да им се даде нов слој на лак. Но првиот чекор треба да се преземат е реновирање на општествената свест, која е во прилично лоша состојба. Тоа е очајно има потреба да се разбуди на фактот дека криминалот е прашање на степен, дека сите ние имаме зачетоци на криминал во САД, повеќе или помалку, според нашата ментална, физичка и социјална средина; и дека поединецот кривично е само одраз на тенденциите на агрегат.

Со општествената свест разбуден, просечната поединец може да се научат да го одбие “чест” да се биде на bloodhound на законот. Тој може да престане да ги прогонува, презираат, а недоверба на социјалните сторителот, и да му даде шанса да живеат и дишат меѓу неговите соработници. Институциите се, се разбира, потешко да се постигне. Тие се студени, непробоен, и сурово; сепак, со општествената свест забрзано, тоа може да биде можно да се ослободи жртви затвор од бруталноста на затворските службеници, стражари и чувари. Јавното мислење е моќно оружје; чувари на човечки жртви, дури, се плашат од неа. Тие може да се научи малку човештвото, особено ако тие сфаќаат дека нивните работни места зависат од него.

Но, најважниот чекор е да се бара за затвореникот право на работа додека бил во затвор, со некои парична награда која ќе му овозможи да ја става настрана малку за денот на неговото ослободување, почеток на нов живот.

Тоа е речиси смешно да се надеваме дека многу од сегашното општество кога сметаме дека работниците, се наемни робови, предмет да се осуди на трудот. Јас нема да одам во суровоста на овој приговор, туку само се разгледа на непрактичност од него. Да започне со тоа, опозицијата досега покренати од страна на организација на трудот е насочен против ветерници. Затворениците секогаш работеле; само државата е нивната експлоататор, дури и како на поединецот работодавачот е ограбувачот на организација на трудот. На членки да се постави на осудените лица да работат за владата, или тие се од фармите осуденик трудот на приватни лица. Дваесет и девет од државите ги извршуваат вториот план. Федералната влада и седумнаесет држави го отфрлени, исто како и водечките земји на Европа, бидејќи тоа води до одбивни оптоварувања и злоупотреба на затворениците и на бескрајните мито.

“Род Ајленд, Државниот доминираат Олдрич, нуди можеби најлошиот пример. Според договорот од пет години, со датум од 7 Јули, 1906 година, и обновливите за пет години повеќе по избор на приватните претприемачи, трудот на затвореници од Род островот казнено-поправните и затворот во округот Промисла се продава Reliance-Sterling Mfg. копродукции по стапка од најнов помалку од 25 центи дневно по човек. Оваа компанија е навистина огромен затвор труд доверба, за тоа, исто така, закуп на осуденик трудот Конектикат, Мичиген, Индијана, Небраска, и во Јужна Дакота казнено-поправните установи и заводи на Њу Џерси, Индијана, Илиноис и Висконсин, единаесет претпријатија во сите.

“Тежината на корупцијата во рамките на договорот на Род Ајленд може да се процени од фактот дека истиот компанијата плаќа 62 1/2 центи дневно во Небраска за труд на осуденото лице, а тоа Тенеси, на пример, добива $ 1,10 ден за осуденото лице работат од Gray-Dudley Hardware Co.; Мисури добива 70 центи на ден од Star Overall Mfg. Co.; Западна Вирџинија 65 центи на ден од Kraft Mfg. Co., и Мериленд 55 центи на ден од Oppenheim, Oberndorf & Co., производителите кошула. на многу разлика во цените поени за огромен мито. на пример, Reliance-Sterling Mfg. Co. произведува кошули, цената на бесплатна работна сила се не помалку од $ 1.20 по десетина, а треба да се плаќа Род Ајленд триесет центи десетина. Исто така, државата обвиненија оваа доверба нема кирија за користење на својата огромна фабрика, обвиненија ништо за енергија, топлина, светлина, па дури и дренажа, и ја наплаќа даноци. Што мито!”6

Се проценува дека вредноста на кошули и панталони со прерамки работничка повеќе од дванаесет милиони долари се произведува на годишно ниво во оваа земја од страна на затворските трудот. Тоа е жената индустрија, како и првата размислување што произлегува е дека огромен износ на слободни женски трудот е тоа раселени. Вториот предвид е дека машките осуденици, кој треба да биде учење занаети кои ќе им даде некои шанси да бидат самохрани по нивното ослободување, се чуваат во оваа работа, на кој тие не може да се направи еден долар. Ова е повеќе сериозен кога се има предвид дека голем дел од овој труд се врши во заводи, кои толку гласно тврдат дека се обука на своите затворениците да станат корисни граѓани.

Третиот, и најважно, предвид е дека тоа исцедени од осуденик трудот на огромни профити се постојан поттик на изведувачите да изнудуваат од своите несреќни жртви задачи целосно надвор од нивната моќ, и да ги казни сурово кога нивната работа не доаѓа до Претераните барања направени.

Друг збор на осуда на осуденици задачи во кои тие не можат да се надеваат да заработат за живот по ослободувањето. Индијана, на пример, е држава која има направено голем перча над се во предните редови на современите пенолошки подобрувања. Сепак, според извршени во 1908 година од страна на својата обука училиште во извештајот “поправен”, 135 се ангажирани во производството на синџири, 207 во интерес на кошули, а 255 во леарница – вкупно 597 во три занимања. Но, во овој т.н. поправен 59 занимања беше застапувана од страна на осудените лица, од кои 39 се поврзани со определба земја. Индијана, како и другите држави, признава дека треба да се обука на затвореници од нејзините реформски за занимања со кои тие ќе бидат во можност да го направат нивниот живот кога пуштен на слобода. Таа, всушност, нив ги поставува за да се работи со што синџири, кошули, и метли, вториот за доброто на Louisville Fancy Grocery Co. Метла одлуки е трговија во голема мера е монополизирана од страна на слепите, кошула одлуки е направено од страна на жените, и таму е само еден бесплатен синџир фабрика во државата, а во тоа на објавени осуденото лице не може да се надеваат дека ќе се вработат. Целата работа е сурова фарса.

Ако, тогаш, државите може да биде инструмент во ограбија своите беспомошни жртви на такви огромни профити не е тоа крајно време за организација на трудот да се спречи неговата неактивен лелек, и да инсистираме на пристојна награда на осуденото лице, дури и синдикалните организации тврдат за себе? На тој начин работниците ќе го убие микроб што го прави на затвореникот непријател на интересите на трудот. Реков на друго место дека илјадници затвореници, нестручно и без трговија, без средства за живот, секоја година се сврте назад во социјалната пати. Овие мажи и жени мора да живеат, за уште еден поранешен осуденик има потреби. живот затворот ги анти-социјални суштества направени, и строго затворени врати ги исполнуваат на нивното ослободување не е веројатно да се намали нивната горчина. Неизбежниот резултат е тоа што тие формираат поволна јадро од кои красти, црно-нозе, детективи, и полицајци се подготвени, само премногу сакаат да го стори наддавање на мајсторот. Така во организација на трудот, со своите глупави опозицијата да работат во затвор, порази свои цели. Тоа им помага да се создаде отровни гасови кои ја задуши секој обид за економски подобрување. Ако работник сака да се избегнат овие ефекти, тој треба да инсистира на правото на осудениот на работа, тој треба да се сретне со него како брат, го однесе во неговата организација, како и со неговата смена помош против системот кој ги и меле.

Последно, но не и најмалку важно, е зголемената реализација на варварство и несоодветноста на одредена казна. Оние кои веруваат во, и искрено се стреми кон, промена се брзо се доаѓа до заклучок дека човекот мора да им се даде можност да се направи добро. И како е тој да го направи тоа со десет, петнаесет или дваесет години затвор пред него? Надеж за слобода и за можност е единствениот мотив на живот, особено животот на затвореникот. Општество згрешил толку долго против него – тоа мора барем на оној, кој ја напушти. Јас не сум многу оптимисти дека ќе се, или дека било вистинска промена во таа насока може да се одржи до условите со кои се одгледуваат и на затвореник и чуварот засекогаш ќе биде укината.

Од неговата уста црвена, црвена роза!
Од неговата бела!
За кои може да се каже од она чуден начин
Христос носи својата волја на светлина,
Од пуста персонал аџија создаден
Изникна во очите на голем папата.

ФУСНОТИ:
1Криминал и криминалци. В. В. Овен.
2Кривичниот, Havelock Елис.
3Кривичниот.
4Кривичниот.
5Кривичниот.
6Цитати од публикациите на Националниот комитет за труд затвор.