јуни 6, 2016

Како да се напише дисертација или Спиење читање за луѓе кои немаат време да спијам

Оригинален материјал: https://www.cs.purdue.edu/homes/dec/essay.dissertation.html
Изборно: Оваа статија е исто така достапна во PDF верзија.

На кандидатот:

Значи, вие се подготвува да напише д-р дисертација во експериментална областа на компјутерските науки. Освен ако не сте го напишале многу формални документи пред, вие сте во за изненадување: тоа е тешко!

Постојат два можни патеки на успехот:

*Планирање напред.
Малкумина се земе овој пат. На неколку кои го напушти Универзитетот толку брзо што тие се едвај забележав. Ако сакате да се направи траен впечаток и да има долга кариера како дипломиран студент, не го одберете.

*Упорност.
Сите што навистина треба да направите е да издржувам својата докторска комитет. Добрата вест е дека тие се многу постари од вас, па може да се погоди кој на крајот ќе истече во прв план. Лошата вест е дека тие се повеќе се практикува во оваа игра (по сите, тие се одржал во лицето на своите докторски комитет, не се тие?).
Еве неколку насоки кои можат да ви помогнат кога конечно се сериозни во врска со пишувањето. Листата продолжува засекогаш; најверојатно нема да сакате да го прочитате сите одеднаш. Но, не заборавајте да го прочитате пред да се напише нешто.

Генералниот Идеја:

1.А тезата е хипотеза или претпоставка.
2.Д-р дисертација е долга, формален документ кој тврди во одбрана на одредена теза. (Толку многу луѓе го користат терминот “ труд ” се однесува на документ кој актуелен речникот Сега вклучува како трет значењето на “ труд ”).
3.Два важни придавки користи да се опише дисертација се “ оригинални ” и ” суштински ”. Во истражувањето направено за поддршка на тезата мора да се и двете, и дисертација мора да го покаже тоа да биде така. Особено, дисертација нагласува оригинални придонеси.
4.На научниот метод значи започнување со хипотеза, а потоа да се соберат докази за поддршка или го негираат тоа. Пред еден може да напише дисертација одбрана одредена теза, еден мора да се соберат докази дека го поддржува тоа. Така, за најтешкиот аспект на пишување дисертација се состои од организирање на докази и придружни дискусии во еден кохерентен форма.
5.Суштината на дисертацијата е критичко размислување, не експериментални податоци. Анализа и концепти се формираат срцето на работата.
6.А дисертација се концентрира на принципи: тој наведува научените лекции, а не само на фактите зад нив.
7.Во принцип, секоја изјава во дисертација мора да биде поддржана или со упатување објавена научна литература или од оригиналното дело. Покрај тоа, на дисертацијата не се повторуваат деталите на критичко размислување и анализа пронајде и во извори; што ги користи резултатите како факт, а се однесува на читателот да се извор за повеќе детали.
8.Секоја реченица во дисертација мора да биде целосно и точно во граматичка смисла. Покрај тоа, дисертација мора да ги задоволи строгите правила на формална граматика (на пример, контракции, не колоквијализми, без навреди, без недефиниран технички жаргон, без скриени шеги, а не сленг, дури и кога таквите термини и фрази се во општа употреба во говорниот јазик). Всушност, пишување на dissertaton мора да биде кристално јасно. Нијанси на значење материја; терминологијата и проза мора да се направи ред разлики. Зборовите мора да се пренесе токму на значењето што треба, ништо повеќе и ништо помалку.
9.Секоја изјава во дисертација мора да бидат точни и морална во логички и научна смисла. Покрај тоа, на разговори во дисертација мора да ги задоволуваат најстрогите правила на логиката применета математика и наука.

Она што треба да учат од Вежба:

1.Сите научници треба да комуницираат откритија; докторската дисертација обезбедува обука за комуникација со други научници.
2.Пишување дисертација бара ученикот да се мисли длабоко, да се организира техничка дискусија, да се собере аргументи дека ќе ги убеди другите научници, и да ги следат правилата за ригорозни, формална презентација на аргументите и дискусија.

Правило:

Добро пишување е од суштинско значење во дисертација. Сепак, добро пишување не може да ги надомести малиот број на идеи или концепти. Напротив, јасна презентација секогаш ги демаскира слабостите.

Дефиниции и терминологија:

1.Секој технички термин кој се користи во дисертација мора да се дефинира или со повикување на претходно објавени дефиниција (за стандардните услови на нивните вообичаени значење) или со прецизни, недвосмислена дефиниција, која се појавува пред да се користи терминот (за нов мандат или стандард термин кој се користи во необичен начин).
2.Секој мандат треба да се користи во еден и само еден начин во текот на дисертацијата.
3.Најлесен начин да се избегне долга серија на дефинициите е да содржи изјава. “ Терминологијата што се користи во текот на овој документ произлегува дека дадени во [се бара извор] ” Потоа, само се дефинира исклучоци.
4.Воведното поглавје може да даде интуиција (на пример, неформални дефиниции) на условите под услов тие да се дефинираат попрецизно подоцна.

Термини и фрази за да се избегне:

прилози
Најчесто, тие се многу често премногу користи. Користете силни зборови, наместо. На пример, може да се каже, “ писателите злоупотребуваат прилози. ”
шеги или Јазичните досетки
Тие немаат место во формален документ.
“ Лошо ”, ” добри ”, ” убаво ”, ” лош ”, ” глупави ”
Научно дисертацијата не се морални пресуди. Користете “ неправилно / правилна ” се однесува на фактичката точноста или грешки. Користете прецизни зборови или фрази за да се оцени квалитетот (на пример, “ А метод бара помалку пресметка од методот Б ”). Во принцип, треба да се избегне сите квалитативни пресуди.
“ Вистина ”, ” чиста ”,
Во смисла на “ добра ” (тоа е осудувањето).
” Совршен ”
Ништо не е.
“ Идеално решение ”
Ти си судејќи повторно.
“ Денес ”, ” модерните времиња ”
Денес е утре вчера.
” Наскоро ”
Како веднаш? Подоцна вечерва? Следната деценија?
“ Бевме изненадени да научат … ”
Дури и ако сте биле, па што?
“ Чини ”, ” навидум ”,
Тоа не е важно колку чини нешто;
“ Се чини да се прикаже ”
дека сите прашања се фактите.
“ Во однос на ”
обично се нејасни
“ Врз основа на ”, ” X-базирани ”, ”, како основа на ”
внимателен; може да биде нејасен
” Различни ”
Тоа не значи “ разни ”; различно од она што?
“ Во светлината на ”
колоквијалниот
” Многу ”
нејасни и колоквијалниот
“ Вид на ”
нејасни и колоквијалниот
“ Тип на ”
нејасни и колоквијалниот
“ Нешто како ”
нејасни и колоквијалниот
“ Само за ”
нејасни и колоквијалниот
“ Број на ”
нејасни; сакаш да кажеш ” некои ”, ” многу ”, или ” поголемиот ”? Квантитативно изјава е подобра.
“ Се должи на ”
колоквијалниот
“ Веројатно ”
само доколку го знаете статистичка веројатност (ако не, наведе дека квантитативно
“ Очигледно, јасно ”
бидете внимателни: очигледно / јасно на сите?
“ Едноставно ”
Може да има негативна конотација, како и во “ абдал ”
“ Заедно со ”
Само користење ” со ”
“ Всушност, навистина ”
дефинираат поимите токму за да се елиминира потребата да се разјаснат
“ Фактот дека ”
тоа го прави мета-реченица; парафразираме
“ Ова ”, ” дека ”
Како и во “ Ова предизвикува загриженост “. Причина:` `ова ” може да се однесува на предметот на претходната реченица, целиот претходната реченица, целиот претходниот став, целиот претходниот дел, итн Што е уште поважно, тоа може да биде толкува во конкретна смисла или во мета-свест. На пример, во: “ X не Y. Ова значи … ”, читателот може да се претпостави “ ова ” се однесува на Y или на фактот дека X го прави тоа. Дури и кога ограничено (на пример, “ оваа пресметка … ”), изразот е слабо и често нејасен.
“ Ќе прочитате за … ”
Вториот човек нема место во формална дисертација.
“ Јас ќе се опише … ”
Првиот човек нема место во формална дисертација. Доколку само-референца е од суштинско значење, фраза како “ Дел 10 опишува … ”
“ Ние ”, како и во “ можеме да видиме дека ”
Стапица за да се избегне. Причина: речиси секоја реченица може да се запише за да започнете со “ ние ” бидејќи ” ние ” може да се однесува на: читател и автор, писател и советник, автор и истражувачки тим, експериментални компјутерски научници, целиот компјутерски науки заедница, научната заедница, или некои други неодреден група.
“ Се надевам, на програмата … ”
Компјутерски програми не се надевам, не, освен ако тие се спроведе АИ системи. Патем, ако сте пишување на теза АИ, да разговараат со некој друг: АИ луѓе имаат свој систем на правила.
“ … Познатиот истражувач … ”
Тоа не е важно кои што или кој го сторил тоа. Всушност, ваквите изјави на штета на читателот.
Бидете внимателни кога користите “ неколку, повеќето, сите, сите, секој ”.
А дисертација е прецизна. Ако една реченица вели “ Повеќето компјутерски системи содржат X ”, мора да биде во можност да го брани. Дали сте сигурни дека навистина знаат фактите Дали сте? Колку компјутери се изградени и продадени вчера?
” Мора ”, ” секогаш ”
Апсолутно?
” Да ”
Кој вели дека така?
“ Доказ ”, ” докаже ”
Дали математичар се согласуваат дека тоа е доказ?
“ Шоу ”
Користи во смисла на “ докаже ”. На “ шоу ” нешто, треба да се обезбеди формален доказ.
“ Може / можат ”
Мајка ти веројатно ти реков разликата.

Глас:

Користат активно конструкции. На пример, велат “ оперативниот систем ќе почне на уредот “наместо` `уредот е започната од страна на оперативниот систем. ”

Време:

Напиши во сегашно време. На пример, велат “ Системот пишува на страницата на дискот, а потоа користи рамка … ” наместо ” Системот ќе го користат рамка по што пишува на страницата на дискот … ”

Дефинирајте Негација рано:

Пример: велат “ Нема податоци блок чека на излезот на дното ” наместо ” излез на податоци блок чека не е на дното. ”

Граматика и логика:

Да се биде внимателен дека предмет на секоја реченица навистина она што го кажува на глаголот го прави тоа. Велејќи “ програми мора да се направи постапка повици со користење на настава X ” не е ист како вели “ програми мора да го користите X настава кога тие го нарекуваат постапка. “” Всушност, првиот е очигледно лажни! Друг пример: “ RPC бара програми за пренос на големи пакети ” не е исто што и “ RPC бара механизам кој им овозможува на програми за пренос на големи пакети. ”
Сите компјутерски научници треба да се знаат правилата на логиката. За жал, правилата се повеќе тешко да се следи кога јазикот на дискурс е на англиски јазик, наместо на математички симболи. На пример, реченицата “ Постои компајлер кој преведува на јазиците N со … ” значи постои еден компајлер кој се справува со сите јазици, а казната “ За секој од јазиците N, постои компајлерот дека преведува … ” значи дека може да има компајлерот 1, 2 компајлери, или N компајлери. Кога се пишува со помош на математички симболи, разликата се очигледни, бидејќи “ за сите ” и ” постои ” се обратни.

Се фокусира на резултатите, а не на луѓе / околностите во кои тие се добиени:

“ По кои работат осум часа во лабораторијата таа ноќ, сфативме … “” нема место во дисертација. Тоа не е важно кога ќе го реализира, или колку долго сте работеле за да се добие одговор. Друг пример: “ Џим и стигнав во бројките прикажани во Табела 3 со мерење … ” Стави признание на Џим во дисертација, но не вклучува имиња (дури и свој) во главниот тело. Може да биде во искушение да се документира долга серија на експерименти, кои произведуваат ништо или случајно што резултираше со успех. Избегне целосно. Особено, не се документира навидум мистична влијанија (на пример, “ ако тоа мачката не го запиша преку дупка во подот, ние не би го открил грешка индикатор за напојување на мостот мрежа ”). Никогаш не го припишуваат вакви настани да мистична причини или имплицира дека чудни сили може да влијае на вашите резултати. Резиме: држиме до обични факти. Опишете ја резултати без да се задржуваат на вашите реакции или настани што помогна да ги постигне.

Избегне самооценка (и пофалби и критики):

И двете од следниве примери се неточни: “ Методот е наведено во Дел 2 претставува голем чекор напред во дизајнот на дистрибуирани системи, бидејќи … ” ” Иако техниката во следниот дел не е earthshaking, … ”

Упатувањата на Преживеани работа:

Еден секогаш цитира документи, не автори. Така, еден користи еднина глаголот да се однесува на хартија иако таа има повеќе автори. На пример “ Џонсон и Смит [J & S90] известува дека … ”
Избегне фраза “ авторите тврдат дека X ”. Употребата на “ барањето ” фрла сомнеж врз ” x ” бидејќи упатува мисли на авторот, наместо на фактите. Ако вие се согласувате ” X ” е точно, едноставно државата ” x ” проследено со референца. Ако еден апсолутно мора да повикување на хартија наместо резултат на тоа, велат “ папирологија дека … ” или ” Џонсон и Смит [J & S 90] претставува доказ дека … ”.

Концептот Vs. како на пример:

А читателот може да стане збунети кога концепт и е пример за тоа се матни. Чести примери вклучуваат: алгоритам и посебна програма со која таа ги спроведува, програмски јазик и компајлер, општо апстракција и неговата специфична примена во компјутерски систем, податочна структура и одредена инстанца на тоа во меморија.

Терминологија за концепти и Апстракции

При дефинирањето на терминологијата за концепт, да се биде внимателен да се одлучи токму како идеја преведува на имплементација. Размислете за следново дискусија:
В.М. системи вклучуваат концепт познат како адреса простор. Системот динамички создава адреса простор, кога на програмата треба еден, и уништува просторот за адреси, кога на програмата која ја создал вселената заврши го користите. Систем В.М. користи мал, ограничен број да се идентификува секој адресен простор. Концепциски, се подразбира дека секоја нова адреса простор треба да има нов идентификатор. Меѓутоа, ако системот В.М. извршува толку долго што тоа ги исцрпува сите можни адреса простор идентификатори, тоа мора да повторна употреба на број.

На важна точка е дека дискусијата има смисла само затоа го дефинира “ адреса простор ” независно од “ идентификатор на просторот за адреси. ” Ако може да се очекува да разговара за разликите помеѓу концептот и неговата имплементација, дефинициите смее да се дозволи таква разлика.

Vs. знаење податоци

Фактите кои се резултат од експериментот се нарекуваат “ податоци “. Терминот “ знаење ” значи дека фактите беа анализирани, кондензирана, или во комбинација со факти од други експерименти за производство на корисни информации.

Причина и последица:

А дисертација мора внимателно да се одвојат на причинско-последичните односи, од едноставна статистичка корелација. На пример, дури и ако сите компјутерски програми напишани во лабораторија професор Х бара повеќе меморија отколку компјутерски програми напишани во лабораторија професорот Y, тоа не може да има нешто да се прави со професорите или лабораторија или програмери (на пример, можеби и на луѓето кои работат во лабораторија професор Х работат на апликации кои бараат повеќе меморија отколку на апликациите во лабораторија професор Y е).

Цртеж Само оправдано Заклучоци:

Еден мора да бидат внимателни за да се подготви само заклучоци дека доказите поддржува. На пример, ако програми работат многу побавно на компјутерот A отколку на компјутер Б, не може да се заклучи дека процесорот во А е побавен од процесор во Б, освен ако некој ја отфрли сите разлики во оперативните системи на компјутерите “, влезни или излезни уреди, големината на меморијата, кеш меморија, или внатрешниот автобус пропусен опсег. Всушност, сè уште мора да се воздржат од пресудата освен ако не се на резултатите од контролиран експеримент (на пример, трчање збир на неколку програми многу пати, секој кога компјутерот е неактивен поинаку). Дури и ако причината за некој феномен изгледа очигледно, не може да се извлече заклучок без цврсти, докази.

Трговија и наука:

Во научна дисертација, никогаш не се извлекува заклучоци во врска со економската оправданост или комерцијален успех на една идеја / метод, ниту еден шпекулира за историјата на развој или потекло на една идеја. Еден научник мора да остане цел за основаноста на една идеја, независно од неговата комерцијална популарност. Особено, научник никогаш не се претпоставува дека комерцијален успех е валидна мерка за заслуги (многу популарни производи се ниту добро дизајнирана ниту добро Инженерните). Така, изјави како “ над четиристотини продавачите да се направи производи со користење на техника Y ” се ирелевантни во дисертација.

Политиката и науката:

Еден научник избегнува сите политички влијанија при оценувањето на идеи. Очигледно, тоа не треба да е важно дали се државни органи, политичките партии, верските групи, или други организации кои поддржуваат идеја. Повеќе важни и често се занемаруваат, тоа не е важно дали една идеја потекнува научник кој веќе доби Нобелова награда или прва година на постдипломски студент. Еден мора да се оцени идејата независно од изворот.

Canonical Организација:

Во принцип, секој дисертација мора да се дефинира проблемот што мотивирани истражувањето, кажете зошто тој проблем е важно, кажи она што другите го направиле, се опише новата придонес, документирање на експерименти, кои се провери на придонес, како и да се извлечат заклучоци. Не постои канонска организација за дисертација; секој од нив е уникатен. Сепак, почетници пишување дисертација во експериментални области на CS може да најдете на следниот пример добра почетна точка:

Глава 1: Вовед

Преглед на проблемот; зошто е важно; да бидат истражени резиме на преживеани работа и извештај за вашата хипотеза или конкретно прашање. Направете го тоа може да се чита од никого.

Поглавје 2: Дефиниции

Нови услови само. Направи прецизни дефиниции, концизен и недвосмислен.

Глава 3: концептуален модел

Опишете централниот концепт врз вашата работа. Направете го тоа ” тема ” што ги врзува сите ваши аргументи. Тоа треба да даде одговор на прашањето поставено во воведот на концептуално ниво. Доколку е потребно, додадете уште едно поглавје за да обезбеди дополнителна размислување за проблемот или негово решавање.

Глава 4: Експериментална Мерењата

Опишете ги резултатите од експериментите кои даваат докази во прилог на вашата теза. Обично експерименти или нагласи доказ за концепт (покажувајќи на одржливост на метод / техника) или ефикасност (покажувајќи дека метод / техника обезбедува подобри перформанси од оние кои постојат).

Поглавје 5: Corollaries и последиците

Опишете варијации, екстензии, или други апликации на централната идеја.

Поглавје 6: Заклучоци

Резимираме што беше научил и како таа може да се примени. Зборуваме за можностите за идни истражувања.

Апстракт:

Еден краток (неколку параграфи) резиме на дисертацијата. Опишете го проблемот и пристап на истражувањето. Потенцира оригинални придонеси.

Препорачан цел за пишување:

Најлесен начин да се изгради дисертација е внатре-надвор. Започнете со пишување на поглавја кои ја опишуваат вашиот истражување (3, 4 и 5 во над преглед). Собери смисла кога ќе се појават и да ја задржите дефиниција за секоја од нив. Дефинира секој технички термин, дури и ако го користите на конвенционален начин.
Организирање на дефинициите во посебно поглавје. Направете дефинициите прецизни и формално. Прегледајте глави да се потврди дека секое користење на технички термин се придржува до својата дефиниција. По читањето на средината поглавја да се провери терминологија, напишете ја заклучоци. Напиши воведувањето следната. Конечно, да се заврши некоја апстрактна.

Клучот за успех:

Патем, не е клучот за успех: пракса. Никој никогаш не научил да пишува со читање есеи се допаѓа ова. Наместо тоа, треба да се практикуваат, пракса, пракса. Секој ден.

Разделба мисли:

Ние те оставам со следниве идеи да размислуваат за тоа. Ако тие не значи ништо за вас сега, ги ревидира откако ќе завршите со пишување дисертација.

По голема болка, формално чувство доаѓа.
– Емили Дикинсон

Човек може да се напише во секое време, ако тој ќе се постави упорно до него.
– Семјуел Џонсон

Задржи правото на до крајот на патот.
– Хари Lauder

Просечната д-р Тезата е ништо друго туку префрлање на коските од еден гробишта во друг.
– Френк Ј Dobie