август 28, 2017

Вовед во Саберметријата

Original: http://www-math.bgsu.edu/~albert/papers/saber.html Од Jim Albert Што е Саберметрија ? Саберметрија е математички и статистички анализи на безбол евиденција. За да се разбере од областа на sabermetrics, прво треба да се запознаат со играта на бејзболот. Овој спорт е еден од најпопуларните игри во САД; тоа често се нарекува {\ тоа национално хоби}. Бејзбол започна во источниот дел на САД во средината на […]

мај 31, 2016

Вовед во Американски Фудбал Правила Колеџ

Source: http://wilson.engr.wisc.edu/rsfc/intro/index.shtml Американски фудбал произлезе од англиската игра на рагби. За разлика од фудбалот, нога речиси никогаш не допира топката во американски фудбал. (Фудбал е игра поголемиот дел од светот повикува фудбал.) Полето е долга 100 јарди (160 нозете широк). Во средината на теренот е 50 дворот линија. Линиите се означени на секои 10 јарди слегува […]