април 10, 2017

Алтернативна Подесување Водич

Source: http://sethares.engr.wisc.edu/alternatetunings/alternatetunings.html

од Вилијам А. Сетарес

Нов штимања инспирира нови музички мисли. Алтернативни штимања може да игра voicings и слајд меѓу акорд форми, кои нормално ќе биде невозможно. Тие даваат пристап до нестандардни отворени жици. Играње запознаени апликатура на еден непознат вратот е возбудливо – никогаш не се знае точно што да очекувам. И работат надвор запознаени рифови на еден непознат вратот често укажува на нови модели на звукот и варијации. Овој водич ви помага да се истражуваат алтернативни начини на создавање музика. И сега постои интерактивна верзија на упатството за алтернативна подесување.

Ако се прашувате зошто можеби ќе сакате да се игра во алтернативни штимања, кликнете овде.

Алтернативен подесување водич ви покажува како да се лизга на вашиот гитара во сите популарни алтернативни штимања на, ви покажува како да прст отворена и бар акорди, како да се игра претставник скали, и графички го прикажува белешки, како што се појавуваат на вратот. На предностите и ограничувањата на секој подесување се дискутира, помагајќи ти да го добиете најмногу од вашиот музички истражувања. Алтернативен подесување водич е поделен на четири главни дела, што одговара на четири главни видови на алтернативни штимања: отворен, инструментални, редовни, и “специјални“.

Разгледајте ги овие алтернативни музички универзуми со пријателски акорд и скалата на топ листите Алтернативен подесување водич. Што чекаш… повторно регулира кои гитара сега.

Како да се користи алтернативен подесување водич

Кругот на белешки
транспонирање Акорди
Пример во отворено G
комбинирање Акорди
користење на октави
Четири трикови
На Акорди нешта се направени од
Како да се изгради Акорди и скали
Што е со другите штимања?
Табела на Хорда интервали
Крст Индекс на штимања
Табела на скала интервали
Азбучно Листа со штимање

Отвори штимања

Во отворен штимања, на шест жици наштимани да се формира едноставна акорд. Ова го прави лесно да се игра необични комбинации chordal и интересни тонски групи со користење на “дрон” и “одржлива” жици. Тесно грло слајд и хармонија се прекрасни во отворен штимања, бидејќи можете да играте целосна шест низа акорди. И можете да играте бар акорди со само еден прст!

Отворен C C G C G C E
Отворен D D A D F# A D
Модален D D A D G A D
Отворен D мали D A D F A D
Отворен G D G D G B D
Модален G D G D G C D
Отворен G мали D G D G A# D
Отворен A E A C# E A E

Инструментални штимања

Инструменталната штимања се базирани на штимања на модерен и историски инструменти, како што се на мандолина (зголемени за шест стринг претстава), на чаранго, на китара, на утот, и многу други. Фудбалерите на овие инструменти може да се најдат на подесување и акорд топ листите корисни, но гитаристи ќе најдете некои навистина прекрасни “алтернативни” начини да се вклучите.

Балалајка E A D E E A
Чаранго X G C E A E
Китара (1) C F C G C D
Китара (2) C G C G C G
Добро G B D G B D
Лефти E B G D A E
Обертон C E G A# C D
Пентатоник A C D E G A

Редовна штимања

Во регуларниот штимања, жиците се подесени рамномерно до вратот. Ова им овозможува на акорд форми да се помести нагоре и надолу по вратот како нормален бар акорд, а исто така странично низ вратот. Запознајте се со мал број на акорд форми во редовна подесување, и ќе знаеш стотици акорди! Оле Киркеби е многу ентузијасти во врска со голема терца подесување, и веб-страница џез Ралф Патт има голема колекција на подесување графикони за тоа.

Мала трето C D# F# A C D#
Голема трето C E G# C E G#
Сите четвртини E A D G C F
Август четвртини C F# C F# C F#
Мандогитара C G D A E B
Мала шесто C G# E C G# E
Голема шесто C A F# D# C A

Специјални штимања

Посебните штимања се Разно колекција на штимања од кои повеќето беа креирани и/или популаризиран во последниве години од страна на разни пејачи и композитори

Admiral C G D G B C
Buzzard C F C G A# F
Drop D D A D G B E
Face C G D G A D
Four & Twenty D A D D A D
Hot Type A B E F# A D
Layover D A C G C E
Magic Farmer C F C G A E
Pelican D A D E A D
Processional D G D F A A#
Slow Motion D G D F C D
Spirit C# A C# G# A E
Tarboulton C A# C F A# F
Toulouse E C D F A D
Triqueen D G D F# A B

Можете да ја преземете целосната Алтернативен подесување водич со PDF пријателски обележувачи и сите (околу 2 мегабајти).

Во потрага за навистина диви штимања? Што е со гитара која се загрижени за 19-тон еднаков темперамент?

…или се во мојата страница за повеќе информации.