октомври 21, 2016

Зелената Револуција во Пенџаб

Source: http://livingheritage.org/green-revolution.htm

Авторот: Вандана Шива

Од “Екологистите”, вол. 21, № 2, март-април 1991 година, репродуциран со дозвола на уредникот

Зелената револуција беше неуспешна. Тоа доведе до намалување на генетска разновидност, подложност на штетници, ерозија на почвата, недостаток на вода, намалување на плодноста на почвата, микрохранливи недостатоци, загадување на почвата, намалување на достапноста на здрава храна култури за локалното население, поместување на огромен број на малите земјоделци од нивната земјиште, рурални осиромашување и зголемени тензии и конфликти. Корисниците биле агрохемиски индустрија, големи петрохемиски компании, производители на земјоделски машини, браната градители и големите земјопоседници.

“Чудо” семето на Зелената револуција станаа механизми за одгледување на нови штетници и создавање на нови болести.

Во 1970 година Норман Борлог беше доделена Нобеловата награда за мир за неговата работа во развој на високо-приносни сорти (HYV) на пченица. “Зелената револуција”, лансирана од “чудо семе” за експерти од областа, често му се припишува ја трансформира во Индија од “питачење сад во кошница леб” и Пенџаб често се наведува како најславните успешна приказна на Зелената револуција. Сепак, далеку од доведување просперитет, две децении на Зелената револуција ја напуштиле Пенџаб ишаран со незадоволство и насилство. Наместо на изобилство, Пенџаб е обременет со заболени почвите, штетници нападнати култури, расквасена пустини и задолжена и незадоволни земјоделци. Наместо мир, Пенџаб има наследено конфликт и насилство.

Punjabi farmer

Еден богат Пунџаби земјоделец стои во областа на една од високо-приносни сорти на пченица на кои се базира на Зелената револуција. Воведувањето на HYV доведе до зголемување на руралните нееднаквости и недостаток на земјиште и придонесе за етнички и комунални насилство која тврди дека илјадници животи во Пенџаб. (Фото: Марк Едвардс/Still Pictures)

Изворите

Таа има често се тврди дека Зелената револуција се предвидени на единствениот начин на кој Индија (и, навистина, остатокот од Третиот свет) би можел да се зголеми достапноста на храна. Сепак, до 1960 година, Индија е успешно Примена на политиката на развојот на земјоделството врз основа на зајакнување на еколошката база на земјоделството и самостојност на селаните. Земјишни реформи се сметаше за политички потребата и, по прогласувањето на независноста, повеќето држави иницирани се мерки за да се обезбеди правото на сопственост за станар култиватори, за да се утврди разумен кирии и да се укине (сопственикот) систем заминдари. исто така, беа воведени граници на земјишни поседи. Во 1951 година, на семинарот организиран од страна на Министерството за земјоделство, стратегија-програмата детален земјоделство “трансформација земја” – се стави напред. Стратегијата ја препозна потребата да се планираат од дното, да се разгледа секој поединец село, а понекогаш и на секој поединец област. Програмата постигна големи успеси. Всушност, стапката на раст на вкупните растителното производство беше поголем во текот на овој период, отколку во годините по воведувањето на Зелената револуција.

Меѓутоа, додека индиската научници и креаторите на политиката се работи надвор самобитна и еколошки алтернативи за обнова на земјоделството во Индија, уште една визија за развој на земјоделството е земајќи облик во рамките на меѓународните агенции за помош и големи американски фондации. Вознемирени од страна на растечката селанец немири во новата независна земји од Азија, агенции, како Светската банка, Фондацијата Рокфелер и Форд, Американската агенција за меѓународен развој и други погледна кон интензивирање на земјоделството како средство за “стабилизира” село – и особено за деактивирање повик за поширока прераспределба на земјиштето и други ресурси. Пред сè, САД сака да избегне по други азиски земји во револуционерното стапките на Кина. Во 1961 година, Фондацијата Форд со што ја започна својата интензивна програма за развој на земјоделството во Индија, со намера да се “ослободи” индиски земјоделството од “оковите на минатото”, преку воведување на модерни интензивни хемиски земјоделство.

Додавање на согледува геополитички потребата од интензивирање на земјоделството беше притисок на западните агрохемиски компании сака да се обезбеди поголема потрошувачка на вештачко ѓубриво во странство. Од почетокот на 1950 година, Фондацијата Форд го туркаат за зголемена употреба на ѓубрива од страна на индиските земјоделци, исто како Светска банка и УСАИД – со одреден успех. Додека првиот петгодишен план на владата гледа вештачки ѓубрива како дополнување на органски ѓубрива, втората и последователните планови даде директен и суштинска улога за ѓубрива. Но мајчин сорти на пченица имаат тенденција да “дом”, или да се преврти, кога предмет на интензивни апликации ѓубриво. Нов “џуџе” сорти развиен од страна на експерти од областа, сепак, се специјално дизајнирани за да се надмине овој проблем: пократки и поцврста произлегува, тие може да апсорбира хемиски ѓубрива, на кои тие беа многу приемчив, без сместување.

До средината на 1960-тите години, земјоделската политика во Индија беа насочени кон туркање на воведувањето на новиот “чудо” семиња развиен од страна на експерти од областа. Програмата дојде да биде познат како новата земјоделска стратегија. Тоа се концентрира на една десетина од вкупната обработлива површина, и првично само на една култура – пченица. До 1968 година, речиси половина од пченица засадени дојде од џуџе сорти Борлог е.

А домаќин на нови институции се воспоставени за да се обезбеди истражување потребни за понатамошен развој на Зелената револуција, за ширење на семето, и да се едуцираат луѓето во соодветните земјоделски техники. До 1969 година, Фондацијата Рокфелер, во соработка со Фондацијата Форд, ги утврдил Центро Меѓународниот де Тропски земјоделство (CIAT) во Колумбија и Меѓународниот институт за Тропски земјоделство (IITA) во Нигерија. Во 1971 година, по иницијатива на Роберт Мекнамара, претседателот на Светската банка, Консултативната група за меѓународна земјоделско истражување (CGIAR) беше формирана за финансирање на растечката мрежа на меѓународни земјоделски центри (IARC). Од 1971 година, биле додадени уште девет IARC на системот CGIAR. Во текот на последните две децении, ФАО, одигра клучна улога во промовирањето на Зелената револуција пакет на “подобрени” семиња, агрохемикалии и системите за наводнување.

Spraying pesticides in India

Прскање пестициди во Индија. Поради сиромаштијата, неодговорно работодавците и незнаење за нивните ефекти врз здравјето, пестициди често се користат без заштитна облека во Третиот свет. (Фото: Марк Едвардс/Still Pictures)

Митот за високи приноси

Терминот “високо-приносни сорти” е погрешна употреба на израз, бидејќи тоа значи дека нови семиња се богати дава од себе. Карактеристична особина на семето, сепак, е дека тие се многу чувствителни на одредени клучни информации како што ѓубрива и вода за наводнување. Со што се посоодветни терминот “високо одговора сорти” е.

Во отсуство на дополнителни влезови на ѓубрива и вода, нови семиња полоши од автохтони сорти. Добивката во производството е незначителен во однос на зголемување на влезови. Мерење на излез, исто така е пристрасен со ограничување на пазарот елементи на земјоделски култури. Но, во земја како Индија, култури традиционално се одгледуваат за производство на не само храна за луѓето, но храна за животни и органски ѓубрива за почвата. Во стратегијата за размножување за зелена револуција, повеќе начини на употреба на растителна биомаса изгледаат како да се свесно жртвувани за една употреба. Зголемување на пазарот производството на жито е постигнат по цена на намалување на располагање за животни и почви од, на пример, стебла и листови, како и намалување на продуктивноста на екосистемите биомаса поради прекумерна употреба на ресурси.

Значајно е тоа што голем дел од зголемен принос добиени со садење на нови сорти HYV се состои од вода. Зголемување на учеството на азот на растенијата преку користење на вештачки ѓубрива вознемирува нивните јаглерод/азотен биланс, предизвикувајќи метаболички проблеми на кои фабриката реагира пред се со преземање на повеќе вода.

Индија е центар на генетската разновидност на ориз. Од оваа разновидност, индиски селани и племенски избран и подобрување на бројни староседелски високо-приносни сорти. Компаративни студии на одгледување системи 22 ориз покажаа дека домородните системи се поефикасни кога влезови за труд и енергија се земени во предвид.2

Губење на разновидност

Различноста е централен принцип на традиционалното земјоделство во Пенџаб, како и во останатиот дел од Индија. Ваквите разлики придонесоа за еколошка стабилност, а со тоа и на екосистемот на продуктивноста. На намалување на разновидноста во еден екосистем, толку повисок својата ранливост на штетници и болести.

Пакет на Зелената револуција го намали генетскиот диверзитет на две нивоа. Прво, го замени мешавини и ротации на култури како пченица, пченка, милети, пулсира и маслодајно семе со монокултури на пченица и ориз. Второ, воведениот пченица и ориз сорти дојде од многу тесен генетската основа. Од илјадници џуџе сорти одгледуваат од страна на експерти од областа, само три се на крајот се користи во Зелената револуција. На овој тесен и туѓо генетската основа на снабдувањето со храна на милиони се качен несигурна.

Зголемување на пестициди употреба

Поради нивната тесна генетската основа, HYV се инхерентно ранливи на големи штетници и болести. Како централен Рајс Институт за истражување, во Кутак, Индија, белешки од ориз: “Воведувањето на високо продуктивен сорти донесе забележлива промена во статусот на штетници како жолчно мушичка, кафеава цикадка, лист-папка, курва личинка, итн. Повеќето од високо-приносни сорти објавени досега се подложни на големи штетници со губење на култура на 30-100 проценти.”Дури и кога нови сорти се специјално одгледувани за отпорност на болести,” дефект во отпор може да се случи брзо и во некои видови случаи замена може да се бара на секои три години или така.”4 во Пенџаб, на различни ориз ПР 106, која во моментов е околу 80 проценти од областа на која се одгледува ориз, се смета отпорни на бела поддржани цикадка и матични гниење кога беше воведен во 1976 година оттогаш стана подложен на двете болести, во прилог на подлегнување на ориз лист-папка, гиспа, матични сонди и неколку други инсекти штетници.

Природните ранливоста на HYV на штетници се влошува од страна на други аспекти од пакетот за зелена револуција. Големи монокултурни обезбедува голем и често постојано лажат за штетници, претворајќи мали болести во епидемии; Покрај тоа, ѓубрива се најде на отпор пониски растенија на штетници. Резултатот е голем пораст во употребата на пестициди, само по себе создавајќи уште повеќе проблеми на штетници се должи на појавата на пестициди отпорни на штетници и намалување на природните проверки на популацијата од штетници.

На тој начин, “чудо” семето на Зелената револуција станаа механизми за одгледување на нови штетници и создавање на нови болести. Сепак, трошоците на пестициди или на одгледување на нови “отпорни” сорти никогаш не се сметаат како дел од “чудо” на новите семиња.

Ерозија на почвата

Низ вековите, плодноста на рамнините на индо-гангски сочувани се, преку третирање на почвата како жив систем, со почвата осиромашуваат култури ротира со градење на почвата мешунките. Дваесет години на “шеми за обука и едукација на земјоделците”, сепак, се трансформира во Пенџаб глифиптеригиди во ефикасен, ако не сака, “почва разбојник”.

Маргиналните земјиште или шуми се расчисти да се направи простор за експанзија на земјоделството; ротации биле напуштени; и земјоделските култури е сега се користи за одгледување на почвата осиромашуваат култури година по година-надвор. Од почетокот на Зелената револуција, површините под пченица, на пример, има речиси двојно се зголеми и на површините под ориз се зголеми за петпати. Во истиот период, областа под мешунките е намалена за половина. Денес, 84 отсто од Пенџаб е под оваа култура, наспроти 42 отсто за Индија како целина. Само четири проценти од Пенџаб сега е “шума”, повеќето од ова се насади на еукалиптус.5

Како резултат на таквите земјоделски интензивирање е “надолна спиралата на користење на земјоделско земјиште – од бобово стаблото на пченица да пустелија.”6 Отстранувањето на мешунките од сечење модели, на пример, го отстрани голем извор на слободни азот од почвата. Покрај тоа, новиот HYV намали понудата на сточна храна и органски ѓубрива на располагање на земјоделците. Традиционалните сорти на кинеска шеќерна трска даде шест фунти од слама акр за секоја фунта на жито. За разлика од модерната сорти ориз производство еквивалентен износ на жито и слама. Тоа придонесе за пораст на триесет пати на потрошувачката на ѓубриво во државата од почетокот на Зелената револуција.

Зголемена употреба на ѓубриво, сепак, не се компензира за прекумерна употреба на почвата. Високо-приносни сорти брзо осиромашуваат микронутриенти од почвата и хемиски ѓубрива (за разлика од органски ѓубрива кои содржат широк спектар на елементи во трагови) не може да се компензира за загубата. Микрохранливи недостатоци на цинк, железо, бакар, манган, магнезиум, молибден и бор на тој начин се честа појава. Во последните анкети, повеќе од половина од 8706 примероци од почвата на од Пенџаб изложени недостаток на цинк, намалување на приносите на оризот, пченицата и пченката до 3,9 тони по хектар.

Делумно како резултат на почвата недостатоци, продуктивноста на пченица и ориз се намали во многу области во Пенџаб, и покрај зголемување на нивото на примена на ѓубрива.

Недостиг на вода

Традиционално, наводнување се користи само во Пенџаб како осигурување во случај на уништување на посевите во време на суша. На нови семиња, сепак, треба интензивно наводнување како суштински инпут за приносите. Иако високо-приносни сорти на пченица може да даде повеќе од 40 проценти повеќе од традиционалните сорти, кои им се потребни околу три пати повеќе вода. Во однос на користењето на водата, според тоа, тие се помалку од половина продуктивни.7

Затоа, еден резултат на Зелената револуција е да се создаде конфликти околу намалувањето на водните ресурси. Каде култури се зависни од подземните води за наводнување, нивото на водата се намалува на околу стапка од една третина до половина метар годишно. Една неодамнешна анкета од страна на Дирекцијата Пенџаб на водните ресурси, покажа дека 60 од блокови развојот 118 во државата не може да се одржи било натамошно зголемување на бројот на цевка бунари.

На влијанието врз

Иако на Зелената револуција донесе првичната финансиска награди на голем број земјоделци, особено на попросперитетна, оние награди беа тесно поврзани со високите субвенции и поддршка цена. Таквите субвенции не може да се продолжи на неодредено време и земјоделците во Пенџаб сега се соочува со зголемување на задолженост. Навистина, има докази за пад на реалниот доход на земјоделците по хектар од 1978-79 година.

Зголемен интензитет на главниот град на разгорување – особено на потребата за купување на влезови – генерира нови нееднаквости меѓу оние кои можат да ја користат новата технологија профитабилно, и оние за кои тоа се претвори во инструмент за задржување. Малите фармери – кои сочинуваат речиси половина од земјоделското население – се особено тешко ги погоди. Една анкета спроведена во периодот од 1976 и 1978 година покажува дека домаќинствата малите земјоделци трчаа во просечен годишен дефицит од околу 1.500 рупии. Во периодот од 1970 и 1980 година, бројот на малите фарми во Пенџаб се намали за речиси една четвртина се должи на нивната “економска не-одржливост“.8

Главниот корисниците е поголем земјоделците и агрохемиски компании. Како селаните станаа се повеќе и повеќе зависи од “надвор од фармата” влезови, така што тие имаат се повеќе зависни од оние компании кои го контролираат влезови. HYV семиња се илустративни. За разлика од традиционалните високо продуктивен сорти кои еволуирале заедно со локалните екосистеми, HYV Зелената револуција мора да биде заменет често. По живот три до пет години во областа, тие стануваат подложни на болести и штетници. Застареност на местото на одржливост. И селанските станува зависен од трговците на семето (види рамка).

За понатамошна комерцијализација на семе е активно охрабруваат од страна на Светската банка, и покрај раширената отпорност од земјоделците кои сакаат да ги задржат и размена на семе меѓу себе, надвор од рамките на пазарот. Од 1969 година, Светската банка има направено четири кредити на Народната Семе проектот. Четвртиот по ред кредит-исплатени во 1988 година, беше посебно наменети за поттикнување на учеството на приватниот сектор, вклучувајќи и мултинационални корпорации, во производство на семе. Е неопходна ваквата инволвираност бидејќи “постојана побарувачка за семе не се прошири како што се очекуваше, ограничување на развојот на младата индустрија.”

Интензивно наводнување доведе до потребата за системи за складирање на големи, централизирање на контролата врз снабдувањето со вода и води кон двете локални и вода конфликти меѓу држави. И покрај низа договори за вода за делење меѓу Пенџаб, Раџастан и Харајана, постои зголемување на конфликтот во текот и на достапноста на вода и нејзиниот квалитет. Во Пенџаб, земјоделците се активно кампања за да се запре изградбата на-Јамуна Сатлз линк канал, кој ќе се Харајана вода за наводнување на 300.000 хектари за зелена револуција земјоделството, додека во Харајана, локалните политичари лобираат тешко за неговото завршување. Во 1986 година, гневен земјоделците во областа Ропар на Пенџаб, каде што започнува линк канал, речиси принудени на Одделот за наводнување да се откаже од работата на проектот. Во мај 1988 година, 30 работници биле убиени во еден од градилиштата.

Влошувањето многу од селаните во Пенџаб, кој во голема мера е составена од Сики, несомнено придонесоа за развој на Пенџаб национализам. Многу се жалат дека Пенџаб е третирана како колонија, со цел да се обезбеди евтини храна за урбаните елити на друго место во Индија. Претставник на земјоделско орган Пенџаб изјави во 1984 година:

“Во изминатите три години, се повеќе ги загубија парите од сеидбата сите наши култивирани област со пченица. Ние сме биле држени како заложници да се хранат со остатокот од Индија. Ние се утврди дека тоа ќе се промени.”

Втора револуција

Постојат две опции на располагање за да се излезе од кризата на производство на храна во Пенџаб. Една од нив е да се продолжи по патот на натамошно интензивирање; од друга е да се направи производство на храна, економски и еколошки одржливи, повторно, со намалување на влез трошоци. За жал, на индиската влада се чини дека имаат усвоено на поранешниот стратегија, обидувајќи се да ги реши проблемите на првата зелена револуција од започнувањето секунда. Стратегијата и реторика се исти; земјоделците се поттикнуваат да го замени “стари технологии” на првата револуција со нови биотехнологиите од секунда; и за замена на пченица и ориз одгледувани за домашна потрошувачка со овошје и зеленчук за извоз на пазарот. Производство на суровина храна е речиси се игнорира.

Како и првиот зелена револуција, а втората е да биде промовиран на ветувањето за “мир и просперитет”. Тоа е многу веројатно дека втората револуција не може да успее таму каде што прв успеа.


Оваа статија е извлечена од Насилството на Зелената револуција: еколошка деградација и политички конфликт во Пенџаб, книга објавена од Вандана Шива, Дебра Дан, 1989 година.

Вандана Шива е директор на Фондацијата за истражување за наука, технологија и природни ресурси политика, 105 Рајпур Роад, Дебра Дан, 248001 Индија. Нејзината најнова книга да биде објавена во Западот е Останете жив: Жените, екологија и развој (Zed, Лондон, 1989).

Референци

  1. Сваминатан М.С. Наука и освојување на глад, Concept, Делхи, 1983, стр. 409.
  2. Бејлисс-Смит Т.Б. и Ванмали С. “Зелената револуција на микро ниво” во Разбирање Зелена револуција, Cambridge University Press, 1984.
  3. Догра Б. Празни стомаци и спакувани магацини, Њу Делхи, 1984.
  4. CGIAR Интегративен извештај, Вашингтон, округот Колумбија, 1979.
  5. Канг Д.С. “Проблемите од животната средина на Зелената револуција, со фокус на Пенџаб, Индија” во Ричард Барретт (ед.) Меѓународни димензии на кризата на животната средина, Westview, Боулдер, Колорадо, 1982.
  6. Таму исто
  7. Таму исто
  8. Гилл С.С. “Контрадикција на Пенџаб модел на раст и барај алтернатива”, Економски и политички неделник, 15 октомври, 1988.
  9. Христијанската наука монитор, мај 1984, стр. 10.