октомври 6, 2016

JAVA Програма

Source: http://guyhaas.com/bfoit/itp/JavaProgram.html

ВОВЕД
Во оваа лекција ќе научите
1. она што го прави Java како голем хит со програмери,
2. она што на компоненти во светот на Java се,
3. како да се изгради Java апликација со одење преку процесот на “Уредување, состави, се изврши”.

ЗОШТО JAVA?
Java е програмски јазик изградена за возраста на интернет. Таа била изградена за свет во кој сè што има некој вид на електронска компонента: стерео системи, безжични телефони, автомобили, па дури и вашиот фрижидер, сите се на интернет. Овој свет е во право околу аголот.
Што е толку уникатно за Java кои ги движи своите брзи, широко прифаќање?
– Тоа е на располагање на повеќе уреди ширум светот од било кој друг јазик. Забележете дека велам уреди – не само компјутери. Java е во моментов се користи не само на супер-системи во претпријатието и персонални компјутери во канцеларијата и дома – тоа е, исто така, работи во мобилните телефони.
– Тоа е внимателно дизајнирана да се елиминираат многу од најчестите причини за програмерските грешки – багови. Java програми кои се компајлира грешка бесплатни имаат тенденција да работат! Силен пишување на податоци и целосна управување со меморијата се две карактеристики кои го прават тоа можно.
– Тоа овозможува безбеден начин на програми кои може да се изврши на интернет без да се грижат за нив инфицирање на вашиот систем со некои вирус или садење на тројански коњ.

ШТО Е JAVA ПРОГРАМА И КАКО ДА ГО ВКЛУЧАМ?
Ајде да погледнеме во она што го сочинува Java програма. Java програма е изграден со пишување (и упатување на веќе достапни) работи вика класи. Во наједноставен смисла, Java програма е еден куп на класи. Ќе се изгради барем една, со внесување на неговиот изворен код во датотека.

Работи што ќе влезат (текст) има многу специфична структура (синтакса) дека Java компајлерот очекува. Ќе се создаде Java програмскиот јазик датотеки со уредник, кој е достапен на вашиот компјутер. На компјутер работи на Windows, Wordpad или Notepad ќе работат само парична казна. На работна станица Sun, textedit е убав уредник.

Откако ќе имаат некои заврши Java изворниот код датотека, можете да го компајлирате. Java компајлерот се врти вашето досие полн со знаци во друг фајл кој содржи инструкции дека JVM (Java виртуелната машина) може да ги интерпретира, а “.class” датотека.

Слика 20.1

Java виртуелната машина ќе го преземе од тука. Постојат JVM за секој компјутер и оперативен систем, на пример компјутери кои работат на Windows, компјутери Sun Microsystems ‘трчање Solaris или Linux, мобилни телефони, итн… На JVM трае вашата “.class” датотека, товари дека во својата виртуелна меморија, линкови многу работи заедно, а потоа почнува толкување/извршување на програмата. За време на поврзувањето, својата класа датотека ќе биде во комбинација со другите класи, кои се дел од животната средина Java, на пример, java.awt.Canvas, java.lang.String, итн… Стандардни класи постои за да ви помогнеме да ги правите нештата како прикажување на текст на на екранот, се знаци чука на тастатура, за читање/запишување датотеки, приказ графика работи, комуникација преку Интернет,… И, тогаш, од него оди; вашата програма оживува.

Слика 20.2

А JAVA АПЛИКАЦИJА, НАШИОТ ПРВ!
Постојат два вида на Java програми: аплети и апликации. Вие ќе започнете со многу едноставна апликација.

Да се оди што треба да започне со работа на вашиот пат низ она што е познат како “Уредување, состави, Изврши” процес или циклус. Ова е нешто што ќе имаат тенденција да се направи повеќе и повеќе како што работат на вашиот Java програми. Оваа вежба ќе ви даде чувство за тоа како ќе се работи во животната средина Java. Да се направи тоа брзо и едноставно, ќе почнеме со она што е најкраток можен програма Java.

Напишете го следниов текст во вашиот компјутер, ставајќи го во датотека наречена “Hello.java”

class Hello
  {
   public static void main(String[] args)
   {
     System.out.println("Hello World!");   
   }
  } // end class Hello

Откако ќе го имаат во датотека во компјутер, проверете да се види дека тоа се совпаѓа со пример – знак за знак, горниот случај само кога на пример покажува горниот букви, истата интерпункција, итн… Кога мислите го, бидете сигурни да го зачувате текстот во датотеката: Hello.java.

Сега е време да се кандидира на Јava компајлер со датотеката “Hello.java” како влез. Ова ќе ви ја добиете вашата “Hello.class” датотека. Тип во:

javac Hello.java

Дали тоа се жалат? Дали го најдете грешка што сте ги пропуштиле? Ако е така, се врати во едиторот и споредба на вашиот текст со она што јас сум се предвидени. Компајлерот ви кажува бројот на линијата, што наиде на грешка на. Ова треба да помогне. Но, грешката може да биде на претходната линија премногу. Повторете го ова “Измени, состави” циклус додека не се добие на компајлерот да се откажат од се жалат.

Сега можете да го користите JVM да изврши вашата програма. Тип во:

java Hello

Известување дека не напишете “Јava Hello.class” и покрај тоа што мораше да се обезбеди целосна името на датотеката на компајлерот Јava. Јava виртуелната машина (JVM) презема и изгледа за Hello.class фајлот, дури и покрај тоа што се предвидени само името на класата Здраво, а не името на датотеката. Ако имате сè во ред, системот треба да одговорат со:

Hello World!

Кул … Само што влезе и егзекутирани вашиот прв Java апликација.

Сте користеле println команда во вашите програми jLogo премногу. Јас додадов оваа команда во подготовките за вашиот потег на Јava. Во стандардната Logo на командата print прави она што println jLogo. Но, во Јava, print не додадете нова линија карактер на излез – исто како и начинот на print дела во jLogo. Во Беркли Logo, командата type остава надвор на нова линија.

jLogo
команда
Logo
команда
Java
метод
Опис
  print   type   print  Прикажување на текст обезбедени како нејзиниот влез / аргумент.
  println   print   println  Прикажување на текст обезбедени како нејзиниот влез / аргумент, проследено со нова линија карактер.
Табела 20.1

Позанимавам, обидете се и двете методи.

 

СОВЕТИ

Една од најчестите грешки е мешање почетна карактер случај. Во Јava, случајот е важно. someThing не е исто што и something.

А името на class’, мора да одговара на името на датотеката што тоа е во. Јava изворен код ќе ги собере без при проблеми. Но, кога ќе се обидат да го изврши, JVM ќе се жалат дека не можат да најдат својата класа, чие име е името на датотеката.

Конечно, да се забележи дека командата на Јava компајлерот javac, се очекува целосна име на датотека вклучувајќи го и “.java” дел; но, java команда не ќе го прифати целосна име на датотека – се очекува да најдете некоја датотека со името ќе се определи, а завршува со “.class”