октомври 5, 2016

Прв Лесен Пристап до Меѓународните Клучни Ликови

Source: http://www.zisman.ca/keyboard/

од страна на Алан Зисман (C) 2001

ново: 2016 и некои работи се менуваат и некои работи не се – погледнете на: Windows 10, не го прават тоа лесно да се користат меѓународни знаци, но….

Многу корисници на англиски јазик имаат потреба за лесен пристап до акцентирани и други не-англиски знаци. Иако ова може да се направи од страна на учење на мал број на Alt + 0xxx kecode комбинации, или со користење на Windows Charmap галантерија, многу корисници на Windows може да најдете дека е корисно да се инсталира и да научат да се користи за поставување на Windows САД Меѓународниот тастатура.

Инсталирајте САД (Меѓународен) тастатура

Отворете го Control Panel, и да одат во иконата Keyboard. Кликнете на јазичето Language. Двоен-клик на English (United States) (или, со тоа изберено, кликнете на копчето Properties). Од паѓачката листа, изберете United States- International. Кликнете на OK.
(Можеби ќе треба да имаат вашиот Windows CD корисна како некои датотеки ќе бидат инсталирани).

Со помош на Меѓународната тастатура

На прв поглед, тастатурата ќе изгледа нормално. Сепак, може да се забележи дека неколку копчиња се чини, не да се направи нешто … Меѓутоа, ако притиснете на еден од тие клучеви проследено со некои букви, интересни работи се случуваат:

  • Циркумфлекс (Карактерот ^) … со Меѓународниот тастатура, го држите Shift + 6 (кој му дава на циркумфлекс), заедно со буквите еден или e произведува дека самогласка со циркумфлекс.
  • Символ  е произведен со пишување на еден знак за наводници ( ) проследено со писмо, е итн … резултатот е акцентиран самогласка.
  • Тилда – ова копче (обично до бројот 1– белешка што треба да го држите Shift) проследено со a или n произведува тој лик со тилда на врвот.
  • Знак Акута се произведени со користење на апостроф (на карактер без Shift под тилда– не е знак за наводници еден) проследено со а, е или i.
  • Умлаут: користење на знакот на наводници ( “) проследено со a, e, i итн за производство на овие две мали точки во текот на писмо (Благодарение на Адриени Махафи за да ми каже името на две точки, исто така познат како. “дијареза”).

Имајте на ум дека само ќе го добиете специјален знак, ако сте тип на комбинација на копчиња за писмо кое може да се користи еден од оние ликови … ако го напишете контракција како isn’t, на пример, нема да се заокружи со една символ  во текот на буквата t.

Но, што ако навистина сакате да се добие лик на клавишу– единечни или двојни наводници, на пример? За да го направите тоа, притиснете го копчето проследено со тастерот јаз. Ова може да биде малку болка кога се пали фраза во наводници.

Друг начин…

Алтернативно, држење на десното копче Alt на тастатурата или Ctrl + Alt во исто време, заедно со голем број на букви на тастатурата, и ќе добиете алтернатива (често се акцентирани) карактер како што е прикажано на следнава илустрација. (Илустрација скенирани од Windows 95 тајни од

US International Keyboard Alt-key layout

 

 

 

Брајан Ливингстон и Дејвид Штрауб (1995, IDG Books, стр. 501)

Корисен страница за внесување Определување и меѓународни клучни ликови во Mac и Windows може да се најдат на: http://lrcnt.fas.harvard.edu/Resources/Documentation/accents.htm

Коментар (јули 2011 година): ослободување на Apple Mac OS X 10.7 Lion го прави лесен за да додадете меѓународни знаци на Mac. (Видете ја оваа статија). Во него се истакнува:

“Windows е неуредна и е во спротивност кога ќе сакаат да влезат акцентирани знаци.” Можете да изберете на United States-International “за распоред на тастатура во аплетот на тастатура во Windows Control Panel, кој ви овозможува да (на пример) да го притиснете копчето за наводници, тогаш “u” да се добие u-умлаут. се разбира, ова е различно од начинот вградени во Microsoft Word (со било тастатура), во која ќе притиснете Ctrl-наводници, а потоа “u” да се добие u-умлаут. најдобар систем за внесување на акцентирани знаци во Windows е програма со отворен код AllChars, на располагање од http://sourceforge.net/projects/allchars/, кој се користи во право копчето Ctrl, проследено со интуитивен пар ликови, создаде акцентирани знаци на целиот систем. Или пак само да се купи Mac. “

Алан Зисман е Ванкувер просветител, писател, и компјутерски специјалист. Тој може да се постигне на E-mail Алан