септември 30, 2016

Фосилните Цвеќиња се Докаже да Биде Плодно Поле

Source: http://www.uchicago.edu/features/20081208_crane/

Sir Peter Crane

На Стив Копес
Фото од Лојд ДеГрейн

Кога Сер Питер Крејн започна својата кариера како палеонтолог во почетокот на 1980 година, тој беше еден од ретките луѓе кои се фокусираа на фосилни цвеќиња. Тие ретко се зачувани, или па отиде на конвенционалната мудрост. Но Крејн и колега Друго Мари Friis научиле да ги подушвам.

“Ние се појавија прекрасно богата и прекрасно зачувани цвеќиња, кои се осветлени од раната историја на цвеќе и цветни растенија во начинот на кој ќе беше претходно незамисливи”.
-Сер Питер Крејн
“Ние се појавија прекрасно богата и прекрасно зачувани цвеќиња, кои се осветлени од раната историја на цвеќе и цветни растенија во начинот на кој ќе беше претходно незамисливи”, рече Крејн, Џон Саливан и Марион универзитетски професор во геофизичка науки и на Колеџот .

Фрис ја отвори првата парцела на нови плодна почва со нејзиното откритие на збирот од 80 милиони години стар фосил цвеќиња во јужниот дел на Шведска. Сега Фрис, кран и други се појавија слични troves на фосилни цвеќиња во целиот свет, вклучувајќи ги и Казахстан, Централна Европа, па дури и Антарктикот. “И фосили може да биде доста богата”, рече Крејн. “Може да се буквално илјадници цвеќиња од добар примерок.”

Повеќето од овие примероци се мали, не повеќе од половина инч долго, но со исклучителни детали. “Тие се зачувани како јаглен формирана во античките шумските пожари”, рече Крејн. “Јаглен се многу отпорни, и има многу од него во фосилните остатоци. Проблемот е во тоа е прилично кршливи. “Како резултат на тоа, добро сочувани збирови на фосилни цвеќиња најверојатно биле изгорени во близина на мал канал или езерце, во која тие беа нежно мијат, а потоа закопани во седиментите. Трикот за палеонтолозите: најдете антички седименти кои се плитко закопани.

“Ако тие биле длабоко закопани, отфрлено, и подложен на притисок, тогаш овој вид на фосилни материјал не се случува да дојде преку”, рече Крејн.

Милениуми на насочуваат раст

Крејн и Friis исполнети како што дипломирани студенти во доцните 1970-ти и почна да соработува во 1985 година, кога и на Универзитетот на Бил Chaloner Лондон ко-уредник книга за еволуцијата цветни растенија и нејзините биолошки последици; тоа беше резултат на симпозиум на тема.

Во подоцнежните заеднички истражувања, Крејн и Фрис, сега професор на Paleobotany во Шведскиот музеј на природна историја, следи одредување на депозитите на фосилни цвеќиња (скриеносеменици) во источниот дел на Северна Америка и централна Португалија. примероци на карпи тие собрани се околу 120 милиони години, но не и многу повеќе консолидирани од денешна кал.

Во лабораторијата се впие седименти во вода, сито од јаглен, го чисти во киселини, сортирање преку неа и со оптички микроскоп, потоа одберам најинтересните изглед фосили за подетално испитување под микроскоп скенирање на електрони.

“Материјалот е значајно за обезбедување богати збирови на мали, три-димензионални сочувани цвеќе од најраните фази на скриеносемени диверзификација”, рече Фриис. “Во моментов овие две области се единствените места кои ги дадоа овој вид на фосилни од карпите на овој стар”.

Фосилите от Крејн и Фрис, заедно со долгогодишниот соработник Кај Педерсен на Универзитетот во Архус во Данска, за реконструкција на репродуктивни биологија и еволутивната историја од најраните скриеносемените растенија. Во комбинација со податоците од полен од други локации, “материјалната многу јасно покажува дека првата голема диференцијација на скриеносемените растенија се одржа во текот на еден релативно краток временски период во текот на раните креда”, рече таа.

Кога цветни растенија прв пат се појави пред околу 120 милиони години, тие се релативно ретки и се прикажани ограничен разновидност. “До кога ќе се дојде до 80 милиони години, има речиси ништо, но цветни растенија, и таму е огромен различноста”, рече Крејн. “И тоа разновидност продолжи да се изгради и оттогаш.”

Фабриката “КТ-скен”

Детали за облоги околу семето се важни за разликување на семето на цветни растенија од тие други видови на семе растенија. Семето на повеќето семе растенија имаат еден со површина од околу нив, она што ботаничари се јавите на integument, објасни Крејн. Но, се чини скриеносемени обично имаат по две такви облоги.

“Еден од клучните прашања е, како се што се случило?”, Рече тој. Во 1985 година, Крејн објави хартија истакнување неколку не-скриеносемени семе растенија кои се чини дека да се имаат две облоги.

Најоптимистичките интерпретација на податоците кран: “Ова е група на растенија кои добија дел од патот за да се биде скриеносемени, но не сите од патот”, рече тој. Но Крејн го сврте вниманието на други проекти, како и неговото толкување освои и малку поддршка.

толкување кран сега е стекнување на мода, делумно поради обновениот интерес во еволутивната историја на растенија поттикнати од примена на молекуларни податоци, а делумно затоа што на ново истражување техника која Фрис, Крејн, и нивните колеги почнаа да го експлоатира.

Во хартија природата на ноември 2007 година, Крејн, Фрис, како и нивните колеги ја опиша нивната примена на синкротрон зрачење со проучувањето на фабриката фосили. Техниката вклучува озрачување фабрика примероци со силен зрак на Х-зраци за да се произведе еден вид на CT-скен на предметот.

“Ова ви овозможува да го фати, а потоа да се визуелизира во три димензии, сите внатрешни структури на овој каркоалифайд фосилни материјал”, рече Крејн. Оваа техника е токму она што Крејн потребни за да се потврди неговиот сомнеж дека некои не-скриеносемени семе растенија се развива двојно облоги семе. “Ние сме сега сосема извесно дека неколку клучни групи на семе растенија имаат два семе облоги,” рече тој. “Останува да се види е нивното значење во однос на оние на цветни растенија.”

“Јас навистина не се грижат премногу за тоа како тоа функционира”, рече Крејн. “Но, јас не мислам дека ние сме сега доби нешто што навистина треба да се објасни.”