септември 14, 2016

Неутрино Збег Спектер и Физика

Source: http://www.astro.princeton.edu/~burrows/tbp/tbp.html

Складиштето на теоретска Спектрален модели и сродните Филмови:
Извадок од Збег хартија Шок во Основни колапс супернови и Neutrino потпишување од Тод Томпсон, Адам Бароус, и Фил Пинто (2002):

Ви ги претставуваме резултатите од динамички модели на јадрото колапс супернови во една просторна димензија и со користење на ново-развиена Болцман неутрино зрачење транспорт алгоритам, во комбинација со Њутн Lagrangean хидродинамика и конзистентна со висока густина нуклеарната равенка на државата. методот на транспорт е мулти-група вработува техника Feautrier, користи пристап на тангентата-зраци да се реши агли, е имплицитно во времето, и е од втор ред точни во вселената. Ние се фокусира на шок Збег и следете ги динамичната еволуција на јадрата на 11 соларна маса, 15 соларна маса, а 20 соларна маса предци преку колапс и првиот 250 милисекунди по отскокнување. рафал шок Збег е настан на сигналот во еволуцијата јадрото колапс, е најсветлата феномен во астрофизиката, и во голема мера е одговорен за почетна debilitation и стагнација на шок отскокнување. Како таков, неговото откривање и карактеризација би можел да тестира на основните аспекти на тековната парадигма колапс / супернова. Ние ги испита ефектите на спектарот појавни неутрино, светлината криви, и мешавина на видови (особено во првите пост-отскокнување епоха) на вештачки промени транспарентноста, бројот на енергетски групи, слабата корекции магнетизам / одвратна, Нуклеон-Нуклеон bremsstrahlung, неутрино-електрон расејување и компресибилност на нуклеарно прашање. Исто така, ви го претставуваме првиот поглед со висока резолуција на аголна дистрибуција на полето на неутрино зрачење и во полу-транспарентен режим и во голема радиуси и да се истражуваат точноста со која нашиот метод тангента-ray следи бесплатно ширење на пулсот на зрачење во близина на вакуум. Конечно, ќе се свитка појавни неутрино спектри со ефикасноста и процеси за откривање за избор на модерни подземни неутрино опсерватории и тврдат дека брзо електрони неутрино Збег пукна од следниот галактичка супернова во принцип е да се набљудуваат и корисно дијагностика на основните колапс / супернова однесување . Иако ние не сме во оваа студија се фокусира на механизмот на супернова по себе, нашите симулации поддршка на теоретски заклучок (веќе постигнат од страна на другите) кои сферични (1D) супернови не експлодираат кога се вработени добар физика и транспорт методи. За повеќе информации за оваа работа ве молиме да се чувствуваат слободни да не контактирате Тод Томпсон ([email protected]) или Адам Бароус ([email protected]) во својата погодност. (Кликнете тука за PostScript верзија на хартија).
________________________________________
Кликни тука за датотеката со 11 соларна маса на податоци со Spectra во различни времиња:
Кликни тука за датотеката со 15 соларна маса на податоци со Spectra во различни времиња:
Кликни тука за датотеката со 20 соларна маса на податоци со Spectra во различни времиња:
Опис на податочни фајлови: Во овие датотеки се 11, 15, и 20 соларна маса јадрото колапс неутрино спектарот пред и по отскокнување земени од астро-ph / 0.211.194 од страна на Томпсон, Бароус, и Пинто (2002). Во фокусот на оваа студија е на шок Збег и неутрино потпис. Ова е најголем динамички фаза на еволуција јадрото колапс. Првата колона е energy_electron.type (MeV), втората колона е спектарот сјајност (1054 ergs / s / MeV), а третата / четврта и петта / шестата колони се соодветните податоци за видовите анти-електрон и вкупниот за mU / тау (и анти-mu / Tau) видови, соодветно. Време во секунди се дадени во горниот лев агол на соодветниот блок од податоци.
________________________________________
Избор на соодветни Филмови / парцели:
Состав на филм
Сјајност Профил Еволуција
Neutrino Spectra наспроти времето
Композитен Електронско неутрино Спектрален Парцел