јуни 7, 2016

Емануел Голдберг, 1881-1970: Пионер на информатичката наука.

Source: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/goldberg.html

Емануел Голдберг е роден во Москва, Русија, во 1881 година, хемичар, пронаоѓач и индустријалец кој придонесе за речиси сите аспекти на слики технологија во првата половина на дваесеттиот век: фотографска sensitometry, reprographics, стандардизирани брзини филм, боја печатење (моаре ефект), антенски фотографија, екстремни microphotography (microdots), оптика, дизајн камера (со Contax), важно, рачни Kinamo фото апарат од почетокот, и почетокот на телевизија технологија. Тој го доби својот докторат од Институтот Вилхелм Ostwald во Лајпциг во 1906 година.
На “Голдберг состојба” е принципот на дизајн за фотографија и филм звук песни.
Во 1933 година, кога шеф на најголемиот светски фирма камера, Zeiss ИКОН во Дрезден, Германија, тој беше киднапиран од страна на нацистите и исчезна во заборав. Всушност, тој отиде најнапред во Париз, а потоа во Тел Авив, каде што отвори работилница прецизни инструменти, кој стана еден од главните израелската фирма, Ел-op. (PФото: Голдберг во работилница, 1943). Тој почина во Тел Авив во 1970 година.
Во 1931 година тој ја покажа во Дрезден, Лондон и Париз “статистички машина” што во комбинација фотоелемент, кола, и микрофилм за пронаоѓање на документите. (Опис). Неговиот труд за тоа беше очигледно за последен пат ги наведе во 1938 година Vannevar Буш се обиде да изгради слични машина во 1938-1940, нарекувајќи го Микрофилм Рапид менувачот. фантазијата на Буш за тоа што може да се направи таква машина “, како што може да мислам”, стана познат. Голдберг и неговата машина беа заборавени. (Член на Голдберг, Буш и преземање).
Голдберг живееле во далечните светови во возбудливи времиња: Царска Русија; Кралството Саксонија; Вајмарската Република; Палестина во рамките на мандатот. Тој не се сеќаваат многу, дури и на своите деца; евиденцијата од неговите фирми биле уништени за време на бомбардирањето (Дрезден) и поплави (Израел); неговите дела често се нејасни германски публикации; го изгоре поголемиот дел од својот документи. Неговите наследници (нацистите и комунистите) не ги почитува еврејските капиталистите. Некои придонеси во Израел се уште се класифицирани. Избрани читање:

– Објаснување модел на пребарување Голдберг моторот ( “Статистичко машинско”) во Хамбург Универзитетот за применети науки извештај фотографии.
– Биографија: Емануел Голдберг и неговата машина на знаење: Информации, инвенција, и политичките сили, од страна на Мајкл Бакленд. (Библиотеки Неограничен, 2006). Види http://lu.com/showbook.cfm?isbn=0313313326. Исто така, дополнувања, корекции, and коментарите.
– Германското издание на тема: Vom Mikrofilm zur Wissensmaschine: Емануел Голдберг zwischen Medientechnik und Politik. Avinus Verlag, Берлин, 2010 година ISBN 978-3-86938-015-5. Link. Прегледот на книга.
– Видео на Ars Electronica фестивал 2013 предавање на Голдберг.
– Роберт-Лутер-Штифтунг Емануел награда Голдберг.
– Леиф Allendorf видео: Емануел Голдберг oder умре Suchmaschine фон 1931 година, 2011 година http://vimeo.com/31247562.
– С. Gilgenkrantz. Величественост перипетии et de deux Grandes compagnies d’optique алеманда. III. Zeiss ИКОН et l’елиминирање на Слоновата Емануел Голдберг. M / S: медицина / науки: Ревија Internationale des науки biomédicales том 27, број 5 (Мај 2011): 541-545.
– М. Бакленд. Ивенс, Голдберг и Kinamo. Списание Ивенс. Европската фондација Јорис Ивенс, бр 14-15 (јули 2009): 16-20. pdf.
– М. Бакленд. фото апарат на Kinamo. Zeiss Historica: весник на Zeiss Historica општество 30, бр. 1 (пролет 2009): 5-10.
– Википедија влез во en.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Goldberg.
– Голдберг филмска програма, кино Арсенал, Берлин, 9 март, 2009 година; исто така, 11-ти Дрезднер Schmalfilmtag, Дрезден, 23 Јануари 2010 Ралф Форстер: На Kinamo приказна, делови 1 и 2.
– М. Бакленд, камерата Kinamo, Емануел Голдберг, и Јорис Ивенс. 20 филмската историја, не, 1 (2008): 49-58. Text.   Preprint.
– М. Бакленд. Историја, наследство, и минатото: Случајот на Емануел Голдберг.(CHF конференција, 2002).
– М. Бакленд. Емануел Голдберг, 1881-1970: Ајн Lebensbild.(Auf Deutsch).
– М. Бакленд. Емануел Голдберг, електронски документ пронаоѓање и Vannevar Буш Memex. Списанието на Американското друштво за информатички науки 43 (1992): 284-94.
– М. Бакленд. На културен и интелектуален контекст на европската документација во почетокот на дваесеттиот век. Поглавје 2, стр 44-57, во: европскиот модернизам и информатичко општество: информирање на сегашноста, разбирање на минатото, ед. В. Бојд Rayward. Алдершот, Велика Британија: Ешгејт, 2007 pdf.
– Е. Голдберг. Пронаоѓање проблем во фотографијата (1932). Превод и белешки од страна на М. Бакленд. Списанието на Американското друштво за информатички науки 43 (1992): 295-298.
– М. Бакленд. Zeiss ИКОН и телевизија: Fernseh АГ. Zeiss Historica 17 (1995): 17-19.
– М. Бакленд. Zeiss ИКОН е “Статистички машина“. Zeiss Historica 17 (1995): 6-7.
– За компаниите Zeiss видите веб-сајтот на Zeiss Historica општество www.zeisshistorica.org