јуни 3, 2016

Spam или не Cпам – Tоа е Прашањето

Source: http://www.zisman.ca/blog/2014-08-24%20Spam.html

Од страна на Алан Zisman © 24 август 2014 година – исто така објавени во Колумбија весник, септември 2014 издание.

На читањето својот некролог, Марк Твен е славно изјави дека се пошегува, “Извештаите на мојата смрт се во голема мера претерани.”

Некролози на e-mail се чини дека редовно се појавуваат – со слични точност. Иако многумина од нас ги користат услугите за социјално вмрежување како Фејсбук за голем дел од нашата комуникација – и во јавниот и (повеќе или помалку) приватни, повеќето од нас, исто така, има е-мејл сандачиња кои се чини дека да се пополни со непрочитани пораки на редовна основа.

Пред неколку години голем дел од тој пошта може да се состои од реклами, ветувајќи дека ќе се зголеми на разни делови од телото или за лекови ветува дека ќе се подобри сексуални перформанси, се-ons од наводни жени на соборениот диктатор ветувајќи удел во богатство и лажни известувања од банки ќе побара од вас да се “кликнете овде” да ја смените вашата лозинка. Спам, фишинг шеми и malware-пораки се уште е таму – но во повеќето случаи тие се скриени од страна на повеќе моќни спам филтри идентификување на нив пред да го направи тоа на нашите е-мејл сандачиња.

Но не секогаш. Спам филтри се многу подобрени, но тие не се совршени.

Мојата сопруга, на пример, неодамна ми покажа еден пар на пораките кои таа би добиле, секој гледа како да е од Yahoo, нејзиниот е-мејл услуги, секој кажал дека, освен ако таа кликнува на копчето во телото на пораката сметка ќе бидат откажани.

Се сомнева дека тие се лажни – но како да се каже за сигурни?

Отворање на една од пораките, покажувам на глувчето на името на испраќачот “Јаху услуги” на врвот. По неколку секунди, e-mail адреса за да ја испратите пораката појави: “[email protected] Хм. не изгледа како е-мејл адреса на Yahoo.

Лебди на глувчето врз копчето (без кликнување на него) предизвика веб адреса да бидат прикажани, овој пат во долниот лев агол на прозорецот на интернет пребарувачот. Оваа адреса немаа “yahoo.com” како дел од тоа – но наместо да заврши со yahoo.com или yahoo.ca, тоа беше во средината на многу подолго адреса, нешто како –

http://104.151.219.102/?jevi=go&yahoo.com=YXRoZW5hd29uZzAuMEBnbWFpbC5jb20=&id=YWxhbkB6aXNtYW4uY2E=&gifura=YWxhbg==

Лажен.

Неколку работи кои треба да бидат свесни за:

Во принцип, да бидеме претпазливи на било предупредување e-mail порака на проблеми со сметка, особено ако тие сакаат да кликнете да ги преземете нешто или кликнете за да оди некаде и да ги пополните формулар. Финансиските институции особено никогаш нема да биде виден на овој начин. Ако тоа е измама или ќе биде обид да се појават или да киднапираат вашиот компјутер или да се да се обезбеди валидна најава име и лозинка.

Лебдиш на глувчето (без кликнување) околу имињата на е-пошта испраќачите и над врските или копчињата во телото на пораки – ова често ќе се прикаже на вистинска адреса или локација на врската. Гледај внимателно – текстот може да го содржи името сте очекуваме вградени во многу повеќе.
Ако сеуште не сте сигурни, обратете се на услугата директно преку нивниот веб-сајт.

Можеби ќе треба да кликнете на менито Поглед на твојот веб пребарувач и да се одлучат да се покаже Статусна лента (или нешто слично), ако ништо не се појавува кога ќе лебдат курсорот на глувчето над осомничениот врска или копче. И не трудете се тоа на паметен телефон или таблета. Отворете осомничениот е-мејл порака на десктоп или лаптоп компјутер, наместо.

Како што видовме, некои лажни пораки успее да избегне плаќање на спам филтер и се појави во нашата поштенските кутии. Спротивното се случува – од време на време кои важат пораки завршуваат се погрешно идентификувани како спам, а не се појавуваат во нашите поштенските кутии. Така, тоа е вреди да се погледнеме во папката вашата e-mail спам е редовно.

Во мојата Gmail сметка, пораки од голем број на билтенот сум се регистрираа за редовно завршува тука – во повеќето случаи пораки се обидува да ми продаде нешто: Groupon, eBay и Expedia, на пример. Но, дури и поштата која не е продажбата на теренот може да заврши таму – билтен Car2Go е често добива обележана како спам, јас се наоѓам. Понекогаш – поретко – има дури лична порака или нешто важно бев чека.

генерално може да се движи индивидуални пораки од спам назад во Inbox. Но, тоа нема да помогне во одржување на следната порака од тој испраќачот да бидат означени како spam. Во многу случаи, сепак, може да “белата листа” на испраќачот – кажува вашата e-mail сервис кој mail од кои испраќачот не е спам.

Кога ќе се најде порака дека не треба да бидат означени како spam да ја преместите во вашиот Inbox. Потоа копирајте адресата на испраќачот на таблата со исечоци. потоа:

*Ако користите Gmail, кликнете на свртен надолу стрелка на десната крајот на полето за пребарување на врвот на прозорецот на Gmail. Вметни или пиши адреса на испраќачот во полето Од:. Кликнете на “Креирај филтер со оваа пребарување. Во следната страница, изберете “Никогаш не се испрати во спам”, а потоа кликнете на Креирај.
*Ако користите Yahoo Mail, кликнете на Options во горниот десен агол и изберете Опции Mail. Одбери филтри и кликнете на копчето Додај. Вметни или пиши адреса на испраќачот во Од: и изберете го претпочитаниот дестинација (веројатно вашиот Inbox).
*Outlook корисниците да изберете менито Actions потоа Junk E-mail изберете Опции Junk E-mail. Одете на ливчето на безбедни испраќачи – кликнете Add и ставете или внесете e-mail адреса.

Повторете го истото за секој испраќачот чии пораки се погрешно етикетирани како спам.

Барем ако сакате да ги видите овие пораки!

Еден пријател испрати е-мејл тој би добил proporting да биде од Канадската агенција за приходи (еквивалент на американските служби за читателите јужно од границата). Тој ветува враќање на данок и сите од него било побарано да ја направам е да кликнете на линкот – текстот за врската направи да изгледа како тоа се случува на веб страната CRA … но се погледне на парична казна печати во долниот лев агол на фаќање на екранот кога ќе ги споделите со нашите глувчето покажувачот лебдиш во текот на врската …

Not the CRA!