мај 31, 2016

Инсталирање на Ubuntu на VirtualBox

Source: http://henricasanova.github.io/VirtualBoxUbuntuHowTo.html

Општи услови

Ги инструкциите подолу за да се обезбеди лесен чекори, кои студенти се користи успешно да го инсталирате VirtualBox и Ubuntu во VirtualBox за целите на наставата. Сепак, голем број на информации се достапни на интернет и Google е вашиот пријател. За се што сум опишувајќи тука има on-line консултации, форуми, видео вежби, чекор-по-чекор водичи, walkthroughs, ти-име-тоа. Значи, ако нешто не функционира, направи свој истражување пред прогласување пораз.

Креирање на Ubuntu В.М.

Тоа се чекори што јас следи за да го инсталирате Ubuntu на VirtualBox на мојот Интел-базирани MacBook Pro лаптоп, со користење на Oracle В.М. VirtualBox Manager 5.0.4 r102546.
Ве молиме пратете фидбек, ако имате предлози за подобрување на ова. Јас не се создаде виртуелна машина за живеење.

1.Преземање на Ubuntu ISO слика од тука (на пример, “работна површина” верзија). Зачувај го ISO фајлови (наречена Ubuntu-X.Y десктоп-i386.iso за Ubuntu верзија X.Y) некаде на вашата машина.
2.VirtualBox преземете од веб-страницата на VirtualBox.
Очигледно ќе треба да изберете верзијата за свој домаќин оперативен систем (гостин оперативен систем ќе биде Ubuntu)
3.Инсталирате VirtualBox користење на лесно инсталерот чекор-по-чекор
Погледнете го упатството VirtualBox за сите детали. (Јас всушност никогаш не погледна во него, бидејќи сè е толку интуитивен.)
4.Започнете VirtualBox со двојно кликнување на неговата икона или што и да правите на вашиот оперативен систем за да започнете инсталирана апликација.
5.Кликнете на “Нова” сина икона сонцето гледајќи во VirtualBox GUI да се создаде нов В.М., и да почне следејќи ги упатствата. Тие се многу детални и очигледен, но јас детали моите чекори подолу.
6.Изберете име за вашиот В.М. (јас го користам нешто како “Ubuntu_VBox”).
7.Изберете “Linux” и “Убунту (64-bit)” за менијата на оперативниот систем и верзијата (инсталерот е доволно паметен да се направи ова автоматски ако го вашето име В.М. содржи зборот “Убунту”). Кликнете “Продолжи”.
8.На следниот панел, изберете големина на RAM меморија за вашиот В.М.. Стандардно треба да биде во ред, но со оглед на големината на RAM меморија, овие денови, најверојатно, ќе може да ги 1GiB (1024 MIB), за разлика од препорачаната големина. Кликнете “Продолжи”.
9.На следниот панел, изберете “Креирај виртуелен хард диск сега” опција.
10.На следниот панел ( “хард диск тип на датотека”) можете да ја напушти стандардно поставување непроменета и кликнете на “Продолжи”.
11.На следниот панел, изберете “Динамички доделени” (најверојатно најдобриот избор освен ако не сте по перформанси).
12.На следниот панел, наведете каде што сакате датотека што содржи простор на дискот на вашиот нов В.М. да се наоѓа. Јас секогаш се користи стандардното. Кликнете на копчето “Креирај”.
13.Откако ќе заврши создавање на хард дискот, вашиот В.М. пример ќе се појави на левиот панел од главните VirtualBox панел “исклучен”. Десниот панел прикажува информации за тој случај. Двоен-клик на пример В.М. покажа на левиот панел. Ова ќе pop-up прозорец и објаснува со вас за “фаќање на глувчето”. Во суштина, ако кликнете на прозорецот за водење В.М. на глувчето ќе се заглавени таму и треба да ја погоди клучна за враќање на вашите “вистински” глувчето. Прочитајте ги инструкциите во дијалог прозорецот, тие се многу јасни.
14.Новата комисија се појавува. Поставување на патека (користејќи го истражувачот на датотеки thingy) за да сликата на ISO Ubuntu сте ги преземале во Чекор # 1. Кликнете на “Start”.
15.Во овој момент сте влезат во конфигурацијата на Ubuntu (сетете се дека вашиот глушец можат да бидат заробени и објавен со притискање на едно копче.) Може да видите некои порака за грешка за BIOS-от, но всушност тоа е само предупредување, па само го игнорира. Ако сте го инсталирале Убунту пред, сега знам што да правам. Ако не, се продолжи читањето.
16.Ги инструкциите подолу за да варира со секоја порака на Ubuntu, и јас сум премногу мрзливи да се ажурира на сето тоа.
17.Кликнете на “Install Ubuntu” и продолжи. Избирање на “Преземи ажурирања, додека инсталирањето” е добра идеја. Кликнете на “Продолжи”, а потоа кликнете “Инсталирај сега”, по избирање дека тоа е во ред да се избрише диск и да ја инсталирате Убунту (ова е виртуелен диск, па не паника). Ако сакате да го прилагодите вашиот партиции, го направи тоа (постојат многу on-line консултации за тоа).
18.Инсталацијата ќе потрае некое време, но вие треба да видите некои се движат Ubuntu прогрес бар. По начинот на кој ќе биде побарано неколку едноставни прашања кои треба да се одговори (временска зона, тастатура и др), како и што се вашето име, името на домаќинот, корисничко име и лозинка. Овие се за машината Ubuntu, исто како и на вистински систем што сакате да го инсталирате. Изберете ги опциите за безбедност го сакате (можете да се вратиш на внесување на лозинка, можете да ги криптирате вашите В.М. хард диск, итн.) Ова, најверојатно, не е важно многу за целта на курсот, но тоа е до вас, особено ако планирате за користење на В.М. пример за широк спектар на цели.
19.Кога сите датотеки се симнати / инсталиран, што може да потрае некое време, ќе треба да кликнете на “Рестартирај”. Ќе треба да притиснете Enter за да се одговори на прашањето за исфрлање диск во еден момент (само притиснете Enter) и може да се види некои шифрирани пораки кои може да се игнорира, најверојатно (работи за IO уреди). Ако работите се замрзнати, не се плашат. Само затвори Ubuntu прозорецот, и одберете ја опцијата “Изгаси”. Потоа со двоен клик на вашиот В.М. во главниот прозорец VirtualBox повторно (лева страна). Ubuntu треба да почне веднаш во нов прозорец.
20.Ти си сега “во” Ubuntu. интерфејс Ubuntu се развива и се менува редовно. Менаџерот на пакети, најверојатно, ќе се појави, а тоа е добра идеја да се ажурира пакети. Она што јас обично го прават, тогаш е да се најде начин да се започне терминал (на пример, школка), а потоа сум златни. Во Ubuntu 15.04 десктоп Го направив ова со кликање на копчето за пребарување виолетова / вител во горниот лев агол на обвинителна клупа и бараа стринг “Терминал”. тогаш јас влечеше икона Терминал излез на обвинителна клупа на лево, и надвор и да одам.

Инсталирање на “гости Зголемувања”

VirtualBox ви овозможува да инсталирате дополнителни работи наречена “гости дополнувања”, кои се во основа групи на алатки и драјвери за уредот што ќе го подобри употребливост (на пример, поголем прозорец!). Можете апсолутно треба да ги инсталирате следниве следните неколку чекори (инспириран од оваа страница):

1.Една вашите В.М. пример е вклучен, кликнете на “уреди” опаѓачкото мени на VirtualBox и изберете “Вметни Зголемувања гости CD сликата …” опција, и кликнете на “Стартувај” за да потврдите дека сакате да го направите тоа. Потоа се идентификувате со внесување на лозинката (што е, на лозинка за вашиот кориснички профил на вашиот Ubuntu В.М.). Терминал ќе се отвори и да покаже напредок и на крајот го поттикнува да “Притиснете RETURN за да го затворите овој прозорец …”. (Ова се користи за да се биде многу покомплицирано во претходните верзии на Виртуелна кутија.)
2.Тоа е тоа. Сега исклучување исклучите вашиот В.М. (со кликнување на иконата за исклучување во горниот десен агол на десктоп Ubuntu) и рестартирајте од главниот прозорец VirtualBox. Покрај тоа гости треба да се инсталира. Ова овозможува на сите видови на подобрена ергономија (на пример, промена на големината на прозорецот).

Креирање на споделена папка

Еден многу удобен функција на VirtualBox е тоа што ви овозможува да ги споделат папка помеѓу вашиот домаќин (односно, оригиналниот оперативен систем) и вашите гости (на пример, Вашиот Ubuntu В.М. пример). Креирање на споделена папка, која може да се направи само откако сте го инсталирале на Зголемувања Гостин (види погоре) се врши во следниве чекори:
1.Во “Уреди” опаѓачкото мени на VirtualBox (еднаш вашиот В.М. пример е трчање), изберете “споделени папки …”, а потоа изберете “… Муабет Папки Settings” ставка. Ова ќе се појави мал прозорец. Има сина икона со зелена плус знак на десната рака за да додадете нова споделена папка. Кликнете на оваа икона.
2.Сега имате нов прозорец. Како “патеката на папката”, изберете патека до директориумот на хост што сакате видливи од вашиот гостин. Треба да се создаде директориумот на вашиот домаќин систем, некаде дека е погодно, со разумен име (на пример, “MySharedFolder”). Со користење на паѓачкото мени за “патеката на папката” и кликнете на “други …” можете да се движите вашиот домаќин фајл системот и кликнете на папката. потоа се внеси име за споделена папка. Ова е името што ќе биде видливо од гости (на пример, Вашиот Ubuntu В.М. пример). Ајде да го користат истото име на папка “MySharedFolder”. Конечно, изберете “Авто-приклучок” и “направи трајна” опции во pop-up. Ќе видите вашиот заеднички папка се појавуваат во рамките на “машина папки” оди во pop-up. Конечно, кликнете “OK”.
3.Рестартирајте го вашиот В.М. пример (со кликнување на иконата “исклучување” во горниот десен агол на прозорецот Вашиот Ubuntu), и рестартирајте од главниот прозорец VirtualBox.
4.Откако вашиот В.М. пример ќе се престартува и сте најавени, ЦД на директориумот / медиуми (пишување cd / медиуми). Еден ls треба да ви покаже вашиот заеднички фолдер (со “sf_” пред)!
5.Постои едно последно прашање да се обрати. На споделена папка е во сопственост од страна на администраторот. Ова е тебе, но тоа добива досадно да се секогаш мораше да се “sudo” сè што има врска со тој директориум. За да ви овозможи да ја посетите овој директориум без постојано да мораат да ја внесете вашата лозинка, корисничко име мора да се додаде на “група”, наречен vboxsf. Под претпоставка дека вашето корисничко име е “Казанова”, за да го направите ова ќе напишете ја командата sudo usermod -А -G vboxsf Казанова (ако ја заборавите “-А”, а потоа лоши работи ќе се случи).
6.Исклучување / рестартирате В.М. пример за последен пат, и вие сте во собата. Од сега па натаму, секогаш можете да го користите / media / sf_MySharedFolder / директориумот за да им овозможи на датотеки да постои и на вашата машина и во рамките на Ubuntu В.М.!