мај 30, 2016

Од Нивните Умови: Животот и Откритија на 15 Велики Компјутерски Научници

Source: http://cs.nyu.edu/cs/faculty/shasha/outofmind.html

ootmsmall

Компјутерски науки е еден од најважните силите кон денешното општество и иднината, но сепак тоа е една од најмалку разбрана. Кои го направија клучен напредок и како го прават тоа?

Од нивните умови на читателите до 15 од основно компјутерски научници на планетата, вклучувајќи и осум добитници на Наградата Тјуринг, добитник на Нобеловата награда за компјутери е. Научниците се откриваат во фасцинантен анегдоти за Нивните рани инспирации и влијанија, нивниот придонес во компјутерски науки и нивните размислувања за својата иднина експлозив.

Зошто ние пишуваме на книги? 

cathyЗамислете во посета на Исак Њутн во 1690. Можете да побарате за неговите ставови во врска со инерцијални сили и дека би можел да ви кажам неговите сеќавања за фарма живот во Woolsthorpe. Тоа е привилегија да се разговара со живиот Исак Њутн за компјутерски науки се ни инспириран да напише надвор од нивните умови.dennis

Што Критичарите велат ….

Надвор од нивните умови: животот и откритија на 15 Велики компјутерски научници од Денис Shasha и Кети Lazere е фасцинантна колекција на профили и интервјуа … компјутерската наука во својата модерна форма се враќа само на 1930-тите години, а повеќето од пионерите се уште се живи. Тоа е како да можеше да зборува со Евклид, Архимед и Галилео.

–L.R. Шенон “на дигитални историја”, The New York Times, дел наука тајмс, Вторник 29 август, 1995 година

Дали сакате да стане, или создаден, светот се менува компјутерски научник? Не постојат никакви хард-и-брзо тајните на успехот, но судејќи според биографиите писмото најде во оваа книга, компјутерски генијалци се скептични, но широк ум, љубопитни и забавно-љуби-сè, предвремен како и тврдоглав, независно до точка на се проблеми на одлуки. Дон Кнут, пионер во компјутерски алгоритми, во осмо одделение даде повеќе од 2.000 решенија за зборот игра бонбони бар создател од производителот мисла постоеле; Даниел Hillis, основач на масивни обработка паралелно, со цел играчки за Милтон Бредли, додека присутните M.I.T. Проблеми одлуки? Да, ако не twitting вклучува орган, пронаоѓачот на FORTRAN, Џон Бакус, мразеше училиште, па колку тој паднал класи, додека Алан В. Кеј, инвеститорот на објектно-ориентираното програмирање, која суспендиран од Бруклин техничкото за непослушност …. Денис Shasha и Кети Lazere напишале пријателски и информативен водич на група на научници кои имаат — Без разлика дали ние го признае тоа или не во голема мера — облик светот ги земаме здраво за готово.

–Chris Goodrich, Книга Преглед на Лос Анџелес Тајмс, Недела 12 Ноември, 1995

Надвор од нивните умови е луцидно напишана, постојано интересен, полн со убави увид, примери и приказни, и ген митинг инспиративни. Значи, многу забава.

–David Лекции, професор по компјутерски науки, Универзитетот Јеил, автор на огледало светови и 1939: Изгубениот свет на саемот.

Погледнете за себе

Имаме изваден од воведувањето и на почетоците на четири поглавја да ви даде вкусот на она што е во книгата.

*Вовед

*Дел 1: Лингвистите

John Backus

Џон McCarthy
Алан Кеј
*Дел 2: Algorithmists
Edsger Dijkstra
Мајкл Рабин

Donald Knuth

Leslie Lamport
Роберт Tarjan
Стив Кук и Леонид Левин
*Дел 3: Architects
Фред Брукс
Бартон Смит

Danny Hillis

*Дел 4: скулптори на машинска интелигенција
Edward Feigenbaum

Doug Lenat

*Тајните на успехот
*Во следните 25 години
*Речник
*референци
*Затоа Книгата вклучува фотографии на научниците од различни возрасти. Види дали може да препознае некој од креаторите на ова поле.

Мал земање мостри на анегдоти

Како да нарачам копија?

За да го нарачате на телефон: (САД и Канада) 1-800-777-4643; (Други Америка, Европа и Африка) (49) 30-82-071, Берлин функција; и (Азија и Австралија) (852) 72-73-96-98, Хонг Конг канцеларија.

Да нарачате преку е-маил од САД, Канада и Мексико.

Да нарачате преку е-маил од било каде на друго место.

Што да се определи во Редот

Од нивните умови: животот и откритија од 15 големи компјутерски научници од Денис Shasha и Кети Lazere.
ISBN: 0-387-97992-1
Датум на публикација:. август 1995 година
Издавач: Коперник / отпечаток на Спрингер-Verlag, Њујорк, Inc./175 Петтата авенија / Њујорк, Њујорк 10010
Предложи малопродажната цена: $ 23 (САД) $ 33 (Канада)