мај 30, 2016

Како Usenet Вести Протоколи за Pабота 

Source: https://people.dsv.su.se/~jpalme/e-mail-book/usenet-news.html

Извадок од книгата по електронска пошта Јаков Палме како што е изменета со онлајн ревизии.

Вести Usenet е дистрибуиран компјутерски систем за конференции. Конференции во Usenet вести се нарекуваат дискусиони групи, и пораки се нарекуваат статии.
Основниот принцип на Usenet вести се направи локален сервер се справува со повеќето од функциите на. Usenet Вести стандардните две варијанти на протоколите за NNTP: Еден за комуникација помеѓу соседните сервери, еден за комуникација помеѓу клиент и сервер. Секој сервер може да го симнете колку што сака од она што е на располагање на било кој од непосредна близина сервери. контрола јамка се постапува од страна на двете листа трага и листа на лични карти пораката на примени пораки се чуваат од страна на секој сервер, така што ја направил на серверот може да го одбие истата порака враќаат повторно. Постапката за дистрибуција на вести може да се спореди со истурање вода врз рамна површина; водотеците во сите правци (види слика подолу).

usenet-news01

Принципот “долевање вода” на Usenet вести дистрибуција

Сликата подолу покажува како нови статии се испратени од сервер на сервер во Usenet Вести. А серверот кажува нејзините соседни сервери Кои од следните нешта што ги нуди, серверот бара Оние што веќе hasnt добив преку друг пат.

usenet-news02

Оваа бројка покажува колку нови статии се испратени од сервер на сервер во Usenet Вести.

Информации за корисникот ,: како што се колку овој корисник го видел, се чуваат во клиентот. На серверот па дури и не треба да се знае кој корисниците го користат тоа. Постојат многу различни кориснички интерфејс софтвери за Usenet вест, некои од нив, се разбира, не ги содржат сите достапни функции.
Покрај тоа, Usenet Вести дава интересен функциите на комуникација кој го ограничува само на оние членови на група за вести кои работат во истата организација или живеат во истата област или земја. Ова функционира, сепак, не се користи многу, и неговото постоење е контроверзно, бидејќи тоа bedeutet, dass различни корисници ќе добиете различни погледи на истите група за вести.
Usenet вест има откаже команда, која може да ги избришете пораките веќе испратена. Само авторот на откажани порака и администратор на локални вести серверот е дозволено да ја откажете пораката. Меѓутоа, бидејќи тоа е многу лесно да се лажни вашиот идентитет, оваа команда поставува на очигледен безбедносен ризик, и командата е познато дека биле користени за да добие англиска пораки од политички причини. На тој начин команда се користи (не сосема соодветно) од cancelbots, роботи (= автоматски програми) Кои се откаже очигледно спамове со идентификување на пораки со иста содржина испратени до многу различни newsgroups. Usenet вести разбудена, има и со глава го заменува, кој се однесува на нова порака на една стара порака. Ова заглавие го Обично се откаже од старите пораки.
Застарени во X.400 има одредени сличности со заменува во Usenet вести, и затоа може да се користи за да се добие во ефект сличен на команда откажете, од obsoleting пораката со празен порака. Меѓутоа, откажете во Usenet вест е навистина брише пораки, додека obsoletes е информациите до корисникот UA, кои не треба да предизвика бришење. продавница многу UA е и двете нови и старата верзија, така што ја направил на примачот може да избере да се види заменети верзија, ако тој така сака.
Најважните ограничување на Usenet вест е се затворени групи не се добро поддржани.
протокол на Usenet вести се нарекува мрежен протокол за пренос на вести (NNTP) и е наведен во RFC 977 [46]. Стандардот за форматот на Usenet вести статии е наведен во RFC 1036 година [19].

Во табелата подолу е листа на најчестите NNTP команди:

Безымянный

Има проблем со насловот на дискусиони групи во пораката испратена преку е-пошта. Различни системи користат овој наслов во два различни начини:

За да се покаже thatthis порака на тој начин се испраќаат преку Usenet вести на наведените новости.
За да се покаже thatthis е личен одговор, само испратени преку e-mail, да порака објавена на посочените новости.
Поради овој проблем, тоа е подобро да се користи Објавено-заглавието порака на e-mail за да се покаже не порака на тој начин се испратени во сигурна дискусиони групи, и e-mail примателите shoulderstand игнорираат било newsgroups се упати во e-mail.

Традиционално, Usenet Вести hasnt е со користење на MIME стандард за бинарни додатоци како слики. Наместо base64, uuencoding е често се користи во Usenet Вести да се вклучат бинарна атачменти, дури и ако MIME е полека добива основа, па во Usenet Вести. Поради ограничувањата порака големина, големи атачменти се често поделени во неколку пораки во Usenet Вести. Ова поради тоа се случува во e-mail, но е почеста во Usenet вести, бидејќи некои вести Usenet сервери се обидуваат да заштедат простор со неприфаќање статии над одредена sizelimit. Двете MIME и Usenet вести имаат методи на означување како клиент може автоматски да се комбинираат делови во полн порака или додатоци