мај 26, 2016

Игран површини, параметризација и текстура Трасирање

Source: http://web.engr.orst.edu/~zhange/surf_param.html

Јуџин Жанг, Константин Mischaikow, и Грег Турк
АЦМ Трансакции на графика, том 24 (1), 2005 година, стр 1-27.

Хартија (PDF, 1.31 Mb) | Преземете параметрира модели

Апстракт

Површинска параметризација е потребно за многу графички задачи. Текстура зачувување на поедноставување, remeshing, површина сликање и пред-пресметка на цврсти текстури водат предизвикани од даден параметризација утврдува стапка на земање примероци на површината. Во овој труд, ќе предложи автоматски метод параметризација дека сегменти на површината во закрпи кои потоа се срамнети со земја со малку истегнување.
Забележуваме дека многу објекти се состои од региони во однос едноставни форми, од кои секоја има природен параметризација. Затоа, ние предлагаме метод создавање три фази функција врз основа patch за колектор површини мрежа. Првите две фази, намалување на родот и функција за идентификација, се врши со помош на далечинско со седиште Морс функции. Во последната фаза, ние создаваме еден или два закрпи за секоја функција регионот врз основа на коваријанса матрица на површината поени на функцијата.

За да се намали делот за време на печ одвива, ќе забележиме дека се водат е 2×2 тензор кој во идеални ситуации е идентитет. Затоа, ние се дефинира нова водат параметар, кој се базира на isometry да се измери и да го водат процесот на оптимизација. Покрај тоа, ние им овозможи на границата темињата на печ да бидат оптимизирани со додавање на скеле триаголници. Да ја покажеме нашата функција за идентификација и печ одвиваат методи за неколку текстура модели.

1. Функција-базирани површината резултати сегментација за различни 3D модели. Некои модели имаат рачки (Буда, змеј и Feline).

features

2. 3D површини со текстури (горниот ред) и соодветните текстура мапи (долниот ред), кои се генерирани врз основа на нашата параметризација техника.

texture_results