мај 24, 2016

Царството Небесно

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/heaven.html

Марко 4: 26-32; Matth. 13: 24-52

Види исто така и во Царството Небесно: Параболи за научници

________________________________________________________________________________

Модерната христијанската порака често звучи како, ” да биде активна, на друг начин небесното царство нема да дојде! ” Но, пораката на Исус е различен, ” Обнови себе, за небесното царство е близу! ” (Matth . 3: 2), ”! … е во средината од вас “(Лука 17:20)

________________________________________________________________________________

Се разбира, Бог сака да биде достапен за него, да се направи она што Тој нè повикува да се направи – да не се создаде Неговото царство, туку да ја направат видлива за оние кои се подготвени за тоа. Тоа ќе биде кутар Бог, кој зависи од нашата помош за да го воспостави Своето владеење (Дела 17:25). Библијата слики Бога поинаку. Тој ги има сите моќ, и она што го правиме е незначителен во однос на она што тој го прави тоа (Јов 38-41; Пс 2; Пс 46; Лука 17:10; Лука 19:40; Matth 3:… 9). Божјата сила не поддржува, а не обратно (Римјаните 8: 31-39; Фил 2:13.).!

Која е пораката на Исус?

(За повеќе, да се прочита Matth. 5-7)

Небесното царство е близу! Сè друго е споредно со ова. Не се противат на луѓето; Наместо тоа, се фокусира сите својата енергија на она што е во право пред Бога. Не се грижи за вашата дневна работи. Против неговата волја, не може да промени најмалата работа, и во секој случај тој ќе ви даде во изобилие она што ви треба.

Па тоа го направи вашиот прв приоритет да се стремиме да се биде дел од Неговото царство. Осигурајте се дека Тој владее вашиот живот; да се ослободи од она што го спречува да го стори тоа. За тука е единствена можност: Господ е блиску, тој му дава кога бараме, тој го слуша кога ние го нарекуваме, Тој ги исполнува нашите срца и ни дава мир.

Ми биде драго да кои страдаат! Божјата утеха е на располагање!

Ми биде драго да кои долго време за еден свет каде што правилата правдата! Ќе бидете задоволни!

Не се дејствува за да се добие признание од луѓето. Ако сакате да учествуваат во Божјото царство, само признание брои.

Не им судиме на другите луѓе! Зашто Бог судиите вас според тоа како ќе им судиме на другите. ” Ако не сте имале милост како што имав? ” (Matth 18:. 21-35). Со свои зборови ќе изговор или (Лука 19:22) осуди. Ќе мора да се оправда што ви се каже (Matth. 00:36).

Луѓето велат, ” да биде убаво да се едни со други. и во нивните срца тие мислат, ”, но се што е во рамките на границите “. Но ќе биде како татко ти во небото и лекување на добри и лоши луѓе, пријатели и непријатели, итн; Бог, исто така, им дава Неговите дарови и ги задоволува нивните потреби.

Слух и зборува за мојата порака не е доволно, вели Исус. Дали она што го велат, и ќе има мир, непоколеблив фондации во еден свет полн со превирања. Ако не се направи, она што го правите и да се постигне не може да трае.

Ако ги ублажиме пораката на Исус да се нешто што може да се направи, ние навистина не го слушаат; ние ги направивме нашите сопствени Евангелието. Со текот на времето, луѓето беа шокирани, огорчено, и мислеше на него како луди и како оди предалеку. Фарисеите беа добри замонашени луѓе денови од својот живот, добро се почитуваат, со спакувани религија одговара на оние кои беа доволно добро. Но Исус рече, ако вашата праведност не ја надмине онаа на фарисеите, вие никогаш нема да влезете во царството небесно (Matth. 5:20).

Небесното царство не е нашето царство, каде што владее (како што е дури и учениците се надеваше, но се корегирани од страна на Исус, Matth 20:. 20-28), каде што нашите достигнувања смета и се почитуваат, но тоа е царството Бог, каде што Тој владее и неговите достигнувања се значајни.

Бог не може да блесне кога сме голем и успешен; она што тој, всушност, не тогаш изгледа како нашите достигнувања, предизвикувајќи луѓето да ни фалат и да се заборави Бога. Бог стана толку невидливи во нашиот век од човештвото стана толку моќен, а ние се заведени во размислување дека ние мора да го заземе местото на Бог, бидејќи во спротивно ништо не се завршува. И тогаш ќе почнеме да се грижите, бидејќи превземање на одговорноста на Бога надминува нашите способности.

Неговата моќ е највидливата кога сме на краевите на нашите wits, и работите се уште се направи. Тогаш сфаќаме дека Бог мора да бил на работа.

Лажеме себеси ако се намали Божјите мерила за да стане на дофат на нашите човечки амбиции. Но, со преземање на Неговото Слово сериозно ги препознаваме нашите ограничувања и да стане транспарентна за моќта на Бог.

На крстот, кога Исус беше најмногу немоќни и беспомошни, Божја сила беше на својот врв, се менува судбината на човештвото засекогаш.

__________________________________________________________________________________

Коментар на Павле:

(1 Кор. 1: 18,25,27,28)

” Словото за крстот е лудоста на оние кои гинат, а за нас, кои се спасуваме, тоа е моќта на Бог. ”

“” Дури и она што се чини глупаво на Бог е помудар од мажите, и она што се чини слабост на Бога е посилна од мажите. ”

” Бог го избра она што е глупаво во светот да се посрами мудрите; го избра она што е слаб во светот да се засрами силна. ”

” Бог го избра она што е на ниско ниво и презрен во светот за да се докаже безвредни работи кои се почитуваат, така што никој човек не може да се пофали во присуство на Бога. ”

___________________________________________________________________________________

Што тогаш ќе правиме кога ќе се соочи со Божјиот свет стандарди, кога ние да признаеме нашите неуспеси и компромиси?

*” Следете ме! ” Е повик на Исус. Дозволете ни да биде на располагање на Бог во нашите слабости:, (2 Коринтјани 12, 9-10.) следи Неговите упатства (Пс. 25). Дозволете ни да се види и да слуша, се сведоци на она што тој го направи за нас и со нас (. Екс 14:14; 30: 15-16.). Дозволете ни да се види и да слуша, да дознаете што можеме да направиме со Него и за Него (Ефес. 4: 20-5: 2).

*Да го примиме прошка. Ништо не може да нè оддели од Бога, ако сме Негови (Јован 10: 27-28). Знаејќи дека ние се прости, ние сме слободни да се слуша и да дејствува, без вина, без страв (Пс 32:. 1-2). Ние сме слободни да расте и да стане целина – света – повторно (е 33:24; Лука 5: 17-26.).

*Дозволете ни да се и нашата ситуација без споредба, се крие или фали (Пс 73; Лука 18.: 9-14) прифати; Бог ќе ни се промени места, кога е соодветно (Лука 14: 7-14).

*Дозволете ни да се потрудиме, знаејќи дека Бог има моќ да го благослови она што го правиме искрено, тоа да биде малку или многу (1 Сам. 14: 6в, Лука 12: 47-48; 1. Кор. 4: 2; Кол 3: 12-17). Ајде да бидеме возрасни во очите на луѓето, но децата пред Бога. “” А на сите што Го примија, тој го даде власт да станат Божји деца ” (Јован 1:12). Знаејќи дека сме сакани деца не ослободува од грижи на животот; да се грижи за децата е дел од договорот на родителите. Децата имаат активен интерес да станат како и нивните родители. Тие се обидувам да одат, дури и кога тие не успеваат многу пати, се додека не се разбере како да се задржи рамнотежата, и тие се обидувам да се зборува, иако, во прво време, тоа е далеку од совршен. Потребно е време да расте, но како можеме да станеме возрасни со копирање на нашите родители и други возрасни, па ние се восоврши со копирање на Бога и светиите. ” Кој не го прими царството Божјо како дете, нема да влезат во неа. “(Марко 10:15)

“” Кој од вас, сакајќи да соѕида кула, не е прв да седнат и да се избројат на трошоците, дали има доволно за да го заврши?

Инаку, кога тој ги положи темелите и не е во можност да го заврши, сите кои го гледаат почнат да се подбиваат, велејќи: ‘Овој човек почна да гради, а не беше во можност да го заврши. ”

Па затоа, кој од вас не се откаже од сите дека тој не може да биде Мој ученик “(Лука 14: 28-33).

” Царството небесно прилега на богатство скриено во нива, кое човек го нашол и ги покрива; тогаш во својата радост оди и продава сè што има и ја купува таа област. ” (Matth. 13:44)

Откако сме го почувствувале на мамката на Исус, ловец на луѓе (Matth. 4:19), ќе се закачи, и тоа ни чини сè. Но, иако понекогаш се чини дека е тешко (Еремија 20:.. 7-18; Matth 10: 16-26), ние никогаш не ќе жалам договорот (Јован 6:68; Римјаните 8:. 31-39). За постои и друга страна на проблемот …

___________________________________________________________________________________

Замислете …

Замислете си ерген, не се многу чисти, и вашата девојка сака да дојде да ве посети за прв пат. “” О “,” мислите “,” Она што таа мисли за мене, ако таа не знаеше како што навистина сум. “” Па вие сте нервозни, и ќе се направи посебен напор за да се среди, се кријат сите валкани алишта и надеж дека таа нема да се види на прашина во аглите.

Сега вашиот пријател навистина ве сака; ова го прави нејзиниот многу перцептивен – се разбира таа забележува сè. Таа ви овозможува да знаете со насмевка дека половина очекува ова, но таа вели дека таа дојде да уживате во вашата компанија, а не да се направи да се чувствувате мизерно. Вие не сте сигурни дали може да му верувате на овој, но барем ќе се помалку загрижени.

Следниот пат кога ќе ја посетите нејзината место, наоѓање на сето подготвени уредно, ќе уживате во атмосферата, но се чувствувам дека сакате воопшто не се вклопуваат во со вашиот примитивен начин на живот.

По неколку посети на напред и назад, ќе се фатени. Вашиот пријател да те види неочекувано и гледа неред сте навистина живее во – да се чувствувате многу срам; но да ги изненади таа ви кажува “,” О, колку непријатно мора тоа да биде за вас, зошто да не се среди работите заедно. ”

Што мислите за себе, ” Таа не знае, јас сум стане рамнодушен на оваа одамна, ”, но да ви кажам твојата девојка дека, да, тоа е добра идеја. Значи ќе се чисти на јадења, додека таа се протега од подот и го брише на мебел, и додека го правите тоа, ќе се во разговор со неа, за најновиот филм што сте го виделе.

Подоцна ќе се реализира, тоа е многу подобро да се слуша музика со сето она што се чисти, а по таа заминува, мислите дека тоа е навистина голем ден. Постепено, ќе почнат да веруваат дека вашата девојка навистина го сака, а не само вашиот умен разговор и добри манири, дека не треба да се скрие ништо од неа.

И еден ден, се наоѓате себеси велејќи дека за неа “,” Види, знам дека ми се допаѓа и да се грижи за мене, а ти си единствениот што можам навистина да им верувате. Вие не ја прифатите моите недостатоци, но имаш таква прекрасна начин на помагање на мене да расте надвор од нив. Не знам како да го кажам, но јас навистина те сакам и би сакал да го споделам со вас мојот живот. ”

А таа, со солзи во очите, му одговара: “Ох, ова е ден чекав долго време. Те сакам многу”. вашите срца да се исполнат, и се што е различен од претходниот. Нов живот почнува.

____________________________________________________________________________________

Ова е царството небесно види и од внатре – се биде христијанин е во љубовна врска помеѓу Бога и нас самите. Во параболата, ние сме диплома; Бог е пријател на девојката.

Ние сите знаеме дека Бог нè љуби. Но, тој не сака да биде единствено еднострана. Бог е жив, и тој сака да биде сакан, исто така. Ние може да се грижи, бидејќи на величие на Бога и недостоен, светски стил на живеење, а ние продолжуваме далечина. Кога ќе дојде да се сретне го ставаме на нашите најдобри себе и ја задушуваат нашата темната страна, се знае дека во негово присуство се очекува да биде свет.

Но, тој е заинтересиран за нас, а не во фасадата ние сме презентирање на Него, и со љубов се грижи и нежен директноста Тој ни покажува дека Тој знае нашите збунети живот, и Тој ни дава поттик, храброст и да помогне да се промени.

Да, Тој сака ние да бидеме свети, и пред Него, ние ќе се пронајдеме себеси целосно изложени. Но, тој има таква љубов начинот на кој ние почнат да се промени. Незаинтересираноста роден на пораз и очај дава начин да се копнеж за обнова и постапно или одеднаш, сфаќаме дека сакаат да припаѓаат на него, дека тој има освоено срцето.

Ова е добра вест Исус зборува за тоа кога тој го проповеда,

” Покајте се, зашто небесното царство е блиску ” (Matth. 4:17).

” Јас да ви кажам, има радост пред ангелите Божји за еден грешник, кој се кае “(Лука 15:10).

И се што е различен од претходниот. Нов живот почнува. ” Затоа, ако некој е во Христа, тој е ново создание; старото помина, ете, – Новиот дојде “(2 Кор 5:17.)..

 

 

Арнолд Neumaier