ноември 1, 2017

Корените на новото време ВТОР ДЕЛ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newageb.html Ориенталната ренесанса на 19-от век Филозофите на 18 век беа разочарани од државата на цивилизацијата видоа околу нив. Пофалба на друга култура стана популарен. Кина е еден од нив. Chinoisery појави на мебел и порцелан. Опери и драми имаше Кинески теми. Некои дури и се смета мудроста на Конфучие супериорен во однос на начелата на христијанството. Фасцинацијата со Ориент достигна […]

октомври 31, 2017

Корените на Њу Ејџ

Original: https://wichm.home.xs4all.nl/newage3.html На Њу Ејџ движењето е тешко роман! Неговата филозофија е вкоренето во традициите, често базирани на мистични искуства, секој во различен контекст. Антрополошки, секогаш имало (wo) луѓе во рамките на “најпримитивните” општества кои се гледаат како поседуваат посебни знаења и моќ. Врачеви, или шамани, беше подложен на спонтан катарза, или беа иницирани и се чувствува повикан да се […]

мај 26, 2016

Крштевањето и Смерт

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/ger/taufe.html Павле (Римјаните 6): 2. Како да сакаме да живееме во грев, ние смертви? 3. Не знаете ли, што толку многу од нас како се крстивме во Исуса Христа, крстени сме во Неговата смрт? 4. Ние сме погребани со Него преку крштевањето во смртта, та како што Христос воскресна од мртвите преку славата на Отецот, […]

мај 25, 2016

Јавански мистична ДВИЖЕЊА

Source: http://wichm.home.xs4all.nl/javmys1.html Вовед Постојат голем број на форми на мистицизам. Величествената величественост на природата предизвика интуитивен стравопочит кај човекот и чувство на единство. Некои пат во историјата на членови на хомо сапиенс видови почна насочување на нивното внимание во себе како што ги добија индикации за еден магичен и духовна природа. Во почетокот на култури групи […]

мај 25, 2016

Лебот на Животот

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/bread.html Проповед, Јули 31, 1994, Сент Ендрјус, Мареј Хил, N.J. (САД) Арнолд Neumaier _________________________________________________________________ Господи, Вие ја имате моќта да се трансформира нашата обични животи во огнот на љубовта, така што другите се загрее и да се фати себеси оган. Нека моите зборови и мојот живот се зборува за вашата слава, и нека биде од […]

мај 25, 2016

Покана за Pадост

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/joy.html Ова е една од моите мисионерски страници на интернет, http://www.mat.univie.ac.at/~neum/faith.html Ве молиме да се молат за да ви помогне да ги инспирира луѓето да се живее за Бог. __________________________________________________________________________ Евангелието во учењето на Исус, што е тоа? Папата Јован Павле Втори го нарекува покана за радост (и јас го цитирам, едноставно затоа што читањето […]

мај 24, 2016

Советите на Adarbad Mahraspandan

Source: http://www.avesta.org/mp/adarbad1.htm Adarbad Mahraspandan бил познат светител, првосвештеникот, и премиерот на Shapur II (309-379 A.C.) Превод од Р. В. Zaehner, учењата на мудреците, Лондон, 1956 година, стр. 101 ff. Коментари по JHP. Правопис е нормализиран да се во согласност со другите текстови во оваа серија. Јас исто така се користи “yazads” на местото на Zaehner е […]

мај 24, 2016

Царството Небесно

Source: http://www.mat.univie.ac.at/~neum/sciandf/eng/heaven.html Марко 4: 26-32; Matth. 13: 24-52 Види исто така и во Царството Небесно: Параболи за научници ________________________________________________________________________________ Модерната христијанската порака често звучи како, ” да биде активна, на друг начин небесното царство нема да дојде! ” Но, пораката на Исус е различен, ” Обнови себе, за небесното царство е близу! ” (Matth . 3: 2), […]