ноември 20, 2018

Џон Адамс

Source: https://gardenofpraise.com/ibdadams.htm

Патси Стивенс (Patsy Stevens)

Втор претседател на САД
Роден е во 1735 година – умрел на 4 јули 1826 година

John Adams<BR>

Џон Адамс е роден во Масачусетс, син на земјоделец. Тој уживал во земјоделството и ловот додека растел.

Неговиот татко го научи да чита кога бил многу млад, а потоа поминал на училиште и влегол на Харвард на стипендија кога имал петнаесет години и дипломирал кога имал дваесет години. Харвард во тоа време се состоеше од четири згради и дванаесет факултети. Додека бил на колеџ, почнал да води дневник. Беше многу мал, за големината на твојата рака. Неговиот ракопис беше толку мал што ќе ви треба лупа за да ги прочитате зборовите.

По дипломирањето стана студент. Понекогаш тој би избрал светла студентка за да ја подучува класата, и тој седнал назад и читал или пишувал. Наскоро уморен од наставата и одлучи да почне да студира за да стане адвокат.

Кога дваесет и осум години се оженил со Абигејл Смит, кој бил негов трет братучед. Имаше деветнаесет години. Тие имале долг и успешен брак. Имаа четири деца. Еден од нивните синови, Џон Квинси Адамс, подоцна ќе стане претседател. Авигеја беше првата прва дама која живееше во Белата куќа.

picture2

Абигејл Адамс

Јован страдал од лошо здравје и во еден момент се преселил од Бостон назад во Бреинтри (Квинси), Масачусетс, неговото родно место. Потоа почна да работи и да го поминува остатокот од своето време во земјата со своето семејство. Што е тоа патување! Само помислете колку е тешко да се вози 400 милји на коњ во средината на зимата. Абигејл остана дома да се грижи за нештата. Двојката беше одвоена вкупно околу десет години додека му служеше на својата земја.

Во еден момент кога бил адвокат, тој ги бранел британските војници кои биле судени по она што се викало масакрот во Бостон. Некои граѓани беа убиени кога војниците пукаа во толпата. Ниту еден друг адвокат немаше да ги брани, но Џон мислеше дека треба да имаат бранител. Тој ја ризикува својата кариера да го стори тоа, но тоа не изгледаше како да му наштети на неговиот углед.

Џон Адамс постигна многу. Служел во континенталниот конгрес. Тој го номинираше Џорџ Вашингтон да стане главен командант на Армијата. Тој, исто така, беше оној кој го избра Томас Џеферсон да ја напише Декларацијата за независност. Значајно е, тој, исто така, доби Конгрес да гласа за Декларацијата. Тој беше многу влијателен во раните денови на Америка.

Џон Адамс беше храбар човек. Кога му било побарано да оди во Франција за да ја добие својата поддршка за револуцијата, тој го прифатил предизвикот. Тој и неговиот 10-годишен син, Џон Квинси, го погодуваат океанот на бродот “Бостон” во зимскиот мртов. За време на патувањето се соочиле со ураган, непријателски брод кој ги ангажирал во битка и период на мирни води каде што бродот не можел да се движи. Тие конечно го направија тоа, а татко и син останаа во Франција околу една година.

Џон Адамс беше потпретседател на Џорџ Вашингтон. Во тоа време тој ја доби холандската влада да обезбеди големи суми пари за финансирање на револуцијата. Тој сакаше да биде запаметен за овој чин над неговите други достигнувања.

Тој беше еден мандат како претседател, а потоа се врати дома во Квинси и остана таму дваесет и пет години до неговата смрт. Во тоа време умреле неговата сопруга и неговата ќерка.

Џон Адамс се научил француски за време на патувањето низ Атлантикот.

Џон Адамс и Томас Џеферсон станаа ривали и неговиот пријател стана негов непријател. Јован го направи првиот потег да се помири и повторно станаа пријатели. Тие пишуваа писма еден до друг до смртта која љубопитно се случи во истиот ден, 4 јули 1826 година. Џон Адамс имаше деведесет и една година.

Оваа биографија на Патси Стивенс, пензиониран наставник, беше напишана во 2007 година.