декември 12, 2017

На Мекдоналдизација на општество

Source: http://www.umsl.edu/~keelr/010/mcdonsoc.html

Вовед во социологија

Cоциологија 1010

Роберт Јазик, инструктор

Џорџ Ritzer ги презела централните елементи на делата на Макс Вебер, се прошири и да ги ажурираат, а во продукција на критичка анализа на влијанието на општествените структурни промени на човечка интеракција и идентитет.Централната тема во анализа на современото општество Вебер беше процесот на рационализација; процесот на далекусежни при традиционалните начини на размислување биле заменети со крај/значи занимава со ефикасност и формализиран социјална контрола анализа. За Вебер, архетипски манифестација на овој процес беше Бирократијата; голем, формална организација карактеризира со хиерархиска структура на власт, добро воспоставени поделба на трудот, пишани правила и прописи, безличност и грижа за техничка компетентност. Бирократски организации не само што претставуваат процесот на рационализација, структурата се наметне на човечка интеракција и размислување промовира процесот, што доведува до повеќе рационализираат светот. Процесот влијае на сите аспекти на нашиот секојдневен живот. Ritzer укажува на тоа дека во подоцнежниот дел на дваесеттиот век социјално структурирана форма на ресторан за брза храна стана организациски сила претставува и продолжување на процесот на рационализација понатаму во царството на секојдневната интеракција и индивидуален идентитет. Мекдоналдс служи како случај модел на овој процес во 1990 година на.

… Мекдоналдизација, … е  процес со кој на принципите на ресторан за брза храна се доаѓа да доминира повеќе и повеќе сектори на американското општество, како и на остатокот од светот. (Ritzer, 1993: 1)

Како Далеку се загуби (локалните)?

Од 1955 година Мекдоналдс се зголеми на 31.967 места во светот (Ritzer 2011: 2) (локални) (Der Nürnburger 2010). На централниот концепти вработени во брза храна индустрија се шири на сите видови на ресторани. Сè, од пица за јастог, од сладолед на леб, од алкохол на пржено пилешко е доминирана од страна на синџири менталитет.

Ние веќе не треба да одат на синџири. Тие дошле до нас. Тие се во предградијата, централни градови, трговски центри, нашите училишта и воени бази, нашите болници и аеродроми, па дури и нашите авиони и бејзбол стадион. Тие доминираат нашата автопат клучки-секој излез изгледа исто.

Тоа не е само на прехранбената индустрија, што претставува овој процес на Мекдоналдизација. Продавници за играчки (играчки Р нас), книжарници (Б. Далтон), весници (USA Today), детската заштита (Киндер за здравство), учење (Sylvan учење центри) и мноштво на други го следеа.

“Во 1980-тите и 1990-тите години на Мекдоналдизација го прошири својот бизнис и во повеќе области на општеството, и тие области се повеќе оддалечени од срцето на бизнис за брза храна”. (Ritzer 1994: 137)

Секој нов спин-оф служи за понатамошно продолжување на процесот. “Вести каснувања” на САД денес го сменија начинот на кој повеќето локалните весници ги презентираат вестите, па дури и начинот на кој ние се види и чуе на вестите на ТВ-да ги разгледаме во Наслов мрежа Вести. Па дури и начинот на кој “вести” е изграденаработа на менаџери за односи со јавноста и печатот.

Ritzer истакнува пет доминантни теми во овој процес Мекдоналдизација: ефикасност, пресметливост, предвидливост, зголемена контрола и замена на ЕКЧП од страна на не-човечки технологија.

Ефикасност

Ефикасност значи дека изборот на средства за да се постигне одредена цел брзо, со најмалку износот на трошоци или напор. Идејата на ефикасност е специфична за интересите на индустријата или бизнис, но обично се рекламира како корист на клиентите. Примери за тоа се бројните: прозорецот диск-up, салата барови, пополни свој чаша, само-служат бензин, банкомати, говорна пошта, микробранова вечери и супермаркети (наспроти намирници стар време, каде што даде вашата нарачка на колонијалната продавница). На интересен елемент тука е дека клиентите често завршува прави работата што претходно беше направено за нив. И клиентот плаќа за “привилегија”. Ние завршуваат трошење повеќе време, се принудени да научат нови технологии, се сетам на повеќе броеви, и често плаќаат повисоки цени, со цел за бизнис да работат поефикасно (одржува поголема профитна маргина).

Пресметливост

“(Ова) вклучува акцент на нешта што може да се пресмета, смета, се измерат. Квантификација однесува тенденција да се нагласи квантитетот, а не квалитетот. Ова доведува до чувство дека квалитетот е еднаква на одредени, обично (но не секогаш) е голем. Количини на работи”(Ritzer 1994: 142) (локална копија)

Примери за овој елемент се: “Биг Мек”, на опашата лажел “, “Биг Gulp” Венди “Biggie Прехрана” храна се продаваат од страна на неговиот тежината Тако Бел 8 унца бурито. Друга манифестација се однесува на временски побрзо е подобро. “Телесната тежина брзо” готви во микробранова печка дозволува “трошат помалку време во кујната”, а во новинарското известување; Нема детали за да ви го успори. Понатамошно проширување вклучува во процесот на акредитации. Статус, способност и се претпоставува дека се поврзани со бројот на иницијали еден листи зад името на една или на бројот на парчиња хартија имаме виси на нашата канцеларија ѕидови.

Предвидливост

Предвидливост однесува на обидот да се структурира нашата животна средина, така што изненадување и различноста не посегне врз нашите чувства. Рационални луѓе треба да знаат што да очекуваат. Тие сакаат да бидат сигурни дека забава, задоволство, вкус, и бенефициите што ги доби минатата недела во Синсинати ќе се повтори следната недела во Сан Диего. Биг Мек е Биг Мек е Биг Мек.

Филмската индустрија се базира врз овој концепт со разџагорени од продолжението по продолжението. Серија спин-оф во телевизиски програми, или успехот на автори како Том Clancy, исто така, претставуваат важноста на предвидливост: Ние се да ги следат нашите омилени ликови и продуценти и издавачи да се увери на предвидлив профит.

Референци е предвидлив во трговскиот центар, исто продавници, често истиот распоред, затворени и заштитени од непредвидливи временски услови. Нашите животи се структурирани и контролираат; ние одиме преку предлог на авто-пилот.

Контрола преку замена на нечовечки за човекови технологија

Дискусија Ritzer комбинира овие последни два елементи на процесот на Мекдоналдизација.

… овие два елементи се тесно поврзани. Поточно, замена на човековите страна на нечовечки технологија често се насочени кон поголема контрола. На голем извор на несигурност и непредвидливост во систем рационализирање се луѓето или на луѓето кои работат во рамките на овие системи или на луѓето кои се служат со нив. (Ritzer 1994: 148)

Сè што е претходна спакувани, претходно се мери, автоматски контролирана. Човечкиот вработен не е потребно да се размислува, само следете ги инструкциите и да им помогнам на копчето за сега и тогаш. Дома, нашите печки и сонди ни кажете кога нашата храна е направено, Леќата е претходно измешан или оброк доаѓа во комплет во еден удобен пакет.

Дама во супермаркет не треба да се размислува или, едноставно скенирање на бар-код (ние веќе се мери и се означени на производот). “Следниот чекор во овој развој е да се имаат на корисникот направи скенирање, …” (Ritzer 1994: 150). Скенерите на местото на дама, но тие исто така, овозможи поголема контрола врз клиентот; цените не е на предмети што ги купуваат па ние имаме помала можност да го надгледува нашите трошоци и точноста на обвиненијата на продавницата се. Ние го прифаќаме “безгрешна” на компјутеризирани заминување.

Авионите веќе се под контрола на компјутери, пилотите само го надгледува процесот. Наскоро автомобили ќе го следат примерот, веќе дијагностички модули “кажат” механика што компоненти треба да се замени (забелешка: има малку поправка која се одвива).

Што ова значи е дека вештините и способностите на човечкото актер се брзо да стане нешта од минатото. Кои сме и колку сме во интеракција станува се дефинирани од страна на нашите зависноста и потчинувањето на машината.

На ирационалноста на рационалност

Иако има многу бенефиции и гости кои се поврзани со овој процес на Мекдоналдизација: различни, круг-часовна банкарство и шопинг, и често побрз услуги; постои одредена смисла дека овие рационално системи имаат тенденција да се претвори во за себе, да доведе до ирационални резултати.

“Повеќето конкретно, ирационалност значи дека рационално системи се неразумни системи. Со тоа мислам дека тие негираат основните човештвото, човековиот разум, на луѓе кои работат во или се служи со нив “(Ritzer 1994: 154).

Линиите на ресторани за брза храна може да биде многу долго, и чекање да се добие преку диск дури и може да трае подолго отколку што се случува внатре. Овие рационален систем не ни се заштедат пари; ние би можеле да трошат помалку, но ние се уште работа. Храната која ја јадеме е често помалку хранлива, натоварено со стабилизатори и вкус засилувачи, масти, сол и шеќер. Ова придонесува за здравствените проблеми на нашето општество, а дефинитивно “антихуман” компонента. Како што децата растат во рамките на овие системи, тие се развие навики кои се осигура нашите зголемување на зависноста на системите. Пакувањето се користи во брза храна индустрија ја загадува животната средина. И семејството: дел од својата солидарност и интегритет е центриран околу семејството оброк:

Комуналните оброк е нашата примарна ритуал за поттикнување на семејството да се соберат заедно секој ден. Ако тоа се изгубени за нас, ние ќе треба да се измислуваат нови начини да се биде на семејството. Тоа е вреди да се размислува дали дели радоста која храна може да обезбеди е вреди да се откажувате. (Висер, 1989: 42; во Ritzer, 1994: 156)

Микроносец храна и рестораните за брза храна ни овозможи да јадат она што го сакате, кога сакате. Ритуалот на готвење, јадење заедно, и споделување исчезнува од американско семејство.

Две финалето проблеми се напомене. Колку долго тоа ќе биде пред овие рационално системи се развива надвор од контролата на луѓе. Колку од нашите животи се веќе предмет на нивното влијание и контрола. Што се случува кога луѓето кои го контролираат системите подлегнуваат на кој се контролира?

И, како овие системи се прошири и развие меѓузависност меѓу себе, и на национално и на меѓународно ниво, можноста за мал број на поединци остварување огромна контрола над луѓето зависни од системите се повеќе станува реален.Можеби Храбар нов свет е веќе во изработка. Што ви МИСЛИТЕ?