март 1, 2017

Познати Астрономите и Астрофизичарите

Source: http://cnr2.kent.edu/~manley/astronomers.html

По азбучен ред

Класичниот период

Никола Коперник 1473-1543
Полскиот
развија едноставен хелиоцентричен модел на Сончевиот систем што објасни планетарен ретроградна движење и ја укинал грчката астрономија
Тихо Брахе 1546-1601
Данскиот
забележани супернова сега познат како “Тихо е супернова”; направи најмногу прецизни забелешки на ѕвездени и планетарни позиции тогаш познат
Галилео Галилеј 1564-1642
Италијански
врши основните забелешки, експерименти и математички анализи во астрономијата и физиката; откриени планини и кратери на Месечината, фазите на Венера, а четирите најголеми сателити на Јупитер: Јо, Европа, Калисто, и Ганимед
Јоханес Кеплер 1571-1630
Германски
воспостави најмногу точно астрономски табели тогаш познат; основана трите закони на планетарното движење
Јован Крстител Риччиоли 1598-1671
Италијански
направени телескопски Месечината студии и објавени детални карти на Месечината во кои ги вметна многу номенклатура за Месечината објекти; ги откри првите двојна ѕвезда (Мизар)
Џовани Касини 1625-1712
Италијански роден францускиот
мери ротациона периоди на Јупитер и Марс откриени четири сателити на Сатурн и на јазот во прстените на Сатурн, сега познат како “Касини поделба”
Кристијан Хајгенс 1629-1695
Холандски
откриени првиот сателит на Сатурн, Титан, и вистинската форма на прстените на Сатурн
Сер Исак Њутн 1643-1727
Англиски
развиена теорија за гравитација и механика, и измисли диференцијална анализа
Едмонд Халеј 1656-1742
Британскиот
користат својата теорија за cometary орбити да се предвиди дека кометата на 1682 (подоцна наречен “Халеевата комета”) е периодична
Чарлс Месие 1730-1817
Француската
откриени 19 комети, 13 се оригинални и 6 независни соработници откритија; Составувач е познат каталог на длабоко небото објекти
Жозеф Луј Лагранж 1736-1813
Француската
развиени се нови методи на аналитички механика; направи многу теоретски придонес во астрономијата, подобрување на нашето разбирање на Месечината движење и од аспект на влијанието на планети на cometary орбити; се најде решение за проблемот со 3-тело покажува може да има две точки (сега наречен Лагранж поени) и во орбитата на Јупитер, каде минорни планети би можеле да останат речиси на неодредено време – Тројанската група на астероиди подоцна беа откриени во овие позиции
Вилијам Хершел 1738-1822
Британскиот
откриени Уран и нејзините две најпаметните месечини, Титанија и Оберон; откриени месечини на Сатурн, Мимас и Енцелад; откриле ледени капи на Марс, неколку астероиди и бинарни ѕвезди; каталогизирани 2.500 длабоко небото објекти
Џузепе Пјаци 1746-1826
Италијански
откриени најголемиот астероид, Церес; точно да се измери позициите на многу ѕвезди, што резултира во ѕвезда каталог
Јохан Боде 1747-1826
Германски
популаризиран односи од кои планетарен растојанија од Сонцето, која стана позната како “закон Боде е”; предвиде неоткриена планета меѓу Марс и Јупитер, каде што подоцна се пронајдени астероиди
Пјер Симон Лаплас 1749-1827
Француската
направено значајни придонеси за математички диференцијални равенки; промовираше соларна маглина хипотеза за потеклото на Сончевиот систем
Каролина Хершел 1750-1848
Британскиот
откриени неколку комети и беше првата жена да се откријат комета
Хајнрих Вилхелм Олберс 1758-1840
Германски
измислил првиот успешен метод за пресметување на комета орбити; откриени неколку комети, вклучувајќи кометата на 1815 година, сега се нарекува комета Олбер е; откриени астероиди Палас и Веста; поставени парадокс познатиот Обер е: “Зошто е ноќното небо темно”?
Фридрих Бесел 1784-1846
Пруската
прво да се измери растојанието на ѕвездата 61 Сигни; предложи дека Сириус има невидена придружник; разработени математичката анализа на она што сега се познати како Беселов функции
Јозеф фон Фраунхофер 1787-1826
Германски
направени детални мерења на брановата должина на стотици линии во сончевиот спектар; дизајниран ахроматско објективот
Јохан Франц Енке 1791-1865
Германски
ги откри првите краток период комета, која сега се нарекува комета Енке е
Фридрих фон Струве 1793-1864
Роден во Германија Русија
основана проучување на двојни ѕвезди; објави каталог на над 3000 бинарни ѕвезди; прво да се измери растојанието на ѕвездата Вега
Вилхелм Бир 1797-1850
Германски
подготвени и објавени мапи на Месечината и Марс
Томас Хендерсон 1798-1844
Шкотскиот
прво да се измери растојанието до ѕвезда (Альфа Сентавр)
Вилијам Лассел 1799-1880
Британскиот
откриени Тритон, најголемиот сателит на Нептун
Сер Џорџ Аири 1801-1892
Британскиот
подобрување на орбитална теорија на Венера и Месечината Студирал мешање окната во оптика; направи математички студија на виножитото
Урбаин Ле Верриер 1811-1877
Француската
точно предвиде позицијата на Нептун, што доведе до неговото откривање
Јохан Готфрид Гале 1812-1910
Германски
Првиот човек да се набљудуваат Нептун, врз основа на пресметки од страна на францускиот математичар, Урбаин Ле Верриер; Сепак, откривањето на Нептун обично се припишани на Ле Верриер и англиски астроном, Џон Адамс Крауч, кој прв го предвиде својата позиција
Андерс Енгстрем 1814-1874
Шведскиот
откриени водород во сончевиот спектар; извор на единицата Енгстрем
Даниел Кирквуд 1814-1895
Американски
открија “Кирквуд празнините” во орбитите на астероиди меѓу Марс и Јупитер; објасни празнини во прстените на Сатурн
Вилијам Хаггинс 1824-1910
Британскиот
прво да се покаже дека некои маглини, вклучувајќи ги и големите маглина во Орион, имаат чиста спектарот на емисиите и на тој начин мора да биде гасовити
Сер Џозеф Локир 1836-1920
Британскиот
откриени во сончевиот спектар претходно непознат елемент кој го нарекол хелиум
Хенри Драпер 1837-1882
Американски
направи првата фотографија на ѕвездениот спектар (онаа на Вега); подоцна фотографирани спектар на повеќе од стотина ѕвезди и ги објавува во каталог; Студирал спектар на маглината Орион, кој го покажа беше облак прашина
Едвард Чарлс Пикеринг 1846-1919
Американски
ги откри првите спектроскопски бинарна ѕвезда, Мизар
Џејкобус Корнелиј Каптеј 1851-1922
Холандски
откриле дека соодветно движењето на ѕвездите не беа случајни, но ѕвездите можат да се поделат во две струи се движат во спротивни насоки, како претставник на ротација на нашата галаксија
Едвард Бернард 1857-1923
Американски
откриени осум комети и Алматеа, петтата месечина на Јупитер; исто така, откри ѕвезда со големина правилно движење, сега се вика ѕвезда Бернард е

Добитници на Нобелова награда

Ханес Алвен 1908-1995
Шведскиот
разви теоријата на динамиката магнетно хидро
Субраманян Чандрасекар 1910-1995
Роден во Индија американски
направени важни теоретски придонеси во однос на структурата и еволуцијата на ѕвездите, особено бели џуџиња
Вилијам Фаулер 1911-1995
Американски
врши обемна експериментални студии на нуклеарните реакции на астрофизички значење; развиена, со другите, целосна теорија на формирањето на хемиски елементи во универзумот
Антониј Хюиш 1924-
Британскиот
го предводеше истражувањето група кој го откри првиот пулсар
Арно Пензијас А. 1933-
Роден во Германија, Америка
ко-открија космичкото микробраново зрачење
Роберт В. Вилсон 1936-
Американски
ко-открија космичкото микробраново зрачење
Џозеф Х. Тејлор, Џуниор 1941-
Американски
ко-открија првиот бинарни пулсарот
Расел Ален Хулсе 1950-
Американски
ко-открија првиот бинарни пулсарот

Други

Ени Скокни Кеннон 1863-1941
Американски
класифицирани спектар на многу илјадници ѕвезди; објавено каталози на променливи ѕвезди (вклучувајќи 300 откриени таа)
Максимилијан Волф 1863-1932
Германски
откриени стотици астероиди користење на фотографијата
Џорџ Е. Хале 1868-1938
Американски
револуција спектрален забелешки преку пронаоѓање и користење на спектрогелиограф; откриени магнетни полиња во сончевите дамки; првиот астроном официјално да се вика астрофизичар; основал Еркес, Планината Вилсон и Паломар Опсерватории
Хенриета Свон Левит 1868-1921
Американски
откриени однос на периодот-сјајност за Сефеид променливи
Вилем де Ситтер 1872-1934
Холандски
проучувале астрономски последиците од теорија на релативноста на Ајнштајн; заклучил дека речиси празен универзум ќе се прошири
Еjнар Херцшпрунг 1873-1967
Данскиот
измислиле шемата за боја на големина; со проучувањето ѕвездени јата, независно го открија врска помеѓу апсолутната величина и спектрална видови на ѕвездите; заговор на овој однос е сега се нарекува Херцшпрунг-Расел дијаграм (или H-Р дијаграмот); решени растојание до Малиот Магеланов Облак
Карл Швартсчаилд 1873-1916
Германски
прва кој ќе даде точен решавање на равенките на општата релативност на Ајнштајн, давајќи разбирање на геометријата на простор блиску до точката за маса; исто така, направи првата студија на црните дупки
Киотсугу Хирајама 1874-1943
Jапонски
го открил постоењето на групи на астероиди со слични орбитални елементи. Тој претпоставува дека астероидите во овие семејства (сега наречен Хирајама семејства) биле физички поврзани
Весто М. Слифер 1875-1969
Американски
прво да се измери на радијална брзина на галаксијата Андромеда
Валтер Сиднеј Адамс 1876-1956
Американски
идентификувани Сириус Б како прв бело џуџе познат
Хенри Норис Расел 1877-1957
Американски
користат фотографски методи за мерење на ѕвездени parallaxes, што доведе до откривање на односот помеѓу апсолутната величина и спектрална видови на ѕвездите; парцела од овој однос се нарекува дијаграм Херцшпрунг-Расел (или H-Р дијаграмот)
Бернхард Шмит 1879-1935
Шведската роден Германија
измислени и конструирал првиот Шмит одразува телескоп со користење на коректор плоча тој смисли за да се елиминира аберација на сликата
Артур Едингтон С. 1882-1944
Британскиот
прво да се потврди предвидување на Ајнштајн дека светлината ќе се наведнуваат во близина на ѕвезда; откриени однос масовно сјајност за ѕвезди; теоретски објасни пулсирање на Cepheid променливи
Харлоу Шепли 1885-1972
Американски
откриени од големината на нашата галаксија и во насока на нивниот центар со проучување на дистрибуција на глобуларни јата; утврдени орбитите на многу засенувајќи бинарни ѕвезди
Едвин Хабл 1889-1953
Американски
прво да се измери растојанието до маглина Андромеда, го градат за посебен галаксија; подоцна мери растојанието до други галаксии и откриле дека тие се топи со пропорционална стапка на нивното растојание (право на Хабл)
Валтер Бааде 1893-1960
Роден во Германија Америка
откриени астероиди Хидалго и Икар; формирани се две различни ѕвездени класи: помлада, потопло “население, јас” и постарите, ладилникот “Населението II”
Жорж-Анри Леметр 1894-1966
Белгија
напредна идеја дека универзумот потекнува како мали, густи “космичко јајце”, што избувна и да се воспостави својата експанзија во движење
Рудолф Минковски 1895-1976
Германски
поделени супернови во тип I и II; оптички идентификувани голем број од раните извори радио
Бернар-Фердинанд Лиот 1897-1952
Француската
измислиле коронаграф
Ото Струве 1897-1963
Руската роден во Америка
направени детални спектроскопски студии на блиски бинарни ѕвезди; откриени меѓуѕвездена материја (H региони II)
Фриц Цвики 1898-1974
Швајцарија американски
набљудуваните Кома кластер на галаксии и утврди дека најголем дел од кластерот мора да биде “темна материја”; предложи постоење, а потоа забележани џуџести галаксии; предложи постоењето на супернови (термин кој го измислил) и на тој нивен колапс може да доведе до неутронски ѕвезди; очекува откривањето на квазарите, предлагајќи дека компактен сино галаксии може да се помешаат со ѕвездите; очекува дека темната материја може да се изучува со набљудување на галаксии кои делуваа како гравитациски леќи
Јан Хендрик Оорт 1900-1992
Холандски
пресметува растојанието до центарот на галаксијата; определениот рок за сонце за да се заврши една револуција на Млечниот Пат; пресметува масата на Млечниот Пат; предложи постоењето на огромен сферичен облак од замрзнатите комети (Ортовиот облак) остави зад себе од формирањето на Сончевиот систем
Сесилија Пејн-Гапошкин 1900-1979
Англиски
откриле дека ѕвездите се составени главно од водород, хелиум со вториот најзастапен елемент
Џорџ Гамов 1904-1968
Руската роден во Америка
прв предложен водород фузија како извор на соларна енергија
Карл Г. Янски 1905-1950
Американски
откриени радио бранови од вселената, со што се основоположници на раѓањето на радио астрономијата
Жерар П. Купер 1905-1973
Холандскиот роден во Америка
откриени Миранда, петти сателит на Уран; откриени Нереид, вториот сателит на Нептун; откриени во атмосферата на Титан, најголемиот сателит на Сатурн; неговата спектроскопски студии на Уран и Нептун доведе до откривањето на комета-како остатоци на работ на Сончевиот систем, сега се вика “Кајперовиот појас е”
Бруно Б. Роси 1905-1993
Италијански
пионер на Х-зраци астрономијата и вселенските физика на плазмата; учествувал во откривањето на првиот познат Х-зраци извор надвор од Сончевиот систем (Скорпија X-1)
Барт Јан Бок 1906-1983
Холандски
сугерираат дека мала темна глобули на меѓуѕвезден гас и самракот (сега наречен Бок глобули) се урива за да формираат нови ѕвезди
Клајд Томбо 1906-1997
Американски
открија планета Плутон
Фред Випл 1906-2004
Американски
предложи модел “валкани снежни топки” на комета структура
Виктор Амбарцумјан 1908-1996
Советски
еден од основачите на теоретски астрофизиката; прво да укажуваат на тоа дека Т Таури ѕвезди се многу млади и дека во близина ѕвездени здруженија се проширува
Гроте Ребер 1911-2002
Американски
ја изградил првата радио телескоп (параболичен рефлектор 31 нозе во дијаметар), со што ќе стане прв радио астроном
Карл К. Сейфер 1911-1960
Американски
ги откри првите активна галаксија, дел од групата која сега се нарекува Сейфер галаксии
Џон А. Вилер 1911-2008
Американски
направени теоретски придонеси за разбирање на квантната гравитација; го измисли терминот “црна дупка”; го воведе концептот на “просторот пена”
Карл Ф. фон Вайцзекер 1912-2005
Германски
придонесе за развојот на теоријата на моделот небула за формирањето на Сончевиот систем; предложениот (со Ханс Бете) реакција меѓу протоните, како термонуклеарна извор на енергија за сонце
Џејмс А. Ван Ален 1914-2006
Американски
простор научник познат по откривањето на Земјината магнетосфера
Сер Фред Хојл 1915-2001
Британскиот
поборник за стабилна состојба модел на универзумот; добро познат автор на научна фантастика; предложи најраните форми на живот се врши преку простор на комети и дека тие примитивни форми на живот живееле на Земјата; подбивно измисли терминот “Биг Бенг” за космичка теорија со која тој не се согласува
Роберт Х. Дике 1916-1997
Американски
предложи зрачење во близина на 1-см бранова должина се останати од топла Биг Бенг; измислил микробранова радиометр, што се користи за откривање на радијација
Џорџ Х. Хербиг 1920-2013
Американски
независно го открија Хербиг-Харо објекти, кои се гасни облаци се поврзани со младите ѕвезди
E. Маргарет Бурбидж 1919-
Британскиот
врши набљудување на истражување на спектарот на квазари и други чудна галаксии; придонесе за разбирање на ѕвездени нуклеосинтеза
Томас Голд 1920-2004
Американски
придонесе за нашето разбирање на космологијата, природата на пулсарите како ротирачки неутронски ѕвезди, и потеклото на планетите јаглеводороди
Чуширо Хајаши 1920-2010
Jапонски
открија моделот проследено со претходна главната низа ѕвезди на H-Р дијаграми (сега наречен Хајаши песна); откриени максималниот радиус за ѕвезда од дадената маса (границата Хајаши); направени значајни придонеси за нашето разбирање на Биг Бенг нуклеосинтеза
Едвин Е. Салпетер 1924-2008
Австриската роден американски
објаснува како реакција тројна алфа може да се направи на јаглерод од хелиумот во ѕвездите; работеше на атомската теорија и квантната електродинамика; ко-развиена равенка Бете-Салпетер; придонесе за нуклеарна астрофизиката, ѕвездената еволуција, статистички механика, и плазма физика
Алан Р. Сандаж 1926-2010
Американски
идентификувани првата квазар, и открив многу повеќе; утврдени возраст од многу збиени јата
Вера Рубин 1928-
Американски
риви мери ротацијата на далечни галаксии и на крајот заклучи дека 90% или повеќе од универзумот е составен од невидливи темна материја
Ирвин И. Шапиро 1929-
Американски
спроведува роман радио или радар техники за различни астрофизички истражувања активности, вклучително и тестови соларен систем на општата релативност и студии на гравитациони леќи и супернови кои сакаат да се одреди точна вредност за Хабл постојана
Риккардо Жаккони 1931-
Италијански
пионер на Х-зраци астрономијата; учествувал во откривањето на првиот познат Х-зраци извор надвор од Сончевиот систем (Скорпија X-1)
Сер Роџер Пенроуз 1931-
Британскиот
придонесе за развојот на општата релативност покажувајќи потребата за космолошки сингуларитети; разјаснета физиката на црни дупки
Џон Н. Банколл 1934-2005
Американски
направени важни теоретски придонеси за разбирање на соларни неутрина и квазарите
Карл Саган 1934-1996
Американски
беше лидер во потрагата по вонземска интелигенција; придонесе за поголемиот дел од мисиите на простор да се истражуваат Марс и надворешните планети; предупреди дека сите од нуклеарна војна може да доведе до “нуклеарна зима”
Џејмс В. Кристи 1938-
Американски
откриени сателит на Плутон, Харон
Вилијам К. Хартман 1939-
Американски
добро познат сликар на астрономски теми; ко-развиена најшироко прифатена теорија за формирањето на Месечината (од судирот на џиновски planetismal со Земјата во близина на планетата формирање период од Сончевиот систем)
Кип С. Торн 1940-
Американски
придонесе за теоретско разбирање на црните дупки и гравитационата зрачење; ко-основач на проектот за ласерски интерферометер Гравитациски бран опсерваторија (LIGO)
Бернард Ф. Бурк 1942-
Американски
развиените техники за многу долги основно интерферометрија (интерферометриски) со користење на атомска фреквенција стандарди за да ги синхронизирате радиотелескопи на оддалечени локации ширум светот, што доведува до 1000-пати подобрување на аголна резолуција за радио телескопи; спроведени првите мерења на интерконтиненталните и трансконтинетални интерферометриски
Стивен Хокинг В. 1942-
Британскиот
во комбинација со општата релативност Квантна теорија да се предвиди дека црните дупки би требало да емитуваат радијација и исчезне
Жоселин Белл 1943-
Британскиот
ко-открија првиот пулсар
Чарлс Томас Болтон 1943-
Роден во Америка Канада
идентификувани Сигнус X-1 како прв црна дупка
Џејмс Елиот Ладлоу 1943-2011
Американски
откриени од прстените на Уран
Алан Х. Гут 1947-
Американски
разви теоријата на космичката еволуција познат како инфлаторен вселената
Павле Ф. Голдсмит 1948-
Американски
директор на Националниот Астрономија и јоносферата центар; развиените техники да студираат на структурата на густа молекуларна облаците каде формирање на ѕвезди се случува
Тадаши Накаџима Jапонски предводена од група која ги откри првите кафеаво џуџе
Нил деГрассе Тајсон 1958-
Американски
најпознат по poplarizing науката од страна на хостинг телевизиската серија NOVA ScienceNow и Cosmos: A SpaceTime Odyssey
Мајк Браун 1965-
Американски
откриени со неговиот тим многу транс-Нептунски објекти (TNO), вклучувајќи и Ерис, првиот TNO откриле дека е поголема од Плутон, кој на крајот доведе до деградирање на Плутон на џуџеста планета

Оваа страница се одржува од Д. Марк Менли.