февруари 28, 2017

Светската Анкета на Боја

Source: http://www1.icsi.berkeley.edu/wcs/#top

Истражувањето на Светската Боја (купатила.Сите) беше иницирана во доцните 1970-ти за тестирање на хипотези напредни од Берлин и Кеј (1969) во врска со

• (1) постоење универзална ограничувања на крстот јазик боја именување и
• (2) на постоење на делумно фиксни еволуциски напредок според кои јазици се добие боја смисла со текот на времето.

Авторски поддршка дојде од Националната фондација за наука. Дополнителна поддршка е добиено од Универзитетот на Калифорнија во Беркли, Летниот институт за лингвистика (сега SIL, меѓународни), Меѓународниот компјутерски науки институт (ICSI, 1947 Центар стрит, Беркли, Калифорнија 94707), и три дополнителни грантови од Националниот фондација за наука. На купатила. Сите сега е сместен во ICSI.


Тековни активности:

  1. Светската Анкета на боја монографијата беше објавен од страна на Центарот за проучување на јазик и информации (CSLI), Стенфорд, во јули 2009 година. Оваа монографија дава анализа на секоја од 110 основни мандат боја системи на јазиците купатила.Сите и ги сумира докази тие ги обезбедуваат за и против хипотези (1) и (2).
  2. Независно студија од податоци WCS во тек е за решавање на хипотези (1) и (2) во поглед на статистика инференција. Оваа студија вклучува соработка помеѓу работниците во ICSI, Универзитетот на Калифорнија во Беркли, и Универзитетот во Чикаго.
  3. A серија на психолошки експерименти се спроведува на Универзитетот во Невада, Рено, со ICSI/Беркли соработка, да се тестира можни односи помеѓу универзалните тенденции во крстот јазик боја именување и боја перцепција.
  4. Последни документи врз основа на податоците купатила.Сите може да се најде тука.
  5. Архива на купатила.Сите на податоци може да се најде тука.

Берлин, Брент и Пол Кеј. Основната боја Услови: нивната универзалност и еволуција. Беркли и Лос Анџелес. Универзитетот на Калифорнија Прес, 1969 година.

Кеј, Берлин, Маффи, Меррифилд, Кук. Светската Анкета на бојата. Стенфорд: CSLI, јули 2009 година (ISBN (крпа): 9781575864150)


Страница дизајн: Кеј и Кук (октомври, 2002).
Направено: 20021010
Делумно промена: 20170227