јануари 17, 2017

Роло Мај

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/may.html

1909–1994

Д-р С. Џорџ Буреј


Биографија

Роло мај е роден 21 април, 1909, во Ада, Охајо. детството не е особено пријатен: неговите родители не се заедно и на крајот се развеле, а неговата сестра психотична дефект.

По краткиот престој во државата Мичиген (тој беше побарано да ја напушти поради неговата вмешаност со радикален студентското списание), тој присуствуваше Оберлин Колеџот во Охајо, каде што ја добил својата ергени степен.

По дипломирањето, тој отиде во Грција, каде што тој се предава на англиски јазик во Анадолија колеџ за три години. Во текот на овој период, тој, исто така, времето поминато како патувачки уметник, па дури и накусо со Алфред Адлер.

Кога се вратил во САД, тој влезе во Унијата Богословија и стана пријател со еден од неговите учители, Пол Тилих, егзистенцијалистичката теолог, кој ќе има големо влијание врз неговото размислување. Мај доби својот Диплома за Божество во 1938 година.

Може да страдаат од туберкулоза, и мораше да поминат три години во душевната болница. Ова веројатно беше пресвртница во неговиот живот. Додека тој се соочи со можноста за смрт, тој, исто така, исполнет празен часа со читање. Меѓу литературата, тој чита беа делата на Сорен Кјеркегор, данскиот верски писател кој инспирираа многу на егзистенцијалниот движење, и се предвидени на инспирација за теоријата во Мај.

Тој оди да студира психоанализата во Белата институт, каде се сретна со луѓе, како што Хари Стак Саливан и Ерих Фром. И на крај, тој отиде во Универзитетот Колумбија во Њујорк, каде што во 1949 година ја доби првата д-р по клиничка психологија некогаш доделена таа институција.

По добивањето на својот докторат, тој отиде за да учат во различни врвот училишта. Во 1958 година тој се уредува, со Ернест Ангел и Анри Елленбергер, книгата постоење, која се воведе егзистенцијални психологија во САД. Тој поминал последните години од својот живот во Тибурон, Калифорнија, до неговата смрт во октомври 1994 година.


Теорија

Роло мај е најпознатиот американски егзистенцијални психолог. Голем дел од неговото размислување може да се разбере, читајќи за егзистенцијализмот, воопшто, и на преклопување помеѓу неговите идеи и идеите на Лудвиг Бинсвангер е одлично. Сепак, тој е малку надвор од мејнстримот по тоа што тој е повеќе под влијание од страна на американски хуманизам од Европејците, и повеќе се заинтересирани за помирување егзистенцијални психологија со други пристапи, особено на Фројд.

Мај користи некои традиционални егзистенцијална смисла малку поинаку од другите, и измислува нови зборови за некои стари идеи егзистенцијализмот е. Судбина, на пример, е приближно иста како специфични вообичаените услови во кои едно лице е роден и воспитанкомбинација со паденије. Тоа е тоа што дел од нашите животи, што е определен за нас, нашите суровини, ако ви се допаѓа, за проектот за создавање на нашите животи. Друг пример е зборот храброст, кои ги користи почесто од традиционалниот термин “автентичноста” со значење со кои се соочува една анксиозност и се издига над него.

Тој е исто така само егзистенцијална психолог Јас сум свесен за кој дискутира одредени “фази” (не е во строга Фројдовата смисла, се разбира) на развој:

Невиност – предегоическа, предсамосвесна етапа на детето. Невината е предморалните, односно не е ниту лошо ниту добро. Како диво животно кој убива да се јаде, невини се само прави она што тој или таа треба да направи. Но, еден невин нема да има степен на волја во смисла на диск, за да ги исполнат своите потреби!

Бунт – детството и адолесцентна фаза од развојот на нечие его или самосвест со помош на контраст со возрасните, од “не” на стариот две години на “нема шанси” на тинејџер. Бунтовен човек сака слобода, но се уште нема целосно разбирање за одговорноста што оди со него. Тинејџерот можеби ќе сакате да се трошат нивните додаток на било кој начин се избере – но сепак, тие се уште се очекува родителите да ги обезбеди парите, и да се жалат неправедност, ако тие не го добие!

Обичните – нормален его возрасни, конвенционални и малку досадно, можеби. Тие го научиле одговорност, но сметаат дека е премногу тешко, и така бараат засолниште во согласност и традиционални вредности.

Криејтив – автентичното возрасни, егзистенцијалните фаза, надвор его и само-актуелизација. Ова е човек кој, прифаќајќи судбина, се соочува со анксиозност со храброст!

Овие не се фази во традиционална смисла. Детето сигурно може да биде невин, обични или креативни понекогаш; Еден старец може да биде бунтовен. Единствениот прилози на одредена возраст е во однос на значајноста: бунтовност се издвојува во стариот две години и тинејџер!

Од друга страна, тој е исто толку заинтересирани за вознемиреност како и секој егзистенцијалист. Неговата прва книга, Значењето на анксиозност, е врз основа на неговата докторска дисертација, кој пак беше врз основа на неговото читање на Кјеркегор. Неговата дефиниција на анксиозност е “страв означени надвор од закана за некоја вредност која човекот има суштинско значење за неговото постоење како себеси” (1967, стр. 72). Иако не е “чиста” егзистенцијализмот, тоа очигледно вклучуваат страв од смрт или “ништо”. Тој цитира Кјеркегор: “Немирот е вртоглавица на слободата”.

Љубов и волјата

Многу од уникатни идеи Мај може да се најде во книгата сметам себе, Љубовта и волјата. Во неговите напори во усогласувањето на Фројд и егзистенцијалистите, тој се свртува своето внимание кон мотивација. Неговата основна мотивација изградба е демонски. На демонски е целиот систем на мотиви, различни за секоја индивидуа. Таа е составена од колекција на специфични мотиви наречен демони.

Дајмон зборот доаѓа од грчкиот јазик и значи малку бог. Тоа ни доаѓа како демон, со многу негативна конотација. Но, првично, на Дајмон може да биде лошо или добро. Демони вклучуваат намалување на потреби, како што се храна и секс, како и зголемените потреби, како што се љубовта. Во суштина, вели тој, Дајмон е нешто што може да го преземе лицето, ситуација во која тој се однесува како демонски топката. Тоа е тогаш кога балансот меѓу демони е нарушена, дека тие треба да се смета за “злото” – како фраза значи! Оваа идеја е слична идеја Бинсвангер е на темите, или идејата за стратегии за справување Хорни е.

За Мај, еден од најважните демони е ерос. Ерос е љубов (а не секс), а во грчката митологија бил малолетник бог прикажуваат како еден млад човек. (Види ја приказната на Ерос и Психа со кликнување тука!) Подоцна, Ерос ќе се претвори во тоа досадни малку штетници, Купидон. Мај сфати љубовта како потреба ние треба да “стане еден” со друго лице, а се однесува на антички грчки приказна од Аристофан: луѓето беа првично четири нозе, четири вооружени, двоглав суштества. Кога станавме малку премногу горделив, боговите ни подели на два дела, машки и женски, и да ни ги проколнал со бескрајна желба да се опорави исчезнати нашата половина!

Како и да е, како и секој Дајмон, Ерос е добра работа, се додека не се зема во текот на личноста, се додека не стане опседнат со него.

Друг важен концепт за Мај е волја: способноста да се организираат со цел да се постигне една цели. Ова го прави грубо ќе синоним за егото и реалноста-тестирање, но со свој продавница на енергија, како и во его психологија. Се сомневам дека тој доби поим од Ото чин, кој го користи волја на ист начин. Мај совети кои ќе, исто така, е Дајмон кои потенцијално можат да го преземе лицето.

Друга дефиниција на волјата е “способноста да се направи желби се обистини”. Желби “радосна замислувајќи на можности”, и се манифестации на нашата демони. Многу желби, се разбира, доаѓаат од Ерос. Но тие бараат волја да се направи да се случи! Оттука, можеме да видиме три “видови на личноста” излегувањето на нашиот однос снабдување, може да се каже, на нашите желби за љубов и волја да ги реализира. Имајте на ум дека тој всушност не излезе и да ги именува – тоа би било премногу категорични за егзистенцијалист – и тие не се или-или гулаб дупки со какви било средства. Но, тој не се користат различни термини се однесуваат на нив, и јас зедов претставник оние.

Таму е вид, тој се однесува како “нео-пуритански“, кој е сите волја, но не и љубов. Тие имаат неверојатна само-дисциплина, и може да “се случуваат некои работи”… но тие немаат желба да постапиме. Така тие стануваат “анален” и перфекционист, но празен и “пресушена.” Архетипски пример е Ебенезер Скруџ.

Вториот вид, тој се однесува како “инфантилна.” Тие се сите желби, но нема волја. Полни со соништа и желби, тие немаат самодисциплина да се направи нешто од нивните соништа и желби, и така да стане зависна и конформистички. Тие сакаат, но нивната љубов не значи многу. Можеби Хомер Симпсон е најјасен пример!

Последниот тип е “креативен” тип. Мај препорачува, мудро, дека треба да му се посветам на салдото на овие два аспекти на нашата личност. Тој рече дека “задача на човекот е да се обединат љубов и волја”. Оваа идеја е, всушност, стара кои се наоѓаат меѓу неколку теоретичари. Рангиран Ото, на пример, го вели истото контраст со смрт (која вклучува и нашата потреба за другите и нашиот страв од животот) и живот (која вклучува и нашата потреба за автономија и нашиот страв од осаменост). Други теоретичари се зборуваше за заедницата и агенција, хомонимија и автономија, нега и асертивност, припадност и достигнувања, и така натаму.

Митови

Последната книга во Мај беше Крикот за митот. Тој посочи дека голем проблем во дваесеттиот век е нашата загуба на вредности. Сите различни вредности околу нас да нè доведе да се сомневам во сите вредности. Како Ниче посочи, ако Бог е мртов (т.е. апсолутни ги нема), а потоа се ‘е дозволено!

Мај вели дека ние треба да се создаде на сопствените вредности, секој од нас поединечно. Ова, се разбира, е тешко да се каже во најмала рака. Значи ние треба да помогне, а не принудена врз нас, но “понудена” за нас да се користи како ние ќе.

Внесете митови, приказни кои ни помагаат да се “направи смисла” од животот на “водечките приказни.” Тие личат до одреден степен архетипи Јунг, но тие можат да бидат свесни и несвесни, колективни и лични. Добар пример за тоа колку луѓе живеат нивните животи врз основа на приказни од Библијата.

Други примери може да биде запознаен со вклучуваат Хорацио Алгер, Едип Рекс, Сизиф, Ромео и Јулија, Казабланка, Оставете го Бивер, Војна на ѕвездите, Малата куќа на прери, Симпсонови, Саут Парк и басни од Езоп. Како што намерно укажуваат на оваа листа, многу приказни направи вошлив митови. Многу приказни нагласи магичен доделување на една желби (инфантилна). Други, пак, ветуваат успех во замена за напорна работа и пожртвуваност (нео-пуритански). Многу од нашите приказни денес велат дека бесценета себе е најдобра вредност! Наместо тоа, вели мај, ние треба активно да работи на создавање нови митови кои го поддржуваат напорите на луѓето во правење на најдоброто од животот, наместо да ги поткопува!

Идејата звучи добро – но тоа не е страшно егзистенцијални! Повеќето егзистенцијалисти се чувствуваат дека тоа е неопходно да се соочи со реалноста многу повеќе директно од “митови” имплицира. Всушност, тие ќе звучи малку премногу како што на маса луѓе подлегнуваат на, како дел од паденије, конвенционалност и неавтентичност! Контроверзноста за иднината…


Читања

Мај пишува многу добро и сите негови книги се сосема може да се чита. Неговиот прв беше Значењето на анксиозност (1950). Општи прегледи вклучуваат Барај човек за себе (1953), Психологија и човечки дилема (1967), и Откривањето на постоењето (1983). Силно се препорачува се Љубовта и волјата (1969) и Плаче за митот (1991). Постојат неколку други!


Авторски права 1998, 2006  С. Џорџ Буреј