јануари 17, 2017

Џек [Џон Грифит] Лондон

header

Source: http://london.sonoma.edu/jackbio.html

Џон Грифит Лондон (1876-1916) е роден во Сан Франциско немажена мајка на богатите позадина, Флора Велман. Неговиот татко може да се Вилијам Чејни, новинар, адвокат и главна фигура во развојот на американски астрологијата. Бидејќи Флора била болна, Џек беше подигнат преку детството од страна на екс-роб, Вирџинија Prentiss, кој ќе остане главен мајките фигура додека момчето пораснав. Кон крајот на 1876 година, Флора омажила со Џон Лондон, делумно со посебни потреби Граѓанската војна ветеран. Семејството се преселило околу областа Bay пред да се пресели во Оукланд, каде Џек завршено основно училиште. Иако семејството беше на работничката класа, тоа не беше толку осиромашени како што подоцна сметки во Лондон тврди.

Како адолесцент, момчето го прифатил името на Џек. Тој работел во различни хард работна сила работни места, пиратски за остриги на Заливот на Сан Франциско, служи на риба патрола за снимање на ловокрадците, пловеа Пацификот на запечатување брод, се приклучи на армијата Кели од невработените работат мажите, скитав низ целата земја, и се врати да присуствуваат на средно училиште на возраст од 19. во тој процес, што се запознава со социјализмот и беше познат како момче на социјалистите на Оукланд за неговата уличниот агол ораторство. Дека ќе се кандидира неуспешно неколку пати на социјалистичката билет како градоначалник. Секогаш плоден читател, тој свесно избрал да стане писател да избега од ужасната перспектива на животот како работник во фабрика. Студирал други писатели и почна да поднесат приказни, шеги, и песни на разни публикации, најчесто без успех.

Трошењето на зимата на 1897 година во Јукон предвидени метафорична злато за неговиот прв приказни, која започна на објавувањето во Оверленд Месечен во 1899. Од тој момент тој беше многу дисциплинирани писател, кој ќе произведе повеќе од педесет книги раскази, романи и политички есеи. Иако Повикот на дивината (1903) му донесе трајна слава, многу од своите раскази заслужува да се нарече класика, исто како и неговата критика на капитализмот и сиромаштијата во Луѓето од бездната (1903), како и остар својата дискусија на алкохолизам во Џон Барликорн (1913). долго патување во Лондон (1907-1909) низ Пацификот во мал брод обезбедени материјал за книги и приказни за полинезиската и Melanesian култури. Тој беше инструментална во кршење на табу тема во текот на лепра и популаризација на Хаваи како туристичка дестинација.

Лондон беше меѓу повеќето објавени фигури на неговиот ден, и тој се користи оваа говорница да го поддржат неговата поддршка на социјализмот, жените право на глас, и на крајот, забрана. Тој беше еден од првите писатели за работа со филмската индустрија, и видов голем број од неговите романи направен филм. Неговиот роман Море-Волф стана основа за првиот долгометражен американски филм. Тој исто така беше еден од првите познати личности да се користи својата поддршка за комерцијални производи во рекламирањето, вклучувајќи фустан костуми и сок од грозје.

Бидејќи тој беше самоучка, идеи Лондон немаше доследност и прецизност. На пример, тој јасно се прифатени за социјална Дарвинизам и научни расизмот преовладува во текот на своето време, но тој изгледа мачи дека “неизбежно белиот човек”, како што го нарече, ќе го уништи на богатите културите на различни мајчин групи тој се сретнал во текот на годините. Иако тој го поддржува правото на глас на жените и создаде некои од најнезависните и силни женски ликови во американската проза, тој беше патријархално кон своите две жени и две ќерки. Неговиот социјализмот беше страстен, но се спротивстави со својата силна движење кон индивидуализмот и капиталистичкиот успех. Овие контрадикторни теми во животот и пишувањето му тешка бројка да се намали на едноставни термини направи.

Голема љубов во Лондон стана земјоделството, и тој често изјави тој го напишал за поддршка на неговата убавина ранчот во Глен Елен. Тој донесе во Калифорнија техники забележан во Јапонија, како што се тераси и Тор, се шири, и се оствари во сточарството. Тој беше далеку пред своето време во прифаќањето на ранчот како само-доволна и само-регенерира. Неговиот Волф куќа, на пример, е изграден од камен и дрво од неговиот имот. Тој беше многу под влијание на филозофијата на уметности и занаети во овие почит.

Првиот брак во Лондон (1900) беше да Бес Меддерн, со кого има две ќерки, Џоан и бес. Во нејзиниот избор, тој го следи правилото во книгата што е ко-автор со Ана Струнски, Кемптон-Уейс букви, кои другари треба да бидат избрани за добро одгледување, а не љубов. (Бес договорено.) По аферата со “Нова жена” Чармиан Киттредж, пет години постара од него, тој се разведе од бес. Во 1905 година се оженил со неговата “Мате жена”, кој стана персона за многу од неговите женски ликови, и кој страсно му се придружил на неговите многубројни патувања вложувања. Тој ги охрабри нејзината писателска кариера, и таа ја напиша три книги се однесуваат на нивниот живот (Дневникот на чудовиште, Нашата Хаваи и Книгата на Џек Лондон).

Често страда од физички болести, во текот на триесеттите години од животот во Лондон развиена бубрезите од непознато потекло. Тој почина од бубрежна инсуфициенција на 22 ноември 1916 година на ранчот. Затоа што неговите дела се преведени на повеќе јазици, тој останува повеќе читаат насекаде во некои земји надвор од САД отколку во неговата родна земја. Проучување на животот и неговите дела обезбедува случај преку која ќе ги испита противречностите во американскиот дух, заедно со клучните движења и идеи истакнати за време на напредна ера.

По смртта на Лондон, за голем број на причини биографски мит развиена во која тој е прикажан како алкохоличар женкар кој извршил самоубиство. Последните стипендија врз основа на документи од прва рака предизвикува оваа карикатура. Но, неговата упорност резултираше со занемарување на својата целосна книжевна ouevre и неговото значење како плодотворен фигура во крајот на векот социјалната историја.

Д-р Кларис Стасц.
Сите права се задржани. Можат да бидат копирани за дистрибуција во училниците, но не и на други веб-сајтови.
Документ се одржува на http://london.sonoma.edu/jackbio.html.
Последно ажурирање декември 2016.