декември 27, 2016

Разбирање Акција Истражувања

Source: http://cadres.pepperdine.edu/ccar/define.html

Ова е краток преглед на акција за истражување за нови истражувачи акција, која се ревидира годишно тековната верзија е јануари 2016. Таа служи како почетна ориентација на акција за истражување на студентите во онлајн мајстори на уметноста во програмата за учење технологии во Pepperdine Универзитетот. Секоја година на кадар на студентите се вклучат во акција за истражување. Ве молиме слободно да ги споделите оваа документ. Интерактивна водич, ресурси и упатства може да се пристапи тука или со користење на “интеракција” икона во менито.

(Благодарение на оние кои се преведени на овој член во овие јазици: узбекистански латвиски, украински, индонезиски. На други јазици Ве молиме да користите Google Translater.


Маргарет Рил

Акција за истражување не е единствен пристап, туку претставува тензија помеѓу голем број на сили што водат кон лични, професионални и социјални промени. Мислам дека на активно истражување е процес на длабока истрага практики една во служба на движење за предвидениот иднина, во согласност со вредностите. акција за истражување, може да се гледа како на систематски, рефлексивни проучување на активностите на поединецот, а ефектите од овие активности, на работното место или организациски контекст. Како таква, таа вклучува длабока истрага во врска со професионална пракса еден е. Сепак, тоа е исто така процес на соработка, како тоа се прави со луѓе во општествен контекст и разбирање на промена значи љубопитство повеќе разбирање на сложени општествени системи. И на крај што се истражување на тоа подразбира посветеност кон делење на податоци.

Постојат голем број на изменувачи кои луѓето ги користат за акција за истражување и многу различни димензии кои можат да се истакнат на различни начини да се создаде она што некои го нарекуваат семејството на пристапи за акција истражувања (Ноффке и Сомех, 2009; Макнифф, 2013 година; Роуелл, Полуш , Рил и Брюер 2015; Роуелл, Рил и Полуш, 2016 година). Ние ги користиме за соработка за истражување акција за да се потенцира на различни начини во кој истражувањето акција е општествен процес.

Истражувачите акција испита нивните интеракции и врски во социјална амбиент бараат можности за подобрување. Како дизајнери и заинтересирани страни, тие работат со своите колеги да предложи нови можности кои помогнат на својата заедница подобри работни практики. Како истражувачи, тие бараат докази од повеќе извори за да помогне да ги анализираат реакциите на преземената акција. Тие го препознаат својот сопствен поглед како субјективно, и сакаат да ги развијат своите разбирање на настани од различни перспективи. Податоците за акција истражувач употреба собрани од интеракции со други за да го карактеризираат сили во начини на кои може да се дели со други лекари. Ова доведува до рефлективен фаза во која истражувачите акција формулира нови планови за акција за време на следниот циклус.

Акција за истражување обезбедува пат на учење од и преку една пракса преку работа преку серија на мисловните фази кои се олесни развојот на прогресивниот решавање на проблемот (Берайтер и Скардамалиа, 1993). Со текот на времето, истражувачите акција се развие длабоко разбирање на начините на кои различни социјални и еколошки сили комуницирате да се создаде сложени модели. Од овие сили се динамични, акција за истражување е процес на живеење една теорија во пракса (Макнифф и Вајтхед, 2010) или со земање на живеење и учење став за настава (Клајв Бек, 2016 година). Овој дијаграм ги илустрира процесот на истражување акција низ времето.

Слика 1: итеративен процес на истражување во акција

Предмет(и) на истражувачките активности ќе се преземат активности, како резултат на промени, и размислување на трансформација, дејствување и чувство на лицата донесување на промени. Иако дизајнот на акција за истражување може да потекнува со индивидуален, процесот на промени се секогаш социјални. Со текот на времето, истражувач на проектот, честопати се протега арената на промена на проширување на група на заинтересирани страни. Целта е подлабоко разбирање на факторите на промена која резултира со позитивни личен и професионален промени.

Оваа форма на истражување тогаш е итеративен, цикличен процес на одразување на пракса, преземање на акција, одраз, и преземање на дополнителни мерки. Затоа, истражување зема облик додека се врши. Поголемо разбирање од секој циклус го покажува патот кон подобрување на практиката (Рил и Роуелл, 2016 година).

Истражувачите акција се разликуваат во тежината што тие се стави на различни фактори или димензии на акција истражувања (за повеќе дискусија и примери, види Роуелл, Рил и Полуш, 2016 година). Секој истражувач акција развива неговиот или нејзиниот пристап кон правење на истражување на дејство како и услови и структури за поддршка се уникатни. Да се ​​разбере како акција за истражување варира, јас го опишам две точки, А и Б, по две димензии. Кога некој ќе се ангажира во истражување акција, тие (или други) направи избор, кои ги стават на некоја точка по континуумот за секоја димензија. Некој ќе рече дека од страна на А или Б, или совршена рамнотежа меѓу нив, е идеален, па дури и е потребно, да се јавите за истражување на процесот акција. Повеќето од нив ќе имаат многу убедливи аргументи за тоа зошто сите акција за истражување треба да се направи во начинот на кој тие ги застапуваат. Дијалогот е здрава и ни помага секој се разбере вредноста на ставовите кои ги земе. Со разбирање на границите ние се развие подлабоко разбирање на процесот. (Ако кликнете на графички бар, можете да направите свој избор и ги споредуваат со другите.)

http://ccar.wikispaces.com/

A. Пракса – Акцент на создавање на трансформациски промени во социјална амбиент со преземање на намерна акција
Б. Прашања – Акцент на ригорозни методологија и методи за потврдување на претпоставки за тоа што се менува

A. Теорија од пракса – Користење на практики за да се генерираат теории почнува со вредности, потреби и познавање на човечката интеракција
Б. Теоријата во пракса – Користење на наодите општествените науки да се информираат моделите на промени

A. Во внатрешноста експертиза – истражувачи акција се овластени да се лоцираат проблемите на практика и развивање на методи за да се подобрат
Б. Надвор експертиза – истражувачи акција формираат партнерства со надворешни експерти за водење на процесот

A. Индивидуален процес – истражувачи акција изберете своите прашања да се испита
Б. Група Процес – група на истражувачи акција изберете заеднички прашање или сет на прашања кои треба да се испита

A. Врз база на проблем приод – Акција Истражувачите се лоцираат проблемите и да се вклучат во прогресивни решавање на проблеми во циклуси
Б. Устражување пристап – Акција Истражувачите истражуваат ефективни практики за да се разбере подобро и да ги пречека низ повеќе циклуси

A. Идентитет трансформација – Примарната исходот од истражувачките дејности е промена на начинот на истражувач на акцијата мисли, дела и се чувствува
Б. Социјални промени – На основните резултати од истражувањето акција е промена во општествениот контекст, каде што луѓето колективно се промени како тие делуваат, мислат и чувствуваат

A. Муабет практики – Акција Истражувачите го споделат она што го научиле неформално на нивниот сајт
Б. Заедничка акција на знаење – Истражувачите ги споделат своите наоди во повеќе формални контексти

Автори и професори, како и практичари често имаат многу силни ставови за тоа кои се од суштинско значење (и не се од суштинско значење) карактеристики на акција за истражување. Движење на едната или на другата страна на секое континуум претставува промени во пристапот на акција за истражување.

Сакам да мислам на акција истражувачки како диспозиција на умот, како и истражувачки пристап. Тоа е обврска на циклуси на колективните заедничка истрага со рефлексии на резултатите ќе доведе до нови идеи. акција за истражување претставува пат кон професионална “адаптивни” експертиза. Хатона и Ингаки (1986) е утврдено контраст помеѓу експертиза ефикасност и адаптивни експертиза. Имам додадени иновативни експертиза и ја создале оваа шема.

3 paths to expertise. One towards efficiency expertise and one towards innovative expertise. Th balanced path is towards adaptive expertise and action research is the means of travel.

Слика 2: патот на експертиза

Жолтата пат, исто така може да се примени на активист кој е издвоен ум без истражување на резултатите и последиците од акција, Сината панел може да биде на патот на истражувачи, кои не се однесуваат на нивните теории за промена на контексти. На зелени комбинира истражување и активизам да се вклучат во истражување акција. Кога ќе се балансираат овие две многу различни пристапи за учење ќе го следат патот на зелена акција за истражување што доведува до адаптивни експертиза и стекнување на подлабоко разбирање на себеси и другите.

Цели акција за истражување на се:

 • Подобрување на професионална пракса преку континуирано учење и прогресивни решавање на проблемот;
 • А длабоко разбирање на пракса и развој на добро специфицирани теорија на акција;
 • Подобрување на заедницата во која еден е практика се вградени преку истражување партиципативен.

Акција за истражување вклучува систематски процес на разгледување на докази. Резултатите од овој вид на истражување се практични, релевантни и информативни за теорија. истражувачките дејности е различна од другите форми на истражување бидејќи има помалку загриженост за универзалноста на наоди и повеќе вредност е поставена на релевантноста на наодите на истражувачот и локални соработници. Критичко размислување е во срцето на акција за истражување и кога ова размислување е врз основа на внимателно испитување на доказите од повеќе перспективи, тоа може да се обезбеди ефикасна стратегија за подобрување на начинот на работа на организацијата и целата организациска клима. Тоа може да биде процес преку кој учи на една организација. Ние представленије акција истражувања имаат три резултати – на личен, организациски и научни нивоа.

three levels of outcomes to action research

(од Рил и Лепори, 2011)

На индивидуално ниво, тоа е систематски збир на методи за толкување и вреднување на една е дејствија со цел за подобрување на практиката. акција истражувања често се наоѓаат во училиштата и направено од страна на наставниците, но тоа може да се врши и во музеите, медицински организации, корпорации, цркви и клубови, секоја просторија каде што луѓето се занимаваат со колективни, целта насочена активност. Подеднакво важна, не сите истражувања наставникот е акција за истражување. Наставниците можат да се етнографски, проценка или експериментални истражувања, кои не е акција за истражување. Процесот на правење акција за истражување вклучува напредни за решавање на проблемот, балансирање ефикасност со иновации со тоа развој на она што се нарекува “прилагодливи” форма на експертиза.

На организациско ниво, акција за истражување е за разбирање на системот на интеракции кои ги дефинираат општествен контекст. Курт Левин предложените истражувачки активности, како метод за разбирање на општествените системи и организациски учење. Тој тврдеше дека најдобар начин да се тестира разбирање е да се обиде да изврши промена. акција за истражување оди подалеку од само-студија, бидејќи активности, резултати, цели и претпоставки се наоѓа во комплексот социјални системи. истражувач Акцијата започнува со една теорија на акција фокусирана на намерно внесување на промени во општествен систем со претпоставките за резултатите. Ова тестирање теорија бара внимателна грижа на податоци, како и вештини во толкување и анализа. теорија активност, теорија на социјална мрежа, систем теории и алатки за оценување, како што се анкети, интервјуа и фокус групи можат да помогнат истражувач на акцијата се здобијат со длабоко разбирање на промена во општествениот контекст во рамките на организациите.

Activity theory compared to action research

(Активност теорија на моделите врз основа на работата на Енгештрем, 2004))

На ниво на научни, истражувач на акцијата произведува потврдени наоди и презема одговорност да ги споделат овие наоди со оние кои се во нивно поставување и со поголем истражувачката заедница. Многу луѓе се стекнат со експертиза во нивната работа, но истражувачите вредност на процесот на градење на знаење преку постојан дијалог за природата на своите наоди. Ангажирање во овој дијалог, преку пишување или презентирање на конференции, е дел од процесот на истражување акција.

Акција за истражување и учење кругови

learning circle modelАкција за истражување се врши на работното место со другите. Тоа е процес на соработка. Но, исто така, тоа на акција за истражување е поефективен кога истражувачите акција може да имаат корист од помош од заедницата на истражувачите акција. Центарот за соработка во научното истражување акција е дел од процесот на развој на заедницата на истражувачи акција за секој кадар. Во нашата програма, истражувачите акција вршат својата работа во учење кругови – структура за организирање на група интеракција. Комбинирање на оваа заедничка структура со процесот на истражување акција е ефикасен начин да се обезбеди високо ниво на поддршка за истражувачите акција како тие дизајн нивните активности и да се вклучат во процесот на проучување на резултатите.

Развивање на акција истражувачки прашања: водич за прогресивна анкетната

На прашањата поставени од страна на истражувачите акција помогнеме нивниот процес. А добро прашање ќе ги инспирира еден да се погледне одблизу и собирање на докази ќе помогне да се најде можни одговори. Што се добри примери за акција за истражување прашања? Кои се прашања кои се со помала веројатност да се промовира одржлив процес на длабоки истрага? Најдобар прашање е оној кој ќе ги инспирира истражувач да се погледне во нивната пракса длабоко и да се вклучат во циклуси на континуирано учење од секојдневната пракса на својот занает. Овие прашања се од желба да имаат практика да се усогласи со вредности и верувања. Истражување на овие прашања им помага на истражувачите да биде прогресивно повеќе ефективни во постигнувањето на своите цели и развој на професионална експертиза.

Добри прашања често произлегуваат од визии за подобрување на практиката и новите теории за промена која ќе се помести на истражувач поблиску до идеална состојба на работните практики. Кога изјави во ако/тогаш формат, тие можат да се облик на истражување хипотеза. Ако јас [вметнете акцијата треба да се преземат], како тоа ќе влијае [опише еден или повеќе можни последици од акцијата]? Ние ќе го разгледаме два примери, еден од образованието и еден од бизнис амбиент.

Развој на акција истражувања прашања во образовниот контекст

Да претпоставиме дека истражувачот е загрижен за дизајнирање контекст на учење да ги задоволи потребите на студентите кои во моментов не се прави добро во училница. Општото прашање може да биде:

Како можам да го персонализирате настава за да одговараат на различните потреби на моите студенти??

Ова претставува добар целокупната цел, која потоа може да доведе до голем број на можни циклуси на акција за истражување, секој со посебен прашање. Сметам дека помош истражување прашање има два дела. првиот дел се опишува акцијата и вториот дел се фокусирани на резултатот што се очекува.

Сметаат дека ова прашање:

Ако слушам студентите, ќе имам подобро разбирање на нив?

Ова прашање укажува на акција и можен исход, но е нејасна и во описот на дејствието и во можен исход. Не е јасно што се случува да се направи за да се зголеми вниманието на учениците и тоа кои докази ќе помогне да се оцени акција.

Сега се разгледа:

Ако поставам заедница кружно време да се слуша студентите ги опишат нивните искуства за учење во мојата училница (опис на акција), на кој начин, ако ги има, ќе информацијата за процесот на учење да доведе до промени во мојот наставни практики (опис на исход кој ќе се изучува)?

Сега е јасно што истражувачот има намера да прави и она што може да биде можен исход. Во слушање на студентите, истражувачот може да откријат информации кои ќе водат директно до експеримент во наставни дизајн или може да го рефокусира на општата цел на оној кој не беше очигледно кога истражувачот започна истрага.

Развој на акција истражувања прашања во корпоративните контекст

Следниве е уште еден пример, од бизнис амбиент, каде што луѓето во различни канцеларии се работи на начин на кој ќе има корист од поголема координација.

истражувач на акцијата може да ги идентификува проблем, како онаа во која лошата комуникација резултати во одлуките што се направени без присуство на прашањето за тоа како одлука влијае на поголем систем. Истражувачот може да се види улогата на технологија во фалсификување на решение за овој проблем, како на пример креирање база на податоци за чување и споделување на документи. целокупната истражување прашање може да биде:

Како може на развојот на заедничка локација за заедничко знаење и користење на интерактивни алатки за комуникација да се зголеми соработка ефикасноста на тимот со седиште во донесување на одлуки во нашите различни региони?

Следниот чекор е да се дефинира каков вид на комуникација алатка ќе се користи и како истражувач планира да се измери ефективноста на соработка далечната тимови.

Циклус прашања кои би можеле да се развива треба да бидат специфични во однос на преземените активности и резултатите што ќе се следат:

Ако јас се создаде вики за споделување на документи и да се зголеми координацијата, до кој степен ќе тимовите користат овој начин на складирање на информации да ги координираат своите одлуки?

А второто прашање циклус кои би можеле да ги следат кога е јасно дека другите тимови успеаја да се користи вики како ефикасно како истражувач се надеваше:

Како ќе се прават по цел ден за поддршка на располагање за инстант месинџер за прашања во врска со користењето на вики влијае на користењето на вики да се организира групна работа?

Препознавајќи слаба акција истражувања прашања

 • Прашања за кои се знае одговорите каде што целта е да се “докаже” дека на другите. На пример, да претпоставиме дека едно лице се држи семејството математика ноќ за години и не гледа влијание на учество на родителите. Слаб прашање за акција за истражување ќе биде: Вил држи семејството математика ноќ се зголемуваат родител? Ова може да биде корисно евалуациски прашањето каде контролирана студија може да се постави за да се истражуваат врската. Но евалуациски е различна од онаа акција истражувања. акција за истражување е експеримент во дизајн, и вклучува спроведување на акција за да се учат нејзините последици.
 • Прашања кои може да се одговори со да или не. Генерално, ова се прашања кои не ќе ги охрабри да обрнува внимание на многу нијанси на поставување и на социјалните интеракции. Иако, како некаков водич, а некои да/не прашања може да обезбеди насока, тоа е често корисни да се размислува за начини да се трансформира на прашањето во различен формат. На пример: Дали воведувањето на проект-учење врз база доведе до поголема ангажираност на студентите? Прашањето може да се преработил да, Како ќе воведувањето на проект-учење врз основа влијаат на ангажирањето на ученикот во мојата училница? Првиот, истражувачот може да одговори на прашањето со да (исход кој тие би можеле да се очекува). Второто прашање што ги упатува да се погледне за можно механизам на проект-учење (можеби сопственост, соработка, или самооценување) кои беа пронајдени да бидат поврзани со зголемен ангажман.
 • Прашања кои може да се одговори со читање на литература. Што значи заедница на пракса значи? Ова може да биде прашање кое истражувачот треба да одговори, и може да го стори тоа со читање побрзо отколку со ангажирање во истражувањето акција. А подобра формулација за акција за истражување може да биде: Како ќе зголемување на времето за соработка учител во основно тимови ниво влијаат на развојот на заедница на пракса во нашето училиште?

Споделување на вашите акција истражувања со другите:

Една од најсилните акти на лидерство може да биде чин на пишување на споделување на знаењето и увид стекнато. Пишување овозможува придонес за тело на знаење што постои надвор од истражувач. Конечниот извештај служи за споделување на знаење стекнато преку акција за истражување со другите во заедницата на пракса. Истражувачите план ќе треба да одлучи што да се пишува и на кого да пишувам.

Извештај напишано

Следниве е препорачан шаблон за мајстор на уметноста во учење технологии тезата за Пеппердин студенти. Сепак, постојат повеќе начини тој извештај акција истражување можат да бидат организирани.

ВОВЕД:
Значењето на проблемот што се обраќаат. На читателот треба да бидат поканети да се размислува за проблемот во најширока ниво. Ова треба да се одговори на прашањето Зошто јас треба да го прочитате ова; зошто јас треба да се грижи за оваа студија? Ова не е за контекстот, но за овој проблем и како тоа е поврзано со вашата визија за поинаква иднина.

КОНТЕКСТ:

РАБОТА/КОНТЕКСТ НА ЗАЕДНИЦАТА (контекст акција) —
Откако ќе го претставуваше проблем на општо ниво, ќе треба да се обезбеди контекст на вашата работа. Постојат два дела на оваа. Еден, е локалниот контекст (овој дел), и од друга страна, е професионален контекст (преглед на литература). Овие можат да дојдат во што и да има смисла за вас. Во вашиот локален контекст, можеби ќе сакате да се опише вашето членство/позиција во вашата заедница на пракса, како и тоа како претходно сте се обиде да го реши проблемот што е опишано.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА (контекст истражување) —
Литературата е уште еден начин да се постави контекст за вашата работа. Што претходната работа информира вашето разбирање на проблемот? Кои теории или предвидувања за резултатите доаѓаат од минатото студии? Како е тоа што планирате да се направи слични или различни од она што другите се обиделе?

ИСТРАЖУВАЊЕТО:

ИСТРАЖУВАЧКО ПРАШАЊЕ —
Прашањето за истражување поставува овие прашања. Целокупната прашање е проблем во текот arching избрани. прашања на циклуси се потпрашања што му помогна на решавање на ова поголем проблем на различни начини.

ИЗВЕШТАЈ НА ЦИКЛУСИ НА ИСТРАЖУВАЊЕ —
Истражување акција се одвива во циклуси. Секој циклус е дискретен експеримент земање акција како начин на студирање промени. Вашиот извештај треба да вклучува или детален извештај за секој циклус како што следи или извештај од циклусите во повеќе резиме формат.

ОПИС НА ЦИКЛУС НА АКЦИЈА: опис на она што беше планирано и зошто тоа се смета за ефективна промена. Може да вклучува некои претпоставки за тоа што ќе се случи.

ЦИКЛУС ИСТРАЖУВАЧКО ПРАШАЊЕ: силен прашање поставува и акција и се очекува реакции. Во првиот дел од прашањето јасно наведува што ќе правите во многу специфични јазик. Во вториот дел се дели твоите најдобри погоди во исход. (Реакциите на другите дека може да се очекува да резултира од вашата акција.) Вашата акција за истражување е дизајн на експериментот. Сте дизајнирање со окото кон подлабоко разбирање на промена.

ОПИС НА ШТО СЕ СЛУЧИ: краток опис на она што се случи.

ДОКАЗНИ СРЕДСТВА ЗА ДА СЕ ОЦЕНИ АКЦИЈА: кои докази не се соберат да ви кажам како другите да одговори на вашите акција? Каде да се погледне за директни или индиректни докази за она што се случило?

ЕВАЛУАЦИЈА: како ќе ја/го направи да се оцени резултатите од вашата акција…..(наведете вашите планови за вашата анализа во став или две).

РАЗМИСЛУВАЊЕ: гледајќи назад на вашата акција по собирање на податоци, она што мисли доаѓаат на ум? Ако сте биле за да го повтори овој процес, што ќе се промени? Што работеше најдобро за вас? Она што повеќето сте изненадени?

ЗАВРШНИ ОДРАЗ:

Ова е местото каде што ќе се направи преглед на вашиот целокупната процесот на учење за време на акција за истражување. Тоа може да биде корисно да се мисли на размислување, како збир на врските меѓу минатото, сегашноста и иднината. Ако овој дел е само еден краток преглед на настаните што се случи, тоа е несоодветно како одраз. Одразот обезбедува длабоко разбирање зошто се случи настани како што направиле, и како тие резултати помогна да се обрати на вашите врз arching прашање. На крајот на добар одраз, можете идеално треба да знаат повеќе отколку што направи кога ќе се започна. Ако не сте се стекнаа со нови увид во врска со проблемот и вашиот решавање на проблеми акција, тоа е веројатно дека сте само сумирање. Одраз е моќен учење искуство и суштински дел од акција за истражување.

РЕФЕРЕНЦИ:

Референците се обезбедува контекст за вашите идеи. На многу начини, референците укажуваат на заедница на научници и писатели кои ви се пишува за. (Види ја CCAR wiki за детални предлози за секоја од овие фази на акција истражувања.)

Објавување на веб-портфолио:

Важен дел од процесот на активно истражување е споделување на артефакти на истрага за да им овозможи на истражувачот на акција за да ја одрази постојано на пракса, така што врсници може да придонесе повратни информации и поддршка. Веб ресор, тогаш, станува место за внатрешни и надворешни рефлексија.

Еден добар акција за истражување портфолио, како извештај, документи практики во секој чекор на истрагата. Акумулацијата на содржина обезбедува критична маса за размислување и за признавање на промена на пракса. Не постои совршен модел за акција за истражување портфолио. Една клучна идеја, сепак, е да бидете сигурни дека да се документира секој циклус и соодветно на тоа се собираат артефакти. Тој процес документација треба да ги користат и описни и рефлексивни пишување.

Центарот за соработка во научното истражување акција има собрано акција за истражување портфолија кои служат како ефективни модели. портфолија на моделот се поделени во две групи:Училиште истражувањаво проекти кои ќе помогнат да се подобри наставни практики иакција за истражување на Заедницатаза проекти во универзитет, корпорации, и други заедницата.

Во принцип, вашето портфолио може да вклучува, но не е ограничено на следниве:

 • Преглед на вашиот проблем на општо ниво, и зошто вие (и други) го гледаат ова како важен предизвик и некои совети за тоа што го направи тоа-да се реши оваа страница отворање, треба да бидат вклучени со фотографии, графика и евентуално видео или аудио интро од тебе
 • Опис на проблемот што ќе се истражува со акција треба да се преземат
 • Детален опис на полето на дејството (во контекст на активноста)
 • Преглед на литературата, како дел од процесот на планирање (во контекст на истражувањето)
 • Прашање(а) на акција за истражување
 • Процесот на истражување акција накратко опишани
 • Циклус извештаи кои го документираат активности низ повеќе напори за промени, вклучувајќи
  • собраните податоци
  • деталите на процесот на анализа
  • рефлексии циклус
 • Вашиот краен одраз оглед на тоа што е научено во сите од циклусите за себе, вашите акции, вашиот контекст и на процесот.
 • Колекција на било артефакти, слики и видео клипови, или истражување блогови кои можете да се вклучат со
 • Професионална био

Референци

Бек, С., (2016) Неформална акција за истражување: природата и придонес на секојдневниот истрага во училница. Во Л. Роуелл, С. Брюс, Џ. Шош и М. Рил, (уред.). Пелгрейв интеракциска прирачник за акција за истражување на. Пелгрейв: (во печат).

Берайтер, C. и Скардамалиа, М. (1993). Надминување на себеси: истрага во природата и последиците на експертиза. Чикаго и Ла Сал, Илиноис: Отворен суд.

Енгештрем, J. (2004). “Нови форми на учење во ко-конфигурација работа”, Весник на учењето на работа, вол. 16 изд.: 1/2, стр. 11–21

Хатано, Г. и Инагаки, К. (1986). Два предмети на експертиза. Во Г. Стивенсон, Г. Азума и К. Гакута (уред.), Детски развој и образование во Јапонија (стр. 262–272). Њујорк: Freeman.

Макнифф, Џ. (2013). Акција за истражување: принципи и практики (трето издание). Њујорк: Routledge.

McNiff, Џ. и Уайтхед, Џ. (2010) Вие и вашиот истражувачки проект. (Трето издание). Абингдон: Routledge.

Рил, M. и Лепори, К. (2011). Мета-анализа на резултатите акција за истражување на. Труд презентиран на конференцијата на американскиот образовен истражување, април 2011 година, во Њу Орлеанс.

Рил, M. и Роуелл, Л. (2016). Акција за истражување и развој на експертиза: преиспитување на образование за наставници. Во Л. Роуелл, С. Брюс, Џ. Шош и М. Рил, (уред.). Пелгрейв интеракциска прирачник за акција за истражување на. Пелгрейв: (во печат).

Роуелл, Л. Полуш, Е. Рил, M. и Брюер, A. (2015) Перспективи истражувачи акција за карактеристиките на акција за истражување: на Делфи и учење кругови мешани методи на истражување. Пристап на интернет во http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09650792.2014.990987#.VPlW0IH-Oxw

Роуелл, Л., Рил, М., Полуш, Е. (2016). Дефинирање на акција за истражување: поставување на различни практики во различни рамки на истрага, науката и акција. Во Л. Роуелл, С. Брюс, Џ. Шош и М. Рил, (уред.). Пелгрейв интеракциска прирачник за акција за истражување на. Пелгрейв: (во печат).

Riel, M. (2010-2016). Understanding Action Research. Center For Collaborative Action Research, Pepperdine University (Last revision Jan, 2016).