октомври 20, 2016

Ана Фројд

Source: http://webspace.ship.edu/cgboer/annafreud.html

1895 – 1982

Д-р C. Џорџ Буреј

 

Се чини дека секој пат кога Фројд чувствува дека неговиот наследник бере надвор, кандидат ќе го напушти. Во најмала рака, тоа е она што се случи со Јунг и Адлер. Во меѓувреме, сепак, неговата ќерка Ана беше присутните предавања, оди преку анализа со нејзиниот татко, и, генерално, се движи кон кариера како поротник психоаналитичар. Таа, исто така, стана неговата грижа приемател откако тој го развил рак во 1923 година таа стана во најмала рака симболична наследник на нејзиниот татко.

Его психологија

За разлика од Јунг и Адлер, таа остана верен на основните идеи на нејзиниот татко се развива. Сепак, таа е повеќе заинтересиран за динамиката на психата отколку во својата структура, и беше особено фасциниран од местото на егото во сето тоа. Фројд имал, по сите, помина поголемиот дел од своите напори за име и несвесното страна на психичкиот живот. Како што таа со право укажа, егото е “место на набљудување”, од каде што ја надгледува работата на име и суперегото и несвесното, генерално, и заслужува студијата во свој ред.

Таа е веројатно најдобро позната по нејзината книга Егото и механизми на одбрана, во кој таа дава особено јасен опис за тоа како работат на одбрана, вклучувајќи и некои посебно внимание на употребата на одбрана на адолесцентите. Во делот на одбраната на поглавјето за Фројд во овој текст се базира повеќе на работа на Ана како на Сигмунд.

Ова се фокусира на егото започна движење во психоаналитичката кругови се нарекува его психологија која денес претставува, веројатно, поголемиот дел од Фројдовата. Потребно е претходно работа на Фројд како клучен основа, но се протега во повеќе обичните, практични, ден-за-ден во светот на егото. На овој начин, Фројдовата теорија може да се примени, не само за психопатологија, но за да социјални и развојни прашања, како и. Ерик Ериксон е најдобро познат пример на егото психолог.

Дете психологија

Но, Ана Фројд не беше главно теоретичар. Нејзините интереси се повеќе практични, и поголемиот дел од својот енергии се посветени на анализата на децата и адолесцентите, и за подобрување на таа анализа. Нејзиниот татко, по сите, беше фокусирана целосно на возрасни пациенти. И покрај тоа што тој го напишал многу за развој, тоа беше од перспективите на овие луѓе. Што правиш со детето, за кого семејството кризи и трауми и снимките се присутни настани, а не се затемни сеќавања?

Прво, односот на детето на терапевтот е поинаква. родителите на детето се уште се многу голем дел од неговиот или нејзиниот живот, дел терапевтот не може и не треба да се обиде да го присвои. Но, ниту може да терапевтот се преправаат дека се само уште едно дете, наместо орган фигура. Ана Фројд покажаа дека најдобар начин да се справи со ова “пренос проблем” е начинот на кој што дојде најприродно се: да биде грижа на возрасни, не е нов партнер, а не родител замена. Нејзиниот пристап се чини авторитарни според стандардите на многу современи терапии дете, но тоа може да се направи повеќе смисла.

Друг проблем со анализа на децата е тоа што нивната симболичка способности не се толку напредни како оние на возрасните. Помладите, секако, може да имаат проблеми кои се однесуваат на нивните емоционални тешкотии вербално. Дури и постарите деца се со помала веројатност отколку кај возрасните да ги надминат проблемите кои се во сложени симболи. Впрочем, проблеми на детето се овде-и-сега; таму не е многу време за да се изгради одбрана. Значи, проблемите се блиску до површината и имаат тенденција да се изрази во повеќе директно, помалку симболична, однесувањето и емоционална смисла.

Поголемиот дел од својот придонес во проучувањето на личноста да излезе од нејзината работа во Детска клиника Хампстед терапија во Лондон, кој таа помогна да се постави. Тука, таа покажа дека еден од најголемите проблеми е комуникација меѓу терапевти: со оглед на возрасни проблеми беа соопштени со помош на традиционалните етикети, проблемите на децата не може да биде.

Бидејќи проблемите на децата се повеќе итно, таа ги преиспитува во однос на движењето на детето заедно со развојот време-линија. Дете во чекор со повеќето од неговите или нејзините врсници во однос на навики за исхрана, лична хигиена, игра стилови, односи со други деца, и така натаму, може да се смета за здрава. Кога еден од друг на развојот на детето аспект или сериозно заостанува зад остатокот, лекарот може да се претпостави дека постои проблем, и да се комуницира на проблемот со опишување на одредени заостануваат.

Истражувања

Таа, исто така под влијание на истражување во Фројдовата психологија. Таа стандардизирани евиденцијата за деца со дијагностички профили, ги охрабри здружување на забелешки од повеќе аналитичари, и ги охрабри долгорочни студии на развој од раното детство до адолесценцијата. Таа, исто така го предводеше патот во употреба на природни експерименти, што е, внимателни анализи на групи на деца кои страдаат од слични пречки во развојот, како што се слепило, или почетокот на повреди, како што се губење на време на војната на родителите. На честа критика на Фројдовата психологија како што нема емпириска основа е точно само ако “емпириска основа” е ограничен на лабораториски експерименти!

Поголемиот дел од работата на Ана Фројд е содржан во Делата на Ана Фројд, собирање седум обемот на нејзините книги и документи, вклучувајќи Егото и механизми на одбрана и нејзината работа на анализа на децата и адолесцентите. Таа е многу добар писател, не се премногу технички во поголемиот дел од нејзините дела, и користи многу интересни студии на случај како примери.


Copyright 1998, C. George Boeree

Авторски права 1998, C. Џорџ Буреј