октомври 19, 2016

Стјуарт М. Шибер

Source: http://www.eecs.harvard.edu/~shieber/

Џејмс О. Велч Џуниор и Вирџинија Б. Велч, професор по компјутерски науки

Факултет директор, Харвард канцеларијата за академската комуникација

Универзитетот Харвард

Преглед Photo of SMS

Стјуарт Шибер е компјутерски научник чија примарна област на истражување е компјутерската лингвистика, изучување на природните јазици од гледна точка на компјутерските науки. Истражувањата во областа, се стреми двете научни и инженерски цели, поддржан од основни формални и математички алатки. Професорот Шибер работи на сите овие аспекти на оваа област.

Како природните јазици се структурирани да се овозможи ефикасна комуникација е тешка и мулти-фацетирани прашање, вклучувајќи проблеми во лингвистиката (на синтаксичка и семантичка структура на природни јазици), теоретски компјутерски науки (својствени на комплексноста на аспекти на човечкиот јазик); компјутерски системи (во врска со дизајн и распоредување на алгоритми за природниот јазик анализа и генерирање); психологија (човечки обработка на казната и несоодветен третман); и вештачката интелигенција (кодирање на општи знаења и нејзината примена во разбирањето на искази).

Да одговори на ваквите тешки прашања, Шибер синтеза на знаење од повеќе од овие области. Во работата на компјутерската својства на граматиката формализми – формални метајазикот за определување на синтаксичка и семантичка структура на природните јазици – тој користи техники од теоретски компјутерски науки да се анализира изразност и пресметковни ефективноста на формализми, и се базира на алгоритми од областа на компјутерските системи. (Таквите студии може да се фрли светлина на компјутерски јазици, како и природните јазици. На пример, тие откриваат некои длабоки сличностите помеѓу граматика формализми се предложени за природни јазици и статички семантика на програмските јазици.) Во своето истражување на психолингвистиката, поедноставен модел на човековите погрешно парсирање на реченици е развиен од страна на примена на технологијата од ефикасно анализирање на програмските јазици. Слично на тоа, неговото истражување на семантика се направи употреба на технологија на повисок ред логика да ја објаснуваат работата на елипсовидна конструкции на природниот јазик. Неговиот тековните истражувања на синхрони граматики за опишување на односите помеѓу јазиците има примена во различни природен јазик обработка области, како што се машински превод и казната за компресија.

Надвор компјутерска лингвистика, професор Шибер го нападна проблеми во широк спектар на други области, како и, вклучувајќи и такви различни теми како што се

Спектар на теми е наведено во придружните листата на претставник на публикации од областа на истражувањето.