октомври 19, 2016

Доналд Е. Ингбер

Source: http://wyss.harvard.edu/viewpage/121/donald-e-ingber

Доналд Е. Ингбер, д-р, кандидат на науките 

Основач и директор и основни факултет,
Вис институт на Универзитетот Харвард

Јуда Фолькман, професор за васкуларна биологија
,
медицинскиот факултет Харвард и васкуларна биологија програмата, Бостон детската болница

Професор по биоинженеринг,
Харвард. Џон А. Полсон, факултетот за инженерство и применети науки

Доналд Е. Ингбер, д-р, кандидат на науките, е основач и директор на Институтот за биолошки инспириран Вис факултет на Универзитетот Харвард, Јуда Фолькман, професор по биологија Васкуларни на медицинскиот факултет Харвард и програмата за биологија васкуларни во болница Бостон детската и професор по биоинженеринг на Харвард Џон А. Полсон, факултетот за инженерство и применети науки. Тој го доби својот диплома за уметности, магистер на уметности, магистер на филозофскиот студии, д-р и д-р фил. од Универзитетот Јеил.

Ингбер е пионер во областа на биолошки инспириран инженеринг. На Институтот Вис, тој во моментов води повеќеслојна обид да се развие пробив биотехнологијата технологии за унапредување на здравството и да се подобри одржливоста. Неговата работа доведе до голем напредок во механички биологија, туморот ангиогенезата, ткиво инженеринг, системи биологија, нанобиотехнологијата и трансляционная медицина. Преку неговата работа, Ингбер исто така, помогна да се прекине границите помеѓу науката, уметноста и дизајнот.

Ингбер е автор на повеќе од 400 публикации и 125 патенти, основана 4 компании, и е гостин говорник на повеќе од 450 настани на меѓународно ниво. Тој е член на Националната академија за медицина, Националната академија на пронаоѓачи, Американскиот институт за медицински и биолошки инженеринг, и на Американската академија на науките и уметностите. Тој беше именуван за еден од Топ 20 Трансляционни истражувачите ширум светот во 2012 година (природата биотехнологија), една од водечките светски мислители за 2015 година (надворешна политика списание), и има добиено бројни други почести во широк спектар на дисциплини, вклучувајќи ги и Роберт А. Прицкер награда и Шу Чиен награда од биомедицински инженеринг општество, Роуз Випл награда од Американското здружение за истражувачко патологија, наградата за животно дело од Друштвото на ин витро биологија, на водечките компании награда од Друштвото на токсикологија, и на Катедрата за одбрана на дојка награда рак иноватор.

Некои од неодамна развиена технологија Ингбер вклучуваат антикоагулантна површинска обвивка за медицински помагала што го заменува потребата за опасни крв лекови за разредување на; на дијализа, како сепса терапевтски уред кој привремено го намалува притисокот на крвта на патогени и воспалителните отрови; на смолкнување стрес-активираните нанотерапевтски која е насочена кон згрутчување на разнебитувањето на лекови за сајтови за васкуларна оклузија; и човечки органи-на-чипови создадени со микрочип методи за производство и обрабени со живи човечки клетки, кои се користат да се замени тестирањето врз животни како поточни и прифатлива ин витро платформа за развојот на лекови и персоналните медицина. Во 2015 година, технологија органи-на-чипови Ингбер беше именуван дизајн на годината од страна на Дизајн музеј во Лондон, а, исто така, беше купена од страна на Музејот на современа уметност (МоМА) во Њујорк за својата постојана колекција дизајн.

http://www.childrenshospital.org/research/ingber/

Последни мултимедија

Како се уметност, дизајнот, механика и клеточна биологија инспирира биоинженеринг? Во ова интервју сегмент, Дон Ингбер опишува неговиот пат до Вис институтот и различни интереси по патот што го инспирираа својата работа во текот на годините.

Вис институтот
Дон Ингбер: влијанија и инспирација