септември 29, 2016

Студиска: Легализација на Aмериканските Индијанци (Пролет 2001)

Source: http://people.umass.edu/derrico/syllabus.html

Професор Питер Д’Ерико

 

Опис на курсот

“Сојузна индискиот закон”, како што се нарекува во случаите и статути, е рамка наметнати од страна на Владата на САД за сопствени потреби на луѓето кои биле присутни пред САД и кои се уште се присутни. Во овој контекст, разликата меѓу “американски индијански” и “Мајчин-американски” е непостоечки. И двете се имиња дадени од аутсајдери. Нема американските Индијанци или Индијанците. Постојат многу различни народи, стотици, со своите имиња.

“Легализација” е име за процесот на инкорпорирање во правниот систем што постои надвор и независно од системот. “Легализација на американските Индијанци” се подразбира процес со кој закон САД достигна животите на луѓето кои постоеле пред тој закон.

Западен систем на владеење со закон е резултат на долга и крвава борба меѓу народите, кои дојдоа да се колонизираат оваа земја, а подоцна и наметнати “федералните Индискиот закон” на домородните народи. Некои велат дека системот развиен во својата сегашна форма од страна на инкорпорирање на информации домородните народи им се нудат на колонисти. Во секој случај, правниот систем што ги создал “федералните Индискиот закон” не дојде целосно разнесени во светот. Таа има историја и дека историјата се уште се случува. Една студија на “легализација на американските Индијанци” расветлува дека историјата како што се меша со тековниот истории на домородните народи на кого е насочена.

Книги

Лаура Тохе, Нема помилување Денес (Албакерки, Н.М.: Вест Енд Прес, 1999)

Ела Делория, Вотерлили (Линколн, NB: Универзитетот во Небраска Прес, 1988)

Ренард Стрикленд, Одмаздата е Тонто (Албакерки, Н.М.: Универзитетот на Ново Мексико Прес, 1997)

Џил Лепоре, името на војна (Њујорк: Алфред А. Кнопф, 1998)

Пакет на предметната програма: Избрани уредувани случаи и статии.
Библиографски информации за текот на пакет материјали.

Вовед

Што има во името? “Американски индијански” / “Индијанци” Што е во процес? “Легализација”

ВИДЕО: “Индијанци одметниците и Енџи Дебо” Еден сегмент од телевизиска програма Шемата за фармацевтски бенефиции: Американскиот искуство; 1988 година Профил на историчарот Енџи Дебо. Се фокусира на своето истражување во 1930 година Откривање на државно ниво во заговорот што го лишила Оклахома Индијанците од нивните земји богати со нафта и напорите на претставници и бизнис интереси за да се потисне своите наоди.

Историја – WhoseStory?

За да се разбере што / како во минатото, сегашноста и иднината се изградени како перспективи и дискурси.

читања

Лаура Тохе, Нема помилување Денес
Џил Лепоре, вовед, пролог, и втор дел, името на војна
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Луис Сахагун “насилен криминал Бесиджес Резервации”
Томас Клавин “холдин он: Основи за опстанок”
Марк Стивенс, “Одмаздата главен Јосиф”
онлајн:
“Националната Индискиот наследство месец, 1996 година”
ВИДЕО:
“Иши: Последната Яхи” А ѕвечарка Продукција филмска презентација, 1992 година претставува понатамошно истражување од страна на Джед Риде на Иши, последниот преживеан член на Яхи Индијанци племиња во северниот дел на Калифорнија; продолжување на истражување во прв план претставен во книгата: Иши, последниот Яхи, историја документарен филм / уредник: Роберт Ф. Хайцер и Теодора Кребера

Сега ќе го видите, сега не

Да се здобијат со преглед на полето на САД “федералните Индискиот закон.”

читања

Rennard Стрикленд, поглавје 3, Одмазда Тонто е
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Петар Д’Ерико “Индијанците во американската политика”
онлајн:
Пудри v. Тонаванда Бенд, 85 F.3d 874 (1996)
ВИДЕО: ”
На Масфе конфликти “Режија: Марк Ганинги Морин Мекнамара, 1984. Во август 1976 година, Вампаноа Индијанците од Масфе поднесе земјиште побарувања тужба во федерален округ судот што го предизвикал период од социјална и економска криза во градот тужбата. , која беше одлучено против Wampanoags и потврдена од страна на Врховниот суд по жалба, тврди дека три четвртини од градот биле земени од Вампаноапрекршок на Законот 1790 Сојузна индискиот не-однос. овој документарен филм испитува историскиот развој на овој конфронтација и нејзините ефекти врз мал град во Кејп Код на Масфе

Политика на разликата

Да се испита некои поими за еднаквост и нееднаквост во дискурсите на расни разлики.

читања

Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Елизабет Кук-Лин, “А Стогодишнина минута од индиската држава, или лекции во покрстувањето Абориџините од Америка од примерот на владиката Вилијам Хобарт Харе”
Вилкомб Е. Вошберн, ед. “Нарачка на Масачусетс Општиот суд” и “Шпанскиот барање”
Цветан Тодоров, “еднаквост или нееднаквост”
Стивен Т. Њукомб “пагани во Ветената земја”
Иан Ф. Хени Лопез, “Белата по закон”
онлајн:
Дејвис v.Ситка Училишниот одбор, 3 Алјаска 481 (1908)
ВИДЕО:
“На Фейскипер” Мистика пожар Видео, 1991. Фейскипер Орен Лион, шеф на желка клан на Онодага нацијата, се дискутира античките Индијанци пророштва од еколошки катастрофи сега се соочуваат од страна на општеството. Лион зборува за почитувањето на природата, на духовна основа на закон, важноста за учество во заедницата, како и за нашата одговорност кон идните генерации.

Кристијан национализам

За да се разбере начинот на кој (и) во кои законот на САД е изградена врз поими на Кристијан надмоќ.

читања

Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Џонсон v. McIntosh, 21 САД 543 (1823)
Чероки нација v. Џорџија, САД 30 1 (1831)
Ворчестер v. Џорџија, САД 31 515 (1832)
Додатен Луис и Ален Гутман “, отстранување на чироки нацијата” (извадоци)
Хорас Грили “, Грузија и Индијанци”
Џозеф Ц. Бурк, “Случаите чироки: Студија во право, политика и морал” (извадок)

Домашни колонијализам

Да се разбере односот помеѓу Соединетите Американски Држави и домородните народи, како форма на колонијализам.

читања

Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Вине Делория Џуниор, и Клифорд Литле “Еволуција на племенските власти”
Стивен Тулберг, “Создавањето и пад на племенскиот совет Хопи”
Филип С. Делория”, во ерата на индиската Самоопределување: Преглед”
онлајн:
Валтер Л Вилијамс, “САД индиската политика и дебата околу Филипините анексија: Импликации за потеклото на американскиот империјализам” Во весник на американската историја, Vol. 66, бр 4. (март, 1980), стр. 810-831.
ВИДЕО:
“Скршени Виножито” Директен Кино, 1985 година Академијата наградуван документарен филм за присилна преселба на 12,000 Навахо Индијанците во моментов се случува во Аризона. Иако на Федералната влада тврди дека е поставување на територијален спор помеѓу племиња Хопи и навахо, овој филм јасно покажува дека преместувањето ќе служи само за да се олесни развојот на енергетиката. Скршени Виножито зборува за сите локални луѓе кои се борат да преживеат како поединци и како одделни култури во лицето на Западен технологија.

ИСПИТ

ГОСТИН

“Циркумполар народи, од руска перспектива”, рече д-р Вашенко.

Имот и економија

Да се испита концепти и функции на имотот во комуналната и “приватни” економии; и конфликти помеѓу овие форми на економијата.

читања

Џил Лепоре, втор дел, името на војна
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Вилијам Кронон “одблеснува на земја” и “СТОКИ на лов”
Вилкомб, Вошберн, “индиски земјиште и неговата распределба”
Френсис Пол Пруча, избор од “зависност”
М. Анет Джеймс, избор од “Сојузна индискиот Идентификација политика”
Вард Черчил, избор од “Земјата е наша мајка”
ВИДЕО:
“Река народ” фильм делати библиотека, 1990. приказната за Давид Сохапи, роден американски духовен лидер, кој беше осуден на пет години затвор за продажба на 317 лосос надвор од сезона. Истражува историскиот конфликт во текот на ресурси на реката Колумбија и политички контроверзи кои ги опфаќаат правата за риболов и правото на верска слобода.

Закон и општество

Да се истражуваат различни концепти и практики на моќ и авторитет, споредувајќи “племенски и системи “држава”.

читања

Џил Лепоре, трет дел, името на војна
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Вилфред Пелетье, “Двајца членови”
Валтер Милер, “два концепти на власта”
Џејмс В. Сион и Роберт Язи “домородни закон во Северна Америка, во пресрет на освојување”
Дејвид Холмструм, “индиски традиции Помош” Пијан град пролеана нејзиниот имиџ ”
ВИДЕО:
“Разговор со Филип Дир” видео проект унија [1979] Филип Дир, Мускоги/ Крик медицина човек, традиционални духовен лидер, советник на американски индијански движење, беше интервјуиран во Масфм Вампаноа суверенитет конференција во 1979 година.

Културни [Рe] Буџетски

Да ги истражуваат прашањата на “интелектуална сопственост” кои се вклучени во производството на културата, репродукција, присвојување и враќање во татковината, во однос на сакрални објекти, уметност, занаети и литература.

читања

Ренард Стрикленд, поглавја 2, 4, 6, Одмаздата е Тонто
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Денис Фокс, “Законот за индискиот уметности и занаети: Точка”
Кеј Волкинстик, “Законот за индиската уметност и занаети: Контрапункт” О
NLINE:
Индијанци Грејвс заштита и Законот за репатријација (NAGPRA)
Индискиот уметност и занаети акт Причина за акција за погрешно претставување на индиски произведени стоки
Погрешно на индиската произведени стоки и производи
ВИДЕО:
“Замислувајќи Индијанци” документарен образовни ресурси, 1992 година Користење на еклектичен микс на интервјуа, изведена сцени и графички слики, овој филм претставува поглед на диспаритет меѓу самоперцепцијата и главно Холивуд инспирирани толкувања на американските Индијанци белата култура на Индијанци е.

Општествените односи

Да се истражуваат некои од прашањата покренати од страна на разликата меѓу “племенски” роднински односи и етатистички “индивидуализам”.

читања

Ела Кара Делоррия, Водна лилия
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Елизабет Кук-Лин, “Големата цевки Случај”
Леонард Б. Джимсон “родител и дете односи во законот и во навахо прилагодено”
онлајн:
Закон за заштита на децата Индискиот
Петар Д’Ерико, “Традиционални навахо клан практики”
ВИДЕО:
“Големиот Дух во рамките на дупка” KTCA ТВ, Минеаполис, Минесота., 1983 документарец за американски индијански затворениците и нивните религиозни практики.

ИСПИТ

Помина, сегашност и иднина

Да се истражуваат природата на меморија, презентација, претставување, имагинација, и самоопределување.

читања

Џил Лепоре, дел четири и епилог, името на војна
Ренард Стрикленд, глава 7 и поговор, Одмазда Тонто е
Пакет ПРЕДМЕТОТ:
Елизабет Кук-Лин, “Зошто јас не може да чита Валас Стенгер”
ВИДЕО:
“Приказната за алкално Езеро: Во чест на сите” Индијанци јавната радиодифузија конзорциумот, [199-?], Првично 1986. А драматизацијата на тоа како Шусвоп Индијанците од Британска Колумбија фокусирани на распадот на нивната култура и нивната зависност од алкохол и се сврте.