септември 29, 2016

Алберт К. Харис

Source: http://bio.unc.edu/people/faculty/harris/

Професор

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИИ 
Канцеларија: 103 Вилсон сала
Е-пошта: akharris [at] bio.unc.edu
Канцеларија Телефон: (919) 966-1230

ОБРАЗОВАНИЕ
Д-р, Универзитетот Јеил (1971)
B.A., Свартмор колеџ (1965)
ОПИС НА ИСТРАЖУВАЊЕТО

 
Избрани Референци | Мапа на сајтот | Истражувања

Алберт Харис е ембриолог заинтересирани за “amoeboid” локомотивата на компонентата клетките на телото, како и начините на кои движењето клетки да произведуваат анатомски модели.

Тој измислил и развиен метод еластична супстрат, со што тој (проследено со подоцнежните истражувачи) се користи со силиконска гума и разни гелови вграден со честички за да се измери и на сајтот локации, предности и насоки на мобилен влечење сили на ниво на микрометар. Тој, исто така, ко-открија фокусна адхезии, ретроградна површински транспорт, дека разбеснувањето е upfolding, дека сунѓери ползи, дека сунѓер клетки постојано се преуреди и без оградување и има соработувано на математички и компјутерска симулација на студии на клеточна миграција и клеточната делба. Видеа од ова истражување се објавени во “истражување” погоре.

Дипломски студентите работеле на различни теми кои се движат од посебни лепливи својства на макрофагите, производство на тетивите од страна на мобилните сили, локомотивата на сунѓери, клеточните одговори на електрични полиња, и ефектите на туморот промотори на мобилен контрактилност.

Тој бил израснат во Дурам и Райтсвил Бичш Соединетите Американски Држави., А во Норфолк, Вирџинија., И за долго време беше еден и само Дипломирал на Академијата Норфолк кога и да присуствуваат на Свартсор колеџ. Тој го направи својот докторат. со J. P. Тринкаус во Јеил, и бил пост-докторски соработник на Дејмон Райнон истражување на ракот на Фондацијата во Кембриџ (Англија) работи под Мајкл Аберкромби, FRS. Тој е син на Кенет Харис, познат уметник, автор и авангард на движењето за граѓански права во Tidewater, Вирџинија. неговото семејство биле тужителите во (1958-9) Федералната и државните судски случаи кои се принудени на расната интеграција на Вирџинија јавните училишта. Неговата сопруга Елизабет Држач Харис е лидер во молекуларната генетика истражување на хлоропластите и алги Хмамидимонас. Тие имаат три деца, од кои еден, исто така, има докторат по биолошки истражувања, и уште еден од нив не е учител. Неговиот посебен интерес се Бела кајакарство, желки и компјутерско програмирање.